Τρέχουν για τις αλλαγές στην Τοπική Αυτοδιοίκηση-Τα τρία μεγάλα αγκάθια που θέλει να κόψει το ΥΠΕΣ

Με υψηλές ταχύτητες τρέχει το Υπουργείο Εσωτερικών τις τροποποιήσεις που θα επιδιώξει να εφαρμόσει στην Τοπική Αυτοδιοίκηση, από το νέο έτος, ώστε η δεύτερη μεγαλύτερη μεταρρύθμιση που έγινε στα χρονικά της Κυπριακής Δημοκρατίας μετά το ΓεΣΥ, να μπει στις ράγες και να λυθούν τα πολυμέτωπα προβλήματα που παρατηρούνται από την εφαρμογή της.

Το Υπουργείο έχει θέσει ως ορίζοντα για αλλαγές το νέο έτος και ήδη οι διεργασίες βρίσκονται σε πλήρη εξέλιξη, με ένα πακέτο κανονισμών να έχει αποσταλεί στη Νομική Υπηρεσία για νομοτεχνικό έλεγχο. Παράλληλα, το Υπουργείο προχωρά με επιπρόσθετες τροποποιήσεις που κρίνει ότι χρειάζονται, ώστε να τις αποστείλει στη Νομική Υπηρεσία για νομοτεχνικό έλεγχο, με απώτερο σκοπό να τρέχουν παράλληλες εργασίες. Στόχος είναι μόλις ολοκληρώνονται οι νομοτεχνικοί έλεγχοι να δημιουργηθεί το πακέτο τροποποιήσεων, το οποίο στη συνέχεια θα αποσταλεί στο Υπουργικό και στη συνέχεια στη Βουλή για συζήτηση, πριν την προώθησή του στην Ολομέλεια.

Το Υπουργείο έχει μπροστά του αρκετό χρόνο, αφού οι τροποποιήσεις που προωθούνται, δεν θα εφαρμοστούν άμεσα, αλλά από τις επόμενες εκλογές της Τοπικής Αυτοδιοίκησης, το 2029 κι ως εκ τούτου υπάρχει χρόνος, ώστε να διαφανούν επιπρόσθετα προβλήματα που θα προκύψουν και τα οποία το Υπουργείο Εσωτερικών θα έχει την ευκαιρία να ρυθμίσει στην πορεία του χρόνου.

Ανάμεσα στα κυριότερα προβλήματα που εντοπίζονται αφορά τα χρήματα που θα επιστρέφονται στους δήμους από τους Επαρχιακούς Οργανισμούς Αυτοδιοίκησης υπό τη μορφή εισφοράς, τα οποία τη δεδομένη στιγμή ανέρχονται στο 60% από την έκδοση αδειών. Πρόκειται για ένα πολύ μεγάλο ποσό, το οποίο θέτει σε κίνδυνο τη βιωσιμότητα των ΕΟΑ και ήταν από τα πρώτα θέματα που εντοπίστηκαν από τον Κωνσταντίνο Ιωάννου, όταν ανέλαβε τα καθήκοντά του. Ως εκ τούτου η Κυβέρνηση δημιούργησε κονδύλι στήριξης, το οποίο δεν μπορεί το κράτος να παραχωρεί επ’ άπειρον.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΔΩ: Ξανά στο επίκεντρο η ευθύνη για τις επικίνδυνες οικοδομές-Οι αλλαγές που προωθεί το ΥΠΕΣ

Προμετωπίδα προβλημάτων και οι επικίνδυνες υποδομές

Ένα άλλο μέτωπο που θέλει να κλείσει με νομοθετική ρύθμιση το Υπουργείο, είναι αυτό των επικίνδυνων οικοδομών, για το οποίο είχαν ξεσηκωθεί αντιδράσεις τον περασμένο Σεπτέμβριο, όταν το θέμα συζητήθηκε στη Βουλή, λίγες μέρες πριν την 1η Οκτωβρίου, όταν θα μεταφερόταν η ευθύνη από τους δήμους στους ΕΟΑ.

Τότε, ο Κωνσταντίνος Ιωάννου είχε προτείνει όπως δοθεί παράταση ενός μηνός, αφού οι ΕΟΑ δήλωναν αδυναμία να τις αναλάβουν, ενώ το ίδιο έπραξαν και οι δήμοι που έχουν μέχρι σήμερα την αρμοδιότητα. Τελικά, η Βουλή πήρε απόφαση μέσω της Ολομέλειας του Σώματος, ώστε οι επικίνδυνες οικοδομές να μείνουν στους δήμους μέχρι το τέλος Μαρτίου.

Ο υπουργός Εσωτερικών επιχειρεί να προκύψουν αλλαγές στην υφιστάμενη Νομοθεσία, με την εισαγωγή εργαλείων, ώστε να βελτιωθεί η επιβολή προνοιών του Νόμου, ως επίσης και να γίνει ουσιαστικότερος έλεγχος στις οικοδομές.

Σύμφωνα με τις αλλαγές που επεξεργάζεται το Υπουργείο Εσωτερικών, όπως αναφέρθηκε και σε προηγούμενο ρεπορτάζ του REPORTER, σκοπός είναι να εισαχθεί ο θεσμός της περιοδικής επιτήρησης των οικοδομών και συγκεκριμένα, να γίνεται ανά τακτά χρονικά διαστήματα έλεγχος σε όλες τις υποδομές, ώστε να διαπιστώνεται κατά πόσο υπάρχει ζήτημα με την στατική επάρκεια ή όχι και κατά πόσο είναι επικίνδυνες.

Ουσιαστικά, με το νέο νομοθετικό πλαίσιο, επιδιώκεται από τη μία να υπάρχει καλύτερος έλεγχος, με γνώμονα την ασφάλεια των πολιτών και από την άλλη να ενδυναμωθεί η αρμόδια αρχή που θα εφαρμόζει τη νομοθεσία, δηλαδή οι ΕΟΑ από τον ερχόμενο Μάρτιο, ώστε να είναι σε θέση να επιβάλλει μέτρα, σε περίπτωση που δεν τηρούνται οι πρόνοιες του νόμου.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΔΩ: Κάθετος ο Ιωάννου για τον αριθμό αντιδημάρχων, προωθεί μείωσή του-«Αδικαιολόγητα αυξημένος»

Στο επίκεντρο και το θέμα των αντιδημάρχων

Το πιο δύσκολο, ίσως, θέμα που καλείται να διαχειριστεί το Υπουργείο Εσωτερικών, σχετίζεται με τους αντιδημάρχους και τη μείωσή τους, ο οποίος σήμερα ανέρχεται στους 93 και κρίνεται από τον Κωνσταντίνο Ιωάννου ως εξαιρετικά υψηλός, με τα κόμματα να εκφράζουν τις επιφυλάξεις και τις διαφωνίες τους.

Το πρόβλημα με τους αντιδημάρχους εστιάζεται σε δύο πυλώνες, με τον πρώτο να αφορά τα παράπονα που δέχεται το Υπουργείο Εσωτερικών για μη παραχώρηση εξουσιών από τους δημάρχους, ενώ ο δεύτερος με το γεγονός ότι υπάρχουν περιοχές με διψήφιο αριθμό κατοίκων, οι οποίοι έχουν το δικό τους αντιδήμαρχο.

Ο Κωνσταντίνος Ιωάννου εκτιμά ότι ο ιδανικός αριθμός για κάθε δήμο είναι να υπάρχει ένας αντιδήμαρχος, όπως τόνισε και ενώπιον της Επιτροπής Οικονομικών της Βουλής, κατά τη συζήτηση του προϋπολογισμού του Υπουργείου.

Όπως αναφέρουν οι πληροφορίες του REPORTER, τα προβλήματα μεταξύ δημάρχων και αντιδημάρχων συνεχίζονται, αφού δήμαρχοι και αντιδήμαρχοι δημοσιοποιούν προβλήματα που υπάρχουν στις περιοχές τους, αφήνοντας αιχμές εναντίον κάποιου προϊστάμενου ή υφιστάμενού τους.

Πριν από κάποιες μέρες, ο δήμαρχος Πόλης Χρυσοχούς, για παράδειγμα, είχε εκφράσει τη θέση ότι ο αριθμός των 14 που έχουν αναλάβει καθήκοντα είναι υπερβολικά μεγάλος, τονίζοντας ότι συνεχώς έχουν αιτήματα, τα οποία ο δήμος δεν μπορεί να ικανοποιήσει.

Σύμφωνα με τα υφιστάμενα δεδομένα, στους πέντε δήμους της Λευκωσίας (Λευκωσίας, Λακατάμειας, Λατσιών-Γερίου, Νότιας Λευκωσίας-Ιδαλίου και Στροβόλου) υπάρχουν 16 αντιδήμαρχοι. Στη Λεμεσό, σε τέσσερις δήμους (Λεμεσού, Δυτικής Λεμεσού, Ανατολικής Λεμεσού και Πολεμιδιών) οι αντιδήμαρχοι ανέρχονται στους είκοσι.

Στην επαρχία Λάρνακας, όπου υφίστανται πέντε δήμοι (Λάρνακα, Αραδίππου, Δρομολαξιά-Μενεού, Λευκάρων και Αθηένου) οι αντιδήμαρχοι φθάνουν στους 19, ενώ στην επαρχία Πάφου των τεσσάρων δήμων (Πάφου, Ανατολικής Πάφου, Δυτικής Πάφου, Ακάμα) αγγίζουν τους 27, που είναι και ο μεγαλύτερος αριθμός από όλες τις επαρχίες.

Τέλος στους δύο δήμους της Επαρχίας Αμμοχώστου (Παραλιμνίου-Δερύνειας και Αγίας Νάπας) υπάρχουν εννέα αντιδήμαρχοι.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΔΩ: Ξεκαθαρίζει ο ΥΠΕΣ για οικονομική αυτονομία των δήμων-«Η κρατική χορηγία προβλέπει παραχώρηση 117 εκ.»

Δειτε Επισης

Διαχειρίσιμη η κατάσταση με την ευλογία των πιθήκων-«Δεν είναι απαραίτητα επιπρόσθετα μέτρα αυτή τη στιγμή»
Αρκετό ενδιαφέρον για ταχεία έκδοση άδειας οικοδομής-48 αιτήματα την πρώτη εβδομάδα
Διαβλέπει ταλαιπωρία και καθυστερήσεις για τους ΤΑΚΑΤΑ o ΣΕΜΗΟ-«Η πρόταση νόμου πρέπει να τροποποιηθεί»
Δωρεάν στάθμευση στο Δήμο Στροβόλου κατά την εορταστική περίοδο
Νέα παρέμβαση Αρχιεπισκόπου για Αββακούμ-«Δεν μπορούν να αφήνουν αόριστες κατηγορίες κατά προσώπων»
Βροχές, καταιγίδες και χαλάζι μας επιφυλάσσει ο καιρός-Στους 18 βαθμούς η θερμοκρασία
Μία κρίση άνευ ουσίας που βάζει την παιδεία σε επικίνδυνα μονοπάτια
Τρέχουν για τις αλλαγές στην Τοπική Αυτοδιοίκηση-Τα τρία μεγάλα αγκάθια που θέλει να κόψει το ΥΠΕΣ
Αυτοί είναι οι χρυσοί αριθμοί του Τζόκερ που μοιράζουν πάνω από 4,2 εκ. ευρώ
Επισκέφτηκε το χριστουγεννιάτικο χωριό στο Προεδρικό ο Χριστοδουλίδης-«Τα δημόσια κτίρια ανήκουν στον κόσμο»