Ανησυχία Χαρτσιώτη για τα επεισόδια με ανήλικους-«Οι γονείς, θα πρέπει να εγκύψουν στο θέμα της νεανικής παραβατικότητας»

Όλοι, και κυρίως οι γονείς, θα πρέπει να εγκύψουν στο θέμα της νεανικής παραβατικότητας, δήλωσε σήμερα, Δευτέρα ο Υπουργός Δικαιοσύνης και Δημοσίας Τάξεως Μάριος Χαρτσιώτης, σημειώνοντας πως το θέμα της ποινικής ευθύνης των γονιών για παράλειψη ευθύνης δεν είναι ένα απλό θέμα.

Σε δηλώσεις του στο περιθώριο ημερίδας της Αστυνομίας Κύπρου, και ερωτηθείς σχετικά με τα επεισόδια της περασμένης Παρασκευής, ο Υπουργός είπε πως είναι φαινόμενα πολύ δύσκολα, στενάχωρα και καταδικαστέα αλλά και την ίδια ώρα είναι «πάρα πολύ ανησυχητικά».

«Η ανησυχία ακριβώς έγκειται στο γεγονός της κοινωνικής διάστασης αυτού του φαινομένου, μια κοινωνική διάσταση η οποία αγγίζει και αυτό το ίδιο το γεγονός που είδαμε προχθές, ένα εκ των οποίων ήταν μια δεκατριάχρονη να οδηγείται στον αστυνομικό σταθμό μετά από σοβαρά επεισόδια και να έρχεται ο πατέρας σε κατάσταση μέθης για να ζητήσει τον λόγο από την αστυνομία», είπε και πρόσθεσε πως αυτό και μόνο το περιστατικό δίνει στον μεγαλύτερο δυνατό βαθμό την κοινωνική διάσταση αυτού του θέματος.

Ο κ. Χαρτσιώτης πρόσθεσε πως το να εκλείψει η νεανική παραβατικότητα είναι κάτι εξαιρετικά δύσκολο και τόνισε το ρόλο των γονιών, καθώς σε μια ηλικία 12, 13 και 14 ετών, είναι αυτοί που παίζουν τον κυριότερο ρόλο στη διάπλαση του χαρακτήρα του παιδιού.

Την ίδια ώρα, συνέχισε, και η Πολιτεία θα εγκύψει με όλες της τις δυνάμεις προκειμένου να συνεχίσει και να εντατικοποιήσει τις δράσεις προκειμένου να αμβλύνουμε αυτό το πρόβλημα.

Ήδη, όπως είπε, οι δράσεις της Πολιτείας είναι πολυδιάστατες, σε καθημερινό επίπεδο, ενώ σημείωσε πως και ο ίδιος προσωπικά επισκέπτεται σχολεία και συζητά τα θέματα της νεανικής παραβατικότητας. «Αυτά όλα πρέπει να εντείνουμε στο μεγαλύτερο δυνατό βαθμό για να αμβλύνουμε αυτό το θέμα», πρόσθεσε.

Ερωτηθείς αν υπάρχει σκέψη να υπάρξει ποινική ευθύνη στους γονείς για παραμέληση εποπτείας, ο Υπουργός ανέφερε πως ήδη στη νομοθεσία του 2021 υπάρχει ειδική πρόνοια για αστικές αποζημιώσεις των γονιών για υλικές ζημιές που προκαλούν τα παιδιά.

«Το θέμα της ποινικής ευθύνης δεν είναι κάτι απλό, είναι πολυδιάστατο, πρέπει να το δούμε από νομικής, συνταγματικής και όχι μόνο άποψης, να το μελετήσουμε», κατέληξε.

Δειτε Επισης

Παραλαμβάνει το πόρισμα για ΤΑΚΑΤΑ ο Σαββίδης-Μελετά και αποφασίζει για τις εισηγήσεις της Ερευνητικής
Συμπλοκή αλλοδαπών μπροστά στα μάτια αστυνομικών στις Φοινικούδες-Χειροπέδες σε τρεις (pics)
Επιχείρηση από το ΚΣΕΔ για ακυβέρνητο σκάφος λόγω εισροής υδάτων-Διασώθηκαν τρία πρόσωπα
Υπέκυψε στα τραύματά της η 57χρονη που ενεπλάκη σε τροχαίο στους Καπέδες
Στο χειρουργείο ο 69χρονος που μαχαιρώθηκε από τον 31χρονο γιο του-Έφερε τραύματα σε διάφορα μέρη του σώματος
Στο μικροσκόπιο της Αστυνομίας το βίντεο που κυκλοφορεί με τους βανδαλισμούς στα γραφεία του ΔΗΣΥ
Διακομιδή ενός προσώπου από αλιευτικό σκάφος-Μεταφέρθηκε στο νοσοκομείο
ΕΔΔΑ: Καμία παραβίαση των δικαιωμάτων του αιτητή στην υπόθεση Sakkou v. Cyprus
M. Χαρτσιώτης: Οι νόμοι για Διοικητικό Δικαστήριο ενισχύουν διαφάνεια και αποτελεσματικότητα
Οδηγός έχασε τον έλεγχο του οχήματος του, κατέπεσε σε χαράδρα τριών μέτρων και κατέληξε σε αυλή σπιτιού