Πληροφορίες ότι η Τουρκία υπογράφει συμφωνία για ΑΟΖ με τη νέα κυβέρνηση της Συρίας

Η Τουρκία βρίσκεται σε προχωρημένες συνομιλίες με τη νέα ηγεσία της Συρίας για τον καθορισμό Αποκλειστικής Οικονομικής Ζώνης (ΑΟΖ), σύμφωνα με δηλώσεις του Τούρκου υπουργού Μεταφορών και Υποδομών, Αμπτουλκαντίρ Ουράλογλου, που μεταδόθηκαν από το τουρκικό μέσο TGRT Haber.

Η συμφωνία αυτή, όπως σημείωσε ο υπουργός, εντάσσεται σε ένα ευρύτερο σχέδιο δράσης της Άγκυρας για την επανασύνδεση και ανάπτυξη της Συρίας μετά την ανατροπή του καθεστώτος Άσαντ. «Θα συνάψουμε συμφωνία θαλάσσιας δικαιοδοσίας με τη συριακή διοίκηση. Εργαζόμαστε για ένα σχέδιο δράσης έκτακτης ανάγκης που περιλαμβάνει αεροπορικές, σιδηροδρομικές, οδικές και υπηρεσίες επικοινωνίας στη Συρία», ανέφερε χαρακτηριστικά ο Ουράλογλου.

tgrt-haber-1

Σύμφωνα με τις ίδιες δηλώσεις, η Τουρκία σχεδιάζει να ενεργοποιήσει εκ νέου τα αεροδρόμια στη Συρία, να αποκαταστήσει τις σιδηροδρομικές συνδέσεις και να αναβαθμίσει τις οδικές υποδομές της χώρας. Επίσης, δίνεται έμφαση στην ανάπτυξη τηλεπικοινωνιακών υπηρεσιών, ώστε να υποστηριχθεί η λειτουργία βασικών δομών αλλά και να διευκολυνθεί η πρόσβαση στις διεθνείς αγορές.

Σε ανάρτησή του στο Twitter ο δημοσιογράφος του TGRT Haber, Φατίχ Ατίκ, προκαλεί, αφού αναφέρεται στην Ελλάδα, λέγοντας πως οι κινήσεις της Τουρκίας προκαλούν ανησυχία στην Αθήνα, ενώ προαναγγέλλει και υποτιθέμενη επερχόμενη συμφωνία της Τουρκίας με την Αίγυπτο για ΑΟΖ. «Η συμφωνία για την περιοχή θαλάσσιας δικαιοδοσίας μεταξύ της Τουρκίας και της Συρίας θα επηρεάσει όλες τις ισορροπίες στην Ανατολική Μεσόγειο. Μετά τη Λιβύη, η αλυσίδα των συμφωνιών με τη Συρία αναμένεται να συνεχιστεί και με την Αίγυπτο. Όταν γίνουν αυτές οι υπογραφές, η Τουρκία θα έρθει στο προσκήνιο στην Ανατολική Μεσόγειο. Αυτές οι δυνατότητες κάνουν την Ελλάδα να σκέφτεται λυπηρά περισσότερο», αναφέρει χαρακτηριστικά.

Η γεωπολιτική διάσταση

Η πιθανή συμφωνία ΑΟΖ μεταξύ Τουρκίας και Συρίας αναμένεται να επηρεάσει τη γεωπολιτική ισορροπία στην Ανατολική Μεσόγειο.

Η προσέγγιση Άγκυρας-Δαμασκού, που έχει επιταχυνθεί μετά την πολιτική αλλαγή στη Συρία, υποδηλώνει την πρόθεση της Τουρκίας να επανακαθορίσει τις σχέσεις της με τις γειτονικές χώρες, προωθώντας ταυτόχρονα τα στρατηγικά της συμφέροντα στην περιοχή.

Χιλιάδες Σύροι πρόσφυγες έχουν διασχίσει τα τουρκικά σύνορα το τελευταίο 15μερο

Περισσότεροι από 25.000 Σύροι πρόσφυγες έχουν διασχίσει τα τουρκικά σύνορα για να επιστρέψουν στην χώρα τους κατά την διάρκεια των τελευταίων  δεκαπέντε ημερών, δήλωσε ο Υπουργός Εσωτερικών της Τουρκίας Αλί Γερλίκαγια.

Σύμφωνα με προηγούμενη ανακοίνωση των τουρκικών αρχών, 7.621 πρόσφυγες είχαν διασχίσει τα σύνορα από τις 9 έως τις 13 Δεκεμβρίου, το τετραήμερο που ακολούθησε την πτώση του Μπασάρ αλ-Ασαντ.

Η Τουρκία μοιράζεται μία συνοριακή γραμμή μήκους άνω των 900 χιλιομέτρων με την Συρία και δηλώνει ότι φιλοξενεί περί τα 2,92 εκατομμύρια Σύρους που διέφυγαν από τον συριακό πόλεμο που ξεκίνησε το 2011.

Από αυτούς, περισσότεροι των 500.000 κατοικούν στην Κωνσταντινούπολη, δήλωσε ο Αλί Γερλίκαγια στο κρατικό πρακτορείο ειδήσεων Anadolu.

Γραφεία διαχείρισης των μεταναστευτικών ροών θα δημιουργηθούν στην τουρκική πρεσβεία στην Δαμασκό και στο τουρκικό προξενείο στο Χαλέπι για την διευκόλυνση των κινήσεων των προσφύγων που επιστρέφουν στην Συρία.

Οι τουρκικές αρχές, που ελπίζουν ότι μεγάλος αριθμός σύρων προσφύγων θα επιστρέψει στην Συρία για να αμβλυνθούν τα αντισυριακά αισθήματα που έχουν αναπτυχθεί στον τουρκικό πληθυσμό, θα επιτρέπουν σε ένα μέλος κάθε συριακής οικογένειας να μεταβεί στην Συρία και να επιστρέψει στην Τουρκία τρεις φορές κατά την διάρκεια του πρώτου εξαμήνου του 2025 για να προετοιμάσει την μετεγκατάσταση.

Οι Σύροι πρόσφυγες θα μπορούν επίσης να πάρουν μαζί τους το όχημά τους, πράγμα που μέχρι στιγμής ήταν αδύνατο, ανακοίνωσε ο Αλί Γερλίκαγια.

Σε ετοιμότητα η Αθήνα για το ενδεχόμενο ΑΟΖ μεταξύ Συρίας-Τουρκίας

Υπενθυμίζεται πως προ ημερών στο ενδεχόμενο συμφωνίας Άγκυρας - Δαμασκού αναφέρθηκε και ο πρωθυπουργός. Η Αθήνα λαμβάνει τα μέτρα της με τον Κυριάκο Μητσοτάκη, μιλώντας στους εταίρους της χώρας μας κατά τη Σύνοδο Κορυφής ΕΕ-Δυτικών Βαλκανίων, να υπενθυμίζει ότι «κατά την άποψη της Ελλάδος και της ΕΕ το τουρκολιβυκό μνημόνιο είναι παράνομο και άκυρο».

Όπως πρόσθεσε, δε, με αφορμή τις δηλώσεις Ακάρ για το ενδεχόμενο συμφωνίας Τουρκίας-Συρίας για ΑΟΖ που θα αποκλείει ουσιαστικά την Κύπρο, κατά το παράδειγμα του τουρκολιβυκού μνημονίου, «προφανώς και εγώ και ο πρόεδρος Χριστοδουλίδης ενημερώσαμε τους ομολόγους γι' αυτές τις συζήτήσεις που έρχονται στο φως της δημοσιότητας, ότι θα μπορούσε να καθοριστεί κάποιου είδους ΑΟΖ μεταξύ Τουρκίας και Συρίας, που να παραγνωρίζει τα αναμφισβήτητα κυριαρχικά δικαιώματα της Κύπρου. Άρα υπήρξε μια ενημέρωση για κάτι που σε αυτό το επίπεδο μέχρι σήμερα κινείται στον κύκλο των δημοσιογραφικών πληροφοριών».

Πηγή: Πρώτο Θέμα

Δειτε Επισης

Στεφάνου: Το ΑΚΕΛ απέναντι στις μεθοδεύσεις Κυβέρνησης για ένταξη στο ΝΑΤΟ
Στις 6 Απριλίου το εκλογικό συνέδριο των Οικολόγων-Άνοιξε ο δρόμος συμμετοχής σε Παπαδάκη και άλλους συνεργαζόμενους
Στα χαρακώματα για το μνημόσυνο του Γρίβα-Επίθεση κατά πάντων από ΑΚΕΛ, σκληρή απάντηση από ΔΗΣΥ
Η αντιπολίτευση ζητά από Ερντογάν να στείλει γεωτρύπανο και φρεγάτα στην Κύπρο
Βολές ΑΚΕΛ κατά ΔΗΣΥ και Κυβέρνησης για το μνημόσυνο του Γρίβα-«Πρόκληση για τον λαό η ετήσια σύναξη δεξιάς -ακροδεξιάς»
Στο 80% το ποσοστό υλοποίησης των προγραμματικών δράσεων της Κυβέρνησης-Οι εκκρεμότητες και το πλάνο
Η νέα είσοδος στη Δεξιά και οι ιδεολογικοί άξονες του κόμματος του Ανδρέα Θεμιστοκλέους
Πρώτη στην ΕΕ στις αναχωρήσεις μεταναστών η Κύπρος-Ξεπέρασαν κατά 170% τις αφίξεις
Προανήγγειλε εξελίξεις στο Κυπριακό το επόμενο διάστημα ο Γεραπετρίτης
Μεταβαίνει στις Βρυξέλλες ο Κόμπος για το Συμβούλιο Εξωτερικών Υποθέσεων της ΕΕ