Ακτινογραφούν τα δεδομένα και επεξεργάζονται αλλαγές στα επιδόματα που παραμένουν τα ίδια εδώ και χρόνια

Με δύο μεγάλα στοιχήματα θα κάνει ποδαρικό στο Υφυπουργείο Κοινωνικής Πρόνοιας η νέα χρονιά, αφού από τη μία πρέπει να λάβει αποφάσεις αναφορικά με την επιδοματική πολιτική και από την άλλη θα πρέπει να ολοκληρωθεί το κείμενο της νομοθεσίας για τα θέματα αναπηρίας. Δύο σημαντικά κεφάλαια, για τα οποία πολλές φορές το Υφυπουργείο δέχθηκε επικρίσεις και που έχουν τεθεί ως προτεραιότητα, καθώς οι συζητήσεις και διαβουλεύσεις επί του θέματος είναι συνεχείς.

Τους τελευταίους μήνες το Υφυπουργείο Κοινωνικής Πρόνοιας έχει αρχίσει μία μελέτη για την επιδοματική πολιτική που ακολουθείται, με στόχο να χαρτογραφήσει τις ανάγκες και κατά πόσο τα ποσά που δίνονται είναι επαρκή για τους δικαιούχους. Κάτι που αποτελούσε από τη μία προεκλογική δέσμευση για τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας και από την άλλη μία αναγκαία πολιτική πράξη, δεδομένου ότι τα δεδομένα αλλάζουν, ειδικά με τον πληθωρισμό να ανεβαίνει μέρα με τη μέρα.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΔΩ: «Κοντά στην επίτευξη του στόχου για εξέταση αιτήσεων ΕΕΕ σε 60 μέρες»

Σημειώνεται πως το περασμένο διάστημα είχε αποκαλυφθεί πως το ύψος του Ελάχιστου Εγγυημένου Εισοδήματος παραμένει το ίδιο από το 2014 όταν και θεσπίστηκε. Πράγμα που προκάλεσε αντιδράσεις, ειδικά επειδή η αποκάλυψη έγινε ενώπιον της Βουλής των Αντιπροσώπων, με τους βουλευτές να σχολιάζουν ποικιλοτρόπως την εν λόγω αναφορά, αναλογιζόμενοι το γεγονός ότι τα δεδομένα του 2024, σε σύγκριση με το 2014 είναι αρκετά διαφορετικά.

Πέραν τούτου, το Υφυπουργείο Κοινωνικής Πρόνοιας είναι αρμόδιο για την παραχώρηση 40 και πλέον επιδομάτων, σε εκατοντάδες χιλιάδες δικαιούχους, πέραν από το Ελάχιστο Εγγυημένο Εισόδημα. Αυτό συνεπάγεται πως οι ανάγκες είναι αρκετές και αυξανόμενες, παρά το γεγονός ότι ο στόχος της Κυβέρνησης είναι οι δικαιούχοι αντί να αυξάνονται, να μειώνονται και να μην έχουν ανάγκη την λήψη οποιουδήποτε επιδόματος.

Πάντως, το Υφυπουργείο Κοινωνικής Πρόνοιας, εδώ και αρκετούς μήνες, έχει αρχίσει τη μελέτη για όλα τα επιδόματα που παραχωρούνται, ώστε να υπάρχουν καταγεγραμμένα όλα τα δεδομένα για την επιδοματική πολιτική. Στόχος είναι αρχές του νέου έτους, το Υφυπουργείο Κοινωνικής Πρόνοιας να ξεκινήσει την εξέταση των δεδομένων, ώστε να λάβει αποφάσεις για την αναδιαμόρφωση του ύψους ή όχι.

Ουσιαστικά, η εξέταση των δεδομένων θα δώσει στο Υφυπουργείο Κοινωνικής Πρόνοιας μία ολοκληρωμένη εικόνα για την κατάσταση στην κοινωνία, κάτι που σημαίνει ότι θα καθορίσει τα επόμενα βήματα. Συγκεκριμένα, μετά την εν λόγω διαδικασία, η Μαριλένα Ευαγγέλου και οι συνεργάτες της, θα αποφασίσουν ποια επιδόματα κρίνεται σκόπιμο να αυξηθούν, ποια μπορούν να παραμείνουν στο ίδιο επίπεδο και ποια ενδεχομένως να μην χρειάζεται να συνεχιστούν.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΔΩ: Έθεσαν τα προβλήματα τους και ζήτησαν στήριξη από ΠτΔ τα άτομα με αναπηρία-«Θέλουμε πράξεις, όχι απλά χαρτιά»

Κεφάλαιο νομοθεσία για αναπηρία

Στο μεταξύ, η υφυπουργός Κοινωνικής Πρόνοιας βρίσκεται σε συνεχείς διαβουλεύσεις τόσο με την Κυπριακή Συνομοσπονδία Οργανώσεων Αναπηρίας, όσο και με τις επιμέρους οργανώσεις που εκπροσωπούν τα άτομα με αναπηρία, ώστε να καταλήξουν σε ένα τελικό κείμενο για τη νομοθεσία, που θα αποτελεί ομπρέλα για όλα τα θέματα για την αναπηρία.

Σημειώνεται πως οι οργανώσεις είχαν συνάντηση με την υφυπουργό Κοινωνικής Πρόνοιας ακόμη και εντός Δεκεμβρίου, ώστε να καταλήξουν στα σημεία που θα περιλαμβάνονται στη νομοθεσία. Το αρχικό κείμενο, όπως θα έχει διαμορφωθεί, αναμένεται να σταλεί στις οργανώσεις εντός του Ιανουαρίου του 2025, προκειμένου να υπάρξει μία πρώτη ανάγνωση και να στείλουν εισηγήσεις και τοποθετήσεις, ώστε στη συνέχεια να ενσωματωθούν και να αποσταλούν στη Νομική Υπηρεσία, για νομοτεχνικό έλεγχο και ακολούθως να κατατεθούν ενώπιον του Υπουργικού Συμβουλίου και μετά στη Βουλή για έγκριση.

Πάγιο αίτημα της ΚΥΣΟΑ και των οργανώσεων που εκπροσωπούν τα άτομα με αναπηρία, είναι όπως υπάρξει ένας διαχωρισμός του επιδόματος αναπηρίας από το Ελάχιστο Εγγυημένο Εισόδημα, καθώς και απάλειψη όλων των εισοδηματικών κριτηρίων, για το επίδομα αναπηρίας, αφού με τα δεδομένα που υπάρχουν αυτή τη στιγμή, υπάρχουν δικαιούχοι του επιδόματος αναπηρίας, που δυστυχώς δεν το λαμβάνουν, καθώς ξεπερνούν τα εισοδηματικά κριτήρια, που έχουν τεθεί.

Σημειώνεται πως το θέμα με τα εισοδηματικά κριτήρια που υπάρχουν στα επιδόματα που παραχωρούνται στα άτομα με αναπηρία, είναι άμεσα συνυφασμένο και με το γεγονός ότι ΑμεΑ στερούνται των επιδομάτων τους, λόγω των εισοδηματικών κριτηρίων των συντρόφων, συζύγων ή παιδιών τους. Κάτι που προσπαθεί να αλλάξει και πρόταση νόμου που έχει καταθέσει ενώπιον της Επιτροπής Εργασίας ο βουλευτής της ΕΔΕΚ, Ανδρέας Αποστόλου, ωστόσο μέχρι στιγμής δεν υπάρχει καμία κατάληξη.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΔΩ: Οι πυλώνες της αναθεωρημένης στρατηγικής για ΑμεΑ-Στο Υπουργικό την ερχόμενη εβδομάδα

Δειτε Επισης

Νεκρός εργαζόμενος σε μετεωρολογικό σταθμό στη Βοσνία: Τον έψαχναν τέσσερις μέρες σε χιονοθύελλα
Καθυστερήσεις και ταλαιπωρία λόγω ομίχλης σε μεγάλα αεροδρόμια στην Βρετανία
Χριστουγεννιάτικο τραπέζι τρόμου στη Βραζιλία -Έφαγαν κέικ και πέθαναν
Σε κρίσιμη κατάσταση η υγεία της Ασμά αλ Άσαντ-«Έχει 50% πιθανότητες να επιβιώσει από τη λευχαιμία»
Είναι όντως γιατρός ο 50χρονος Σαουδάραβας που σκόρπισε τον θάνατο στο Μαγδεμβούργο;-«Ούτε ενέσεις δεν ήξερε να κάνει»
«Μας χτυπούσαν για να μας σπάσουν το στήθος»-Οι αναφορές πρώην κρατούμενου φυλακών στη Συρία
Πρόοδος στις δοκιμές με βλαστοκύτταρα για θεραπεία ασθενειών
Συνάντηση με τον Αμπντουλάχ Οτσαλάν θα έχει αντιπροσωπεία του φιλοκουρδικού κόμματος DEM
BINTEO: Τουλάχιστον οκτώ νεκροί από πτώση λεωφορείου σε ρέμα στην Ινδία
Τα στοιχεία που απέκρυψαν οι ΗΠΑ και το FBI για τον Κορονοϊό–Νέα αποκάλυψη