Αναμένει απάντηση για τρεις ημερομηνίες συνάντησης για σημεία διέλευσης η Κυβέρνηση-Καμία απόκριση από Τατάρ

Αναμένεται απάντηση σε τρεις ημερομηνίες που έχει προτείνει ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας, Νίκος Χριστοδουλίδης, για συνάντηση με τον Τουρκοκύπριο ηγέτη Ερσίν Τατάρ, με αποκλειστικό θέμα τη διάνοιξη νέων σημείων διέλευσης, δήλωσε ο Κυβερνητικός Εκπρόσωπος, Κωνσταντίνος Λετυμπιώτης.

Μετά τη συνάντηση του Προέδρου Χριστοδουλίδη με τον Ειδικό Αντιπρόσωπο του ΓΓ των Ηνωμένων Εθνών στην Κύπρο, Κόλιν Στιούαρτ, στο Προεδρικό Μέγαρο, ο Εκπρόσωπος ανέφερε ότι ο Πρόεδρος εξέφρασε για ακόμη μια φορά την ετοιμότητα της ελληνοκυπριακής πλευράς για επανέναρξη των διαπραγματεύσεων από εκεί που έχουν διακοπεί, όπως επίσης και την πρόθεσή του να πραγματοποιηθεί η συμφωνηθείσα στο δείπνο με τον ΓΓ του ΟΗΕ, συνάντηση για τα σημεία διέλευσης το συντομότερο δυνατόν. Όπως είπε ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας έχει προτείνει συγκεκριμένες ημερομηνίες εντός Ιανουαρίου.

Ο κ. Στιούαρτ αναμένεται, όπως είπε, να μεταφέρει το μήνυμα αυτό κατά τη συνάντησή του με τον κ. Τατάρ στις 15.00 σήμερα. Ο Εκπρόσωπος τόνισε ότι η ε/κ πλευρά είναι έτοιμη να πραγματοποιήσει τη συνάντηση οποιαδήποτε στιγμή, επιδεικνύοντας εποικοδομητική διάθεση για ουσιαστική πρόοδο.

«Έχουμε, ήδη, καταθέσει και τις προτάσεις μας για τα σημεία διέλευσης και αναμένουμε», ανέφερε.

Σε άλλη ερώτηση, ο Εκπρόσωπος είπε αναφορικά με το θέμα συνάντησης του Προέδρου της Δημοκρατίας με τον κ. Τατάρ, ότι «αυτό στο οποίο εμείς στοχεύουμε, είναι αυτή η συνάντηση να είναι εποικοδομητική και να είναι ωφέλιμη. Ήδη, επαναλαμβάνω, έχουν κατατεθεί προτάσεις. Αυτή η συνάντηση θέλουμε να είναι παραγωγική, υπό την έννοια ότι θα γίνει μια παραγωγική συζήτηση, να υπάρξει πρόοδος και αν πρέπει να πραγματοποιηθεί και δεύτερη συνάντηση για να μπορέσει να υπάρξει αποτέλεσμα, είμαστε βεβαίως στη διάθεση και των Ηνωμένων Εθνών, αλλά έχουμε και κάθε εποικοδομητική διάθεση να πραγματοποιήσουμε και δεύτερη συνάντηση, ακριβώς για να υπάρξει αποτέλεσμα».

Σε ερώτηση αν υπήρξε οποιαδήποτε ανατροφοδότηση από την τουρκοκυπριακή πλευρά για το θέμα της ενδεχόμενης συνάντησης, ο Εκπρόσωπος είπε ότι «δεν έχουμε ακόμα ενημερωθεί».

«Εμείς αυτό το οποίο γνωρίζουμε και αυτό το οποίο είναι δεδομένο είναι η κατ΄ αρχήν αποδοχή, η κοινή αποδοχή από πλευράς του κ. Τατάρ στην παρουσία του Γενικού Γραμματέα των Ηνωμένων Εθνών ότι θα πραγματοποιηθεί αυτή η συνάντηση. Τώρα αυτό που αναμένουμε, επαναλαμβάνω, είναι συγκεκριμένη απάντηση για τις ημερομηνίες που έχουμε προτείνει», είπε.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΔΩ: Θετική διάθεση βλέπει στον Τατάρ ο Στιούαρτ-Θεωρεί πως θα πραγματοποιηθεί σύντομα συνάντηση για τα οδοφράγματα

Αναμένεται ενημέρωση για έλευση Ντι Κάρλο

Παράλληλα, ο κ. Λετυμπιώτης έκανε αναφορά στην επικείμενη επίσκεψη στην περιοχή της Βοηθού Γενικού Γραμματέα του ΟΗΕ, Ρόζμαρι Ντι Κάρλο, και στις προσπάθειες προετοιμασίας για τη σύγκληση της πολυμερούς συνάντησης, στόχος της οποίας είναι η επανέναρξη των διαπραγματεύσεων.

Ερωτηθείς αν υπάρχουν κάποια προαπαιτούμενα για να έρθει στην Κύπρο η κα. Ντι Κάρλο, ο Εκπρόσωπος είπε ότι «το προαπαιτούμενο είναι αυτό το οποίο έχει ήδη αποφασιστεί στην παρουσία του Γενικού Γραμματέα των Ηνωμένων Εθνών, η σύγκληση της συνάντησης. Είναι το πρόγραμμά της κας Ντι Κάρλο. Αναμένουμε να ενημερωθούμε».

Πρόσθεσε ότι αυτό για το οποίο ενημερώθηκε η Κυβέρνηση και μέσω του Υπουργού Εξωτερικών σε πρόσφατη συνάντηση που είχε με την κα. Ντι Κάρλο, είναι ότι περί τις αρχές του 2025 θα πραγματοποιήσει συναντήσεις στην περιοχή, ακριβώς στο πλαίσιο αυτής της προετοιμασίας. Χαιρετίζοντας αυτή η εξέλιξη, ο Εκπρόσωπος είπε ότι πρέπει να προηγηθεί η απαραίτητη προετοιμασία, η απαραίτητη προεργασία αυτής της σύγκλησης της πολυμερούς συνάντησης για να μπορέσει να έχει αποτέλεσμα.

Παράλληλα ανέφερε ότι η συνάντηση με τον κ. Στιούαρτ πραγματοποιήθηκε ενόψει της μετάβασης του κ. Στιούαρτ στη Νέα Υόρκη, όπου στις 16 Ιανουαρίου θα παραστεί στη συνεδρία του Συμβουλίου Ασφαλείας των ΗΕ.

Κληθείς να πει αν κατά τη συνάντηση με τον κ. Στιούαρτ έγινε συζήτηση για τις εκθέσεις των καλών υπηρεσιών και για την ανανέωση της θητείας της ΟΥΝΦΙΚΥΠ, ο Εκπρόσωπος είπε ότι η Κυβέρνηση θα αναμένει να δει τις εκθέσεις που θα παρουσιάσει ο κ. Στιούαρτ ενώπιον του Συμβουλίου Ασφαλείας των Ηνωμένων Εθνών.

«Εκείνο το οποίο εμείς έχουμε μεταφέρει είναι ασφαλώς τη σημασία, τη σημαντικότητα της παρουσίας της Ειρηνευτικής Δύναμης στη χώρα μας. Και είναι κάτι το οποίο, βεβαίως, όλοι στηρίζουν», πρόσθεσε.

Συζητήσεις Κόμπου στο Λονδίνο

Ερωτηθείς αν το Κυπριακό θα είναι στις συζητήσεις στο πλαίσιο του Στρατηγικού Διαλόγου που έχει την Τρίτη στο Λονδίνο ο Υπουργός Εξωτερικών Κωνσταντίνος Κόμπος, ο Εκπρόσωπος είπε ότι «βεβαίως, το Κυπριακό θα είναι ένα εκ των ζητημάτων που θα συζητήσουν οι Υπουργοί Εξωτερικών Κύπρου και Ηνωμένου Βασιλείου».

Πρόσθεσε ότι ήταν άλλωστε, ένα εκ των θεμάτων που συζητήθηκε σε επίπεδο Προέδρου της Δημοκρατίας και Βρετανού Πρωθυπουργού μόλις την περασμένη εβδομάδα.

Σημείωσε ότι το Ηνωμένο Βασίλειο, ως ένα εκ των πέντε Μονίμων Μελών του Συμβουλίου Ασφαλείας, ως ο συντάκτης όλων των κειμένων που αφορούν την Κύπρο στα Ηνωμένα Έθνη, αλλά και ως μία εκ των τριών εγγυητριών δυνάμεων, την ενδιαφέρει, την αφορά το Κυπριακό και θα είναι παρούσα στην πολυμερή συνάντηση.

«Δεν έχω ακόμη ενημερωθεί για το περιεχόμενο της συνάντησης του Υπουργού Εξωτερικών με τον ομόλογό του. Αυτό, όμως, το οποίο σηματοδοτεί η σημερινή ημέρα, είναι η έναρξη του δεύτερου γύρου του στρατηγικού διαλόγου μεταξύ των δύο χωρών, που θα τεθούν πολύ συγκεκριμένα παραδοτέα, με συγκεκριμένα χρονοδιαγράμματα σε τομείς ενδιαφέροντος οι οποίοι είχαν καθοριστεί κατά την επίσκεψη του Βρετανού Πρωθυπουργού την προηγούμενη βδομάδα», όπως είπε.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΔΩ: Θετική η αποτίμηση Κόμπου από τη συνάντηση με Λαμί-«Σαφής ο ρόλος της Βρετανίας στο Κυπριακό»

Παραβιάσεις στη νεκρή ζώνη

Κληθείς να πει αν με τον κ. Στιούαρτ συζητήθηκαν οι νέες παραβιάσεις στη νεκρή ζώνη από το κατοχικό καθεστώς, ο Εκπρόσωπος είπε ότι το ζήτημα των παραβιάσεων στη νεκρή ζώνη είναι κάτι το οποίο η Κυβέρνηση εγείρει διαρκώς.

Πρόσθεσε ότι σύμφωνα και με τους όρους εντολής της Ειρηνευτικής Δύναμης, η διατήρηση του καθεστώτος της νεκρής ζώνης είναι το βασικότερο καθήκον αλλά και αρμοδιότητα της ειρηνευτικής δύναμης και κάτι που τέθηκε και έχει θιγεί και σε αυτή τη συνάντηση

Δειτε Επισης

Θέματα που αφορούν την Κύπρο στις προτεραιότητες του ΕΛΚ με πρωτοβουλία ΠτΔ
Επιμένει με το ίδιο τροπάριο ο Τατάρ για άνοιγμα του οδοφράγματος στη Μια Μηλιά
Κυρίως πολιτική η αξία της προεδρικής απόφασης των ΗΠΑ για πρόσβαση της Κύπρου στα αμυντικά προγράμματα
Ανοικτοί δίαυλοι επικοινωνίας της Κύπρου με τη νέα κυβέρνηση των ΗΠΑ-«Αβάσιμες οι ανησυχίες της Τουρκίας»
Στο Βερολίνο ο Πρόεδρος Χριστοδουλίδης για συνέδριο του ΕΛΚ
Η ικανοποίηση στην Κυβέρνηση, ο εκνευρισμός των Τούρκων και ο πολλαπλασιασμός δυνατοτήτων
Συνάντηση υπό τον Ερσίν Τατάρ στα κατεχόμενα για θέματα ασφάλειας
Ενημέρωσε τα μέλη του ΣΑ ο Στιούαρτ ενόψει υιοθέτησης ψηφίσματος ΟΥΝΦΙΚΥΠ
Έξαλλοι οι Τούρκοι με τις ΗΠΑ-Ζητούν από τη νέα Κυβέρνηση να ανατρέψει τις αποφάσεις για την Κύπρο
Κόβει την κουβέντα ο Τατάρ-«Δεν μπορεί να γίνει δεκτή η θέση μηδέν στρατός και μηδέν εγγυήσεις»