Βιώνουν ρατσισμό και κακοποιητικές συμπεριφορές ηλικιωμένοι στην Κύπρο-«Παιδιά κτύπησαν γονείς για €50»
Στέλιος Χαραλάμπους 06:58 - 29 Δεκεμβρίου 2024
Τα δικαιώματα και η ασφάλεια των ηλικιωμένων διασφαλίζονται μέσω ευρωπαϊκών συμβάσεων, αλλά και νόμων του κράτους. Ωστόσο, αρκετοί ηλικιωμένοι στην Κύπρο βιώνουν κακοποιητικές συμπεριφορές, ακόμη και από τα ίδια τους τα παιδιά. Παρά τα βήματα προόδου που έχουν γίνει ως προς τον σεβασμό της τρίτης ηλικίας, εξακολουθούν να υπάρχουν ελλείψεις, κυρίως από την πλευρά της πολιτείας, η οποία αδυνατεί, προς το παρόν, να παρέχει την απαιτούμενη ασφάλεια σε ηλικιωμένους που αντιμετωπίζουν δυσάρεστες συμπεριφορές.
Οι αναφορές και οι καταγγελίες ενώπιον του Παρατηρητηρίου Τρίτης Ηλικίας αυξάνονται, με ηλικιωμένους να καταγγέλλουν από προσβλητικές συμπεριφορές, μέχρι και κακοποίησή τους. Επιπλέον, η περίοδος των εορτών γίνεται ακόμη πιο δύσκολη για κάποιους ηλικιωμένους, οι οποίοι ζουν μόνοι. Μάλιστα, αρκετοί εξ αυτών ζητούν ψυχολογική υποστήριξη, καθώς, για κάποιους ανθρώπους μεγάλης ηλικίας, το να περνούν μόνοι τις γιορτές αποτελεί μια πολύ δύσκολη συνθήκη.
Μιλώντας στον REPORTER, ο πρόεδρος του Παρατηρητηρίου Τρίτης Ηλικίας, Δήμος Αντωνίου, ανέφερε ότι «υπάρχει διάχυτος ηλικιακός ρατσισμός, τόσο στα κρατικά νοσηλευτήρια, όσο και στις ευρύτερες κρατικές υπηρεσίες», καθώς, όπως είπε, δεν επιδεικνύεται ο απαιτούμενος σεβασμός σε άτομα μεγαλύτερης ηλικίας.
Επιπλέον, όπως σημείωσε, έχουν γίνει αρκετές καταγγελίες τόσο στον ΟΚΥπΥ, όσο και στην Ομοσπονδία Συνδέσμου Ασθενών Κύπρου, για «απαράδεκτες συμπεριφορές ιατρικού και παραϊατρικού προσωπικού». Ανέφερε επίσης πως «κατά καιρούς έχουμε δει περιστατικά κακομεταχείρισης ηλικιωμένων σε νοσηλευτήρια», προσθέτοντας ότι «αυτά είναι μόνο η κορυφή του παγόβουνου».
Ωστόσο, ο κ. Αντωνίου επεσήμανε πως, παρά τα προβλήματα, «έχουν γίνει βήματα προόδου, ιδιαίτερα όσον αφορά την κατάσταση στους οίκους ευγηρίας και την υγεία. Με το ΓεΣΥ, οι ηλικιωμένοι έχουν πλέον καλύτερη πρόσβαση σε υπηρεσίες υγείας». Πρόσθεσε πως, «με βάση τα στοιχεία που διαθέτουμε, η κατάσταση στους τομείς αυτούς βελτιώνεται».
Παράλληλα, έντονο προβληματισμό και ανησυχία προκαλούν τα περιστατικά κακοποιητικής συμπεριφοράς που καταγράφονται μέσα στα σπίτια των ηλικιωμένων, είτε από φροντιστές, είτε ακόμη και από συγγενικά τους πρόσωπα. Το Παρατηρητήριο έχει λάβει αναφορές, ακόμη και για κακοποιητικές συμπεριφορές, από παιδιά προς τους γονείς τους.
Σύμφωνα με τον κ. Αντωνίου, «πίσω από τις κλειστές πόρτες των σπιτιών ηλικιωμένων υπάρχουν φαινόμενα κακοποίησης, κυρίως από συγγενείς ή ακόμα και από τα ίδια τους τα παιδιά». Πρόσθεσε ότι «τέτοια περιστατικά είναι ιδιαίτερα λυπηρά». Εξήγησε επίσης πως «η κακοποιητική συμπεριφορά από συγγενείς ή παιδιά δύσκολα αποδεικνύεται, καθώς οι ηλικιωμένοι συχνά αποφεύγουν να προχωρήσουν σε καταγγελία, λόγω της σχέσης εξάρτησης που έχουν με το πρόσωπο που τους κακομεταχειρίζεται». Ειδικά όταν πρόκειται για τα παιδιά τους, οι ηλικιωμένοι αποφεύγουν να τα καταγγείλουν, λέγοντας, «δεν θα βάλω εγώ το παιδί μου φυλακή».
Ο κ. Αντωνίου ανέφερε ενδεικτικά παραδείγματα, σημειώνοντας πως «ηλικιωμένοι γονείς έχουν αναφέρει ότι δέχτηκαν βία από τα παιδιά τους, χρήστες ναρκωτικών, ακόμη και για 50 ευρώ, ενώ άλλοι έχουν καταγγείλει ότι τα παιδιά τους τούς πήραν τη σύνταξη». Επισήμανε επίσης ότι «δεν υπάρχει κάποιος χώρος φιλοξενίας για κακοποιημένους ηλικιωμένους, όπου θα μπορούν να αποταθούν και να προστατευθούν».
Όσον αφορά τον ηλικιακό ρατσισμό, ο πρόεδρος του Παρατηρητηρίου ανέφερε ότι «ένα χαρακτηριστικό παράδειγμα είναι η δυσκολία ασφάλισης ατόμων άνω των 70-75 ετών, για την ανανέωση της άδειας κυκλοφορίας τους. Πολλές ασφαλιστικές εταιρείες αρνούνται να ασφαλίσουν τα άτομα αυτά, μόνο λόγω ηλικίας, χωρίς να εξετάζουν τις ιατρικές τους εξετάσεις ή τα δεδομένα. Αυτό αποτελεί ξεκάθαρο ηλικιακό ρατσισμό».
Πάντως, ο κ. Αντωνίου έστειλε το μήνυμα ότι «οι ηλικιωμένοι έχουν ρόλο να επιτελέσουν τόσο στην κοινωνία, όσο και στην οικονομία του τόπου». Τόνισε πως το Παρατηρητήριο ετοιμάζει δράσεις για το νέο έτος, οι οποίες αποσκοπούν στη βελτίωση της ζωής των ηλικιωμένων.
ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΔΩ: