Ποιες είναι οι 3 χώρες της Ευρώπης με τον πιο καθαρό αέρα

Η ατμοσφαιρική ρύπανση εξακολουθεί να αποτελεί μια από τις μεγαλύτερες κρίσεις υγείας της εποχής, με τους επιστήμονες να την περιγράφουν ως «παγκόσμια καταστροφή για την υγεία». Μια έκθεση του 2023 από την ελβετική εταιρεία τεχνολογίας για την ποιότητα του αέρα IQAir αναδεικνύει τη ζοφερή πραγματικότητα: Μόνο 7 χώρες παγκοσμίως πληρούν τις κατευθυντήριες γραμμές του Παγκόσμιου Οργανισμού Υγείας (ΠΟΥ) για την ασφαλή ατμοσφαιρική ρύπανση.

Αξιοποιώντας δεδομένα περισσότερων από 30.000 σταθμών παρακολούθησης σε 134 χώρες, εδάφη και περιφέρειες, η Παγκόσμια Έκθεση για την ποιότητα του αέρα αποκαλύπτει ότι 124 από αυτές τις τοποθεσίες ξεπέρασαν το ασφαλές ετήσιο όριο των 5 μg/m³ PM2.5 που έχει θέσει ο ΠΟΥ. Τα PM2.5 είναι σωματίδια αρκετά μικρά, ώστε να διεισδύουν βαθιά στους πνεύμονες και να εισέρχονται στην κυκλοφορία του αίματος. Η έκθεση σε αυτά τα σωματίδια έχει συνδεθεί με πολυάριθμα προβλήματα υγείας, όπως καρδιακές και πνευμονικές παθήσεις, υψηλή αρτηριακή πίεση, άσθμα, κατάθλιψη, άγχος, ακόμη και πρόωρο θάνατο.

Οι πρωταθλητές του καθαρού αέρα

Αξιοσημείωτο είναι ότι μόνο η Αυστραλία, η Εσθονία, η Φινλανδία, η Γρενάδα, η Ισλανδία, ο Μαυρίκιος και η Νέα Ζηλανδία διατήρησαν την ποιότητα του αέρα εντός των ασφαλών ορίων PM2.5 το 2023. Αρκετά εδάφη, όπως το Πουέρτο Ρίκο, οι Βερμούδες και η Γαλλική Πολυνησία, πέτυχαν επίσης ασφαλή επίπεδα αέρα. Μεταξύ των ευρωπαϊκών χωρών, η Ισλανδία ήταν πρώτη με τον καθαρότερο αέρα (4 μg/m³), ακολουθούμενη από την Εσθονία (4,7 μg/m³) και τη Φινλανδία (4,9 μg/m³). Ενώ πολλές ευρωπαϊκές χώρες χαρακτηρίστηκαν ως «πράσινες» – που υποδηλώνουν επίπεδα ατμοσφαιρικής ρύπανσης έως και διπλάσια από το ασφαλές πρότυπο – αυτά τα τρία έθνη ξεχώρισαν για τη διατήρηση υποδειγματικής ποιότητας αέρα.

Πηγή: Πρώτο Θέμα

Δειτε Επισης

Συνεχίζει ακάθεκτος την προκλητική στάση στα κατεχόμενα ο Ερντογάν-Χαρακτήρισε «νόμιμο βήμα» την εισβολή
Μεταλλίο Εξαίρετης Προσφοράς στη Μαρίζα Κωχ-«Πρωτοστάτης στην προσπάθεια για διεθνοποίηση του Κυπριακού»
Πιθανή επίσκεψη Τραμπ στην Κίνα στα τέλη Οκτωβρίου και συνάντηση κορυφής με Σι Τζινπίνγκ
Τουλάχιστον 128.000 άνθρωποι εκτοπίστηκαν από τις συγκρούσεις στη Συρία
Ο Πούτιν συναντήθηκε με σύμβουλο του Ιρανού ηγέτη Χαμενεΐ
Επιμένει με τα «δύο κράτη» ανήμερα της επετείου της τουρκικής εισβολής ο Ερντογάν από τα κατεχόμενα
Κατάπαυση του πυρός στη Γάζα ζητά ο Πάπας Λέων ΙΔ'-Η απάντηση Νετανιάχου
Μεγάλη γκάφα Ερντογάν-Χρησιμοποίησε εικόνα της ΕΟΚΑ για τον τουρκικό στρατό και τη διέγραψε αμέσως
Με τροφική δηλητηρίαση ο Νετανιάχου-Δεν παρέστη στη συνεδρίαση του υπουργικού συμβουλίου
Λειτουργία ξανά στον προφήτη Ηλία στη Δαμασκό ένα μήνα μετά το αιματοκύλισμα