Νεκρός ο Βορειοκορεάτης στρατιώτης που αιχμαλωτίστηκε στην Ουκρανία

Ένας τραυματισμένος Βορειοκορεάτης στρατιώτης, που αιχμαλωτίστηκε από τις ουκρανικές δυνάμεις, υπέκυψε στα τραύματά του, σύμφωνα με το πρακτορείο ειδήσεων Yonhap, το οποίο επικαλείται δήλωση της υπηρεσίας πληροφοριών της Νότιας Κορέας.

Σύμφωνα με το BBC, πρόκειται για τον πρώτο Βορειοκορεάτη που έπιασε αιχμάλωτο το Κίεβο από τότε που η Πιονγκγιάνγκ έστειλε στρατιώτες για να υποστηρίξουν τη Ρωσία στον πόλεμο κατά της Ουκρανίας.

Η Εθνική Υπηρεσία Πληροφοριών της Νότιας Κορέας δήλωσε ότι επιβεβαιώθηκε μέσω «υπηρεσίας πληροφοριών συμμαχικής χώρας» ότι ο στρατιώτης πέθανε από «σοβαρά τραύματα».

Σύμφωνα με το Κίεβο, 12.000 στρατιωτικοί της Βόρειας Κορέας, ανάμεσά τους «περίπου 500 αξιωματικοί και 3 στρατηγοί», έχουν αναπτυχθεί στη ρωσική περιφέρεια Κουρσκ, μέρος της οποίας είχαν καταλάβει Ουκρανοί στρατιωτικοί τον Αύγουστο και συνεχίζουν να κατέχουν τμήματά της. Ούτε η Ρωσία, ούτε η Βόρεια Κορέα επιβεβαίωσαν ποτέ την παρουσία βορειοκορεατικών στρατευμάτων στο πλευρό του ρωσικού στρατού.

Η σύλληψη του στρατιώτη επιβεβαιώθηκε αφού κυκλοφόρησε φωτογραφία του στο Telegram, ανέφεραν οι μυστικές υπηρεσίες.

Τη Δευτέρα, ο ουκρανός πρόεδρος Βολοντίμιρ Ζελένσκι δήλωσε πως έχουν «σκοτωθεί ή τραυματιστεί» σχεδόν 3.000 στρατιωτικοί της Βόρειας Κορέας αφότου άρχισαν να εμπλέκονται στη μάχη στο πλευρό των ρωσικών ενόπλων δυνάμεων. Την ίδια ημέρα, η Σεούλ έκανε λόγο από την πλευρά της για 1.100 Βορειοκορεάτες «που σκοτώθηκαν ή τραυματίστηκαν».

Το γενικό επιτελείο της Νότιας Κορέας έκανε γνωστό επίσης πως παρατήρησε προετοιμασίες που το κάνουν να θεωρεί ότι η Βόρεια Κορέα ετοιμάζεται να στείλει κι άλλες μονάδες του στρατού της στη Ρωσία, είτε για να ενισχύσουν είτε για να αντικαταστήσουν αυτές που εμπλέκονται ήδη σε μάχες, καθώς και drones.

Ιστορική αμυντική συμφωνία ανάμεσα στη Ρωσία και τη Βόρεια Κορέα, που υπεγράφη τον Ιούνιο, τέθηκε σε ισχύ στις αρχές του μήνα. Αυτή προβλέπει «άμεση στρατιωτική βοήθεια» στην περίπτωση ένοπλης επίθεσης κατά μίας από τις δύο χώρες από μια τρίτη χώρα.

Η Σεούλ θεωρεί ότι η Βόρεια Κορέα επιδιώκει να εκσυγχρονίσει τις ικανότητές της στον συμβατικό πόλεμο με τη βοήθεια της Ρωσίας, μέσω της εμπειρίας που θα αποκτήσει το στράτευμά της στις μάχες κατά των ουκρανικών δυνάμεων.

Η εμπλοκή των βορειοκορεατικών στρατευμάτων στις μάχες «δεν είχε σημαντικό αντίκτυπο στην κατάσταση», δήλωσε ωστόσο την Τρίτη στο AFP ο Γέβγκεν Γέριν, εκπρόσωπος της ουκρανικής στρατιωτικής υπηρεσίας πληροφοριών (GUR).

Σύμφωνα με τον ίδιο, τα βορειοκορεατικά στρατεύματα δεν είχαν καμιά εμπειρία σε σύγχρονο πεδίο μάχης, ειδικά στην αντιμετώπιση των drones που είναι πλέον πανταχού παρόντα σε αυτό, και χρησιμοποιούν «πιο πρωτόγονες τακτικές», της περιόδου «του Δευτέρου Παγκοσμίου Πολέμου ή μετά τον Δεύτερο Παγκόσμιο Πόλεμο».

Η Ουκρανία και η Ρωσία έχουν εντείνει εξάλλου τα πλήγματά τους τους τελευταίους μήνες, με μαζικούς ρωσικούς βομβαρδισμούς να βάζουν στο στόχαστρο τον ενεργειακό τομέα της Ουκρανίας την ημέρα των Χριστουγέννων, και επιδιώκουν να κάνουν ό,τι δύνανται για να ενισχύσουν καθεμία τη θέση της πριν από την επιστροφή στον Λευκό Οίκο του Ντόναλντ Τραμπ τον Ιανουάριο.

Ο νεοεκλεγείς στην προεδρία των ΗΠΑ Ρεπουμπλικανός έχει επανειλημμένως δεσμευτεί ότι θα τελειώσει τον πόλεμο στην Ουκρανία "σε ένα 24ωρο" και έχει ζητήσει "άμεση κατάπαυση του πυρός" και ειρηνευτικές συνομιλίες.

Πηγή: Πρώτο Θέμα

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ:

Δειτε Επισης

Δεκατετράχρονος βρέθηκε νεκρός από το κρύο σε ηφαίστειο στα 4.700 μέτρα-Το ανατριχιαστικό τελευταίο του μήνυμα
Για μαζικό λιμό στη Γάζα προειδοποιούν ανθρωπιστικές οργανώσεις-Πάνω από 20 παιδιά πέθαναν από υποσιτισμό σε 72 ώρες
Στο 15% οι αμερικανοί δασμοί στα ιαπωνικά αυτοκίνητα έπειτα από συμφωνία
Συζήτηση και ενημέρωση για την κατάσταση στη Μέση Ανατολή στο Συμβούλιο Ασφαλείας του ΟΗΕ
Δασμούς 19% στις εισαγωγές από τις Φιλιππίνες ανακοίνωσε ο Τραμπ
Πέθανε ο θρύλος της heavy metal Οζι Οζμπορν σε ηλικία 76 ετών
Οι ΗΠΑ αποσύρονται από την UNESCO καταγγέλλοντας μεροληψία κατά του Ισραήλ
Ρωσική επίθεση στην Ουκρανία προκάλεσε ζημιές σε εγκαταστάσεις παραγωγής φυσικού αερίου
Τα σενάρια και οι φήμες για την τραγωδία στην Ινδία-Ο διάλογος στο πιλοτήριο περιπλέκει την έρευνα
Καναδός κατηγορείται ότι σκότωσε την 9χρονη Ελληνοκαναδή κόρη του-Βρέθηκε νεκρή σε λίμνη στη Νέα Υόρκη