Στο τραπέζι οι αλλαγές για γονική άδεια-Πρόταση για δυνατότητα λήψης μέχρι τα 15 έτη του παιδιού
06:00 - 03 Δεκεμβρίου 2024
Στο μικροσκόπιο της Βουλής τίθενται οι αλλαγές στις διαδικασίες, αναφορικά με την λήψη γονικής άδειας και την καταβολή του σχετικού επιδόματος, με τους βουλευτές να εξετάζουν τις προτάσεις νόμου που έχουν κατατεθεί σε συνάρτηση με το σχετικό νομοσχέδιο που ετοίμασε στο Υπουργείο Εργασίας. Στόχος της αρμόδιας Επιτροπής είναι όπως ολοκληρωθούν οι διαδικασίες και το νομοσχέδιο οδηγηθεί ενώπιον της Ολομέλειας μέχρι το τέλος του χρόνου για ψήφιση.
Η Επιτροπή Εργασίας αναμένεται να θέσει στο τραπέζι της συζήτησης το θέμα της γονικής άδειας και τη λήψη του σχετικού επιδόματος και συγκεκριμένα την επέκταση της περιόδου λήψης μέχρι το 15ο έτος της ηλικίας του παιδιού, σε αντίθεση με το όγδοο έτος ηλικίας που ισχύει μέχρι σήμερα. Για το συγκεκριμένο ζήτημα, οι βουλευτές του ΑΚΕΛ, Ανδρέας Καυκαλιάς, Γιώργος Κουκουμάς και Χρίστος Χριστόφιας είχαν καταθέσει σχετική πρόταση νόμου, στην οποία γινόταν αναφορά πως η «επέκταση της εν λόγω περιόδου μέχρι το 15ο έτος της ηλικίας του τέκνου, κρίνεται απαραίτητη καθώς η ανάγκη απουσίας από την εργασία για λόγους φροντίδας των παιδιών συνεχίζει να υφίσταται και μετά το 8ο έτος της ηλικίας του παιδιού. Περαιτέρω, η εν λόγω επέκταση δεν επιβαρύνει το Ταμείο Κοινωνικών Ασφαλίσεων αλλά παρέχει μεγαλύτερη ευελιξία στους εργαζόμενους γονείς για να επιλέξουν πότε θα ασκήσουν το δικαίωμα».
Σημειώνεται πως, όπως εξηγούν οι βουλευτές, με την πρόταση νόμου που είχαν καταθέσει, είχαν ως σκοπό την τροποποίηση ώστε να επεκταθεί η χρονική περίοδος εντός της οποίας δύναται να καταβάλλεται επίδομα γονικής άδειας σε περίπτωση που ασκείται το δικαίωμα λήψης επιδόματος γονικής άδειας. Πάντως, σύμφωνα με την υφιστάμενη νομοθεσία, το επίδομα καταβάλλεται από τη λήξη της περιόδου κατά την οποία ο ασφαλισμένος μισθωτός γονέας λαμβάνει επίδομα μητρότητας ή επίδομα πατρότητας, ανάλογα με την περίπτωση, ή εάν ο ασφαλισμένος μισθωτός γονέας δεν θεμελιώνει δικαίωμα για καταβολή επιδόματος μητρότητας ή επιδόματος πατρότητας, κατά τη λήξη της περιόδου που θα λάμβανε επίδομα εάν θεμελίωνε δικαίωμα μέχρι και τη συμπλήρωση του όγδοου έτους ηλικίας του κάθε τέκνου.
Στο μεταξύ, κατά την τελευταία Ολομέλεια της Βουλής είχε κατατεθεί από πλευράς Υπουργείου Εργασίας σχετικό νομοσχέδιο, το οποίο άπτεται του συγκεκριμένου θέματος και σύμφωνα με το κείμενο, τροποποιείται ο βασικός νόμος ώστε να επεκταθεί η περίοδος εντός της οποίας παρέχεται στους εργαζόμενους γονείς το δικαίωμα για λήψη γονικής άδειας, από τα οκτώ έτη του τέκνου στα 15 έτη. Την ίδια ώρα, στο νομοσχέδιο υπάρχει πρόνοια για σταδιακή αύξηση των εβδομάδων για τις οποίες οι γονείς θα είναι δικαιούχοι σε επίδομα γονικής άδειας και συγκεκριμένα να αυξάνεται από οκτώ σε δέκα εβδομάδες για το δεύτερο τέκνο, σε δώδεκα για το τρίτο τέκνο και σε δεκατέσσερις για το τέταρτο τέκνο.
Ουσιαστικά, το νομοσχέδιο που κατατέθηκε περιλαμβάνει κοινά σημεία με την πρόταση νόμου των βουλευτών του ΑΚΕΛ, με την Επιτροπή Εργασίας να τα θέτει όλα στο τραπέζι, ώστε να βρεθεί μία κοινή συνισταμένη και να δημιουργηθεί ένα κείμενο νομοθεσίας, που να καλύπτει όλους τους γονείς, χωρίς κενά και τρύπες. Στόχος της Επιτροπής Εργασίας είναι όπως ολοκληρωθούν οι διαδικασίες της συζήτησης επί των τροπολογιών που προωθούνται, ώστε να οδηγηθεί ενώπιον της Ολομέλειας πριν τη λήξη των εργασιών για τις γιορτές των Χριστουγέννων.
Προβληματισμοί για κάποια σημεία του νομοσχεδίου
Πάντως, οι βουλευτές της Επιτροπής Εργασίας είχαν στα χέρια τους το προτεινόμενο νομοσχέδιο από την περασμένη Πέμπτη, όταν και συνεδρίασε η Ολομέλεια της Βουλής και άρχισαν να μελετούν τις τροπολογίες που προωθεί το Υπουργείο Εργασίας. Από την πρώτη ανάγνωση, από τη μία διαπιστώθηκε σύγκλιση απόψεων σε κάποια σημεία, ωστόσο υπάρχουν και κάποια δεδομένα που προβλημάτισαν. Ένα από αυτά είναι το γεγονός ότι υπάρχει πρόνοια όπως αφήνεται ο χρόνος εφαρμογής των τροπολογιών σε απόφαση του Υπουργικού Συμβουλίου και δεν καθορίζεται από τη νομοθεσία, κάτι που η Βουλή θέλει να ρυθμίσει.
Όλα τα σημεία που προβληματίζουν τους βουλευτές αναμένεται να τεθούν στο τραπέζι της συζήτησης, ώστε να διαπιστωθούν τα σημεία που χρειάζονται αλλαγή, ώστε να αλλάξουν το συντομότερο δυνατό. Σημειώνεται πως η συζήτηση θα καθορίσει κατά πόσο είναι εφικτό να πετύχει ο στόχος για να προωθηθεί πριν το τέλος του χρόνου στην Ολομέλεια για ψήφιση.