Παραλήρημα Ερντογάν για Συρία-«Χαλέπι, Ιντλίμπ και Δαμασκός θα μπορούσαν να είναι δικά μας»

Ο Τούρκος Πρόεδρος Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν, απαντώντας στην κριτική που δέχθηκε για την εμπλοκή της Τουρκίας στη Συρία, είπε «Τι λένε; Μα τι κάνουμε στη Συρία, γιατί είμαστε εκεί; Βλέπουμε αυτούς που δεν ξέρουν την ιστορία μας κι έχουν έλλειψη γνώσεων του πολιτισμού μας».

«Τώρα είδατε γιατί είμαστε στη Συρία; Τι έγινε τελικά; Πού βρίσκεται αυτός που ηγείτο της Συρίας;», συμπλήρωσε και υποστήριξε ότι αν είχε λήξει αλλιώς ο Α Παγκόσμιος Πόλεμος αρκετές πόλεις της Συρίας, συμπεριλαμβανομένης της Δαμασκού, θα μπορούσαν να ανήκουν στην Τουρκική επικράτεια.

Οι αντάρτες σχεδίαζαν έναν χρόνο την ανατροπή του Άσαντ: Το στρατιωτικό δόγμα που τους μετέτρεψε σε ενιαίο στρατό και η αστραπιαία προέλαση

«Δεν θα κόψουμε τις σχέσεις με τους ανθρώπους μας»

«Στον Α Παγκόσμιο πόλεμο, όπου καθορίστηκαν τα σύνορα της περιοχής μας, αν οι συνθήκες ήταν διαφορετικές, τι θα είχε συμβεί; Πιθανότατα το Χαλέπι, το Ιντλίμπ, η Δαμασκός, η Ράκα, θα ήταν δικές μας πόλεις όπως το Άντεπ, το Χατάϊ και η Ούρφα!», είπε χαρακτηριστικά.

«Επειδή αυτές οι πόλεις και οι περιοχές έμειναν εκτός των συνόρων μας δεν σημαίνει πως θα κόψουμε τις σχέσεις μας με τους ανθρώπους τους», κατέληξε.

Φιντάν: «Πείσαμε το Ιράν και τη Ρωσία να μην παρεμβουν»

Στις εξελίξεις στη Συρία αναφέθηκε και ο Τούρκος Υπουργός Εξωτερικών Χακάν Φινταν σε συνέντευξη που μεταδόθηκε από το κανάλι NTV.

«Το σημαντικότερο πράγμα ήταν να μιλήσουμε στους Ρώσους και τους Ιρανούς και να βεβαιωθούμε ότι δεν θα παρενέβαιναν στρατιωτικά στην εξίσωση. Μιλήσαμε με τους Ρώσους και τους Ιρανούς, κατάλαβαν» είπε ο Φιντάν. «Προκειμένου να υπάρχουν όσο το δυνατόν λιγότερες απώλειες σε ανθρώπινες ζωές, προσπαθήσαμε να το κάνουμε χωρίς αιματοχυσία, συνεχίζοντας τις στοχευμένες διαπραγματεύσεις με δύο σημαντικούς παράγοντες, ικανούς να χρησιμοποιήσουν την ισχύ τους», πρόσθεσε.

Για τον Φιντάν, εάν ο Μπασάρ αλ Άσαντ λάμβανε βοήθεια από τη Ρωσία και το Ιράν, υπήρχε κίνδυνος «η νίκη της αντιπολίτευσης (…) να έπαιρνε πολύ χρόνο και θα ήταν αιματηρή».«Όμως οι Ρώσοι και οι Ιρανοί είδαν ότι δεν είχε νόημα. Επένδυσαν στο λάθος άτομο. Επιπλέον, οι συνθήκες στην περιοχή, όπως και παγκοσμίως, δεν είναι οι ίδιες», είπε.

Μέσα σε έντεκα ημέρες από τότε που ξεκίνησε την επίθεση, ο συνασπισμός των ανταρτών υπό την ηγεσία της ισλαμιστικής οργάνωσης Χάγιατ Ταχρίρ αλ Σαμ κατέλαβε τη Δαμασκό και ανέτρεψε τον Άσαντ ο οποίος κατέφυγε μαζί με την οικογένειά του στη Ρωσία.

«Στρατηγικός στόχος η εξάλειψη των YPG»

Ο Φιντάν είπε επίσης ότι η πρεσβεία της Τουρκίας στη Δαμασκό θα επαναλειτουργήσει από αύριο Σάββατο, προσθέτοντας ότι οι διπλωμάτες κατευθύνονται ήδη στη Συρία.

«Θέλουμε να δούμε μια Συρία χωρίς τρομοκρατία, όπου οι μειονότητες δεν θα υφίστανται κακομεταχείριση. Θέλουμε μια συμπεριληπτική κυβέρνηση στη Συρία», είπε, προσθέτοντας ότι ο αριθμός των Σύρων προσφύγων που επιστρέφουν στη χώρα τους σταδιακά θα αυξηθεί.

Ο Φιντάν τόνισε επίσης ότι στρατηγικός στόχος της Τουρκίας είναι η εξάλειψη της κουρδικής πολιτοφυλακής YPG, των Μονάδων Προστασίας του Λαού. Η YPG είναι βασική συνιστώσα των δυνάμεων που στηρίζονται από τις ΗΠΑ και βοήθησαν στον πόλεμο εναντίον του Ισλαμικού Κράτους. Η Άγκυρα θεωρεί τις YPG τρομοκρατική οργάνωση και υποστηρίζει ότι αποτελούν παρακλάδι του Εργατικού Κόμματος του Κουρδιστάν (PKK).

Πηγή: Έθνος

Δειτε Επισης

Καρατομήθηκε η Ντόρια Βαρωσιώτου που εξέδωσε το πόρισμα για Θανάση, απολύθηκε από το Δικαστικό Σώμα-Απόφαση με σκιές
Επέρχεται το Άλμα για τους πύργους στη Λάρνακα-«Σαν Πόντιος Πιλάτος ο ΔΗΣΥ αναφέρει πως δεν γνωρίζει»
ΒΙΝΤΕΟ: Εικόνες αποκάλυψης από την καταστροφική πυρκαγιά στην Τουρκία-Στάχτη έγιναν ολόκληρες περιοχές
Πάνω από 900 νεκροί στο Ιράν στον πόλεμο των 12 ημερών με το Ισραήλ
Πρόταση νόμου για δημιουργία νέου ενιαίου επαγγελματικού συνταξιοδοτικού σχεδίου για αξιωματούχους
Απουσιάζει από τον χώρο διαμονής του στα Λατσιά ο 16χρονος Κύπρος (pic)
CIA: Η αμερικανική επίθεση στο Ισφαχάν «καθυστέρησε για χρόνια» το πυρηνικό πρόγραμμα του Ιράν
Πυρκαγιά σε ξηρά χόρτα στα Κούκλια-Επιστρατεύτηκαν δύο πτητικά μέσα
Το Ισραήλ εντείνει βομβαρδισμούς στη Γάζα εν μέσω νέας προσπάθειας για εκεχειρία
Στελεχωμένοι οι 11 από 19 ναυαγοσωστικούς πύργους της Λάρνακας-Ποια τα κριτήρια πρόσληψης