Άνοιξε ο δρόμος για την τηλεργασία στην Κύπρο-Οργανισμοί μελετούν πιλοτική εφαρμογή
Φοινιώ Σάββα 06:00 - 30 Δεκεμβρίου 2024
Έτοιμοι να περάσουν στο επόμενο βήμα, αναφορικά με ευέλικτους τρόπους εργασίας, παρουσιάζονται κάποιοι οργανισμοί και υπηρεσίες στον ευρύτερο δημόσιο τομέα, οι οποίοι μελετούν διάφορους τρόπους για να εφαρμόσουν την τηλεργασία εντός του νέου έτους. Στα χέρια των εργοδοτών και των εργαζομένων είναι ως όπλο και η νομοθεσία που έχει ψηφιστεί το 2023, η οποία καθορίζει τον τρόπο που θα εφαρμοστεί η τηλεργασία, με σημαντικό σημείο να είναι ότι δεν είναι υποχρεωτική.
Αυτή τη στιγμή στην Κύπρο, το θέμα της τηλεργασίας αποτελεί ως μία ξενόφερτη έννοια, παρά το γεγονός ότι υπάρχουν ημικρατικοί οργανισμοί που την εφαρμόζουν εδώ και πάνω από 20 χρόνια. Συγκεκριμένα, η τηλεργασία έγινε ευρέως γνωστή στην κυπριακή αγορά εργασίας κατά τη διάρκεια της πανδημίας, όταν ο κόσμος έπρεπε να αλλάξει τις συνήθειες τους, όμως κάποιοι τομείς δεν μπορούσαν να παραλύσουν και έπρεπε να λειτουργούν. Από τότε μέχρι σήμερα, η τηλεργασία παραμένει σε πρώιμα στάδια, την ώρα που στο εξωτερικό αποτελεί ίσως και το μέλλον κάποιων υπηρεσιών.
Πάντως, η Ολομέλεια της Βουλής έχει ψηφίσει νομοθετικό πλαίσιο που να ρυθμίζει την εφαρμογή της τηλεργασίας, ωστόσο δεν την καθιστά υποχρεωτική. Σημειώνεται πως η εν λόγω νομοθεσία αφορά στον ιδιωτικό και τον ευρύτερο δημόσιο τομέα και όχι το δημόσιο και τις κυβερνητικές υπηρεσίες, που αυτή τη στιγμή δεν διέπονται από σχετική νομοθεσία. Ο λόγος ήταν ότι είχε αποφασιστεί όπως η Κυβέρνηση και οι συντεχνίες που εκπροσωπούσαν τους εργαζόμενους ήθελαν να συνεχίσουν τις διαβουλεύσεις για να καταλήξουν σε μία πρόταση που να ικανοποιεί όλους.
Οργανισμοί μελετούν την εφαρμογή της τηλεργασίας
Σύμφωνα με τα δεδομένα που έχουν ενώπιον τους οι οργανώσεις που εκπροσωπούν τους εργαζόμενους, υπάρχουν αυτή τη στιγμή σκέψεις από κάποιους οργανισμούς όπως εφαρμόσουν την τηλεργασία. Προς αυτό το σκοπό μελετούν τον τρόπο που είχαν εφαρμόσει την τηλεργασία κάποιες ημικρατικές υπηρεσίες, εδώ και πάνω από είκοσι χρόνια, ώστε να βρουν την φόρμουλα για σωστή εφαρμογή της. Την ίδια ώρα, κάποιοι άλλοι οργανισμοί είναι στη διαδικασία για πιλοτική εφαρμογή τους.
Αυτό που είναι σημαντικό να τονιστεί είναι πως η τηλεργασία δεν μπορεί να εφαρμοστεί σε καθολική βάση, αφού μόνο κάποιο ποσοστό των εργαζομένων θα μπορούν να ενταχθούν σε αυτή., ενώ υπάρχουν και συγκεκριμένα πόστα και εργασίες που κρίνεται αδύνατο και ανέφικτο να εφαρμοστεί η τηλεργασία.
Πάντως, ο τρόπος που εφαρμόστηκε η τηλεργασία στον ιδιωτικό τομέα μπορεί να αποτελέσει και παράδειγμα για τους οργανισμούς που θέλουν να την εφαρμόσουν τη νέα χρονιά. Συγκεκριμένα, η συμφωνία για εφαρμογή της ήταν μέσα από διαβουλεύσεις με τους εργαζόμενους και τους εργοδότες, που κατέληξαν σε μία κοινή λύση. Ανάμεσα στα όσα είχαν συμφωνηθεί είναι ότι πρέπει για να εφαρμοστεί η τηλεργασία θα έπρεπε να υπάρχει σύμφωνη γνώμη και των δύο πλευρών και όχι μόνο από τη μία πλευρά, ενώ υπήρξαν και προϋποθέσεις.
Μία εξ αυτών, όπως αναφέρουν οι οργανώσεις των εργαζομένων, είναι ότι οι εργαζόμενοι μπορούν να αποφασίσουν πότε θα εφαρμόσουν την τηλεργασία και πότε θα σταματήσουν το καθεστώς της τηλεργασίας και υπογραμμίζεται πως η εν λόγω μέθοδος εργασίας είναι εθελοντική. Πέραν τούτου, υπάρχει πρόνοια ότι όσα δικαιώματα και υποχρεώσεις έχει ένας εργαζόμενος που βρίσκεται στο γραφείο, έχει και ένας εργαζόμενος που βρίσκεται στην τηλεργασία. Αυτό σημαίνει πως ένας εργαζόμενος στην τηλεργασία έχει το ίδιο δικαίωμα για εκπαίδευση, για οργάνωση και να λαμβάνει την ίδια μεταχείριση με τους εργαζόμενους που βρίσκονται στο γραφείο.
Την ίδια ώρα, αυτό ισχύει και για τις υποχρεώσεις του εργοδότη, ο οποίος πρέπει να παρέχει ασφάλεια και υγεία στον εργαζόμενο, ακόμη κι αν αυτός βρίσκεται στο σπίτι, ενώ πρέπει να έχει την φόρμουλα να προστατεύει τους τους εργαζόμενους που ασχολούνται με ευαίσθητα δεδομένα, ώστε να μην υπάρχει διαρροή, όταν εργάζεται στο σπίτι.
Σημειώνεται πως αυτή τη στιγμή στην Κύπρο, υπάρχουν οι εργαζόμενου που είναι μόνο με τηλεργασία και πηγαίνουν γραφείο μία φορά την εβδομάδα, κάποιοι που είναι μερικώς τηλεργαζόνμενοι και κάποιοι που είναι αποσπασματικά τηλεργαζόμενοι. Πάντως, ο τρόπος που εφαρμόζεται ελέγχεται για να μην χαθεί ο έλεγχος.
Για το 2025, εκείνο που αναμένεται είναι περισσότερο ενδεχομένως οργανισμοί να ζητήσουν να κάνουν κάποια βήματα δειλά-δειλά προς την κατεύθυνση της τηλεργασίας. Υπάρχει μία νοοτροπία που κάποιοι ενδεχομένως να φοβούνται ότι δεν θα παράγεται η ίδια δουλειά με το να είναι στο γραφείο. Όμως, μπορεί να υπάρχουν και θετικά σημεία. Μπορεί να μειωθούν οι άδειες ασθενείας. Πρέπει να τα ισορροπήσουμε όλα αυτή τη στιγμή.