Συναντήθηκε με τον Μικάτι ο Μητσοτάκης-Ζωτικής σημασία η εφαρμογή εκεχειρίας για ευρύτερη περιοχή

Με τον Λιβανέζο ομόλογό του Νατζίμπ Μικάτι και τον Πρόεδρο της Βουλής του Λιβάνου Ναμπί Μπέρι συναντήθηκε ο πρωθυπουργός της Ελλάδας, Κυριάκος Μητσοτάκης, στη Βηρυτό.

Κυβερνητικές πηγές αναφέρουν ότι κατά τη διάρκεια των συναντήσεων ο Έλληνας πρωθυπουργός εξέφρασε τη στήριξη της χώρας στη σταθερότητα και την ειρήνη στον Λίβανο και τόνισε τη σημασία της εφαρμογής της εκεχειρίας της 27ης Νοεμβρίου για την ειρήνη και τη σταθερότητα στην ευρύτερη περιοχή.

Επίσης επανέλαβε την ετοιμότητα της Ελλάδας να συνδράμει στην ενίσχυση των κρατικών θεσμών στον Λίβανο και στην εφαρμογή της εκεχειρίας, αλλά και στην ενίσχυση της οικονομίας.

Οι ίδιες πηγές προσθέτουν ότι κατά τη διάρκεια των συναντήσεων διερευνήθηκαν τρόποι με τους οποίους η Ελλάδα θα μπορούσε να συνδράμει τις Ένοπλες Δυνάμεις του Λιβάνου, οι οποίες είναι επιφορτισμένες με την αποτελεσματική εφαρμογή της εκεχειρίας.

Υπενθυμίζεται ότι ήδη η Ελλάδα συμμετέχει στο ναυτικό σκέλος της UNIFIL από το 2006, με φρεγάτα και προσωπικό.

Συζητήθηκαν ακόμη η μεγάλη πρόκληση του προσφυγικού για τον Λίβανο και την ευρύτερη περιοχή και οι τελευταίες εξελίξεις στη Συρία.

Ο Κυριάκος Μητσοτάκης επανέλαβε τη θέση της Ελλάδας υπέρ της ενότητας, της εδαφικής ακεραιότητας και της κυριαρχίας της Συρίας και υπογράμμισε ότι η επόμενη μέρα της Συρίας πρέπει να διασφαλίσει όλες τις θρησκευτικές κοινότητες και τους πολίτες της Συρίας.

Ο κ. Μητσοτάκης σημείωσε ότι «η διεθνής κοινότητα, συμπεριλαμβανομένης της Ελλάδας, πρέπει να καταβάλει κάθε δυνατή προσπάθεια για να διατηρήσει την κατάπαυση του πυρός και να εφαρμόσει, όπως είπατε, το ψήφισμα 1701, να εγγυηθεί τον πλήρη σεβασμό της εδαφικής ακεραιότητας και της κυριαρχίας της χώρας, καθώς και να δημιουργήσει τις προϋποθέσεις για μακροπρόθεσμη ασφάλεια του λαού της».

Στη συνέχεια αναφερόμενος στη Συρία, δήλωσε πως η πτώση του καθεστώτος Άσαντ είναι μια ευπρόσδεκτη εξέλιξη, αλλά, ασφαλώς, συνεπάγεται σημαντικούς κινδύνους για την ασφάλεια και για τη μετανάστευση.

«Πρέπει να εργαστούμε συλλογικά, για να διασφαλίσουμε την κυριαρχία και την εδαφική ακεραιότητα της Συρίας, την προστασία των ανθρωπίνων δικαιωμάτων και φυσικά όλων των θρησκευτικών κοινοτήτων και εθνοτικών ομάδων, καθώς και την πολύ πλούσια πολιτιστική κληρονομιά της χώρας», επισήμανε.

Αναφέρθηκε και στη συνάντηση που είχε με τον Πατριάρχη Αντιοχείας. «Είναι ενδιαφέρον ότι έκανε ένα πολύ όμορφο κήρυγμα την περασμένη Κυριακή, λέγοντας ότι 'μαζί είμαστε φορείς μιας κοινής ιστορίας με όλα αυτά τα σκαμπανεβάσματα, και το πεπρωμένο μας είναι ένα. Νομίζω ότι αυτό ισχύει εξίσου για τη Συρία, αλλά και για τον Λίβανο. Η πολιτική διαδικασία που θα ακολουθηθεί στη Συρία πρέπει να είναι χωρίς αποκλεισμούς, ώστε να συμπεριλάβει όλες τις πλευρές, ενώ παράλληλα θα πρέπει να αντιμετωπίσει τον σημερινό κατακερματισμό της χώρας, διότι ο λαός της Συρίας έχει επίσης υποφέρει πολύ και δεν πρέπει να υποστεί περαιτέρω εκτοπισμό», είπε.

Ο Έλληνας Πρωθυπουργός εξέφρασε την ελπίδα η μελλοντική σταθερότητα στη Συρία να επιτρέψει στα εκατομμύρια των προσφύγων που έχουν εγκαταλείψει τη χώρα, πολλοί από τους οποίους βρίσκονται στον Λίβανο, να επιστρέψουν.

«Ταυτόχρονα, η κατάπαυση του πυρός στη Γάζα πρέπει να παραμείνει στο επίκεντρο των διπλωματικών μας προσπαθειών, έτσι ώστε να αυξηθεί δραστικά η ροή ανθρωπιστικής βοήθειας προς το λαό της Γάζας και να αναζωογονηθεί η πολιτική διαδικασία που θα οδηγήσει σε λύση δύο κρατών», υπογράμμισε.

Πρόσθεσε δε ότι από αυτή την άποψη η ενίσχυση των κρατικών θεσμών του Λιβάνου είναι υψίστης σημασίας για την Ελλάδα και εξέφρασε την ελπίδα σύντομα να εκλεγεί νέος Πρόεδρος «και η Ελλάδα θα είναι στο πλευρό σας».

Τόνισε πως αυτό ήταν το κύριο μήνυμά του προς τον Λιβανέζο Πρωθυπουργό: «Θα ήθελα να μεταφέρω στον λιβανέζικο λαό ότι η Ελλάδα είναι και θα παραμείνει πραγματικός εταίρος στις προσπάθειές σας για την ανοικοδόμηση της χώρας σας".

"Έχουμε ισχυρούς δεσμούς με τον Λίβανο. Έχουμε μια μακραίωνη ελληνική κοινότητα εδώ, την οποία είχα την ευκαιρία να συναντήσω προ ολίγου. Αλλά, φυσικά, έχουμε μια πολύ ζωντανή και ενεργή λιβανέζικη κοινότητα στην Ελλάδα. Έχουμε στείλει τόσο ανθρωπιστική όσο και οικονομική βοήθεια στον Λίβανο τους τελευταίους μήνες. Αλλά όπως είπατε, η σημασία τώρα είναι να ενδυναμώσουμε τους κρατικούς θεσμούς», ανέφερε.

Ο κ. Μητσοτάκης, είπε, επίσης ότι οι εξελίξεις στη Συρία αυξάνουν περαιτέρω την επείγουσα ανάγκη να υποστηριχθεί η ανθεκτικότητα του Λιβάνου, να αντιμετωπιστούν οι απειλές και να προστατευθούν τα σύνορά του.

Πηγή: ΚΥΠΕ

Δειτε Επισης

Πάνω από 30 μαχαιριές, τις περισσότερες πισώπλατες, δέχτηκε το θύμα στο Παλαιό Φάληρο
Τραγωδία στην Κεφαλονιά-Νεκρή 42χρονη μητέρα τριών παιδιών μετά από φωτιά στο σπίτι της
Απάτη στον ΟΗΕ με πρωταγωνίστρια Ελληνίδα υπάλληλo-Φέρεται να «εξαφάνισε» ποσό που αγγίζει το 1 εκατoμμύριο
Φόβοι για αναζωπύρωση βεντέτας στην Κρήτη-Στα δικαστήρια ο 79χρονος που πυροβόλησε τον Κοκολογιάννη
Αποκαλύψεις από την δράση του κυκλώματος παράνομων υιοθεσιών στην Κρήτη-Εξαπατήθηκαν 274 γυναίκες
Παραδόθηκε 78χρονος για το αιματηρό επεισόδιο με τους πυροβολισμούς στην Κρήτη
Διακόπηκε η δίκη για τον θάνατο του Αντώνη Καργιώτη στο «Blue Horizon»-Οι κατηγορίες εις βάρος του πληρώματος
Δύο οι δράστες της δολοφονίας του ιδιοκτήτη πρακτορείου στο Φάληρο-Πού στρέφονται οι έρευνες της ΕΛ.ΑΣ.
Άγρια δολοφονία πρακτορείου στην Ελλάδα-Δέχθηκε χτύπημα στο κεφάλι, εντοπίστηκε καραμπίνα στη σκηνή
Νέες αποκαλύψεις για την τραγωδία στα Τέμπη-«Συνωμοσία για να αποκρυφθούν στοιχεία»