Απορρίπτει κατηγορηματικά τα περί υποστελέχωσης της μονάδας αιμοκάθαρσης στην Πάφο ο ΟΚΥπΥ

O OKYπΥ δηλώνει κατηγορηματικά ότι δεν υπάρχει καμία υποστελέχωση σε νοσηλευτικό προσωπικό στην Μονάδα Αιμοκάθαρσης του ΓΝ Πάφου, ανέφερε στο ΚΥΠΕ ο Εκπρόσωπος Τύπου του Οργανισμού Χαράλαμπος Χαριλάου.

Σε έλλειψη νοσηλευτικού προσωπικού στη Μονάδα Αιμοκάθαρσης του ΓΝ Πάφου είχε αναφερθεί με δηλώσεις του στο ΚΥΠΕ ο Διευθυντής της Μονάδας Αιμοκάθαρσης του ΓΝ Πάφου Δρ. Λάκης Γιουκκάς.

Ο Εκπρόσωπος Τύπου του Οργανισμού Κρατικών Υπηρεσιών Υγείας τόνισε πως σύμφωνα με τον αριθμό των ασθενών που εξυπηρετούνται, απαιτούνται 16 σταθμοί αιμοκάθαρσης, οι οποίοι λειτουργούν και διαθέτουν όλο το απαραίτητο νοσηλευτικό προσωπικό.

Πρόσθεσε επίσης πως οι σταθμοί αιμοκάθαρσης λειτουργούν σε τρεις βάρδιες.

Ο κύριος λόγος που υπάρχει νυχτερινή βάρδια, είπε, είναι ότι ασθενείς που εργάζονται κατά τη διάρκεια της ημέρας το ζητούν.

Εάν, συνέχισε, υποθέταμε ότι δεν θα λειτουργούσαν το βράδυ οι σταθμοί αιμοκάθαρσης και λειτουργούσαν το πρωί, τότε θα αυξάνονταν οι σταθμοί αιμοκάθαρσης το πρωί και το προσωπικό που εργάζεται στην τρίτη βάρδια θα μετακινείτο στην πρώτη βάρδια. Επομένως, συμπλήρωσε, δεν τίθεται θέμα έλλειψης νοσηλευτικού προσωπικού.

Οι αναφορές του Διευθυντή της Μονάδας

Για μεγάλη έλλειψη νοσηλευτικού προσωπικού στην Μονάδα Αιμοκάθαρσης του ΓΝ Πάφου έκανε λόγο ο Διευθυντής της Μονάδας Δρ. Λάκης Γιουκκάς, καθώς, όπως είπε, οι 17 νοσηλευτές και νοσηλεύτριες που εργοδοτούνται δεν μπορούν να λειτουργήσουν και τους 25 σταθμούς αιμοκάθαρσης.

«Εάν λειτουργούσαμε τους 25 σταθμούς αιμοκάθαρσης δεν θα είχαμε νυχτερινή βάρδια», ανέφερε σε δηλώσεις του.

Είπε πως ξεκίνησαν τη λειτουργία της Μονάδας Αιμοκάθαρσης με το προσωπικό που υπήρχε στην παλιά Μονάδα, καθώς εάν ανέμεναν την πλήρη στελέχωση, η λειτουργία της δεν θα είχε ξεκινήσει.

«Σήμερα λειτουργεί με το κύριο προσωπικό που προϋπήρχε στον παλιό θάλαμο αιμοκάθαρσης και με 16 σταθμούς αιμοκάθαρσης σε τρεις βάρδιες» συνέχισε και ανέφερε πως γίνονται προσπάθειες για στελέχωση με περισσότερο νοσηλευτικό προσωπικό. Όσον αφορά το ιατρικό προσωπικό ο Δρ. Γιουκκάς ανέφερε πως δεν υπάρχει πρόβλημα και πως η Μονάδα είναι στελεχωμένη με ακόμη δύο ειδικούς ιατρούς.

Πρόσθεσε πως το νέο κτήριο δεν διαθέτει θάλαμο ενδονοσομειακής νοσηλείας και αναγκαστικά οι νεφροπαθείς ασθενείς νοσηλεύονται σε άλλους θαλάμους και όπου υπάρχει χώρος σε νοσοκομείο. 

Η Μονάδα Αιμοκάθαρσης του ΓΝ Πάφου ξεκίνησε τη λειτουργία της εδώ και 9 μήνες και αναμένεται να καλύψει τις ανάγκες για τα επόμενα 10 χρόνια, σύμφωνα με τον Διευθυντή της Μονάδας Δρ Λάκη Γιουκκά, που ανέφερε πως η ανέγερση της έγινε με κονδύλια της ΕΕ στο πλαίσιο του χρηματοδοτικού προγράμματος ανάκαμψης της ΕΕ.

Ως «καινοτόμο αλλαγή» ο Δρ. Γιουκάς χαρακτήρισε την ξεχωριστή μονάδα περιτοναϊκής κάθαρσης - η οποία δεν έχει λειτουργήσει ακόμη - τη μονάδα για τους φορείς ηπατίτιδας Β’ (το λεγόμενο yellow unit), τη μονάδα βραχείας νοσηλείας για ασθενείς με COVID που διαθέτει τέσσερα κρεβάτια. Αναφέρθηκε επίσης στο μικρό χειρουργείο για μικροεπεμβάσεις που χρειάζεται για την αιμοκάθαρση και την περιτοναϊκή κάθαρση. Αυτή την στιγμή, είπε «έχουμε ασθενή που θεραπεύεται στο yellow unit o oποίος προηγουμένως πηγαινοερχόταν Λευκωσία».

Ακόμη ανέφερε ότι σύντομα θα λειτουργήσει στη Μονάδα Αιμοκάθαρσης του ΓΝ Πάφου Συντονιστής Μεταμοσχεύσεων προς εξυπηρέτηση των ατόμων που προτίθεται να δώσουν νεφρό σε συγγενικά τους πρόσωπα. Επίσης είπε ότι μελλοντικά θα καταρτιστεί υπεύθυνο άτομο και για τους πτωματικούς δότες.  

Ο Δρ. Γιουκκάς σημείωσε πως σύντομα θα αρχίσουν να εφαρμόζονται και στην Μονάδα Αιμοκάθαρσης του ΓΝ Πάφου νέες θεραπευτικές μέθοδοι, όπως η πλασμαφαίρεση για τη θεραπεία ασθενών που πάσχουν από αυτοάνοσα νοσήματα.

Δειτε Επισης

Διακοπή στην παροχή υδροδότησης σε περιοχές της Πάφου
Σκαρφαλώνει στους 40 βαθμούς ο υδράργυρος-Κίτρινη προειδοποίηση
Κρίσιμες οι επόμενες δύο εβδομάδες για την ΑΤΑ-Προσπαθούν να γεφυρώσουν τις διαφορές οι δύο πλευρές
Μπαίνει τέλος στις συζητήσεις δεκαετίας για τα ξενόγλωσσα-Ολοκληρώνονται οι διαδικασίες στη Βουλή
Ανησυχία και ασκήσεις επί χάρτου υπό τον φόβο αυξήσεων στα καύσιμα-Σκέψεις για νέα παράταση στον φόρο άνθρακα
Αυτοί είναι οι τυχεροί αριθμοί του Τζόκερ για τα επτά εκατομμύρια ευρώ
Ρίγος από τη δήλωση της Χαρίτας Μάντολες στο Ευρωκοινοβούλιο-«Οι κραυγές, οι φωνές είναι μέσα στα αυτιά μου δεν μπορώ να τις ξεχάσω»
Αποκατάσταση παροχής ρεύματος λόγω πρότερης βλάβης στον Σταθμό Βασιλικού
Παρέδωσε από τις 3 Ιουνίου τα κλειδιά της Μητρόπολης ο Τυχικός-Ζητά ξανά την απόφαση της Συνόδου
Μεγάλες ποσότητες ακατάλληλων προϊόντων με νικοτίνη σε περίπτερα-Προειδοποιούν οι Φαρμακευτικές