Προχωρά η δημιουργία νέων κατάλληλων υποδομών διαχείρισης αποβλήτων το Υπουργείο Γεωργίας

Προχωρά η δημιουργία νέων κατάλληλων υποδομών διαχείρισης αποβλήτων απαντά το Υπουργείο Γεωργίας, Αγροτικής Ανάπτυξης και Περιβάλλοντος (ΥΓΑΑΠ), στη σημερινή ανακοίνωση για την αιτιολογημένη γνώμη της Ευρωπαϊκής Επιτροπής για την παράβαση που αφορά διατάξεις οδηγιών.

Στην ανακοίνωση του Υπουργείου σημειώνεται πως τους τελευταίους μήνες με απόλυτη αφοσίωση και συντονισμένες προσπάθειες αυτό έχει προχωρήσει στην ολοκλήρωση του δικτύου υποδομών διαχείρισης μεικτών και χωριστά συλλεγέντων δημοτικών αποβλήτων, όπως προβλέπεται από το Σχέδιο Διαχείρισης Δημοτικών Αποβλήτων 2022-2028.

Συγκεκριμένα, προχωρεί στη δημιουργία ενός ολοκληρωμένου και κατάλληλου δικτύου εγκαταστάσεων διαχείρισης των δημοτικών αποβλήτων, συμπεριλαμβανομένης της αναβάθμισης της ΟΕΔΑ Πεντακώμου και Κόσιης.

Στόχος της αναβάθμισης των υφιστάμενων ΟΕΔΑ είναι να μπορούν να επεξεργάζονται τόσο το σύνολο των μεικτών δημοτικών αποβλήτων που παραλαμβάνουν όσο και των χωριστά συλλεγέντων οργανικών αποβλήτων, αναφέρεται. Επίσης, προχωρά ο τερματισμός της διάθεσης αποβλήτων στον ΧΥΤΑ Πάφου χωρίς να τυγχάνουν επεξεργασίας και διαχείριση των χωριστά συλλεγέντων οργανικών αποβλήτων της επαρχίας, προστίθεται.

Το Υπουργείο αναφέρει ότι πρώτη και απαραίτητη δράση της υλοποίησης του σχεδιασμού είναι η εκπόνηση Μελέτης Σκοπιμότητας  -  Βιωσιμότητας που θα εξετάσει τον βαθμό ανταπόκρισης των υφιστάμενων υποδομών στα δεδομένα της Κύπρου, την ανάγκη κατασκευής νέων υποδομών ανά επαρχία καθώς και την ανάγκη για ενεργειακή αξιοποίηση των υπολειμμάτων μετά την επεξεργασία των αποβλήτων.

Η διαδικασία ετοιμασίας δημοσίευσης του ανοικτού δημόσιου διαγωνισμού για την εκπόνηση της μελέτης βρίσκεται σε προχωρημένο στάδιο και ο σχετικός διαγωνισμός αναμένεται να δημοσιευθεί αρχές του 2025.

Το Υπουργείο αναφέρει ότι σήμερα οι συνθήκες είναι ώριμες και με τη συνεργασία όλων των εμπλεκόμενων φορέων, μέσω του πλάνου δράσεων, προχωρά η δημιουργία των νέων κατάλληλων υποδομών διαχείρισης αποβλήτων που θα προσφέρουν ουσιαστική και βιώσιμη λύση σε ένα ζήτημα που απασχολεί διαχρονικά την Κύπρο.

"Τα πιο πάνω θα κοινοποιηθούν στην Επιτροπή ενώ η Υπουργός Γεωργίας, Αγροτικής Ανάπτυξης και Περιβάλλοντος, θα έχει την ευκαιρία να τα μεταφέρει και διά ζώσης στην Ευρωπαία Επίτροπο Περιβάλλοντος με την οποία έχουν αύριο συνάντηση", αναφέρεται.

Δειτε Επισης

Η Πασχαλινή εκεχειρία που δεν έγινε ποτέ-Ρωσία και Ουκρανία αλληλοκατηγορούνται για την παραβίασή της
Πάσχα με ακρωτηριασμούς, μολότοφ και Καλάσνικοφ στην Ελλάδα-Τα «έθιμα» που μετατράπηκαν σε εφιάλτη
Καταγγελία ACCEPT για ομοφοβική κίνηση σε λαμπρατζιά-Έκαψαν ταμπέλα που έγραφε LGBT αντί για Ιούδα
Εξετάζονται οι μαρτυρίες για την τραγωδία με θύμα τον Ντάνιελ-Προσπαθούσαν να καρφώσουν τον πάσσαλο στο χώμα
Στο μικροσκόπιο των Αρχών τα βίντεο για την επίθεση κατά αστυνομικών στη Λάρνακα-Είχαν κληθεί ενισχύσεις
Προειδοποίηση Αμερικανού ειδικού-«Η στρατιωτική αποχώρηση μας από την Ευρώπη θέλει τρόπο»
Ανοίγει ξανά τις πόρτες της η Μονή Οσίου Αββακούμ-Επιστρέφουν τα ιερά λείψανα
Αυτός είναι ο πραγματικός λόγος πίσω από την πασχαλινή εκεχειρία του Πούτιν
ΒΙΝΤΕΟ: Χάος σε ολόκληρη την Κύπρο από τις λαμπρατζιές-Φωτιές σε κάδους, ένας σοβαρός τραυματισμός
ΒΙΝΤΕΟ: Νεαροί πετούσαν βεγγαλικά κατά αστυνομικών, μία σύλληψη