Ομόφωνα αποδεκτή από την Επιτροπή Θεσμών η αναπομπή του νόμου για περιορισμό συναλλαγών σε μετρητά

Η Κοινοβουλευτική Επιτροπή Θεσμών, Αξιών και Επιτρόπου Διοικήσεως, ομόφωνα, έκανε τη Δευτέρα αποδεκτή την αναπομπή, από τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας Νίκο Χριστοδουλίδη, του νόμου για καθολικό περιορισμό των συναλλαγών σε μετρητά στις €10.000, που ενέκρινε πρόσφατα η Ολομέλεια της Βουλής.

Ο λόγος της αναπομπής του νόμου «περί της Παρεμπόδισης και Καταπολέμησης της Νομιμοποίησης Εσόδων από Παράνομες Δραστηριότητες» ήταν ότι σε αυτόν περιλήφθηκε παραπομπή στον ευρωπαϊκό Κανονισμό 202411624, για τον περιορισμό στις συναλλαγές σε μετρητά, ο οποίος όμως θα τεθεί σε ισχύ τον Ιουλίου του 2027.

Στην έκτακτη συνεδρία της τη Δευτέρα, η Επιτροπή Θεσμών αποφάσισε να αφαιρέσει από τον νόμο την αναφορά στον συγκεκριμένο ευρωπαϊκό κανονισμό και να προωθηθεί η συγκεκριμένη τροποποίηση για ψήφιση στην Ολομέλεια της Βουλής, έτσι ώστε να τεθεί σε άμεση ισχύ ο περιορισμός στις συναλλαγές σε μετρητά στις €10.000.

Προς αυτό τον σκοπό, η Ολομέλεια του Σώματος θα συνεδριάσει, εκτάκτως, σήμερα στις 11.30 το πρωί.

Εκπρόσωπος της Νομικής Υπηρεσίας ανέφερε ότι στον νόμο που ψηφίστηκε γίνεται αναφορά στον ευρωπαϊκό Κανονισμό 2024/1624 για τον περιορισμό στις συναλλαγές σε μετρητά, ο οποίος, όπως αναφέρεται στην αναπομπή του Προέδρου της Δημοκρατίας, «δεν έχει ακόμη τεθεί σε ισχύ» και «εισηγούμαστε όπως διαγραφεί η αναφορά σε αυτό τον κανονισμό», δηλαδή η «κατ΄εφαρμογή των διατάξεων του κανονισμού».

Απαντώντας σε ερώτηση του Προέδρου της Επιτροπής Δημήτρη Δημητρίου τι πρόβλημα θα προκύψει κατά την εφαρμογή του νόμου στον οποίο θα περιλαμβάνεται αυτή η αναφορά, η εκπρόσωπος της Νομικής Υπηρεσίας ανέφερε ως παράδειγμα την ψήφιση ενός νόμου στον οποίο γίνεται αναφορά σε άλλο νόμο, ο οποίος δεν τέθηκε ακόμη σε ισχύ.

«Κάνετε αναφορά σε κάτι που δεν είναι ακόμη σε ισχύ», σημείωσε.

Πρόσθεσε ότι συνήθως οι ευρωπαϊκοί κανονισμοί δημοσιεύονται και τίθενται σε άμεση ισχύ, αλλά σε αυτή την περίπτωση τίθεται σε εφαρμογή τον Ιούλιο του 2027.

Εκπρόσωπος του ΥΠΟΙΚ είπε ότι, όταν ο κανονισμός θα ξεκινήσει να εφαρμόζεται 10 Ιουλίου του 2027, «σημαίνει ότι μέχρι την συγκεκριμένη ημερομηνία δεν εφαρμόζεις» τον συγκεκριμένο κανονισμό και πρόσθεσε ότι θα πρέπει να αφαιρεθεί η αναφορά στον κανονισμό «για σκοπούς ασφάλειας του δικαίου – κάποιος θα μπορούσε να επικαλεστεί τον συγκεκριμένο κανονισμό και στα δικαστήρια και αλλού (αν περιληφθεί αυτός στο νόμο)».

«Δεν υπάρχει λόγος να γίνει οποιαδήποτε διασύνδεση με τον κανονισμό που θα εφαρμοστεί σε δύο χρόνια», υπογράμμισε.

«Με το να φύγει η ‘κατ΄εφαρμογή των διατάξεων του κανονισμού’ είναι ολοκληρωμένη η πρόνοια και δεν χρειάζεται οτιδήποτε επιπρόσθετο», ανέφερε και πρόσθεσε ότι «αν μπει κάτι επιπρόσθετο ενδεχομένως να δημιουργήσει επιπρόσθετα προβλήματα».

Σε παρατήρηση του βουλευτή της ΔΗΠΑ - Συνεργασία Μαρίνου Μουσιούττα ότι με την ψήφιση του νόμου, αυτός για δύο χρόνια θα είναι διαφορετικός από τον κανονισμό της ΕΕ και αν κάποιος στην Κύπρο κάνει συναλλαγές, πέραν των €10.000 σε μετρητά, θα παραβιάσει την κυπριακή νομοθεσία, ο εκπρόσωπος του ΥΠΟΙΚ είπε ότι ευρωπαϊκή οδηγία αναφέρει πως αν κάποιο κράτος μέλος διαπιστώσει ότι «έχει πρόσθετους ειδικούς κινδύνους» νομιμοποίησης εσόδων από παράνομες δραστηριότητες και «θέλει να κάνει κάτι πρόσθετο, δικαιούται να το κάνει».

Ο Πρόεδρος της Επιτροπής Δημήτρης Δημητρίου εισηγήθηκε όπως γίνει αποδεχθή η παραπομπή του Προέδρου της Δημοκρατίας και να διαγραφεί η πρόνοια στο νόμο που ψηφίστηκε «κατ΄ εφαρμογήν των διατάξεων του Κανονισμού (ΕΕ) 20241624», κάτι που έγινε αποδεχτό από τους παρόντες βουλευτές.

Πηγή: ΚΥΠΕ

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ:

Δειτε Επισης

Δεν πρόλαβε να επιστρέψει ο Τατάρ και δυναμιτίζει το κλίμα-«Όχι σε διαπραγματεύσεις χωρίς αναγνώριση κυριαρχικής ισότητας»
«Η μαγκιά είναι όταν πέφτεις, να έχεις τη δύναμη και το σθένος να ξανασηκώνεσαι και να παλεύεις ξανά»
Απολύθηκε ως δεσμοφύλακας, προσλήφθηκε ως νεκροτόμος-Ποινική έρευνα για εξαπάτηση του δημοσίου
Ένοχος ο αδελφός του Αγγελή για την απόπειρα φόνου της αδελφής του θύτη-Την έλουσε με βενζίνη, απείλησε να την κάψει
Το «προεκλογικό» τουρ του Τατάρ στη Νέα Υόρκη και τα ερωτήματα για το μέλλον του Κυπριακού
ΒΙΝΤΕΟ: Ξέσπασε πυρκαγιά σε διαμέρισμα στον πρώτο όροφο πολυκατοικίας στην Αραδίππου
Χάθηκαν από την Πέμπτη τα ίχνη της 20χρονης Λιάνας στη Λεμεσό (pic)
Τυχαίος έλεγχος σε φορτίο στη Λεμεσό οδήγησε σε κατάσχεση χιλιάδων πυροτεχνημάτων και Labubu (pics)
Ως οικιακή βοηθός εργαζόταν η άτυχη 58χρονη-Τέσσερις οι επιβαίνοντες του οχήματος που την παρέσυρε στη Λεμεσό
Εκκενώθηκε πολυκατοικία στην Παλουριώτισσα μετά από πυρκαγιά-Στο νοσοκομείο ένοικος που εισέπνευσε καπνό