Την άρση του στρατιωτικού νόμου αξιώνει η Βουλή της Νότιας Κορέας-Πλήθος κόσμου στους δρόμους

Εκατοντάδες άνθρωποι άρχισαν να συρρέουν τις πρώτες πρωινές ώρες της Τετάρτης, τοπική ώρα, έξω από το κοινοβούλιο της Νότιας Κορέας στη Σεούλ, για να διαμαρτυρηθούν για την επιβολή στρατιωτικού νόμου στη χώρα, σύμφωνα με τα πλάνα που μεταδίδονται απευθείας από τα τοπικά τηλεοπτικά δίκτυα.

«Ανοίξτε την πόρτα, σας παρακαλώ. Η δουλειά σας είναι να προστατεύετε την Εθνοσυνέλευση. Γιατί κάθεστε με σταυρωμένα τα χέρια ενώ ποδοπατούνται οι βουλευτές;» φώναξε ένας άνδρας σε μια ομάδα αστυνομικών που φρουρούσαν τις πύλες του κτιρίου, το οποίο έχει σφραγιστεί.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΔΩ: Ο πρόεδρος της Νότιας Κορέας κήρυξε στρατιωτικό νόμο

Την ίδια ώρα, το κοινοβούλιο, με παρόντες 190 από τους 300 βουλευτές, ενέκρινε ψήφισμα με το οποίο ζητείται η άρση του στρατιωτικού νόμου που επέβαλε ο πρόεδρος Γιουν Σουκ Γέολ.

Ο πρόεδρος της Εθνοσυνέλευσης Γου Γουόν-σικ χαρακτήρισε «άκυρη» την κήρυξη στρατιωτικού νόμου.

Ο ηγέτης της αντιπολίτευσης Λι Τζάε-μίουνγκ χαρακτήρισε «παράνομο» τον στρατιωτικό νόμο και κάλεσε τους πολίτες να διαδηλώσουν έξω από το κοινοβούλιο. «Η παράνομη επιβολή στρατιωτικού νόμου από τον πρόεδρο Γιουν Σουκ Γέολ είναι άκυρη», είπε ο Λι, ο οποίος ηττήθηκε οριακά από τον Γιουν στις εκλογές του 2022. «Ελάτε τώρα στην Εθνοσυνέλευση. Κι εγώ πηγαίνω εκεί», ανέφερε νωρίτερα, μέσω του διαδικτύου.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΔΩ: «Ανέστειλε» τη Βουλή και τα κόμματα ο Πρόεδρος της Ν. Κορέας-Απαγόρευσε διαδηλώσεις και απεργίες (pics&vid)

Ο προκάτοχος του Γιουν, Μουν-Τζάε-ιν, που πρόσκειται στο κυβερνών Δημοκρατικό Κόμμα, ανέφερε με ανάρτησή του στην πλατφόρμα Χ ότι η κορεατική δημοκρατία βρίσκεται σε κρίση. «Ελπίζω η Εθνοσυνέλευση να ενεργήσει γρήγορα για να προστατεύσει τη δημοκρατία από την κατάρρευση. Ζητώ από τον λαό να ενώσουμε δυνάμεις για να προστατεύσουμε και να σώσουμε τη δημοκρατία και να βοηθήσουμε την Εθνοσυνέλευση να λειτουργεί κανονικά», πρόσθεσε.

Στρατιώτες επιχείρησαν να μπουν στο κοινοβούλιο της Νότιας Κορέας, αφού ο πρόεδρος της χώρας Γιουν Σουκ Γέολ κήρυξε αιφνιδιαστικά στρατιωτικό νόμο. Στα πλάνα που μεταδίδονται ζωντανά από την τοπική τηλεόραση διακρίνονται οι στρατιώτες, που προφανώς επιχειρούσαν να μπουν στο κτίριο για να επιβάλουν τον στρατιωτικό νόμο, και τους υπαλλήλους της Εθνοσυνέλευσης να προσπαθούν να τους απωθήσουν ψεκάζοντάς τους με πυροσβεστήρες.

Στο μεταξύ, η πρεσβεία της Κίνας στη Νότια Κορέα, κάλεσε τους Κινέζους πολίτες που βρίσκονται στη χώρα να είναι ιδιαίτερα προσεκτικοί, μετά την επιβολή του στρατιωτικού νόμου. Η πρεσβεία συμβούλευσε «τους πολίτες της Κίνας στη Νότια Κορέα να παραμείνουν ψύχραιμοι (…) να είναι σε επαγρύπνηση όσον αφορά την ασφάλεια, να περιορίσουν τις μη απαραίτητες εξόδους τους και να είναι προσεκτικοί όταν εκφράζουν πολιτικές απόψεις» ανέφερε στην ανακοίνωσή της.

Οι ΗΠΑ ανέφεραν ότι είναι σε επαφή με την κυβέρνηση της Νότιας Κορέας και παρακολουθούν στενά τις εξελίξεις, σύμφωνα με έναν εκπρόσωπο του Λευκού Οίκου. Ένας υψηλόβαθμος Αμερικανός αξιωματούχος είπε στο Γαλλικό Πρακτορείο ότι ελπίζει η Σεούλ να σεβαστεί «το κράτος δικαίου». Περίπου 28.500 Αμερικανοί στρατιώτες σταθμεύουν στη Νότια Κορέα.

Η Βρετανία ανέφερε επίσης ότι παρακολουθεί τις εξελίξεις στη Νότια Κορέα και κάλεσε τους Βρετανούς πολίτες που βρίσκονται στη χώρα «να αποφεύγουν τις διαδηλώσεις». «Προφανώς, είναι μια κατάσταση που εξελίσσεται πολύ γρήγορα», σχολίασε ένας εκπρόσωπος του πρωθυπουργού Κιρ Στάρμερ. Το υπουργείο Εξωτερικών προέτρεψε τους Βρετανούς «να ακολουθούν τις οδηγίες των τοπικών αρχών και να αποφεύγουν τις πολιτικές διαδηλώσεις».

Πηγή: ΑΠΕ

Δειτε Επισης

ΒΙΝΤΕΟ: Influencer παραλίγο να πεθάνει προσπαθώντας να σκίσει τείχος από 1.000 κομμάτια μονωτικής ταινίας
Απειλές Τραμπ για κόλαση στη Γάζα αν δεν αφεθούν ελεύθεροι οι όμηροι μέχρι το Σάββατο
Ο Νετανιάχου ζήτησε από τον Τραμπ να στηρίξει την παραμονή των IDF στο νότιο Λίβανο
Γιατί η ΕΕ βάζει στο στόχαστρο Temu και Shein-Νέα πολιτική με αυστηρούς τελωνειακούς ελέγχους
Ο μικρός εγγονός του Τραμπ τράβηξε την προσοχή στο Super Bowl -«Μοιάζει με μικρό πράκτορα»
Ατύχημα ο θάνατος μοντέλου του OnlyFans-Έπεσε από μπαλκόνι ξενοδοχείου, όπου γύριζε ερωτική σκηνή
Δασκάλα που έπασχε από κατάθλιψη μαχαίρωσε και σκότωσε 8χρονη μαθήτριά της στη Νότια Κορέα
Ισόβια σε ζευγάρι στη Γερμανία που σκότωσε δύο Ουκρανές για να αρπάξει το νεογέννητο παιδί της μίας
Θρίλερ με την εκεχειρία στη Γάζα-Συνεδριάζει εκτάκτως την Τρίτη το συμβούλιο ασφαλείας του Ισραήλ
ΟΗΕ σε Χαμάς και Ισραήλ-Βαθύτατα ανησυχητικές οι εικόνες αποστεωμένων ομήρων και κρατουμένων