Ξανά στο επίκεντρο η ευθύνη για τις επικίνδυνες οικοδομές-Οι αλλαγές που προωθεί το ΥΠΕΣ
06:00 - 04 Δεκεμβρίου 2024
Ξανά στο επίκεντρο των συζητήσεων έρχεται το θέμα των ευθυνών, αναφορικά με τις επικίνδυνες οικοδομές, την ώρα που σε εξέλιξη βρίσκεται μία διαδικασία από πλευράς Υπουργείου Εσωτερικών, να προωθηθούν τροπολογίες που θα αφορά στον τρόπο επιβολής της νομοθεσίας, καθώς και του ελέγχου. Σημειώνεται πως αλλαγές επί της ουσίας θα επέλθουν τον ερχόμενο Μάρτιο, όταν και θα τεθεί σε ισχύ η νομοθεσία για μετάβαση των ευθυνών στους Επαρχιακούς Οργανισμούς Αυτοδιοίκησης.
Το περιστατικό με την πλινθόκτιστη οικία στα Λατσιά, η οποία κρίθηκε επικίνδυνη μετά το σεισμό που είχε σημειωθεί στην Τουρκία και έγινε αισθητός και στην Κύπρο, έχει επαναφέρει στο προσκήνιο τη συζήτηση, αναφορικά με τις ευθύνες που υπάρχουν για τις επικίνδυνες οικοδομές. Υπενθυμίζεται πως το εν λόγω θέμα είχε μετατραπεί σε μία καυτή πατάτα, που κανείς δεν ήθελε να αναλάβει την ευθύνη, με τους δήμους να ρίχνουν το μπαλάκι στους ΕΟΑ και το αντίστοιχο.
ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΔΩ: To blame game ΕΟΑ-Ένωσης Δήμων για τις επικίνδυνες οικοδομές και η πρόταση Ιωάννου στο τραπέζι
Προς αυτό το σκοπό και αναλογιζόμενο την ανάγκη για ομαλή μετάβαση, το Υπουργείο Εσωτερικών είχε προτείνει όπως η ευθύνη για το συγκεκριμένο θέμα έμενε στους δήμους μέχρι και το Νοέμβριο. Εντούτοις, η Βουλή εν τη σοφία της αποφάσισε όπως η ευθύνη παραμείνει στους δήμους μέχρι και το Μάρτιο. Ωστόσο, μέχρι και σήμερα δεν έχει ξεκαθαριστεί κατά πόσο υπάρχει πρόθεση για να αναλάβουν το βάρος οι ΕΟΑ, δεδομένου ότι μέχρι και τον περασμένο Σεπτέμβριο, όταν έγινε η συζήτηση στη Βουλή, τόσο οι ΕΟΑ όσο και οι δήμοι δε παρουσιάζονταν πρόθυμοι για το συγκεκριμένο θέμα.
Πάντως, σύμφωνα με τη νομοθεσία, τον ερχόμενο Μάρτιο οι ΕΟΑ θα πρέπει να αναλάβουν την ευθύνη για τις επικίνδυνες οικοδομές, με το Υπουργείο Εσωτερικών να επιδιώκει όπως υπάρχουν αλλαγές στη νομοθεσία, σε μία προσπάθεια να εισαχθούν εργαλεία, ώστε να υπάρχει καλύτερη επιβολή των προνοιών του νόμου, αλλά και να γίνεται πιο ουσιαστικός έλεγχος στις οικοδομές. Συγκεκριμένα, πρόκειται για ένα αρκετά σοβαρό και πρέπει να υπάρχει ουσιαστικός έλεγχος και επιτήρηση.
Προς αυτή την κατεύθυνση, το τελευταίο διάστημα, το Υπουργείο Εσωτερικών έχει αρχίσει τον καταρτισμό τροποποιητικού κειμένου, ώστε να υπάρχουν στη νομοθεσία οι απαραίτητες πρόνοιες για επαρκή και ουσιώδη έλεγχο. Συγκεκριμένα, αυτό που τονίζεται είναι ότι πρέπει να ενδυναμωθεί το νομοθετικό πλαίσιο, ώστε οι αρμόδιοι να έχουν όλα τα μέτρα για επιβολή αποφάσεων και κυρώσεων, εκεί και όπου είναι εφικτό. Ουσιαστικά, αυτό που επιδιώκεται είναι να υπάρχουν μέτρα, σε περίπτωση που μία οικοδομή κριθεί επικίνδυνη, ωστόσο συνεχίζεται η χρήση της.
ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΔΩ: Τρέχει για το Νομοσχέδιο επικίνδυνων οικοδομών το ΥΠΕΣ-Προς κατάθεση στην επόμενη συνεδρία Υπουργικού
Σύμφωνα με τις αλλαγές που επεξεργάζεται το Υπουργείο Εσωτερικών, σκοπός είναι να εισαχθεί ο θεσμός της περιοδικής επιτήρησης των οικοδομών και συγκεκριμένα, να γίνεται ανά τακτά χρονικά διαστήματα έλεγχος σε όλες τις υποδομές, ώστε να διαπιστώνεται κατά πόσο υπάρχει ζήτημα με την στατική επάρκεια ή όχι και κατά πόσο είναι επικίνδυνες.
Σημειώνεται πως προτεραιότητα θα έχουν οι μεγαλύτερης ηλικίας οικοδομές, όπως ήταν και η πλινθόκτιστη κατοικία στα Λατσιά. Ουσιαστικά, αυτό που διαμηνύεται από πλευράς Υπουργείου Εσωτερικών είναι ότι ένα κτίριο που χρονολογείται, με μαθηματική ακρίβεια, θα παρουσιάσει περισσότερα προβλήματα, σε σχέση με ένα κτίριο που ανεγέρθηκε σε κατοπινό στάδιο. Την ίδια ώρα, υπάρχουν και τα κτίρια που χτίστηκαν πριν το 1993, όταν και ψηφίστηκε η νομοθεσία για στατική επάρκεια των οικοδομών.
Ουσιαστικά, με το νέο νομοθετικό πλαίσιο, επιδιώκεται από τη μία να υπάρχει καλύτερος έλεγχος, με γνώμονα την ασφάλεια των πολιτών και από την άλλη να ενδυναμωθεί η αρμόδια αρχή που θα εφαρμόζει τη νομοθεσία, δηλαδή οι ΕΟΑ από τον ερχόμενο Μάρτιο, ώστε να είναι σε θέση να επιβάλλει μέτρα, σε περίπτωση που δεν τηρούνται οι πρόνοιες του νόμου.
ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΔΩ: Στις τοπικές αρχές η αρμοδιότητα για επικίνδυνες οικοδομές μέχρι 31 Μαρτίου