«Δεν υπάρχει σπίτι που να μην σπάραξε»-Άρχισε συμπόσιο για την ιστορία των προσφυγικών συνοικισμών

Οι προσφυγικοί οικισμοί ήταν η αποτελεσματικότερη λύση σε ένα από τα μεγαλύτερα προβλήματα της εισβολής, αυτό της στέγασης των χιλιάδων προσφύγων, είπε η Επικεφαλής Ανθρωπιστικών Θεμάτων Αγνοουμένων και Εγκλωβισμένων, Άννα Αριστοτέλους, στον χαιρετισμό της στο Επιστημονικό Συμπόσιο με θέμα: «Η ιστορία των προσφυγικών οικισμών της Μητροπολιτικής Περιφέρειας Ταμασού και Ορεινής», στο Πολιτιστικό Κέντρο Αρχάγγελος, στη Λακατάμεια, την Παρασκευή.

Αναφερόμενη στα 50 χρόνια κατοχής, η κ. Αριστοτέλους είπε ότι το καλοκαίρι του 1974 το 37% των Ελληνοκυπρίων έχασαν τα σπίτια τους, 200 χιλιάδες περίπου εκτοπίστηκαν, το 1/3 του συνολικού πληθυσμού της Κύπρου δεν είχαν πού την κεφαλή κλίναι. Αναμφίβολα, σημείωσε, η δημιουργία των προσφυγικών οικισμών, αποτέλεσε την πιο αποτελεσματική λύση ενός από τα μεγαλύτερα προβλήματα της εισβολής, και είναι αξιοσημείωτο το επίτευγμα της κατασκευής τους, σε αρκετά σύντομο χρονικό διάστημα.

"Τραγωδία" χαρακτήρισε το γεγονός ότι μισό αιώνα μετά, ακόμα μιλάμε για προσφυγικούς οικισμούς, σημειώνοντας τα σχέδια του Υπουργείου Εσωτερικών, το οποίο εργάζεται συστηματικά για την αναβάθμιση τους. "Αυτές οι γειτονιές, από την Ανθούπολη μέχρι το Τσέρι, μεγαλώνουν σήμερα την τρίτη γενιά προσφύγων. Αυτή είναι η μεγάλη μας δυστυχία", σημείωσε.

Διερωτήθηκε τι έβλεπαν τα παιδιά που μεγάλωσαν όλες αυτές τις δεκαετίες στην προσφυγιά στους συνοικισμούς και τι θα δει σήμερα ένας επισκέπτης που έρχεται σε αυτούς για πρώτη φορά. Αναφέρθηκε σε παιδιά που μεγάλωσαν μονάχα με τις διηγήσεις για το λιμανάκι της Κερύνειας, τις πορτοκαλιές του Καραβά, τις αμμουδιές της Αμμοχώστου, την άγρια ομορφιά της Καρπασίας, και που σήμερα μεγαλώνουν τα δικά τους παιδιά. "Δεν υπάρχει σπίτι σε συνοικισμό που να μη σπάραξε από τον πόνο της απώλειας από τον πόλεμο, δεν υπάρχει γειτονιά σε συνοικισμό που ο πόνος να μην ένωσε τους ανθρώπους της", είπε.

Πρόσθεσε ότι οι προσφυγικοί συνοικισμοί, για όσους τους βίωσαν, αποτελούν ένα χώρο συγκέντρωσης πονεμένων ανθρώπων που κάθε πρωί ξυπνάνε με την ελπίδα και κάθε βράδυ κοιμούνται με το όνειρο της επιστροφής.

466006065_602927902246135_8624781707103692040_n

Με αφορμή το συνέδριο, που διοργανώνεται από την Ιερά Μητρόπολη Ταμασού και Ορεινής, η κ. Αριστοτέλους σημείωσε τον ρόλο που η Εκκλησία διαδραμάτισε, μετά την εισβολή. "Με έναν διττό ρόλο, με ένα κράτος σχεδόν διαλυμένο, η Εκκλησία, πρωτοστάτησε στο ανθρωπιστικό κομμάτι, προσφέροντας ό,τι μπορούσε για τις ανάγκες των προσφύγων. Παράλληλα ήταν αυτή, που μέσα από τους κληρικούς της, που κι αυτοί πια βρέθηκαν στην προσφυγιά, καθοδήγησαν τον λαό μας και τον όπλισε με περίσσιο θάρρος για τα πέτρινα χρόνια που ακολούθησαν", είπε.

Καλούμαστε, είπε, να κρατήσουμε άσβεστη τη μνήμη των ηρώων, "να αγωνιστούμε με όλες μας τις δυνάμεις για τη διακρίβωση της τύχης και του τελευταίου αγνοούμενου μας της τουρκικής εισβολής και βαρβαρότητας του 1974 και να διατηρήσουμε την κληρονομιά που άφησαν στις νέες γενιές τα θύματα της τουρκικής εισβολής" και να αγωνιστούμε για μια Κύπρο ελεύθερη, ενωμένη και απαλλαγμένη από τα τουρκικά κατοχικά στρατεύματα.

462566631_459074440329810_6009797718045522253_n

Η Επίτροπος σημείωσε ότι ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας παραμένει σταθερά προσηλωμένος στην ενίσχυση και τη στήριξη των προσφύγων μας, τόσο μέσα από γενικότερες πολιτικές όσο και μέσα από ειδικές δράσεις που υλοποιούνται στο πλαίσιο του Προγράμματος Διακυβέρνησης.

"Είναι, καθήκον μας, και ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας το έχει αποδείξει μέσα από μια σειρά ενεργειών, να κάνουμε ότι περνάει από το χέρι μας πρώτον σε σχέση με το αμιγώς ανθρωπιστικό ζήτημα των αγνοουμένων μας και βεβαίως σε σχέση με τις εντατικές και ουσιαστικές προσπάθειες που έχει καταβάλει, για επανέναρξη του διαλόγου και επανένωση της πατρίδας μας", σημείωσε.

Ευχήθηκε στο επόμενο συμπόσιο για τους προσφυγικούς οικισμούς, αυτοί να μη χρειάζονται και το συμπόσιο να επικεντρώνεται στην επανεγκατάσταση των προσφύγων στις πατρογονικές τους εστίες. "Μισός αιώνας προσφυγιάς δεν είναι λίγος, ο σπουδαιότερος κοινωνικός στόχος είναι η επιστροφή και ένταξη των προσφύγων στην κυπριακή κοινωνία, σε μια επανενωμένη πατρίδα στην οποία θα ζει ελεύθερα και με ασφάλεια, χωρίς διαχωρισμούς και προκαταλήψεις", κατέληξε.

Πηγή: ΚΥΠΕ

Δειτε Επισης

«Δεν υπάρχει σπίτι που να μην σπάραξε»-Άρχισε συμπόσιο για την ιστορία των προσφυγικών συνοικισμών
Σε αυτεπάγγελτη διερεύνηση προχωρεί ο ΟΑΥ για θέμα νευρόλυσης
Ο Βασίλης Παπαβασιλείου ο Βασιλιάς Καρναβαλιού Λεμεσού για το 2025
Ικανοποίηση Βαφεάδη για ρεκόρ επιβατικής κίνησης με 12 εκ. επιβάτες το 2024
Κίτρινη προειδοποίηση για ισχυρές βροχές, χαλάζι και δυνατούς ανέμους το Σαββατοκύριακο
Μπαίνουν μπουλντόζες σε άλλες τέσσερις ακατάλληλες πολυκατοικίες-Πώς προχωρά το «κτίΖΩ»
Τα οκτώ μέτρα για αντιμετώπιση της βίας εκτός σχολικών χώρων-Διυπουργική σύσκεψη στο ΥΠΑΝ
Ζήτησε περισσότερες κλίνες από τα ιδιωτικά νοσηλευτήρια ο Δαμιανός λόγω αυξημένων αναγκών τις γιορτές
Πράσινο φως από Υπ. Παιδείας για την 2η φάση εγκατάστασης κλιματιστικών σε σχολεία της Πάφου
Αυτά είναι τα στοχευμένα μέτρα της Ελληνικής για στήριξη της κοινωνίας, των νοικοκυριών και των ευάλωτων ομάδων