«Αυτή είναι και νίκη του τουρκικού λαού»-Ο Αλ Τζολάνι παρουσιάζεται ως ήρωας από τη Γενι Σαφάκ

«Αυτή είναι και νίκη του τουρκικού λαού», δηλώνει σε συνέντευξή του στην τουρκική φιλοκυβερνητική εφημερίδα Γενί Σαφάκ ο ηγέτης της HTS Αμπού Μοχάμαντ αλ Τζολάνι, ο οποίος πλέον χρησιμοποιεί το πραγματικό του όνομα Αχμέτ Αλ Σάρα. Δήλωσε ότι θα υπάρξουν στρατηγικές σχέσεις με την Τουρκία και θα υπάρχουν και αμοιβαίες εμπορικές σχέσεις.

Ενώ η Άγκυρα μέχρι πρόσφατα αποκαλούσε την HTS τρομοκρατική οργάνωση, η εφημερίδα Γενί Σαφάκ αποκαλεί «ηγέτη μιας άνευ προηγουμένου ξεκάθαρης επανάστασης, που ήρθε σε 13 ημέρες», τον ηγέτη της τζιχαντιστικής οργάνωσης ΗTS, που ανέτρεψε τον Άσαντ. Σχολιάζει ότι «είναι μια φιγούρα που όλοι κράτησαν μακριά και προσπάθησαν να μείνουν μακριά λόγω των αντιλήψεων για αυτόν μέχρι πριν από 20 ημέρες», ωστόσο «τώρα, είναι ένας πολιτικός που οι δημοσιογράφοι κάνουν ουρές για να πάρουν συνεντεύξεις και ένας πολιτικός με τον οποίο αρχηγοί κρατών και διπλωμάτες ανταγωνίζονταν για να έρθουν σε επαφή».

Σε ερώτηση πώς ανατράπηκε τόσο εύκολα το καθεστώς Άσαντ σε σύντομο χρονικό διάστημα 13 ημερών, ο αλ Τζολάνι είπε πως «δεν ήταν καθόλου εύκολο. Πρώτα απ' όλα είχε πολύ μεγάλο στρατό και πολλά όπλα. Ο στρατός εκπαιδεύτηκε εκτενώς. Οι δεξιότητες μάχης ημέρας και νύχτας έχουν βελτιωθεί και όπως μπορείτε να δείτε έχουμε χρησιμοποιήσει σύγχρονα όπλα. Αλλά το πιο σημαντικό, είναι το θέλημα του Παντοδύναμου Αλλάχ, αυτή είναι η νίκη του. Το σχέδιο βασίστηκε στην ταχεία επιτυχία. Σε αυτή τη μάχη προέκυψε μια νέα και μοναδική πολεμική τέχνη. Ελπίζω αυτό να μελετηθεί στο μέλλον και να διδαχθεί ως μάθημα σε μεγάλα πανεπιστήμια».

Δεν υπήρξε συμφωνία Ρωσίας, Ιράν, ΗΠΑ

Κληθείς να σχολιάσει εκτιμήσεις ότι υπήρξε μια συμφωνία μεταξύ ορισμένων χωρών όπως η Ρωσία, το Ιράν ακόμη και οι ΗΠΑ, ώστε να υπάρξει αυτό το γρήγορο αποτέλεσμα, ο Τζολάνι απάντησε πως «όχι, δεν υπήρξε ποτέ συμφωνία. Αντιθέτως, δικαίως εξέφραζαν την ανησυχία τους να μην μπούμε σε αυτόν τον πόλεμο. Γιατί όλοι σκεφτόντουσαν τον σφοδρό βομβαρδισμό, που συνέβη στον λαό μας στη Γάζα και τις σφαγές που είχε ζήσει ο λαός μας στο παρελθόν. Αλλά σκοπεύαμε να το κάνουμε αυτό και θέλαμε να απαλλαγούμε από αυτή το καθεστώς. Η Συρία ήταν σαν μια ολοκληρωτική φυλακή. Όχι μόνο εκείνοι στη Sednaya ή σε άλλες φυλακές, αλλά και ολόκληρος ο πληθυσμός χάρηκε σαν να είχε απελευθερωθεί από τη φυλακή και να είχε σωθεί».

Ερωτηθείς ποια είναι τώρα η προτεραιότητά τους, ο Τζολάνι είπε ότι «εργαζόμαστε σε βραχυπρόθεσμα, μεσοπρόθεσμα και μακροπρόθεσμα στρατηγικά οράματα. Πρώτη μας προτεραιότητα είναι η ταχεία σταθερότητα και η παροχή βασικών υπηρεσιών στη χώρα. Κυρίως υπηρεσίες ασφαλείας, όπως ηλεκτρισμός και υπηρεσίες τροφίμων και καύσιμα. Κάτι που ωθεί τους ανθρώπους να ζήσουν μια καλή ζωή προσωρινά και στη συνέχεια εργαζόμαστε για να οικοδομήσουμε μια στρατηγική λύση σε όλα τα προβλήματα που άφησε το καθεστώς».

 Στην περιοχή, πρόσθεσε, «εργαζόμαστε σε θέματα όπως η μεταρρύθμιση του δικαστικού συστήματος, η μεταρρύθμιση των υποθέσεων αστυνομίας και ασφάλειας, καθώς και η μεταρρύθμιση του στρατού, σε επίπεδο υποδομών, σε επίπεδο οικονομίας, σε επίπεδο κοινωνική θέση, σε επίπεδο ανθρώπινου δυναμικού, σε επίπεδο κρατικών βουλήσεων. Υπάρχουν όμως πολλά προβλήματα στη Συρία. Το έξυπνο εδώ είναι να χωρίσουμε αυτά τα προβλήματα και να λύσουμε κάθε πρόβλημα ξεχωριστά. Μέχρι να φτάσουμε σε πιο ρεαλιστικά αποτελέσματα».

Ανέφερε ότι «η πρώτη μας προτεραιότητα είναι να λύσουμε τα προβλήματα του λαού μας, να δημιουργήσουμε συνθήκες που θα τους επιτρέψουν να ζήσουν σαν άνθρωποι και να αναπτύξουν τη χώρα. Έχουμε πολλά προβλήματα και η κύρια προτεραιότητά μας αυτή τη στιγμή είναι να λύσουμε αυτά τα προβλήματα».

 Είπε, συνεχίζοντας ότι «σχεδόν 12 εκατομμύρια από τους ανθρώπους μας έχουν εκτοπιστεί και στόχος μας είναι να ανοίξουμε το δρόμο για την ασφαλή επιστροφή τους στα σπίτια και τις πατρίδες τους, καθώς και για την επανένταξή τους στη χώρα. Πέρα από αυτό, δεν έχουμε καμία πρόθεση να εμπλακούμε σε καθήκοντα που είναι πέρα από τις δυνάμεις μας και που θα μας αποσπούσαν την προσοχή από τις ευθύνες μας απέναντι στον αληθινό λαό μας, όπως η επίλυση των προβλημάτων ολόκληρου του ισλαμικού κόσμου. Θα προσπαθήσουμε να δημιουργήσουμε και να αναπτύξουμε τις σχέσεις μας με όλες τις χώρες προς όφελος της χώρας μας».

«Η Τουρκία αγκάλιασε τους Σύριους»

Ερωτηθείς για τη σχέση του με την Τουρκία, ο Τζολάνι απάντησε ότι «οι Σύροι κατέφυγαν σε πολλές χώρες, αλλά η χώρα που τους αγκάλιασε και τους σεβάστηκε περισσότερο ήταν η Τουρκία. Ελπίζω η Συρία να μην ξεχάσει αυτή την καλοσύνη». Όπως είπε, «θα υπάρξουν στρατηγικές σχέσεις. Η Τουρκία έχει πολλές προτεραιότητες στην οικοδόμηση του νέου συριακού κράτους. Θα υπάρχουν και αμοιβαίες εμπορικές σχέσεις. Εμπιστευόμαστε επίσης την Τουρκία να μεταφέρει τις εμπειρίες της στην οικονομική ανάπτυξη στη Συρία. Θα διατηρήσουμε τους κοινωνικούς δεσμούς. Θα μοιραστούμε τις ίδιες στιγμές με αγάπη και ειλικρίνεια, και αυτή η νίκη δεν είναι μόνο η νίκη του συριακού λαού, αλλά και του τουρκικού λαού. Επειδή οι καταπιεσμένοι κέρδισαν εναντίον του καταπιεστή, αυτή είναι η νίκη ειλικρινών ανθρώπων όπως ο τουρκικός λαός».

Για την επιστροφή των Σύρων προσφύγων στη χώρα τους, ο Τζολάνι είπε ότι «τώρα έχουμε ξεπεράσει το πιο δύσκολο κομμάτι. Ο συριακός λαός είναι βαθιά συνδεδεμένος με τη γη του και είναι αλήθεια ότι πολλά σπίτια έχουν καταστραφεί. Πρέπει να λύσουμε αυτήν την κατάσταση δημιουργώντας ένα κατάλληλο περιβάλλον για να επιστρέψουν οι άνθρωποι στις χώρες και τις πόλεις τους. Πρέπει να φτιάξουμε κατοικίες πρώτης κατηγορίας. Μετά πρέπει να τους παρέχουμε υπηρεσίες και μετά να αναπτύξουμε την οικονομία. Νομίζω ότι οι μισοί άνθρωποι θα επιστρέψουν μαζικά στη Συρία».

Κληθείς να σχολιάσει ότι ορισμένες φωνές από τη Δύση πιστεύουν ότι θα επιβάλει τη Σαρία στην προσωπική ζωή ή την καθημερινή ζωή των ανθρώπων, ο Τζολάνι απάντησε: «Συνιστώ να αφήσετε αυτό το θέμα στους ειδικούς του θέματος, και ειδικά σε όσους γνωρίζουν καλά τη συριακή νομοθεσία. Για όσους γνωρίζουν τις παραδόσεις και την ιστορία της χώρας. Δεν είναι σωστό να κυβερνάς μια χώρα με βάση προσωπικές απόψεις. Δεν είναι η θέση μου να λέω ‘θέλω να το επιβάλω’, απλώς επιβάλλω τον νόμο».

Πηγή: ΚΥΠΕ

Δειτε Επισης

Επίσημα στη λίστα χωρών των ΗΠΑ για στρατιωτική εκπαίδευση η Κύπρος-Ψηφίστηκε η συμπερίληψη
Υπερψηφίστηκε ο Κρατικός Προϋπολογισμός για το 2025-Ικανοποιημένος ο Κεραυνός
Προκλητικοί και πάλι οι Τούρκοι-«Η ΕΕ ενεργεί ως φερέφωνο της ελληνοκυπριακής πλευράς»
«Αυτή είναι και νίκη του τουρκικού λαού»-Ο Αλ Τζολάνι παρουσιάζεται ως ήρωας από τη Γενι Σαφάκ
Εκτός κούρσας για την αντιπροεδρία του ΔΗΣΥ ο Φλουρέντζος-Δεν βρήκε ανταπόκριση
Πράσινο Υπουργικού για το νέο σχέδιο χορηγιών για συμμετοχή σε εκθέσεις στο εξωτερικό
Με 37 ψήφους υπέρ και 18 εναντίον πέρασε από την Ολομέλεια ο Κρατικός Προϋπολογισμός
Οι εξελίξεις στη Συρία στο επίκεντρο τηλεφωνικής συζήτησης Προέδρου και Βασιλιά Αμπντάλλα Β’
Τα συμπεράσματα για διεύρυνση και τις αναφορές στην Τουρκία τόνισε η Ραουνά στις Βρυξέλλες
Ψηφίζεται με μικρές παρεμβάσεις ο προϋπολογισμός-Οι τροπολογίες που εξασφαλίζουν πλειοψηφία και τι προνοούν