Σιζόπουλος: Τα λάθη του παρελθόντος δεν πρέπει να επαναληφθούν

Τα λάθη του παρελθόντος δεν πρέπει να επαναληφθούν, δήλωσε τη Δευτέρα ο Πρόεδρος της ΕΔΕΚ, Μαρίνος Σιζόπουλος, αναφερόμενος στην οικονομία της χώρας, κατά την ομιλία του κατά την έναρξη της συζήτησης στη Βουλή, για τον κρατικό προϋπολογισμό του 2025.

Ο κ. Σιζόπουλος είπε ότι, «η συνετή και ορθολογιστική διαχείριση» των δημόσιων οικονομικών από την παρούσα Κυβέρνηση, εν μέσω σοβαρών κοινωνικών, οικονομικών και πολιτικών επιπτώσεων κυρίως στον ευρωπαϊκό χώρο, «οδήγησε σε μια πρωτοφανή για τα ευρωπαϊκά δεδομένα οικονομική ανάπτυξη, η οποία, όμως, πρέπει να σηματοδοτήσει την αρχή μιας νέας πορείας οικονομικής διαχείρισης με κύριο στόχο την επίτευξη μακροοικονομικής σταθερότητας».

Εκφράζοντας τα συγχαρητήριά του στον Υπουργό Οικονομικών, Μάκη Κεραυνό, «για την εξαιρετική εργασία», ο κ. Σιζόπουλος είπε ότι «μακριά από λαϊκισμούς και ανέξοδες ρητορικές, χωρίς να τίθεται σε κίνδυνο η οικονομία και η κοινωνική πολιτική, το κράτος καλείται να αποπληρώσει το δάνειο της τρόικα ύψους 6.3 δις ευρώ, που προέκυψε ως αδήριτη ανάγκη λόγω λανθασμένων πολιτικών αποφάσεων.  Τα λάθη του παρελθόντος δεν πρέπει να επαναληφθούν», ανέφερε.

Η αύξηση της παραγωγικότητας της Δημόσιας Υπηρεσίας, η περαιτέρω μείωση των καθολικών επιδομάτων και η αντικατάσταση με στοχευμένα επιδόματα νέου τύπου, η αξιοποίηση του ιδιωτικού τομέα για συγχρηματοδότηση έργων, η καταπολέμηση της γραφειοκρατίας σε ζωτικούς τομείς της οικονομίας, η άσκηση πίεσης στις τράπεζες για υλοποίηση προγραμμάτων κοινωνικής πολιτικής και η άμεση έλευση του φυσικού αερίου για παραγωγή ηλεκτρικής ενέργειας, είναι κάποιες από τις εισηγήσεις στις οποίες αναφέρθηκε.

Όσον αφορά στον τομέα της Υγείας, ο Πρόεδρος της ΕΔΕΚ, είπε ότι τα τελευταία πέντε χρόνια οι συνολικές δαπάνες στον τομέα διπλασιάσθηκαν «χωρίς να υπάρξει και η ανάλογη ποιοτική αναβάθμιση των παρεχομένων υπηρεσιών».

Σημείωσε ότι η υλοποίηση προτάσεων όπως ο καθορισμός αντικειμενικών κριτηρίων για εγγραφή στο Σύστημα Προσωπικών Ιατρών (ΠΙ), και ο καθορισμός σταθερής μηνιαίας αμοιβής τους, και επιπρόσθετη αμοιβή για κάθε επίσκεψη, η διευκόλυνση απευθείας πρόσβασης του ασθενή στον ειδικό ιατρό, το να μπορεί ο ασθενής να επισκέπτεται ιατρό εκτός του ΓεΣΥ, η άμεση ένταξη στο ΓεΣΥ των ΤΑΕΠ ιδιωτικών νοσηλευτηρίων,  όπως προνοεί η νομοθεσία και ο αυστηρός εποπτικός έλεγχος για την αποφυγή διασπάθισης οικονομικών πόρων και η επιβολή αυστηρών κυρώσεων, θα επιφέρουν άμεση διόρθωση σημαντικών στρεβλώσεων και θα προστατεύσουν σε μεγάλο βαθμό τη βιωσιμότητα του συστήματος.

Εξάλλου, ο κ. Σιζόπουλος είπε ότι τα όσα διαδραματίζονται στην περιοχή της Μ. Ανατολής, η αστάθεια στην Αν. Μεσόγειο, και οι ασύμμετρες απειλές της Τουρκίας σε βάρος των κυριαρχικών δικαιωμάτων της Κύπρου, «επιβάλλουν η Ε.Φ. να διαθέτει μια συνεχώς  αναβαθμισμένη επιχειρησιακή ικανότητα». Τα τελευταία χρόνια έγιναν βήματα προς την ορθή κατεύθυνση, είπε, σημειώνοντας ότι δεν θα πρέπει όμως να οδηγούν σε επανάπαυση.

Σημείωσε ότι «επιβάλλεται η επαναδημιουργία του Ειδικού Ταμείου, στο οποίο να κατατίθεται η Έκτακτη Εισφορά για την Άμυνα, ώστε αυτά τα χρήματα να διατίθενται αποκλειστικά για την αγορά και τη συντήρηση οπλικών συστημάτων».

Αναφερόμενος στο Υπουργείο Εσωτερικών, εξέφρασε την ικανοποίηση της ΕΔΕΚ, γιατί αρκετές προτάσεις της, όπως είπε, υιοθετήθηκαν από την Κυβέρνηση «και η υλοποίησή τους «συνέβαλε αποφασιστικά» στην αντιμετώπιση του μεταναστευτικού.

Εξέφρασε την εκτίμηση ότι η ίδρυση του Υφυπουργείου Μετανάστευσης, «θα συμβάλει ουσιαστικά στην περαιτέρω αναβάθμιση της αποτελεσματικής διαχείρισης του μεταναστευτικού» και πρόσθεσε ότι «δεν επιτρέπεται επανάπαυση» αλλά  «απαιτείται η λήψη πρόσθετων μέτρων», όπως, διεκδίκηση της συμβολής της ΕΕ για τον επαναπατρισμό «παράνομων οικονομικών μεταναστών» και ομοιόμορφη διασπορά των νόμιμων δικαιούχων πολιτικού ασύλου σε όλες τις χώρες της ΕΕ, η επιτάχυνση του καταρτισμού και της υλοποίησης προγράμματος κοινωνικής και εκπαιδευτικής ενσωμάτωσης.

Χαιρέτισε, ακόμη, την εξαγγελία της Κυβέρνησης για την πολεοδομική αμνηστία, σημειώνοντας ότι είναι μια πολιτική που προτάθηκε από την ΕΔΕΚ το 2015.

Είπε ότι οι πρώτοι έξι μήνες από την εφαρμογή της νέας νομοθεσίας για την Τοπική Αυτοδιοίκηση «ανέδειξαν σημαντικά λειτουργικά προβλήματα και όχι μόνο» και ότι «δικαίωσαν την ΕΔΕΚ, η οποία από την αρχή είχε εντοπίσει στρεβλώσεις και κενά στην προτεινόμενη νομοθεσία».

Επιπρόσθετα, πρόσθεσε, «επιβάλλεται» η άμεση υιοθέτηση πρόσθετων προτάσεων προς όφελος των πολιτών, όπως η καθιέρωση ενιαίας τιμολογιακής πολιτικής στην ύδρευση σε ολόκληρη την επικράτεια, και ο καθορισμός τέλους αποχέτευσης στη βάση της κατανάλωσης και όχι και της αξίας του ακινήτου.

Αναφερόμενος στο Κυπριακό, ο κ. Σιζόπουλος είπε ότι «διάγει μακρά περίοδο στασιμότητας, λόγω της αρνητικής στάσης της Τουρκίας», ενώ, χαρακτήρισε ως «αμφίβολη ως προς την κατάληξη», την προσπάθεια στο πλαίσιο μιας άτυπης πενταμερούς διάσκεψης, για επανέναρξη των συνομιλιών.

«Τα μέχρι σήμερα αποτελέσματα των διαφόρων πρωτοβουλιών, αλλά και των συνομιλιών πρέπει να μας οδηγήσουν σε αφύπνιση και αλλαγή τακτικής», είπε ο κ. Σιζόπουλος.

«Πρέπει να διεκδικήσουμε», συνέχισε, την επαναφορά του Κυπριακού ως προβλήματος εισβολής και κατοχής, τη σύγκληση διεθνούς διάσκεψης όπως προνοεί η σχετική απόφαση της Γ.Σ. του ΟΗΕ και όχι σύγκληση άτυπης ή τυπικής 5μερούς, την κατά προτεραιότητα συζήτηση της διεθνούς πτυχής για τερματισμό της κατοχής, αποχώρηση των τουρκικών κατοχικών στρατευμάτων, την επιστροφή των προσφύγων Ε/Κ και Τ/Κ σε συνθήκες ασφάλειας, τον επαναπατρισμό  των εποίκων και την άμεση επιστροφή της πόλης της Αμμοχώστου στους νόμιμους κατοίκους της, υπό την αιγίδα του ΟΗΕ.

Πηγή: ΚΥΠΕ

Δειτε Επισης

Δημητρίου: Νιώθουμε την ηθική ευθύνη να υπερβαίνουμε τους όποιους προσωπικούς ή κομματικούς ανταγωνισμούς
Στεφάνου: Η διασύνδεση της λύσης με το ΝΑΤΟ βάζει τη μπάλα στα πόδια της Τουρκίας, στο δικό της γήπεδο
Ανάπτυξη νομικού πλαισίου για την ηλεκτρική ενέργεια στην ΕΕ ζήτησε ο Παπαναστασίου
Παπαδόπουλος: Αν η Κύπρος είναι «success story» στην οικονομία, στο μεταναστευτικό αποτελεί «super story»
Σιζόπουλος: Τα λάθη του παρελθόντος δεν πρέπει να επαναληφθούν
Χρίστου: Χρειάζεται ολοκλήρωμένο πλάνο οικονομικής πολιτικής με αφετηρία το 2025
Ενεργό ρόλο ΕΕ και συμπεριληπτική διαδικασία μετάβασης στη Συρία ζήτησε ο Υπουργός Εξωτερικών
Καρογιάν: Η ΔΗΠΑ-Συνεργασία θα υπερψηφίσει και φέτος τον Κρατικό Προϋπολογισμό
Παπαδούρης: Καιρός για άμεσες κινήσεις και πολιτικές ελάφρυνσης του κόσμου
Θετικές εξελίξεις αλλά και αβεβαίοτητα βλέπει η Πρόεδρος της Επιτροπής Οικονομικών