Κατατέθηκε πρόταση Νόμου μετά τις επιθέσεις σε ΤΑΕΠ-Ζητούν να προσμετράται επιβαρυντικά στις ποινές

Ενώπιον της Επιτροπής Νομικών της Βουλής οδηγείται πρόταση Νόμου της βουλεύτριας του ΑΚΕΛ, Μαρίνας Νικολάου, για τις επιθέσεις που δέχονται γιατροί και νοσηλευτές, ιδίως στα Τμήματα Επειγόντων Περιστατικών των νοσηλευτηρίων, τα τελευταία χρόνια, ώστε να ρυθμιστεί νομοθετικά το ζήτημα, όταν οδηγούνται ενώπιον Δικαστηρίων τέτοιας φύσεως υποθέσεις.

Σκοπός της πρότασης Νόμου, που κατατέθηκε στην τελευταία Ολομέλεια της Βουλής, πριν την συζήτηση των προϋπολογισμών, είναι η τροποποίηση του Ποινικού Κώδικα, ώστε η διάπραξη οποιουδήποτε αδικήματος εναντίον ιατρού, νοσηλευτή, μαίας ή επαγγελματία υγείας κατά την άσκηση των καθηκόντων τους να αποτελεί επιβαρυντικό παράγοντα στην επιμέτρηση και στην επιβολή ποινών.

Η κ. Νικολάου παρακολουθώντας τις εξελίξεις γύρω από τις συνεχείς υποθέσεις που σημειώνονται στα νοσηλευτήρια, έκρινε ότι πρέπει η συγκεκριμένη πρόταση να τεθεί ενώπιον της Βουλής για να ρυθμιστεί το συγκεκριμένο ζήτημα, ωστόσο γνωρίζει όπως εξηγεί και η ίδια πως δεν θα λύσει το πρόβλημα από μόνη της μια πρόταση Νόμου, αλλά χρειάζονται και ενέργειες από πλευράς των νοσηλευτηρίων και του Υπουργείου Υγείας.

Αρχικά, υπήρχαν σκέψεις για το κατά πόσο θα μπορούσε να γίνει ιδιώνυμο αδίκημα και να ρυθμιστεί ποινικά με συγκεκριμένες ποινές, ωστόσο αυτό θα ήταν κάπως επίφοβο, αφού ενδεχομένως να γινόταν πιο δύσκολο το έργο των Δικαστών να κρίνουν κατά πόσον ο λόγος της επίθεσης αφορούσε την ιδιότητά τους ή το ίδιο το πρόσωπο.

Μιλώντας στον REPORTER, η κ. Νικολάου εξήγησε πως αν ήταν ιδιώνυμο το αδίκημα της βίας εναντίον επαγγελματία υγείας, θα μπορούσε να εμπεριείχε τον ίδιο κίνδυνο και ενδεχομένως να κρινόταν αντισυνταγματικό. Όπως είπε «σκέφτηκα επίσης να αυξηθούν οι ποινές για επίθεση ή χειροδικία σε επαγγελματίες υγείας, όμως δεν μπορούσαμε να το κάνουμε, διότι θα μπορούσε να εκληφθεί ότι νομοθετούμε υπέρ μιας επαγγελματικής ομάδας και αυτό θα μπορούσε να κριθεί αντισυνταγματικό».

Τόνισε εξάλλου πως «επιλέξαμε τη λύση που τελικά προτείναμε, δηλαδή σε περίπτωση που κάποιος ασκήσει βία σε βάρος κάποιου επαγγελματία υγείας την ώρα που ασκεί το λειτούργημά του, να θεωρείται επιβαρυντικός παράγοντας ενώπιον Δικαστηρίου κατά την επιμέτρηση της επιβολής της ποινής. Για παράδειγμα, αν ένα αδίκημα προνοεί μέχρι έξι μήνες φυλάκιση, τότε θα λαμβάνεται επιβαρυντικά από τον Δικαστή, εάν διαπράχθηκε σε βάρος ενός επαγγελματία υγείας».

Η βουλεύτρια του ΑΚΕΛ, δεν κρύφτηκε πίσω από το δάκτυλό της, υποδεικνύοντας πως «δεν πρέπει να τρέφουμε ψευδαισθήσεις ότι το πρόβλημα θα λυθεί. Πρέπει να λάβουν τα μέτρα τους και τα ίδια τα νοσηλευτήρια και το Υπουργείο Υγείας. Εάν ένας πολίτης πάει στο ΤΑΕΠ και περιμένει οκτώ ώρες και πονά ή έχει κάποιο δικό του που πονά, πρέπει να το υπολογίζουμε. Θα το τονίσω αυτό όταν θα το συζητήσουμε, για να καταλάβει ο κόσμος ότι κάποιος του σκέφτηκε. Ελπίζω σύντομα να οδηγηθεί στην Επιτροπή Νομικών και τάχιστα να οδηγηθεί στην Ολομέλεια για ψήφιση».

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ:

Δειτε Επισης

Η Διώρυγα είναι και θα είναι του Παναμά, απαντά στον Τραμπ ο πρόεδρος της χώρας
Ένα τέταρτο άγνωστο όχημα, μια «ορφανή» πέμπτη σφαίρα και ένας Τ/κ που δεν καταζητείτο αλλά ομολόγησε
Ηχηρό μήνυμα Υπουργού Δικαιοσύνης για τα φαινόμενα διαφθοράς-«Δεν θα γίνονται ανεκτά»
Μεγάλος αριθμός μονάδων θα αρχίσουν το 2025 σε Παλλουριώτισσα, Αγλαντζιά, Λεμεσό και Λακατάμια
Το αμήχανο φιλί που έδωσε ο Τράμπ στη Μελάνια στην ορκωμοσία-Τι συνέβη
Παραδόθηκε 78χρονος για το αιματηρό επεισόδιο με τους πυροβολισμούς στην Κρήτη
Ο Τραμπ αποσύρει ξανά τις ΗΠΑ από τη Συμφωνία του Παρισιού για το Κλίμα
Διχασμένο το Ευρωκοινοβούλιο για τα μέτρα για την Κλιματική Αλλαγή-Η τοποθέτηση Γεωργίου
Φρίκη στη Γαλλία-Μητέρα κατηγορείται ότι άφησε την 13χρονη κόρη της να πεθάνει από την πείνα
Στη χρυσή εποχή, στα στρατεύματα στα νότια σύνορα, στα δύο φύλα και στη σημαία στον Άρη επικεντρώθηκε ο Τραμπ