Ο Ζελένσκι κατηγορεί τον Φίτσο για το άνοιγμα «δεύτερου ενεργειακού μετώπου» κατά της Ουκρανίας

Ο πρόεδρος της Ουκρανίας Βολοντίμιρ Ζελένσκι κατηγόρησε τον πρωθυπουργό της Σλοβακίας Ρόμπερτ Φίτσο για το άνοιγμα «δεύτερου ενεργειακού μετώπου» κατά της Ουκρανίας κατά διαταγήν της Ρωσίας, καθώς οξύνεται η διαμάχη για την διέλευση του φυσικού αερίου μεταξύ των δύο χωρών.

Η Ουκρανία εξάγει το ρωσικό φυσικό αέριο που διέρχεται από το έδαφός της σε πολλές ευρωπαϊκές χώρες, ανάμεσά τους και η Σλοβακία, αλλά αναμένεται ότι θα διακόψει την ροή όταν θα εκπνεύσει την 31η Δεκεμβρίου η συμφωνία διέλευσης που έχει υπογράψει με την Ρωσία.

Ο Φίτσο, που επισκέφθηκε την Βλαντίμιρ Πούτιν στην Μόσχα αυτήν την εβδομάδα, δήλωσε χθες ότι η Σλοβακία θα εξετάσει σε απάντηση την λήψη μέτρων όπως η διακοπή των εξαγωγών ηλεκτρικού ρεύματος προς την Ουκρανία, αν το Κίεβο διακόψει την διέλευση του φυσικού αερίου την 1η Ιανουαρίου.

«Φαίνεται ότι ο Πούτιν έδωσε διαταγή στον Φίτσο να ανοίξει δεύτερο ενεργειακό μέτωπο κατά της Ουκρανίας εις βάρος των συμφερόντων του σλοβακικού λαού», έγραψε ο Βολοντίμιρ Ζελένσκι στο Χ.

Η Σλοβακία επιδιώκει την διατήρηση της ροής του ρωσικού φυσικού αερίου μέσω της Ουκρανίας λέγοντας ότι οι εναλλακτικές οδοί ανεβάζουν το κόστος και πλήττουν τις δικές της επιχειρήσεις τράνζιτ προκαλώντας απώλεια 500 εκατομμυρίων ευρώ σε τέλη.

Η Ουκρανία έχει δηλώσει ότι δεν θα υπογράψει νέα συμφωνία διέλευσης φυσικού αερίου με την Μόσχα λόγω της ρωσικής εισβολής του 2022.

Η Ουκρανία έχει αναγκασθεί να εισάγει ηλεκτρική ενέργεια από πολλές γειτονικές της χώρες από τότε που η Ρωσία επιτίθεται συστηματικά κατά των ενεργειακών της υποδομών καταστρέφοντας το ενεργειακό δυναμικό της χώρας.

Ο ουκρανός πρόεδρος δήλωσε ότι από την Σλοβακία το Κίεβο εισάγει το 19% της ενέργειας και ότι συνεργάζεται με την Ευρωπαϊκή Ενωση για την αύξηση των προμηθειών.

«Η Σλοβακία αποτελεί μέρος της ενιαίας ευρωπαϊκής αγοράς ενέργειας και ο Φίτσο πρέπει να σεβασθεί τους κοινούς ευρωπαϊκούς κανόνες», έγραψε ο Βολοντίμιρ Ζελένσκι διευκρινίζοντας ότι η περικοπή των ενεργειακών εξαγωγών προς την Ουκρανία θα σημαίνει απώλεια 200 εκατομμυρίων δολαρίων ετησίως για την Σλοβακία.

Πηγή: protothema.gr

Δειτε Επισης

ΒΙΝΤΕΟ: Η δραματική στιγμή που τουρίστρια σώζει άνδρα από βέβαιο πνιγμό στη Σρι Λάνκα
Ο Τραμπ ανακοίνωσε την στρατιωτική δράση κατά των Χούθι-Στοχοποιεί και το Ιράν
ΒΙΝΤΕΟ: Ακραία καιρικά φαινόμενα στις ΗΠΑ-Στους 33 οι νεκροί, χιλιάδες τα τροχαία ατυχήματα
Στους δρόμους δεκάδες χιλιάδες Σέρβοι για την τραγωδία στο Νόβι Σαντ-Διαμαρτύρονται για τη διαφθορά
Τρεις νεκροί και 12 τραυματίες από έκρηξη στη Λαττάκεια της Συρίας
Κατηγορεί τον Πούτιν για καθυστέρηση της εκεχειρίας ο Ζελένσκι-Πιέσεις στη Μόσχα από «συμμαχία των προθύμων»
Καλούν τη Ρωσία να δείξει πολιτική βούληση για τερματισμό του πολέμου Φον Ντερ Λάιεν και Κόστα
Απέλασε 10χρονη με καρκίνο στον εγκέφαλο ο Τραμπ-«Οι αρχές κρατούν στα χέρια τους τη ζωή των παιδιών μου»
ΒΙΝΤΕΟ: Καρέ καρέ η στιγμή που όχημα πέφτει πάνω σε διαδηλωτές στο Βελιγράδι-Tραυματίστηκαν τρία άτομα
Γυναίκες τρομοκρατούνται με drone για να φορούν χιτζάμπ στο Ιράν-Βασανιστήρια και βιασμοί για όσες δεν υπακούν