Πρόταση για καταγγελία οχημάτων σε πεζοδρόμια μέσω φωτογραφίας-Επιστολή ΟΠΑΚ στην Επιτροπή Νομικών

Η στάθμευση σε πεζοδρόμιο δεν αποτελεί απλή παρανομία, αλλά μια πράξη που πέραν από παράνομη, δυσχεραίνει και τη διακίνηση των ατόμων με αναπηρία. Ένα από τα σημαντικότερα προβλήματα που αντιμετωπίζουν τα άτομα σε τροχοκάθισμα, είναι η περιορισμένη δυνατότητα διακίνησης, εξαιτίας της παράνομης στάθμευσης σε πεζοδρόμια ή σε χώρους στάθμευσης ΑμεΑ. Για την αντιμετώπιση του προβλήματος, η Ομοσπονδία Παραπληγικών Κύπρου (ΟΠΑΚ) απέστειλε επιστολή προς την Επιτροπή Νομικών, ζητώντας τη θέσπιση νομοθεσίας που θα επιτρέπει σε αστυνομικούς και τροχονόμους να καταγγέλλουν την παράνομη στάθμευση σε πεζοδρόμια και ειδικούς χώρους, με μεγαλύτερη ευελιξία.  

Η επιστολή αποστάλθηκε στα μέσα Νοεμβρίου, αλλά δεν έχει ληφθεί ακόμη καμία απάντηση, με τα μέλη της Ομοσπονδίας, πέρα από την ψήφιση της νομοθεσίας, να ζητούν συνάντηση με την Κοινοβουλευτική Επιτροπή.  

Το αίτημα απευθύνθηκε στον πρόεδρο της Κοινοβουλευτικής Επιτροπής, Νίκο Τορναρίτη και κοινοποιήθηκε τόσο στον Αρχηγό της Αστυνομίας, όσο και στον Πρόεδρο της Ένωσης Δήμων. Στην επιστολή τους, τα μέλη της ΟΠΑΚ έθεσαν στους αρμόδιους φορείς το σοβαρό πρόβλημα που προκαλείται από την απερισκεψία ορισμένων οδηγών.  

Η ΟΠΑΚ εισηγείται όπως οι αστυνομικοί και οι τροχονόμοι να μπορούν, με φωτογραφία του παράνομα σταθμευμένου οχήματος, να προχωρούν στην καταχώρηση καταγγελίας, χωρίς να απαιτείται η φυσική παρουσία τους για την έκδοση εξώδικου προστίμου. Στη συνέχεια, το πρόστιμο να αποστέλλεται στον ιδιοκτήτη του οχήματος.  

Η Ομοσπονδία πιστεύει ότι αυτή η πρόνοια θα επιτρέψει στις Αρχές να καταπολεμήσουν πιο αποτελεσματικά και αποδοτικά την παρανομία. Επίσης, θεωρούν ότι η εν λόγω ρύθμιση θα λειτουργήσει αποτρεπτικά για όσους επιδεικνύουν παρόμοια αντικοινωνική συμπεριφορά.  

Στην επιστολή της, η ΟΠΑΚ υπογραμμίζει ότι «η υφιστάμενη νομοθεσία και η εφαρμογή της αποδεικνύονται ανεπαρκείς, με αποτέλεσμα να παρατηρείται συχνά αυτή η απαράδεκτη συμπεριφορά, καθώς οι παραβάτες γνωρίζουν ότι σπάνια θα τιμωρηθούν».  

Σε δηλώσεις του στον REPORTER, ο Πρόεδρος της ΟΠΑΚ, Δημήτρης Λαμπριανίδης, ανέφερε «προσπαθούμε εδώ και χρόνια να πείσουμε την πολιτεία να μας δώσει το εργαλείο της καταγγελίας μέσω φωτογραφίας, για να αντιμετωπιστεί το πρόβλημα».  

Παράλληλα, παρόμοια επιστολή στάλθηκε δύο φορές και στην Επιτροπή Εσωτερικών της Βουλής. Στην εν λόγω επιστολή, η ΟΠΑΚ αναφέρθηκε στην αδυναμία των τοπικών αρχών να εφαρμόσουν τη νομοθεσία που αφορά την προσβασιμότητα ατόμων με αναπηρία, ειδικά σε ιδιωτικές επιχειρήσεις και κτήρια. Η ομοσπονδία ζήτησε την επιβολή εξώδικων ποινών, καθώς οι υπάρχουσες διαδικασίες για την ποινική δίωξη των παραβατών είναι περίπλοκες και χρονοβόρες, με αποτέλεσμα πολλοί ιδιοκτήτες επιχειρήσεων ή κτηρίων να αδιαφορούν για τη συμμόρφωση με τη νομοθεσία.  

Πάντως ο κ. Λαμπριανίδης, τόνισε με νόημα ότι «τα άτομα, και κυρίως τα παιδιά με αναπηρίες, δεν χρειάζονται εράνους, ούτε πολιτικούς που βγάζουν φωτογραφίες. Χρειάζονται νόμους που εφαρμόζονται, για να προστατεύονται τα δικαιώματά τους».

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΔΩ:

Δειτε Επισης

Ένα μήνα μετά κλείνει το θλιβερό κεφάλαιο του συγκροτήματος στην Ορόκλινη-Αποχωρούν οι τελευταίοι διαμένοντες
Κωμικοτραγικές καταστάσεις σε Δικαστήριο-Ανακριτής μετέφερε κρατούμενο στην αίθουσα ελλείψει αστυνομικού
Πατέρας μαχαίρωσε και σκότωσε τον 45χρονο γιο του στη Νέα Σμύρνη
Ζήτησε να μην προστεθούν αυξήσεις στο ρεύμα ο Χριστοδουλίδης-Ενέργειες μακριά από τα φώτα της δημοσιότητας
Προκαταρτική ημερομηνία εντός Μαΐου για συνάντηση συμφώνησαν Πρόεδρος και Ολγκίν
Ν. Χριστοδουλίδης: Θα μπούμε στη Ζώνη Σένγκεν το 2026, γίνεται τεράστια προσπάθεια
Η έρευνα για τους τρεις θανάτους, το επεισόδιο στο νοσοκομείο και η μυστήρια ενεργοποίηση ενός κινητού τηλεφώνου
Ανένδοτη η Μόσχα για τις απευθείας διαπραγματεύσεις με την Ουκρανία, «θετικό σημάδι» για τον Ζελένσκι
Blame game Ινδίας-Πακιστάν για την παραβίαση της εκεχειρίας-Διχάζει ο ρόλος των ΗΠΑ και τα πυρηνικά
Φωτιά σε 300 πάλες σανού κοντά σε φάρμα στην κτηνοτροφική περιοχή Αραδίππου