Ολοκληρώνεται η διερεύνηση των επεισοδίων με ανήλικους και στέλνονται οι φάκελοι στη Νομική Υπηρεσία
09:47 - 16 Δεκεμβρίου 2024
Έντονος είναι ο προβληματισμός για τα εκτενή επεισόδια που σημειώθηκαν από ανήλικους το βράδυ της Παρασκευής. Η Αστυνομία προχώρησε συνολικά σε 23 συλλήψεις, εκ των οποίων οι 21 αφορούσαν ανήλικους.
Μιλώντας στην κρατική τηλεόραση, ο Υπουργός Δικαιοσύνης, Μάριος Χαρτσιώτης, αφού εξέφρασε την απογοήτευσή του και τον προβληματισμό του για τα επεισόδια, αναφέρθηκε και στον ρόλο που μπορεί να επιτελέσει η οικογένεια στην αποτροπή τέτοιων φαινομένων, όπου πρωταγωνιστούν ανήλικοι.
Επιπλέον, ο κ. Χαρτσιώτης έκανε αναφορά σε ένα περιστατικό που έλαβε χώρα σε αστυνομικό σταθμό μετά τα επεισόδια. Όπως είπε, «ο πατέρας ενός κοριτσιού που συνελήφθη για τα επεισόδια κλήθηκε από την Αστυνομία. Όταν έφθασε στον σταθμό, διαπιστώθηκε ότι ήταν μεθυσμένος και ζήτησε τον λόγο από τους αστυνομικούς για τη σύλληψη της κόρης του».
Παράλληλα, ο Υπουργός Δικαιοσύνης επισήμανε ότι λαμβάνονται κάποια μέτρα για τη νεανική παραβατικότητα, ωστόσο χρειάζεται και η ενεργός συμβολή της οικογένειας.
Όσον αφορά τους ανήλικους συλληφθέντες, κάποιοι από αυτούς κατηγορήθηκαν γραπτώς και θα κλητευθούν σε μεταγενέστερο στάδιο ενώπιον δικαστηρίου. Παράλληλα, μόλις ολοκληρωθούν οι αστυνομικές έρευνες, οι ανήλικοι θα αφεθούν ελεύθεροι.
Επιπλέον, οι φάκελοι των υποθέσεων θα οδηγηθούν ενώπιον της Νομικής Υπηρεσίας, ώστε να αποφασιστούν τα επόμενα βήματα.
Επιπλέον, για το ζήτημα της νεανικής παραβατικότητας θα πραγματοποιηθούν συναντήσεις και συσκέψεις ανάμεσα σε οργανωμένους γονείς Αστυνομία και άλλους φορείς
Επιπρόσθετα, ο ΣΑΚ σημειώνει ότι «τα αίτια για τα όσα παρακολουθούμε, φαίνεται να είναι βαθύτερα ριζωμένα στη βάση της κοινωνίας, με τους αρμόδιους φορείς να παρακολουθούν απαθείς τα γεγονότα, αναμένοντας ως συνήθως από τα μέλη της Αστυνομίας να τα αντιμετωπίσουν». Προσθέτει ότι «ειδικότερα το Υπουργείο Παιδείας, διαβλέποντας τη συνεχή αύξηση της νεανικής παραβατικότητας, θα έπρεπε προ καιρού να είχε καταρτίσει προγράμματα κοινωνικής συνείδησης και συμπεριφοράς στις σχολικές μονάδες».
Ο Σύνδεσμος αναφέρει ακόμη ότι «ομαδικά οργανωμένοι νεαροί χούλιγκαν προβαίνουν σε βανδαλισμούς, εμπρησμούς, καταστροφές, τραυματισμούς πολιτών ή και αστυνομικών, με τη χρήση κροτίδων, φωτοβολίδων, πιστολιών, ναυτικών φωτοβολίδων, πυρσών και βομβών μολότοφ, σε περιόδους θρησκευτικών εορτών (Πάσχα), αθλητικών-ποδοσφαιρικών αγώνων, κοινωνικών εκδηλώσεων, εθνικών μνημοσύνων, έναρξη-λήξη σχολικής περιόδου, ενώ παράλληλα η αύξηση και η γκετοποίηση περιοχών της Κυπριακής Δημοκρατίας με αλλοδαπούς οδηγεί συχνά σε συγκρούσεις και οδομαχίες, πολλές φορές για ασήμαντες αφορμές».
Ο ΣΑΚ αναφέρει ότι επαναφέρει το πάγιο αίτημά του για δημιουργία μόνιμων αντιοχλαγωγικών ομάδων σε κάθε επαρχία, με αστυνομικούς οι οποίοι θα έχουν τύχει της απαιτούμενης εκπαίδευσης και θα φέρουν τον κατάλληλο εξοπλισμό, ώστε να είναι σε θέση να επιτελέσουν αποτελεσματικότερα τα καθήκοντά τους.
«Η άμεση λήψη δραστικών μέτρων για αποτελεσματικότερη αντιμετώπιση της επικίνδυνης διόγκωσης της παραβατικότητας στην κοινωνία επιβάλλεται πλέον», τονίζει.
ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΔΩ: