Μηνύματα για το Κυπριακό στην εγκύκλιο Αρχιεπισκόπου-«Ψευδαίσθηση ότι η κινητικότητα προωθεί μια ορθή λυση»

Σαφή μηνύματα για το Κυπριακό, προς τις Κυβερνήσεις Κύπρου και Ελλάδας εμπεριέχει η εγκύκλιος του Αρχιεπισκόπου, για τη γέννηση του Θεανθρώπου, με την οποία καλεί άπαντες σε προετοιμασία για το μέλλον του τόπου.

Στην εγκύκλιό του, ο Αρχιεπίσκοπος Γεώργιος, αναφέρει μεταξύ άλλων πως πρώτη αναγκαιότητα είναι η απαλλαγή της ψευδαίσθησης, πως οποιαδήποτε κινητικότητα στο Κυπριακό προωθεί μια ορθή λύση, ενώ τονίζει πως η πείρα των 50 χρόνων δείχνει το ατελέσφορο της διαδικασίας.

Τονίζει εξάλλου ότι ως πολίτες της Ε.Ε. έχουμε δικαίωμα να απαιτήσουμε για μας, αλλά και για όλους τους νόμιμους κατοίκους της χώρας μας να απολαμβάνουν ότι και οι υπόλοιποι Ευρωπαίοι. Φέρνει ως παράδειγμα την ελεύθερη διακίνηση, εγκατάσταση και απόκτηση περιουσίας σε όλη την πατρίδα μας.

Ο Αρχιεπίσκοπος Γεώργιος αναφέρει ότι «παρά την επιδειχθείσα καλή θέληση και την πέραν των ορίων ασφαλείας υποχωρητικότητα της πλευράς μας, η κατοχική δύναμη επιμένει στην πραγμάτωση των ανόσιων στόχων της που είναι η κατάληψη και τουρκοποίηση ολόκληρης της Κύπρου».

«Πέραν της υποχρέωσής μας ως Χριστιανών να υπερασπιστούμε την ελευθερία και την αξιοπρέπειά μας, επιδιώκοντας με κάθε μέσο την απαλλαγή από την κατοχή και την απελευθέρωση της πατρίδας μας, έχουμε χρέος και έναντι της εθνικής μας καταγωγής», προσθέτει. 

Εν συνεχεία, εκφράζει την πεποίθηση ότι «δεν έχουμε συνειδητοποιήσει πλήρως τη σοβαρότητα του κινδύνου που μας απειλεί, γι’ αυτό και δεν αντιμετωπίζουμε με τον δέοντα τρόπο την κατάσταση». Δυστυχώς, όπως λέει, «η δική μας πλευρά έχει αυτοεγκλωβιστεί στην επιδίωξη μιας λύσης, που στηρίζεται στη λογική ότι οι Έλληνες της Κύπρου δεν έχουμε το δικαίωμα διαβίωσης στο πλαίσιο ενός σύγχρονου κράτους κάτω από συνθήκες ελευθερίας και σεβασμού των ανθρωπίνων δικαιωμάτων». 

Απευθυνόμενος προς τις Κυβερνήσεις και τις πολιτικές δυνάμεις της Ελλάδος και της Κύπρου, ο Αρχιεπίσκοπος τονίζει ότι «επιβάλλεται, με ευθύνη απέναντι στην Ιστορία και τους προγόνους μας, να αντιμετωπίσουμε την κατάσταση και να προγραμματίσουμε το μέλλον», επισημαίνοντας ότι αυτός ο προγραμματισμός πρέπει να έχει ορίζοντα το διηνεκές, «δεν θα πρέπει να αφήνει περιθώρια επιβολής των τουρκικών ανόσιων επιδιώξεων επί της Κύπρου» και «θα έχει στόχο του την απελευθέρωση της πατρίδας μας».

Πρώτη και επείγουσα αναγκαιότητα, σημειώνει ο Αρχιεπίσκοπος, «πρέπει να είναι η απαλλαγή από την ψευδαίσθηση ότι η οποιαδήποτε κινητικότητα, έστω και λεκτική, γύρω από το Κυπριακό, προωθεί μια ορθή λύση». Αναφέρει επιπλέον ότι «θα πρέπει όλοι μας, συντονισμένοι, να επανατοποθετήσουμε το πρόβλημά μας ως πρόβλημα εισβολής και κατοχής και κάτω από αυτό το πρίσμα να επιδιώξουμε τη λύση».

«Ως πολίτες της Ευρωπαϊκής Ένωσης έχουμε το δικαίωμα να απαιτήσουμε και για μας, όλους τους νόμιμους κατοίκους της Κύπρου, ό,τι απολαμβάνουν οι άλλοι Ευρωπαίοι: ελεύθερη διακίνηση, εγκατάσταση και απόκτηση περιουσίας σε όλη την πατρίδα μας», υπογραμμίζει. 

«Ας μας συνέχει η ευθύνη μας απέναντι στην Ιστορία. Και να είμαστε σίγουροι ότι τις προσπάθειές μας θα ευλογήσει και θα ενισχύσει ο Θεός», καταλήγει.

Αναφερόμενος στα κύρια μηνύματα της εορτής των Χριστουγέννων, ο Αρχιεπίσκοπος Γεώργιος σημειώνει ότι το «μέγα τούτο της σωτηρίας μυστήριον» αποδεικνύει την απέραντη αγάπη του Θεού προς τον αποστάτη άνθρωπο. «Αυτή η επιστροφή του ανθρώπου προς τον Θεό, που έγινε διά του Ιησού Χριστού, συνετέλεσε ώστε να αποκατασταθεί και η εσωτερική ειρήνη στις ψυχές των ανθρώπων και η προς αλλήλους ειρήνη και αγάπη», προσθέτει.

Εν συνεχεία, ο Αρχιεπίσκοπος αναφέρει ότι «με την ενανθρώπηση του Χριστού ο άνθρωπος μπορεί να ανακαλύψει το αρχέτυπό του, την αλήθεια της ζωής του, τον πραγματικό προορισμό του. Παρέχει ο Χριστός τον εαυτό Του, τη ζωή και τη διδασκαλία Του, ως παράδειγμα, προκειμένου να μπορέσει ο άνθρωπος να νικήσει την αμαρτία και όλα τα θλιβερά συνακόλουθά της», υπογραμμίζει.

«Η γέννηση του Χριστού στη γη αποτελεί την ασφαλέστερη εγγύηση ότι δεν βρισκόμαστε πλέον μόνοι σ’ έναν κόσμο χωρίς νόημα, πορευόμενοι, χωρίς ελπίδα, ‘’εν χώρα και σκιά θανάτου’’ (Ματθ. 4, 16), αλλ’ ότι ο Θεός, ο Εμμανουήλ, είναι ανάμεσά μας, οδηγός και συμπαραστάτης στον αγώνα μας», επισημαίνει.

«Ωστόσο, για να οικειοποιηθεί ο άνθρωπος τη σωτηρία χρειάζεται και η δική του θέληση. Ο Χριστός με την ενανθρώπηση και το απολυτρωτικό Του έργο μάς έδωσε τη δυνατότητα της σωτηρίας. Για την πραγμάτωσή της χρειάζεται και η ελεύθερη βούληση του ανθρώπου», σημειώνει.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ:

Δειτε Επισης

Δεσμεύει με Navtex το οικόπεδο 5 της ΑΟΖ η Κύπρος-Διεξάγονται γεωτρήσεις
Αναφορές Πάπα Φραγκίσκου στην Κύπρο στο χριστουγεννιάτικο μήνυμά του-«Προσδοκώ στην επίτευξη λύσης»
Η Τουρκία επιχειρεί υφαρπαγή της ΑΟΖ, με ανταλλάγματα στη Συρία-Παραστάσεις Λευκωσίας σε Δαμασκό
Ευχές Προέδρου για τα Χριστούγεννα-«Μαζί αλλάζουμε την Κύπρο, για να βελτιώσουμε την καθημερινότητα μας»
Μηνύματα για το Κυπριακό στην εγκύκλιο Αρχιεπισκόπου-«Ψευδαίσθηση ότι η κινητικότητα προωθεί μια ορθή λυση»
Οι Τούρκοι κάνουν χάρτες για ΑΟΖ με τη Συρία λες και η Κύπρος δεν υπάρχει
Απαντά για τη συμφωνία Τουρκίας-Συρίας το Προεδρικό-«Θα πρέπει να βασίζεται στο Διεθνές δίκαιο»
Απαντά στην Άγκυρα η Αθήνα-«Πρόκειται για ευρωπαϊκά σύνορα, είμαστε σε επικοινωνία με την Κύπρο»
Πληροφορίες ότι η Τουρκία υπογράφει συμφωνία για ΑΟΖ με τη νέα κυβέρνηση της Συρίας
Χρονιά αλλαγών για ΤΑ το 2025-Καθορίζονται καθήκοντα αντιδημάρχων, ανοίγει ζήτημα χορηγιών σε δήμους