«Το κράτος υποκλέπτει τα επιδόματα»-Σωρεία παραπόνων στη Βουλή για το επίδομα τέκνου σε μονογονιούς
15:58 - 03 Δεκεμβρίου 2024
Σωρεία παραπόνων, αναφορικά με το επίδομα τέκνου σε μονογονιούς, ακούστηκαν ενώπιον της Βουλής, με τους εκπροσώπους των οικογενειών να κάνουν λόγο και για υποκλοπή επιδομάτων από το κράτος. Το Υφυπουργείο Κοινωνικής Πρόνοιας ζήτησε επιπρόσθετο χρόνο για να μελετήσει το θέμα, καθώς οι λειτουργοί του επικαλέστηκαν κενά στην πρόταση νόμου που προωθείται.
Η Επιτροπή Εργασίας έθεσε εκ νέου προς συζήτηση την πρόταση νόμου που έχει καταθέσει ο βουλευτής και εκπρόσωπος τύπου του ΑΚΕΛ, Γιώργος Κουκουμάς, αναφορικά με την καταβολή επιδόματος μονογονιού σε όσους το αιτηθούν και ως δικαιολογητικό προβάλουν την αίτηση που καταχωρήθηκε για διαζύγιο. Η πρόεδρος του Παγκύπριου Συνδέσμου Μονογονεϊκών Οικογενειών και Φίλων, Αργεντούλλα Ιωάννου, κατά την τοποθέτησή της, επεσήμανε πως είναι σύμφωνοι με την πρόταση νόμου, η οποία όπως είπε χρειάζεται μικροβελτιώσεις.
«Εμείς ως σύνδεσμος απευθυνθήκαμε όταν διαπιστώσαμε το πρόβλημα με τα διατάγματα στο Υφυπουργείο Πρόνοιας. Επί προηγούμενης κυβέρνησης χρειαζόταν ένα διάταγμα, είτε το διατροφής είτε το γονικής μέριμνας. Μάθαμε ότι ζητούνται και τα δύο διατάγματα και διαπιστώσαμε ότι το κράτος υποκλέπτει επιδόματα. Όταν οι γονείς είναι στα δικαστήρια και μέχρι να κλείσει η υπόθεση για το θέμα της διατροφής ή της γονικής μέριμνας, το κράτος “τρώει” τα επιδόματα κάποιου».
ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΔΩ: Άνοιξε η συζήτηση για αλλαγές στο επίδομα τέκνου σε μονογονιούς-Ζήτησε χρόνο για μελέτη το Υφ. Πρόνοιας
Η κα. Ιωάννου, συνεχίζοντας, αναφερόμενη στις διαδικασίες για τα διαζύγια, επεσήμανε ότι υπάρχουν υποθέσεις που χρειάζονται αρκετό καιρό για να εκδικαστούν. Αυτό σημαίνει, πρόσθεσε, πως αν είναι απαραίτητο το χαρτί του διαζυγίου, στερείται η οικογένεια την αναγκαία στήριξη και επεσήμανε πως εκείνοι που θέλουν να ξεγελάσουν το κράτος, μπορούν να το κάνουν ακόμη και με αυτό τον τρόπο.
«Το κράτος πρέπει να εξετάσει ξανά τι είναι μονογονεϊκή οικογένεια και να στηρίξει εκείνους που το έχουν ανάγκη. Υπάρχουν περιπτώσεις που το διάταγμα διατροφής δεν υπάρχει. Ακόμη και για τη γονική μέριμνα μπορεί να λυθεί εξωδικαστικά. Δεν είναι υποχρεωτικά να υπάρχουν διατάγματα. Αν είναι αναγκαίο θα γίνει η εκδίκαση των διαταγμάτων. Όμως έχουμε περιπτώσεις που κάποιος είναι εξαφανισμένος και δεν μπορεί να υπογράψει ένορκη δήλωση. Πρέπει να υπάρχει δυνατότητα να υπογράψει η μητέρα την ένορκη δήλωση και να υπάρχει ένας έλεγχος από το κράτος».
Η κα. Ιωάννου έκανε αναφορά και σε καταγγελίες που έγιναν προς τον σύνδεσμο, ότι αιτητές ενημερώνονται πως τα έγγραφα που κατέθεσαν στο γραφείο του Πολίτη, μέχρι να μεταβιβαστούν στο Υφυπουργείο Κοινωνικής Πρόνοιας, χάνονται με αποτέλεσμα να πρέπει να υποβάλουν ξανά αίτηση.
Οι απαντήσεις του Υφυπουργείου Κοινωνικής Πρόνοιας
Οι βουλευτές κάλεσαν τους εκπροσώπους του Υφυπουργείου Κοινωνικής Πρόνοιας όπως δώσουν απαντήσεις για τα διατάγματα που ζητούν από τους αιτητές, καθώς και κατά πόσο τίθενται υπέρ ή όχι για την πρόταση νόμου.
Η προϊστάμενη της κεντρικής υπηρεσίας διαχείρισης επιδομάτων Πρόνοιας του Υφυπουργείου Κοινωνικής Πρόνοιας, Βαθούλα Αντωνιάδου, απαντώντας για τα διατάγματα που ζητούν από τους αιτητές, επεσήμανε πως σε περίπτωση που υπάρχει διαζύγιο μπορεί κάποιος να υποβάλει το διάταγμα διατροφής. «Εξυπακούεται πως εκείνος που λαμβάνει τη διατροφή, έχει και τη φύλαξη. Όταν υποβληθεί το διάταγμα γονικής μέριμνας, ζητείται και το διάταγμα διατροφής, επειδή προσμετρείται για τα εισοδηματικά. Επίσης, αν υπάρχει διαζύγιο ζητείται μία κοινή ένορκη δήλωση, μαζί με το διαζύγιο».
Τόνισε, δε, πως ο νόμος άλλαξε τον Ιούνιο του 2012 και από τότε ζητείται το διαζύγιο, καθώς όπως εξήγησε «παρουσιάστηκε κατάχρηση της πρόνοιας και οι υπηρεσίες δεν ήταν σε θέση να ξεχωρίσουν τις εικονικές από τις πραγματικές περιπτώσεις. Η επιδοματική πολιτική μελετάται συνολικά και θα επανέλθουμε με εισηγήσεις στις προτάσεις που έχετε».
ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΔΩ: Σχεδόν 20,000 μονογονεϊκές οικογένειες σε κίνδυνο φτώχειας-Προωθούνται αλλαγές για το επίδομα τέκνου
Όσον αφορά στο κατά πόσο το Υφυπουργείο Κοινωνικής Πρόνοιας έχει ξεκάθαρη θέση για την πρόταση, σημείωσε πως «υπάρχουν αρκετοί παράγοντες, πέραν του κόστους για το κράτος. Δεν έχει όλα τα στοιχεία η Υπηρεσία Επιδομάτων, έχει μόνο για όσους καταβάλλονται. Εμείς δεν έχουμε στοιχεία για τους εν δυνάμει δικαιούχους. Πρέπει να γίνει μελέτη για το θέμα».
Από πλευράς της, η εκπρόσωπος της Νομικής Υπηρεσίας, Ελένη Κουζούπη, επεσήμανε πως η κατάσταση με την πρόταση νόμου, αυτή τη στιγμή είναι ασαφής, υπογραμμίζοντας δεν γνωρίζει η εκτελεστική εξουσία κατά πόσο δημιουργεί επιπλέον κόστος για το κράτος.
«Εμείς πρέπει να δούμε το κόστος. Πρέπει να δούμε την πρόταση συνολικά. Δεν έχουμε τοποθετηθεί οριστικά. Είναι ασαφές το τοπίο αυτή τη στιγμή. Πρέπει να υπάρχει διαβούλευση του Υφυπουργείου με τους φορείς. Προσπαθούμε να είμαστε εποικοδομητικοί και αν το Υφυπουργείο είναι θετικό, εμείς θα μελετήσουμε το θέμα. Η πρόταση νόμου αλλάζει κατά πολύ τις διαδικασίες. Ζητείται διάταγμα αυτή τη στιγμή ή το διαζύγιο και με την πρόταση νόμου αλλάζει στο να ζητείται αίτηση διαζυγίου ή ένορκη δήλωση. Αλλάζει τις διαδικασίες αρκετά και εγείρονται αρκετά ζητήματα, που είναι σοβαρά. Πρέπει να τα μελετήσει το Υφυπουργείο».
Η Επιτροπή Εργασίας έδωσε διορία στο Υφυπουργείο Κοινωνικής Πρόνοιας όπως μελετήσει το ζήτημα, καθώς εντός Ιανουαρίου θα συνεχιστεί η συζήτηση.
ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΔΩ: «Κοπέλα έχει διάταγμα εναντίον του πρώην της και δεν λαμβάνει στήριξη»-Φωνές από τους μονογονιούς