Νέα εμπλοκή στις διαπραγματεύσεις για εκεχειρία στη Γάζα-Αποχώρησαν οι Ισραηλινοί από το Κατάρ

Ακόμα μια φορά σημειώνεται εμπλοκή στις διαπραγματεύσεις για εκεχειρία στη Γάζα, παρά τα αισιόδοξα μηνύματα από πλευράς Ισραήλ και Χαμάς τις τελευταίες μέρες.

Με εντολή του ισραηλινού Πρωθυπουργού, Βενιαμίν Νετανιάχου, επέστρεψε χθες το βράδυ από το Κατάρ η αντιπροσωπεία της Μοσάντ, ύστερα από επτά μέρες διαβουλεύσεων και αισιόδοξων διαρροών στα μέσα ενημέρωσης για την πορεία των επαφών. Η αιτία που προβάλλουν οι Ισραηλινοί για την εξέλιξη αυτή είναι ότι η Χαμάς, παρά τις επανειλημμένες πιέσεις των Καταρινών και Αιγυπτίων διαμεσολαβητών, δεν παραδίδει ονομαστικό κατάλογο των ομήρων που θα απελευθερωθούν, ενώ υπάρχουν ακόμα διαφωνίες μεταξύ των μερών για τα ανθρωπιστικά κριτήρια βάσει των οποίων θα γίνει η απελευθέρωση. 

Ισραηλινοί παράγοντες σχολιάζουν στα τοπικά μέσα ενημέρωσης ότι ο νυν επικεφαλής του στρατιωτικού σκέλους της Χαμάς, Μοχάμαντ Σινουάρ (αδελφός του Γιαχία Σινουάρ) προβάλει τελευταία "περισσότερες απαιτήσεις και από τον αδελφό του", χωρίς όμως να διευκρινίζεται ποιες είναι αυτές. Ωστόσο, οι ίδιοι ισραηλινοί κύκλοι προσθέτουν ότι "εφόσον το κλίμα βελτιωθεί, η αντιπροσωπεία είναι έτοιμη να μεταβεί ξανά στο Κατάρ για να συνεχίσει άμεσα τις επαφές".

Σύμφωνα με την ευρείας κυκλοφορίας εφημερίδα Israel Hayom, η οποία επικαλείται ανώτατους αξιωματούχους που συμμετέχουν στην διαπραγματευτική διαδικασία, η Χαμάς έχει ενημερωθεί από πολλαπλές πηγές ότι "έχει στην διάθεσή της δύο έως τρεις εβδομάδες για να αποφασίσει εάν θα αποδεχθεί το πλαίσιο εκεχειρίας που έχει τεθεί στο τραπέζι". Το "παράθυρο ευκαιρίας" για εκεχειρία, διευκρινίζουν τα ισραηλινά μέσα, συμπίπτει με το χρονικό διάστημα που απομένει έως την επίσημη ανάληψη των καθηκόντων του πρόσφατα εκλεγέντος Αμερικανού Προέδρου, Ντόναλντ Τραμπ.

Πηγή: Πρώτο Θέμα

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ:

Δειτε Επισης

Από τις βόμβες στη διπλωματία-Τι συζητούν ΗΠΑ και Ιράν πίσω από κλειστές πόρτες για ένα πυρηνικό deal
Καταζητεί την 37χρονη Νάταλυ Τζιαπούρα η Αστυνομία (pic)
Το Ευρωπαϊκό Συμβούλιο καλεί το Ισραήλ να συμμορφωθεί πλήρως με το διεθνές ανθρωπιστικό δίκαιο
Νετανιάχου: Η νίκη επί του Ιράν συνιστά ευκαιρία για διεύρυνση των ειρηνευτικών συμφωνιών του Ισραήλ
Συνελήφθη ο διαβόητος ναρκέμπορος «El Fito»-Είχε διατάξει τη δολοφονία προεδρικού υποψηφίου το 2023
Μετά το Ιράν, Τραμπ και Νετανιάχου συμφώνησαν να τελειώσουν και τον πόλεμο στη Γάζα σε δύο εβδομάδες
Διευκρινίσεις από Citroën με ελαττωματικό αερόσακο ΤΑΚΑΤΑ αναμένει το ΤΟΜ
Θεσπίζεται πλαίσιο παροχής υπηρεσιών κοινοτικής νοσηλευτικής και μαιευτικής
Μειώνεται το κόστος διέλευσης από τον Κόλπο ενώ διατηρείται η εκεχειρία Ισραήλ-Ιράν
Την ετοιμότητα της Κύπρου να αναλάβει ρόλο στη Μ. Ανατολή τόνισε ο ΠτΔ στην ΕΕ-Ειδική προσθήκη στα συμπεράσματα για άμυνα