Νέα επίθεση αγάπης από την Τουρκία στη Συρία-Θα της προσφέρει ρεύμα, θέλει συνεργασία για πετρέλαιο και φυσικό αέριο

Η Τουρκία σκοπεύει να προσφέρει ηλεκτρική ενέργεια στη Συρία και να βοηθήσει τη χώρα να ενισχύσει τις ενεργειακές της υποδομές, δήλωσε σήμερα ο Τούρκος υπουργός Ενέργειας Αλπαρσλάν Μπαϊρακτάρ, ενώ πρόσθεσε ότι η Άγκυρα θα μπορούσε να συνεργαστεί με τις νέες συριακές αρχές για την αξιοποίηση των κοιτασμάτων της χώρας σε πετρέλαιο και φυσικό αέριο.

Ο Μπαϊρακτάρ, που είχε συνάντηση με δημοσιογράφους τουρκικών μέσων, δήλωσε ότι αντιπροσωπεία, της οποίας ενδέχεται να ηγείται, σχεδιάζει να μεταβεί στη Συρία αύριο Σάββατο για να συζητήσει για την ηλεκτρική μετάβαση της χώρας, την αποκατάσταση των υποδομών και άλλα ζητήματα.

«Πρέπει να προσφέρουμε πολύ γρήγορα ηλεκτρική ενέργεια στις περιοχές της Συρίας που δεν διαθέτουν, αρχικά με εισαγωγές. Μεσοπρόθεσμα σχεδιάζουμε επίσης να αυξήσουμε την ικανότητα παραγωγής ηλεκτρικής ενέργειας και εκεί», επεσήμανε ο Τούρκος υπουργός, όπως έγραψε η εφημερίδα Hurriyet.

«Υπάρχει ανάγκη για τα πάντα στη Συρία. Θα εργαστούμε πάνω σε ένα σχέδιο για τις υποδομές με τους ηγέτες εκεί», δήλωσε ο ίδιος, προσθέτοντας ότι η Τουρκία θα μπορούσε να παρέχει ηλεκτρική ενέργεια και στον Λίβανο μέσω της Συρίας.

Ο Μπαϊρακτάρ επεσήμανε ότι η Άγκυρα εξετάζει τρόπους προκειμένου να χρησιμοποιηθούν οι πόροι της Συρίας σε πετρέλαιο και φυσικό αέριο για την ανοικοδόμηση της χώρας, καθώς η παραγωγή και των δύο μειώθηκε στη διάρκεια του εμφυλίου.

«Υπάρχουν πολλά θέματα που πρέπει να ωριμάσουν, από τη δημιουργία πετρελαϊκού αγωγού από τη Συρία ως την Τουρκία, την ένωση αυτού με τον αγωγό Ιράκ- Τουρκίας», σημείωσε, ενώ εκτίμησε ότι η Άγκυρα και η Δαμασκός θα μπορούσαν να συνεργαστούν στον τομέα του πετρελαίου και του φυσικού αερίου στο άμεσο μέλλον.

Αφού στήριξε τους Σύρους αντάρτες που ανέτρεψαν τον πρόεδρο Μπασάρ αλ Άσαντ νωρίτερα τον Δεκέμβριο, η Τουρκία έχει αναχθεί σε μια από τις βασικές δυνάμεις που επηρεάζουν τη Συρία και έχει δεσμευθεί να βοηθήσει στην ανοικοδόμηση της χώρας έπειτα από 13 χρόνια εμφύλιου πολέμου.

Η Τουρκία ήταν μία από τις πρώτες χώρες που επαναλειτούργησαν την πρεσβεία τους στη Δαμασκό, ενώ ο Τούρκος υπουργός Εξωτερικών και ο επικεφαλής των υπηρεσιών Πληροφοριών της χώρας συναντήθηκαν με τον ντε φάκτο ηγέτη της Συρίας, Άχμεντ αλ Σάρα.

Δειτε Επισης

Το Σάββατο η κηδεία του 12χρονου Κωνσταντίνου που νοσηλευόταν με γρίπη Β΄
Αυτές είναι οι νέες μεταθέσεις στην Αστυνομία-Ράβε ξήλωνε η ΑΔΕ Λεμεσού, νέοι επικεφαλής σε ΤΑΕ, ΥΚΑΝ και Εγκληματολογικό
Ο Τραμπ μίλησε με Πούτιν-Υπάρχει καλή πιθανότητα να τελειώσει ο πόλεμος
Συνεννοήθηκε με Τ/κ αρχηγούς κομμάτων ο Τατάρ τρεις μέρες πριν τη Γενεύη
Επίθεση από σκύλο δέχθηκε γυναίκα στη Λεμεσό-Υπέστη κάταγμα στο χέρι
Με δεμένα χέρια ο Τραμπ στο Ουκρανικό εάν αρνηθεί ο Πούτιν την εκεχειρία
Αεροπλάνο γέμισε καπνούς λίγα λεπτά μετά την απογείωση-Επέστρεψε στο αεροδρόμιο Λάρνακας
ΒΙΝΤΕΟ: Σφοδρή κακοκαιρία στην Ιταλία-Πλημμύρες και εκκενώσεις σε Τοσκάνη και Αιμίλια-Ρομάνια
ΒΙΝΤΕΟ: Έφυγε από την Αυστραλία η influencer που εξόργισε τη χώρα-Άρπαξε μωρό γουόμπατ από τη μαμά του
Προς ακύρωση το πτυχίο του Ιμάμογλου-Δεν θα μπορεί να εκλεγεί πρόεδρος της Τουρκίας