Η λερναία ύδρα του ΔΗΣΥ, οι αναπληρωματικές εκλογές και τα πάθη ενόψει Βουλευτικών

Από την περίοδο των Προεδρικών Εκλογών και κυρίως μετά την εκλογική αποτυχία και την εξωτερίκευση της εσωτερικής αντιπαράθεσης, ο ΔΗΣΥ μοιάζει με λερναία ύδρα. Με το που κόβουν ένα κεφάλι και επιλύουν ένα πρόβλημα, εμφανίζεται ένα καινούριο, μερικές φορές από το πουθενά, αποτρέποντας την παράταξη από την κατάκτηση της ηρεμίας και της ενότητας που επιδιώκει. Κάποια από αυτά τα ζητήματα είναι μικρά, άλλα είναι μεγαλύτερα και έχουν τη δυνατότητα να δημιουργήσουν νέες κρίσεις και να οδηγήσουν σε νέο κύκλο εσωστρέφειας.

Παρόλο που το τελευταίο διάστημα η μεγάλη αντιπαράθεση μεταξύ Νίκου Αναστασιάδη και Αβέρωφ Νεοφύτου έχει κατασταλάξει και μάλιστα φαίνεται να έγιναν και βήματα επαναπροσέγγισης μεταξύ των δύο πλευρών, το βαθύ διχαστικό κλίμα που καλλιέργησε, φαίνεται ότι προκάλεσε μια γενικότερη έλλειψη εμπιστοσύνης, ανέδειξε προσωπικές ατζέντες και γενικά έδωσε το δικαίωμα για λιγότερο κομματικές και περισσότερο ατομικές επιλογές.

Αυτό ήταν ένα ζήτημα που ο ΔΗΣΥ εμφανέστατα αντιμετώπισε και στις διπλές εκλογές και γι’ αυτό ήταν το κόμμα με τους περισσότερους αντάρτες, φαινόμενα όπως υπόγεια υποστήριξη αντιπάλων και εγωιστικές συμπεριφορές. Η προσπάθεια να διατηρηθούν, στον βαθμό που ήταν δυνατόν, οι ισορροπίες, οδήγησε και σε κάποιες κακές επιλογές προσώπων, όπως αποδείχτηκε εκ του αποτελέσματος, αφού ο ΔΗΣΥ είχε κακή επίδοση σε ό,τι αφορά τα υψηλόβαθμα αξιώματα της Τοπικής Αυτοδιοίκησης, αφού τα κριτήρια επιλογής υποψηφίων αποδείχθηκε πως εδράζονταν στις εσωτερικές αντιπαραθέσεις παρά στην ορθή αξιολόγηση των τοπικών κοινωνιών.

Στο πλαίσιο της προετοιμασίας για τις διπλές εκλογές, η παράταξη έχασε και τον έναν εκ των αντιπροέδρων της, αφού ο Μάριος Πελεκάνος απομακρύνθηκε από το κόμμα όταν έμεινε εκτός του ψηφοδελτίου των Ευρωεκλογών. Ακολούθως εντάχθηκε στο ΕΛΑΜ, υπέβαλε υποψηφιότητα μαζί του και σήμερα είναι Εκπρόσωπος Τύπου του κόμματος. Όση ευθύνη και αν είχε ο ίδιος, είναι ξεκάθαρο πως στην περίπτωσή του έγιναν πολύ κακοί χειρισμοί και η θέση μένει κενή από τότε. Οι αναπληρωματικές εκλογές θα πραγματοποιηθούν μετά τις γιορτές, με τον φόβο να ελλοχεύει να ξυπνήσουν πάθη και ίντριγκες του παρελθόντος και να βυθίσουν ξανά το κόμμα στην εσωστρέφεια.

Η υπόθεση του Μάριου Πελεκάνου επισκίασε μία άλλη στο ίδιο πλαίσιο. Το γεγονός πως θέση στο ψηφοδέλτιο διεκδικούσε, μέχρι λίγες ώρες πριν την εσωκομματική κάλπη, ο βουλευτής Αμμοχώστου του κόμματος, Κυριάκος Χατζηγιάννης, ο οποίος τελικά αποφάσισε να αποσυρθεί, λέγοντας πως «η απόφασή μου αυτή έχει ληφθεί με γνώμονα την διευκόλυνση της διαδικασίας επιλογής των εκλεκτών της παράταξης για το ευρωψηφοδέλτιο». Στο παρασκήνιο, ωστόσο, φημολογείτο ότι κ. Χατζηγιάννης ήταν δυσαρεστημένος από το γεγονός πως πίστευε πως κάποιοι στην ηγεσία δεν καλοέβλεπαν την υποψηφιότητά του. Φαίνεται ότι το τότε ενδιαφέρον του σχετιζόταν με το γεγονός πως, με βάση την καταστατική αλλαγή για το όριο θητειών που θα εφαρμοστεί, δεν θα δικαιούτο ξανά να διεκδικήσει την βουλευτική του έδρα. Και για πολλούς εντός του ΔΗΣΥ, η συμπεριφορά που επιδεικνύει είναι απότοκο αυτής της αντίδρασης.

Τις προηγούμενες ημέρες, το κόμμα αναγκάστηκε να τον αδειάσει δημόσια, μετά από μία ανάρτηση εναντίον του Πρωθυπουργού της Ελλάδας, για το θέμα της ηλεκτρικής διασύνδεσης, ένα θέμα για το οποίο είχε διαφωνήσει και στο παρελθόν με την επίσημη γραμμή της Πινδάρου. Τα παράπονα από την Αθήνα εξαγρίωσαν το κόμμα, με την Αννίτα Δημητρίου να αναζητά μέχρι και plan b για απομάκρυνσή του από την προεδρία της Επιτροπής Εμπορίου και Ενέργειας, με πιθανή αντικατάστασή του από τον Αβέρωφ Νεοφύτου. Τελικά, μετά από τηλεφωνική συνομιλία που έγινε κατά τη διάρκεια της συνεδρίας της Κοινοβουλευτικής Ομάδας, οι πληροφορίες αναφέρουν ότι ο κ. Χατζηγιάννης εξήγησε πως δημιουργήθηκε λανθασμένη εντύπωση και δήλωσε προθυμία να ανασκευάσει τα λεγόμενά του για να μην υπάρχουν σκιές και το θέμα να λήξει. Πρόλαβε, όμως, να ξεσπάσει μια αχρείαστη δημόσια αντιπαράθεση, που για άλλη μία φορά έστρεψε τα φώτα στον ΔΗΣΥ για τους λάθος λόγους.

Οι παρεξηγήσεις, οι προσωπικές ενέργειες και η έλλειψη συνεννόησης ενδεχομένως να είναι το μεγαλύτερο πρόβλημα που θα έχει να αντιμετωπίσει η ηγεσία ενόψει και των Βουλευτικών Εκλογών. Από την στιγμή που τόσοι πολλοί Συναγερμικοί, στελέχη και απλά μέλη, αισθάνονται δυσαρεστημένοι για τον ένα ή τον άλλο λόγο, αναμένεται πως η μάχη στο κόμμα θα είναι περισσότερο κάθετη παρά οριζόντια. Και αυτό ενώ, ένας αριθμός πρώτων και σίγουρων «αλόγων» τίθενται αυτή τη φορά εκτός κούρσας.

Πριν σκεφτεί αυτά ο ΔΗΣΥ όμως, θα πρέπει να σκεφτεί τρόπους ώστε η διαδικασία για αναπλήρωση της κενής θέσης του αντιπροέδρου να κυλήσει όσο πιο ομαλά γίνεται, χωρίς να προκαλέσει νέες αντιπαραθέσεις. Και αυτό δεν είναι τόσο εύκολο όσο θα έπρεπε.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΔΩ:

Δειτε Επισης

Οι ανησυχίες για το Κυπριακό, η ταυτότητα των κομμάτων του Κέντρου και η συμπολίτευση
Η λερναία ύδρα του ΔΗΣΥ, οι αναπληρωματικές εκλογές και τα πάθη ενόψει Βουλευτικών
Αναμένει περαιτέρω ενέργειες από ΗΕ η Κυβέρνηση-«Αμετάθετος ο στόχος αναζήτησης βιώσιμης λύσης του Κυπριακού»
Ευχαριστίες ΥΠΕΞ προς τον «αληθινό φίλο της Κύπρου» Μπορέλ για τις υπηρεσίες του στην ΕΥΕΔ
Υπέρ της ένταξης της Κύπρου στο ΝΑΤΟ ο Καρογιάν-«Δύσκολο ωστόσο στην παρούσα φάση»
Η διπλή αναμονή και ο άγνωστος, «καταλυτικός» ρόλος της ΕΕ στο Κυπριακό
Πυρά ΑΚΕΛ σε Κυβέρνηση και ΔΗΣΥ-«Θα θυσιάσουν μια για πάντα τη λύση του Κυπριακού για χατίρι του ΝΑΤΟ;»
Η φωνή των νέων ακούγεται διαβεβαιώνει η Υφυπουργός Πρόνοιας
Ξεκάθαρο μήνυμα ΥΠΕΣ-«Ο σφετερισμός ε/κ περιουσιών θα τερματιστεί οριστικά με επίλυση Κυπριακού»
Αποφάσισε να καταψηφίσει τον προϋπολογισμό το ΑΚΕΛ-«Κατώτερος των αναγκών»