Απαντά στην Άγκυρα η Αθήνα-«Πρόκειται για ευρωπαϊκά σύνορα, είμαστε σε επικοινωνία με την Κύπρο»

Ελληνικές διπλωματικές πηγές σχολίασαν τις δηλώσεις Τούρκου υπουργού ο οποίος αποκάλυψε πως η Άγκυρα είναι πολύ κοντά στο να συμφωνήσει για την οριοθέτηση ΑΟΖ με τη Συρία λέγοντας πως η χώρα είναι σε μεταβατική κατάσταση και πως κανείς δεν νομιμοποιείται να συνάπτει συμφωνίες.
«Πρόκειται για ευρωπαϊκά σύνορα. Το έχουμε ήδη θέσει στην Ευρωπαϊκή Ένωση με την κοινή δήλωση που κάναμε μαζί με την Αυστρία και την Κύπρο» δήλωσαν χαρακτηριστικά. Οι ίδιες πηγές σημείωσαν ότι η παρούσα μεταβατική κατάσταση «δεν νομιμοποιεί τον οποιονδήποτε να κάνει μία τέτοια συμφωνία», δίνοντας έμφαση στην ανάγκη διαρκούς εγρήγορσης και διπλωματικής κινητικότητας. «Το παρακολουθούμε. Είμαστε σε διαρκή επικοινωνία με την Κύπρο, όλες τις γειτονικές χώρες, και με την Ευρωπαϊκή Ένωση,» πρόσθεσαν.
Η κοινή δήλωση Ελλάδας, Αυστρίας και Κύπρου υπογραμμίζει τη συλλογική ευρωπαϊκή προσέγγιση σε ζητήματα που αφορούν τα σύνορα, στέλνοντας ένα σαφές μήνυμα ότι οι όποιες ενέργειες πρέπει να γίνονται με απόλυτο σεβασμό στη νομιμότητα και στα κοινά ευρωπαϊκά συμφέροντα.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΔΩ: Πληροφορίες ότι η Τουρκία υπογράφει συμφωνία για ΑΟΖ με τη νέα κυβέρνηση της Συρίας

Υπενθυμίζεται πως τουρκικά ΜΜΕ ανέφεραν πως η Τουρκία βρίσκεται σε προχωρημένες συνομιλίες με τη νέα ηγεσία της Συρίας για τον καθορισμό Αποκλειστικής Οικονομικής Ζώνης (ΑΟΖ). Μάλιστα, επικαλούνται δηλώσεις του Τούρκου υπουργού Μεταφορών και Υποδομών, Αμπτουλκαντίρ Ουράλογλου, που μεταδόθηκαν από το τουρκικό μέσο TGRT Haber.

Η συμφωνία αυτή, όπως σημείωσε ο υπουργός, εντάσσεται σε ένα ευρύτερο σχέδιο δράσης της Άγκυρας για την επανασύνδεση και ανάπτυξη της Συρίας μετά την ανατροπή του καθεστώτος Άσαντ. «Θα συνάψουμε συμφωνία θαλάσσιας δικαιοδοσίας με τη συριακή διοίκηση. Εργαζόμαστε για ένα σχέδιο δράσης έκτακτης ανάγκης που περιλαμβάνει αεροπορικές, σιδηροδρομικές, οδικές και υπηρεσίες επικοινωνίας στη Συρία», ανέφερε χαρακτηριστικά ο Ουράλογλου.

tgrt-haber-1

Σύμφωνα με τις ίδιες δηλώσεις, η Τουρκία σχεδιάζει να ενεργοποιήσει εκ νέου τα αεροδρόμια στη Συρία, να αποκαταστήσει τις σιδηροδρομικές συνδέσεις και να αναβαθμίσει τις οδικές υποδομές της χώρας. Επίσης, δίνεται έμφαση στην ανάπτυξη τηλεπικοινωνιακών υπηρεσιών, ώστε να υποστηριχθεί η λειτουργία βασικών δομών αλλά και να διευκολυνθεί η πρόσβαση στις διεθνείς αγορές.

Σε ανάρτησή του στο Twitter ο δημοσιογράφος του TGRT Haber, Φατίχ Ατίκ, προκαλεί, αφού αναφέρεται στην Ελλάδα, λέγοντας πως οι κινήσεις της Τουρκίας προκαλούν ανησυχία στην Αθήνα, ενώ προαναγγέλλει και υποτιθέμενη επερχόμενη συμφωνία της Τουρκίας με την Αίγυπτο για ΑΟΖ. «Η συμφωνία για την περιοχή θαλάσσιας δικαιοδοσίας μεταξύ της Τουρκίας και της Συρίας θα επηρεάσει όλες τις ισορροπίες στην Ανατολική Μεσόγειο. Μετά τη Λιβύη, η αλυσίδα των συμφωνιών με τη Συρία αναμένεται να συνεχιστεί και με την Αίγυπτο. Όταν γίνουν αυτές οι υπογραφές, η Τουρκία θα έρθει στο προσκήνιο στην Ανατολική Μεσόγειο. Αυτές οι δυνατότητες κάνουν την Ελλάδα να σκέφτεται λυπηρά περισσότερο», αναφέρει χαρακτηριστικά.

tweet-1112

Πηγή: Πρώτο Θέμα

Δειτε Επισης

Την ετοιμότητα της Κύπρου να αναλάβει ρόλο στη Μ. Ανατολή τόνισε ο ΠτΔ στην ΕΕ-Ειδική προσθήκη στα συμπεράσματα για άμυνα
Ευχαρίστησε τον βουλευτή Ίαν Ντάνκαν Σμιθ για τις προσπάθειες του για απευθείας πτήσεις στα κατεχόμενα
Εγκρίθηκε ομόφωνα ο προϋπολογισμός 100 εκατομμυρίων για κουρεμένους-Αρχίζει η καταβολή αποζημιώσεων
Ικανοποιημένος ο Πρόεδρος-«Ο Μακρόν είπε στον Ερντογάν πως η πρόοδος στα ευρωτουρκικά περνά από το Κυπριακό»
Η Ολομέλειας της Βουλής ψήφισε ομόφωνα το νέο νόμο για προστασία των εγκλωβισμένων αγοραστών
Αναφορά Λουκαΐδη στην ΚΣΣΕ στην ανάγκη αντιμετώπισης της χρήσης αστυνομικής βίας
Τα αναθεωρημένα νομοσχέδια για ΤΑ, οι κολυμβητικές δεξαμενές και τα προβλήματα στο Πισσούρι ενώπιον της Επ. Εσωτερικών
Μίλησε για το Κυπριακό ο Ερντογάν με τον Μακρόν-Του ζήτησε να συμπεριληφθεί η Τουρκία στη νέα αρχιτεκτονική ασφάλειας
Πήγε στη Βρετανία να συζητήσει για την πολυμερή και έθεσε τα "τρία άλφα" και τους σφετεριστές ο Τατάρ
Καταδίκη από το ΣτΕ της πολιτικής Ισραήλ στη Γάζα ζήτησε ο Λουκαΐδης