Στην Τουρκία η Φον Ντερ Λάιεν-Βλέπει Ερντογάν για τις εξελίξεις στη Συρία

Η Πρόεδρος της Κομισιόν Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν αναμένεται σήμερα στην Άγκυρα για συνομιλίες με τον Πρόεδρο της Τουρκίας Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν όσον αφορά τις εξελίξεις στη Συρία.

Οι συνομιλίες θα επικεντρωθούν στην ανάγκη να διατηρηθεί η εδαφική ακεραιότητα της Συρίας και να προστατευθούν οι μειονότητες μετά την πτώση του Μπασάρ αλ Άσαντ, με βάση όσα ανέφερε τη 10η Δεκεμβρίου η Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν μέσω X.

Η Πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής σχεδίαζε επίσης να συζητήσει για την ανθρωπιστική βοήθεια με τον Τούρκο Πρόεδρο.

Η ΕΕ ανακοίνωσε την περασμένη εβδομάδα πως σχεδιάζει να στείλει σε πρώτη φάση 100 τόνους φαρμάκων, τροφίμων και άλλων απόλυτα απαραίτητων ειδών στην Τουρκία για να διανεμηθούν στη Συρία από υπηρεσίες του ΟΗΕ.

Η ανατροπή του καθεστώτος της Συρίας από συμμαχία ισλαμιστικών ένοπλων οργανώσεων με επικεφαλής τη Χαγιάτ Ταχρίρ ας Σαμ (ΧΤΣ) ήγειρε ερωτήματα στην Ευρώπη για τους Σύριους πρόσφυγες, ενώ ακόμη δεν είναι σαφές το πώς θα αντιμετωπίσουν οι Βρυξέλλες τη νέα εξουσία στη Δαμασκό.

Η Τουρκία και η ΕΕ φιλοξενούν τους μεγαλύτερους αριθμούς προσφύγων από τη Συρία σε παγκόσμια κλίμακα, με τις τουρκικές αρχές να κάνουν λόγο για περίπου 3 εκατομμύρια ανθρώπους και αυτές των κρατών-μελών για πάνω από 1 εκατ., στους οποίους προσφέρεται διεθνής προστασία.

Η επικεφαλής της ευρωπαϊκής διπλωματίας Κάγια Κάλας ανέφερε χθες πως απεσταλμένος βρίσκεται καθ' οδόν για τη Δαμασκό ώστε να αποκατασταθεί η επαφή με τη νέα ηγεσία. Σύμφωνα με πληροφορίες του Γερμανικού Πρακτορείου, πρόκειται για τον πολύπειρο Γερμανό διπλωμάτη Μίχαελ Όνμαχτ.

Ως τώρα, η ΕΕ διαβεβαίωνε πως δεν έχει απολύτως καμμιά επαφή με τη ΧΤΣ, τον άλλοτε βραχίονα της αλ Κάιντα στη Συρία, παράταξη στη μαύρη λίστα με τις «τρομοκρατικές» οργανώσεις που καταρτίζεται στις Βρυξέλλες, στην οποία επιβάλλεται σειρά κυρώσεων. Η κ. Κάλας περιορίστηκε να πει πως ο χρόνος θα δείξει αν θα αφαιρεθεί.

Πηγή: ΚΥΠΕ

Δειτε Επισης

Απίθανα πλάσματα από τον βυθό της Ανταρκτικής έφερε στην επιφάνεια παγοθραυστικό
Κοριτσάκι που δεν μπορεί να ανοιγοκλείσει τα μάτια του ή να χαμογελάσει διαγνώστηκε με σπάνια διαταραχή
Επιστολή Αμερικανών βουλευτών στο Στέιτ Ντιπάρτμεντ-Κίνδυνος από την μεταφορά τουρκικών S-400 στη Συρία
Οι δασμοί Τραμπ και οι εμπορικές σχέσεις στο επίκεντρο της επίσκεψης Βανς στην Ινδία
Τραμπ: Ο Θεός να ευλογεί τον Πάπα Φραγκίσκο και όσους τον αγάπησαν
Αναστολή της αγιοποίησης του πρώτου «millennial» αγίου, λόγω θανάτου του Πάπα
O Αμερικανός καρδινάλιος που ηγείται προσωρινά του Βατικανού
Αποφασισμένη η Ε.Ε να επιβάλει τους ψηφιακούς κανόνες ανεξαρτήτως τοποθεσίας εταιρειών
Αναστάτωση στην Παναγία των Παρισίων-Βρέθηκε απειλητικό μήνυμα
Στο φουλ οι πολεμικές μηχανές Ρωσίας και Ουκρανίας-Στο παζάρι των ΗΠΑ και ο πυρηνικός σταθμός της Ζαπορίζια