Σε δίκη η πρόεδρος ΜΚΟ για παραποιημένα τιμολόγια και εξασφάλιση χρημάτων-Άσκησε το δικαίωμα της σιωπής
06:00 - 18 Δεκεμβρίου 2024
Σε δίκη ενώπιον του Μόνιμου Κακουργιοδικείου Λευκωσίας παραπέμπεται η 66χρονη πρόεδρος του Μη Κερδοσκοπικού Οργανισμού που συνελήφθη την προηγούμενη εβδομάδα για παραποιημένα τιμολόγια που προσκομίστηκαν στο Υπουργείο Υγείας, το οποίο προέβη σε καταγγελία στην Αστυνομία μετά την εξασφάλιση στοιχείων που προέκυψαν κατά τον έλεγχο.
Η Αστυνομία, στις οκτώ ημέρες που μεσολάβησαν από την ημέρα οπότε διατάχθηκε η προσωποκράτησης της ύποπτης από το Επαρχιακό Δικαστήριο Λευκωσίας, έλαβε αριθμό καταθέσεων από το περιβάλλον της 66χρονης, ενώ προέβη σε ενδελεχή αξιολόγηση των στοιχείων, τα οποία κατά την Αστυνομία, δικαιολογούν την ποινική δίωξη της, εξού και προχωρεί με την καταχώρηση της υπόθεσης, δεδομένου πως ολοκληρώθηκε το ανακριτικό έργο.
Εναντίον της 66χρονης, η οποία είναι πρόεδρος ΜΚΟ που ασχολείται με συγκεκριμένη ασθένεια, διερευνώνται αδικήματα που αφορούν,
- συνωμοσία προς διάπραξη κακουργήματος,
- συνωμοσία για καταδολίευση,
- συνωμοσία προς διάπραξη πλημμελήματος,
- πλαστογραφία,
- κυκλοφορία πλαστού εγγράφου,
- εξασφάλιση χρημάτων με ψευδείς παραστάσεις,
- αδικήματα κατά παράβαση του Περί Πρόληψης της Διαφθοράς,
- νομιμοποίηση εσόδων από παράνομες δραστηριότητες και
- απόπειρα εξασφάλισης χρημάτων με ψευδείς παραστάσεις
Τα αδικήματα αυτά φέρεται να διαπράχθηκαν μεταξύ των ετών 2021 και 2023. Σύμφωνα με τα όσα έγιναν γνωστά, το Υπουργείο Υγείας αντιλήφθηκε πως προκύπτει ζήτημα, έπειτα από την επισκόπηση παραστατικών του ΜΚΟ, αφού διαπιστώθηκε ότι σε αριθμό τιμολογίων το ποσό του ΦΠΑ ήταν λανθασμένο, καθώς δεν αντιστοιχούσε στο 19%, αλλά το ποσό εμφανιζόταν μεγαλύτερο.
Στη συνέχεια, λειτουργός του λογιστηρίου του Υπουργείου Υγείας επικοινώνησε με τις εμπλεκόμενες εταιρείες, ζητώντας να αποσταλούν τα τιμολόγια που είχαν εκδώσει προς τον ΜΚΟ. Αφού ελήφθησαν τα τιμολόγια, διαπιστώθηκε ότι το ποσό διέφερε σημαντικά από εκείνο που αναγραφόταν στα αντίγραφα που είχε προσκομίσει ο ΜΚΟ στο Υπουργείο Υγείας για την καταβολή χρημάτων.
Επιπλέον, το Υπουργείο Υγείας επιχορηγούσε τον ΜΚΟ για τις δράσεις του, χωρίς να προβαίνει σε απευθείας πληρωμή των εταιρειών.
Η ύποπτη, όταν κλήθηκε από το Υπουργείο Υγείας για εξηγήσεις, ενέπλεξε μια λειτουργό του Υπουργείου Υγείας, η οποία όμως δεν βρίσκεται πλέον στη ζωή. Όπως ανέφερε η ύποπτη, ενημερώθηκε για το ζήτημα της παραποίησης των παραστατικών τον Ιούνιο του 2024 και ισχυρίστηκε ότι η θανούσα παραδέχθηκε πως παραποιούσε προσωπικά τα παραστατικά που υποβάλλονταν στη Γενική Διευθύντρια του Υπουργείου Υγείας, με σκοπό την έγκριση μεγαλύτερης χρηματοδότησης από το πραγματικό κόστος.
Η ύποπτη φέρεται να ισχυρίστηκε επίσης ότι δεν είχε υποψιαστεί γιατί αποστέλλονταν περισσότερα χρήματα από αυτά που ζητούνταν, καθώς η θανούσα την διαβεβαίωνε ότι «έβρισκε τρόπο» να πείθει το Υπουργείο Υγείας να καταβάλει μεγαλύτερα ποσά.
Υπενθυμίζεται πως από τον Ιούνιο του 2021 έως τον Νοέμβριο του 2023, εντοπίστηκαν 51 ύποπτα τιμολόγια, με το συνολικό ποσό να ανέρχεται σε περίπου 122.000 ευρώ.
Η 66χρονη, ανακρινόμενη από την Αστυνομία ώστε να δώσει την δική της εκδοχή, άσκησε το δικαίωμα της σιωπής, χωρίς να δώσει περαιτέρω στοιχεία στους ανακριτές της υπόθεσης.
ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΔΩ: