Μεγάλη η ανάγκη εφαρμογής νομοθεσίας για τη Διάσταση του Φύλου-Η σημαντικότητα και οι στόχοι
Άντρια Δημητρίου 06:00 - 02 Δεκεμβρίου 2024
Εξαιρετικά σημαντική κρίνεται η εφαρμογή νομοθεσίας για τη Διάσταση του Φύλου, ώστε να θεωρηθεί ως δεδομένο για μελλοντικές πολιτικές, ο διαφορετικός αντίκτυπος που θα έχει η εφαρμογή νομοθεσιών στις γυναίκες και στους άνδρες ξεχωριστά. Ήδη το γραφείο της Επιτρόπου Ισότητας των Φύλων κάλεσε εμπειρογνώμονες σε θέματα ισότητας των φύλων, οργανωμένα σύνολα και ενδιαφερόμενους φορείς να υποβάλουν σχόλια, παρατηρήσεις και εισηγήσεις επί του σχεδίου για τον «περί Ενσωμάτωσης της Διάστασης του Φύλου Νόμο του 2024» μέχρι τις 20 Δεκεμβρίου 2024.
Μιλώντας στον REPORTER, η Επίτροπος Ισότητας των Φύλων, Τζόζη Χριστοδούλου, εξήγησε πως με τον όρο Ενσωμάτωση της Διάστασης του Φύλου εννοούμε πως κατά τον σχεδιασμό και εφαρμογή πολιτικών ή δράσεων και κατά την ετοιμασία νομοσχεδίων πρέπει να λαμβάνεται υπόψη ο διαφορετικός αντίκτυπος που ενδεχομένως θα έχουν στους άνδρες και στις γυναίκες, ως γενικές ομάδες, στη βάση των διαφορετικών τους αναγκών. Όπως επισήμανε, ήδη αυτό βρίσκεται εντός της στρατηγικής του γραφείου της Επιτρόπου, ωστόσο στόχος είναι να εφαρμοστεί και ως νομοθεσία ώστε να εφαρμόζεται αυτοματοποιημένα από τα Υπουργεία, τα Υφυπουργεία και στον ευρύτερο δημόσιο τομέα.
Η Επίτροπος έφερε ως παράδειγμα το περιστατικό που έγινε με την Κυπριακή Ομοσπονδία Καλαθοσφαίρισης (ΚΟΚ), η οποία δεν μπορούσε να στείλει σε Ευρωπαϊκό Θεσμό ομάδα κοριτσιών κάτω των 16 ετών, καθώς δεν υπήρχε αρκετός προϋπολογισμός. Με την συγκεκριμένη νομοθεσία, επισήμανε, «θα πρέπει να εξετάζεται με τέτοιο τρόπο ο προϋπολογισμός, ώστε να είναι ο ίδιος και για τους άνδρες και για τις γυναίκες, γεγονός που διορθώθηκε από την ΚΟΚ και έχει επίσης διασφαλιστεί και η ισοτιμία στους μισθούς εθνικών ομάδων καλαθοσφαίρισης των γυναικών και ανδρών».
Η κ. Χριστοδούλου, σημείωσε ότι σε αρκετές περιπτώσεις μέτρων στον εργασιακών χώρο, σύμφωνα με στατιστικά στοιχεία, οι περισσότεροι άνθρωποι που εργάζονται στην μερική απασχόληση είναι γυναίκες γιατί ένας από τους λόγους είναι το γεγονός πως έχουν να συνδυάσουν, λόγω στερεοτύπων, την οικογενειακή με την επαγγελματική τους ζωή σε πιο μεγάλο βαθμό από τους άνδρες. «Άρα τα μέτρα που θα ληφθούν για τη συμφιλίωση, πρέπει να λαμβάνουν υπόψη τις διαφορετικές πραγματικότητες των γυναικών και των ανδρών, ώστε να γίνουν τέτοιες πολιτικές και δράσεις που θα λαμβάνουν υπόψη των αντίκτυπο στα δύο φύλα ώστε να υπάρξει η ισοτιμία. Ήδη η συμφιλίωση επαγγελματικής και οικογενειακής ζωής είναι προτεραιότητα της διακυβέρνησης Χριστοδουλίδη και προς αυτή την κατεύθυνση προχωράμε».
Πολιτικές του… one size fits all
Ερωτηθείσα για τη σημαντικότητα της εφαρμογής ενός τέτοιου νομοσχεδίου , η Επίτροπος Ισότητας των Φύλων σημείωσε πως διαχρονικά εφαρμόζονταν σε αρκετές πολιτικές η πρακτική του «one size fits all». Θα πρέπει να ληφθεί υπόψη εκτός από το γεγονός ότι ο πληθυσμός αποτελείται από γυναίκες και άνδρες και οι υποομάδες του όπως, μεταξύ άλλων, άτομα με συγκεκριμένο οικονομικό υπόβαθρο, διαφορετική ηλικία, αναπηρία κατά τις οποίες υπάρχουν διαφορετικές ανάγκες ανάμεσα στα δύο φύλα.
Προς αυτή την κατεύθυνση είναι σημαντικό επίσης, όπως σημείωσε, να θεωρηθεί ως βασική αρχή η συμπερίληψη στατιστικών δεδομένων με βάση το φύλο και της ηλικιακής ομάδας για να μπορούν να γίνονται πιο στοχευμένες πολιτικές.
Η νομοθεσία για την Ενσωμάτωση της Διάστασης του Φύλου θα είναι οριζόντια, όπως επισήμανε και έχει ήδη γίνει μία αρχή με το κάλεσμα συγκεκριμένων ομάδων για δημόσια διαβούλευση. Όπως εξήγησε, «μέσα στη στρατηγική γίνεται αναφορά π.χ. στην ενσωμάτωση της διάστασης του φύλου στη ναυτιλία και αυτό γιατί τα γαλάζια επαγγέλματα, εμπειρικά, είναι ανδροκρατούμενα και εκεί και όπου υπάρχουν γυναίκες, έχουν διαφορετικές ανάγκες».
Προς αυτή την κατεύθυνση , σημείωσε η Επίτροπος, «έχει ήδη αρχίσει η χαρτογράφηση των επαγγελμάτων της γαλάζιας οικονομικής δραστηριότητας και συλλογή στατιστικών στοιχείων σε συνεργασία με την Στατιστική Υπηρεσία και το Υφυπουργείο Ναυτιλίας, για να διαφανεί πόσες γυναίκες και πόσοι άνδρες εργάζονται σε αυτά τα επαγγέλματα. Παράλληλα έχει ήδη αρχίσει από το Γραφείο Επίτροπου Ισότητα των Φύλων σε συνεργασία με το Υφυπουργείο Ναυτιλίας ποιοτική μελέτη, με στόχο να γίνουν κατανοητές οι διαφορετικές ανάγκες των δύο φύλων που θα έχει ως αποτέλεσμα τη δημιουργία πιο στοχευμένων πολιτικών. Αυτή η διαδικασία ήδη έχει ξεκινήσει μέσα από τη στρατηγική για την ισότητα των φύλων αλλά για να την διασφαλίσουμε, προχωρούμε με την νομοθεσία».
Για το αν είναι δυνατό αυτή η νέα νομοθεσία να εφαρμοστεί και σε παλαιότερες νομοθεσίες, η κ. Χριστοδούλου τόνισε πως θα εξεταστεί, λέγοντας περαιτέρω πως ενδεχομένως να πρέπει να γίνουν κάποιες τροποποιήσεις. Ωστόσο, είπε, «ακόμα είμαστε στο στάδιο διαβούλευσης, με την στήριξη του Υπουργείου Δικαιοσύνης και της Επιτρόπου Νομοθεσίας αλλά και στη βάση ευρωπαϊκών κατευθύνσεων. Το νομοσχέδιο έχει δει επίσης και ο Εθνικός Μηχανισμός για τα Δικαιώματα της Γυναίκας».
ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ: