Σύντομα στο Υπουργικό προτάσεις για εκσυγχρονισμό της Ελεγκτικής Υπηρεσίας-Έλαβε την ετήσια έκθεση ο Πρόεδρος

Ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας κ. Νίκος Χριστοδουλίδης παρέλαβε σήμερα, στο Προεδρικό Μέγαρο, την ετήσια έκθεση της Ελεγκτικής Υπηρεσίας για το 2023, από τον Γενικό Ελεγκτή κ. Ανδρέα Παπακωνσταντίνου.

Επιδίδοντας την έκθεση, ο κ. Παπακωνσταντίνου είπε ότι «στην έκθεση είναι ο έλεγχος των λογαριασμών του κράτους για το 2023, ο έλεγχος των δημοσιονομικών για το 2023 και είναι η καταγραφή των ειδικών εκθέσεων που εκδόθηκαν κατά το 2024.

Ουσιαστικά είναι η δουλειά που έγινε από την Ελεγκτική Υπηρεσία, θα συνεχίσουμε το 2025, έχει γίνει ένα πρόγραμμα, συζητούμε με τους διευθυντές μου, θα προσπαθήσουμε το 2025 να εκδώσουμε περισσότερες ειδικές εκθέσεις, πιο σύντομες, πιο στοχευμένες, στην προσπάθεια να αναδείξουμε κάποια θέματα τα οποία η εκτελεστική εξουσία θα διαχειριστεί ανάλογα με την κρίση της.

Έχουμε κάποια θέματα, όπως το θέμα της οικονομικής ανεξαρτησίας της Υπηρεσίας που θα ήθελα να συζητήσουμε αλλά κατά τα άλλα σας διαβεβαιώ ότι η Ελεγκτική Υπηρεσία δουλεύει σε φουλ ρυθμούς».

Από την πλευρά του ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας ανέφερε ότι «όπως είπα και κατά τη διάρκεια του διορισμού σου, η ενίσχυση του κράτους δικαίου, της λογοδοσίας είναι μια αναγκαιότητα την οποία ως Κυβέρνηση έχουμε πολύ ψηλά στους στόχους μας, μέσα στο πλαίσιο της γενικότερης μας πολιτικής, που θεωρώ ότι έχουμε δείξει σημαντικά δείγματα γραφής, για καταπολέμηση των φαινομένων διαφθοράς στη χώρα μας. Και είναι για αυτό τον λόγο που προχωρήσαμε σε πολλές ενέργειες, όχι απλά λόγια, και με την κάθοδο ξένων ειδικών, για να βοηθήσουν, και πρόσφατα είχα μια συνάντηση όπου ήρθαν με μια πρώτη αξιολόγηση που ήταν ιδιαίτερα σημαντική, την οποία, ήδη, προωθήσαμε για να γίνουν αλλαγές, γιατί η συντριπτική πλειοψηφία των επισημάνσεων ήταν εύστοχες. Υπάρχει και η προσπάθεια που κάνουμε για το rebranding της χώρας μας, άρα, από πλευράς εκτελεστικής εξουσίας προσεγγίζουμε την Ελεγκτική Υπηρεσία ως συνεργάτη, ως συνοδοιπόρο σε αυτή τη μεγάλη προσπάθεια για επικράτηση του κράτους δικαίου, της λογοδοσίας, της καταπολέμησης των όποιων φαινομένων διαφθοράς και κανείς δεν ξεφεύγει του πλαισίου του ελέγχου.

Είναι μέσα σε αυτό το πλαίσιο που είναι δημόσια γνωστή και η πρόθεση μας για εκσυγχρονισμό της Ελεγκτικής Υπηρεσίας. Η όποια προσπάθεια γίνεται για τη μεταρρύθμιση τόσο της Ελεγκτικής Υπηρεσίας αλλά και άλλων ανεξάρτητων και μη θεσμών του κράτους είναι για να ενισχύσουν ακόμη περισσότερο την αποτελεσματικότητα τους και να ανταποκρίνονται στα σημερινά δεδομένα.

Και χαίρομαι για την πολύ ουσιαστική συζήτηση που γίνεται, την ανταλλαγή απόψεων, σύντομα το Υπουργικό Συμβούλιο θα εγκρίνει και σχετικές προτάσεις που έχουν προκύψει μέσα και από τον διάλογο που έγινε, βλέπω και το θέμα που ανέφερες της οικονομικής αυτονομίας της Ελεγκτικής Υπηρεσίας. Οτιδήποτε ενισχύει ακόμη περισσότερο τον ρόλο της είμαστε εδώ για να το πράξουμε.

Θέλω να επαναλάβω, πρώτο, ότι σας προσεγγίζουμε ως συνεργάτες και συνοδοιπόρους στη μεγάλη προσπάθεια για καταπολέμηση των όποιων φαινομένων διαφθοράς, για επικράτηση της λογοδοσίας και του κράτους δικαίου και δεύτερο, ότι κανείς μα κανείς δεν ξεφεύγει του πλαισίου του ελέγχου. Θα μελετήσω την έκθεση, όπως κάνω με όλες τις εκθέσεις, και προσβλέπω στη συζήτηση μας».

Δειτε Επισης

Θέματα που αφορούν την Κύπρο στις προτεραιότητες του ΕΛΚ με πρωτοβουλία ΠτΔ
Επιμένει με το ίδιο τροπάριο ο Τατάρ για άνοιγμα του οδοφράγματος στη Μια Μηλιά
Κυρίως πολιτική η αξία της προεδρικής απόφασης των ΗΠΑ για πρόσβαση της Κύπρου στα αμυντικά προγράμματα
Ανοικτοί δίαυλοι επικοινωνίας της Κύπρου με τη νέα κυβέρνηση των ΗΠΑ-«Αβάσιμες οι ανησυχίες της Τουρκίας»
Στο Βερολίνο ο Πρόεδρος Χριστοδουλίδης για συνέδριο του ΕΛΚ
Η ικανοποίηση στην Κυβέρνηση, ο εκνευρισμός των Τούρκων και ο πολλαπλασιασμός δυνατοτήτων
Συνάντηση υπό τον Ερσίν Τατάρ στα κατεχόμενα για θέματα ασφάλειας
Ενημέρωσε τα μέλη του ΣΑ ο Στιούαρτ ενόψει υιοθέτησης ψηφίσματος ΟΥΝΦΙΚΥΠ
Έξαλλοι οι Τούρκοι με τις ΗΠΑ-Ζητούν από τη νέα Κυβέρνηση να ανατρέψει τις αποφάσεις για την Κύπρο
Κόβει την κουβέντα ο Τατάρ-«Δεν μπορεί να γίνει δεκτή η θέση μηδέν στρατός και μηδέν εγγυήσεις»