Το πρώτο μήνυμα περί οριζόντιας κάθαρσης ελήφθη-Ιδού η Ρόδος, ιδού και το πήδημα
13:00 - 31 Δεκεμβρίου 2024
Αν και η νέα ηγεσία της Αστυνομίας βρίσκεται στο τιμόνι ενός καραβιού, που τα τελευταία χρόνια πλέει σε φουρτουνιασμένη θάλασσα λόγω διαδοχικών αστοχιών, εδώ και μόλις τρεις μήνες, εντούτοις, Θεμιστός Αρναούτης και Πανίκος Σταύρου, γνώριζαν εξαρχής πως θα έπρεπε να προχωρήσουν με γοργούς ρυθμούς σε ντόμινο αλλαγών, χωρίς να υπάρχουν πολλά περιθώρια και πίστωση χρόνου, όπως θα μπορούσε να συμβεί σε μια άλλη περίπτωση, εάν τα δεδομένα ήταν διαφορετικά. Και αυτό διότι, έλαβαν σκυτάλη σε μια περίοδο όπου η Αστυνομία βρίσκεται με την πλάτη στον τοίχο, αφού πέραν του ότι δημιούργησε κλίμα ανασφάλειας παρά ασφάλειας, όπως είναι η αποστολή της, έδειξε να μην μπορεί να ανταπεξέλθει και να σταθεί στο ύψος των περιστάσεων, ενώ οι διαδοχικοί λανθασμένοι χειρισμοί και οι σκιές γύρω από αποφάσεις της για πολύκροτα ζητήματα που απασχόλησαν έντονα την κοινή γνώμη, έφεραν σφοδρές επικρίσεις και έστειλαν το μήνυμα για αλά καρτ τήρηση των νόμων.
Επί θητείας Στέλιου Παπαθεοδώρου, ο οποίος παύθηκε από τον Πρόεδρο μετά την απόδραση του ισοβίτη, η οποία αποτέλεσε την σταγόνα που ξεχείλισε το ποτήρι, καταγράφηκαν μια σειρά από γεγονότα, που με τον ένα ή τον άλλο τρόπο, έστρεψαν τους πολίτες εναντίον της Αστυνομίας, το κύρος και η αξιοπιστία της οποίας κλονίστηκε ανεπανόρθωτα, ενώ τα προβλήματα ξεκινούσαν από εντός τις τάξεις του Σώματος, αφού αρκετοί αστυνομικοί έδειχναν πως η κατάσταση έχει εκτροχιαστεί, εξού και το ντόμινο λαθών σε διάφορα ζητήματα.
Ο τέως Αρχηγός έδωσε ιδιαίτερη έμφαση στην επικοινωνιακή στρατηγική, κάτι για το οποίο πολλές φορές επικρίθηκε, αφού παρουσίαζε την Αστυνομία, ακόμα και σε οφθαλμωφανές περιπτώσεις, ως άμοιρη ευθυνών. Ενδεικτικά είναι τα επεισόδια που εκτυλίχθηκαν σε Χλώρακα και Λεμεσό, εξαιτίας των οποίων ο Στέλιος Παπαθεοδώρου βρέθηκε με το ένα πόδι εκτός Σώματος, ωστόσο παρέμεινε στη θέση του επειδή ο Πρόεδρος δεν βρήκε αντικαταστάτη. Ενώ οι εικόνες στα εν λόγω επεισόδια ήταν αποκαλυπτικές και μιλούσαν από μόνες τους, οι εκπρόσωποι του Παπαθεοδώρου – όπως σε κάθε περίπτωση – υπεραμύνονταν των χειρισμών της Αστυνομίας, ενώ πανομοιότυποι ήταν οι χειρισμοί σε διάφορες άλλες υποθέσεις. Ενδεικτική είναι και πάλι η περίπτωση του ορφανού θανατηφόρου στη Λεμεσό, όπου μετά τις αποκαλύψεις, διέψευδαν κάθε ισχυρισμό, λέγοντας μάλιστα πως εξετάστηκε ο φάκελος και διαπιστώθηκε πως έγιναν όλες οι εξετάσεις κατά τον ουσιώδη χρόνο. Ωστόσο, ακολούθησε νέα έρευνα, με επικεφαλής τον νέο Αρχηγό Αστυνομίας, ο οποίος υπέδειξε ποινικά αδικήματα σε βάρος επτά αστυνομικών.
Θεωρείτο δεδομένο πως με την ανάληψη των καθηκόντων της η νέα ηγεσία, θα υπήρχε λίφτινγκ και στην επικοινωνιακή προσέγγιση, για πολλούς και διάφορους λόγους, εξού και προχώρησε άμεσα στην αντικατάσταση του Χρίστου Ανδρέου, ανεξαρτήτως εάν ήταν καλός ή όχι στην εκτέλεση των καθηκόντων του. Επρόκειτο για στενό συνεργάτη του Στέλιου Παπαθεοδώρου και θεωρείτο σίγουρο πως θα προχωρούσε στην αντικατάσταση του, στέλνοντας κυρίως το μήνυμα πως θα υπάρξει ανανέωση και στην επικοινωνιακή πολιτική.
Εξετάζοντας τα μέχρι στιγμής δεδομένα, θα έλεγε κανείς πως μαζί με την πρώην ηγεσία του Σώματος που «κουρεύτηκε» λόγω Κομμωτή, «κουρεύτηκαν» και οι εμφανίσεις της Αστυνομίας στα ΜΜΕ, η οποία παρέλαυνε καθημερινά σε κάθε εκπομπή και έντυπο, ακόμα και για αχρείαστα θέματα, δείχνοντας σε κάποια φάση πως οι εκπρόσωποι της Αστυνομίας μετατράπηκαν σε αστυνομικοί συντάκτες.
Η πρώην ηγεσία κατηγορήθηκε σε ουκ ολίγες περιπτώσεις για απόκρυψη σοβαρών ειδήσεων, προκειμένου να δείχνει πως όλα βαίνουν προς το σωστό δρόμο, εξού και η «εξαφάνιση» της ενημέρωσης σε ότι αφορά γεγονότα που εμπίπτουν στο οργανωμένο έγκλημα, όπως εμπρησμοί, βόμβες, ξυλοδαρμοί, ακόμα και απόπειρες φόνου. Επίσης, κατηγορήθηκε πολλές φορές, πως έκρυβε σοβαρές υποθέσεις που εμπλέκονταν αστυνομικοί, ενώ δημοσίευε και έκρινε πως είναι «καλύτερη είδηση», η κλοπή ενός κινητού.
Σε αυτό το σημείο θα πρέπει να σημειωθεί πως επί θητείας του Στέλιου Παπαθεοδώρου υπήρξε πλήρης ταύτιση Αρχηγού και εκάστοτε υπουργού Δικαιοσύνης, ενώ κατά την θητεία του άλλαξαν τέσσερις υπουργοί, πληρώνοντας πολλές φορές τα σπασμένα της Αστυνομίας.
Η νέα ηγεσία έδειξε, τουλάχιστον στην παρούσα φάση γιατί ακόμα υπάρχει αρκετός δρόμος, πως αλλάζει τα δεδομένα. Πέραν του ότι μείωσε τις εμφανίσεις της στα ΜΜΕ, φαίνεται να επιχειρεί να δείξει στην κοινή γνώμη πως επιθυμεί την πλήρη ενημέρωση για σοβαρά ζητήματα που απασχολούν την δημόσια σφαίρα και πως δεν προτίθεται να παίζει κρυφτό με υποθέσεις που εμπλέκονται αστυνομικοί, ώστε στο τέλος της ημέρας να κατηγορείται για συγκάλυψη.
Εξού και η επίσημη ενημέρωση πως συνελήφθη αστυνομικός που φέρεται να εμπλέκεται στην απόδραση του κρατούμενου από ιδιωτική κλινική, αιφνιδίασε, αφού πρώτη φορά μετά από αρκετά χρόνια η Αστυνομία εκδίδει τέτοιου είδους ανακοίνωση, κάτι που μπορεί να διαπιστωθεί από το επίσημο αρχείο της που είναι δημοσιευμένο στο διαδίκτυο.
Αφενός, Θεμιστός Αρναούτης και Πανίκος Σταύρου, δείχνουν πως θα υπάρχει πλήρης διαφάνεια σε σοβαρές υποθέσεις, χωρίς εκπτώσεις επειδή πρόκειται για μέλος τους, και αφετέρου πως επιθυμούν κάθαρση στην Αστυνομία και πάταξη της διαφθοράς, αφού αστυνομικοί σε διάφορες περιπτώσεις, έβαλαν με τον ένα ή τον άλλο τρόπο, στο στόχαστρο την Αστυνομία. Ενδεικτική η πολύκροτη υπόθεση με τις καταγγελίες της τέως Διευθύντριας των Φυλακών κατά του αξιωματικού Μιχάλη Κατσουνωτού, εναντίον του οποίου ο ποινικός ανακριτής Αχιλλέας Αιμιλιανίδης υπέδειξε ποινικά αδικήματα, η υπόθεση του θανατηφόρου του 2012 που εν τέλει προέκυψε πλημμελή διερεύνηση, όπως επίσης και η πολύκροτη υπόθεση του Θανάση Νικολάου, όπου επίσης διαπιστώθηκε πλημμελή διερεύνηση. Μάλιστα, σε αυτή την περίπτωση, η Αστυνομία κατέληξε πως επρόκειτο για αυτοκτονία, ακόμα και στην πρόσφατη τελευταία της έρευνα, με την θανατική ανακρίτρια να καταλήγει πως εν τέλει επρόκειτο για δολοφονία.
Αν ήταν ή όχι πυροτέχνημα η προσέγγιση της ηγεσίας στην υπόθεση του δραπέτη με την εμπλοκή αστυνομικού, είναι κάτι που αναμφίβολα θα διαφανεί στην πορεία και Αρχηγός και Υπαρχηγός, όπως επίσης και ο υπουργός Δικαιοσύνης, η περίοδος χάριτος του οποίου επίσης έληξε αφού κρατάει τα ηνία εδώ και ένα χρόνο, κρίνονται εκ του αποτελέσματος. Προκύπτει πως γίνεται προσπάθεια προς αυτή την κατεύθυνση, αφού ο ίδιος ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας κατά την τελετή διαβεβαίωσης του Αρχηγού και Υπαρχηγού, μεταξύ άλλων υπέδειξε πως θα πρέπει να καταβληθεί προσπάθεια για την πάταξη της διαφοράς σε όλα τα επίπεδα.
Συνεπώς, το στοίχημα τόσο για την νέα ηγεσία αλλά και τον υπουργό Δικαιοσύνης, είναι αφενός να μειώσουν - αφού η εξάλειψη θεωρείται ουτοπία - τα φαινόμενα της διαφθοράς, ειδικότερα στις τάξεις της Αστυνομίας αφού η γυναίκα του Καίσαρα πρέπει να φαίνεται και τίμια, και αφετέρου να εφαρμόσουν την αυστηρότητα τους κατά ίσο τρόπο. Και αυτό διότι, όλοι γνωρίζουν πλέον την διστακτικότητα που επιδείχθηκε και επιδεικνύεται για απόδοση ευθυνών, οι οποίες στο τέλος όχι μόνο δεν αποδίδονται, αλλά οι εμπλεκόμενοι μπορεί να επιβραβεύονται, εξού και οι αντιδράσεις ξεκινούν από τις τάξεις της Αστυνομίας, αφού σε κάποιες περιπτώσεις βλέπουν πως η ανέλιξη δεν στηρίζεται με το πόσο άρτια εκτελεί κάποιος τα καθήκοντα του. Συνεπώς, αν πρώτα δεν πειστούν με πράξεις οι εντός, τότε δεν πρόκειται να πειστεί ούτε η κοινή γνώμη.
ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΔΩ: One man show ο Κομμωτής το 2024-Από τα σενάρια τύπου Prison Break, στην πραγματικότητα και το σήμερα