Επιστρέφει στη Συρία η ακτιβίστρια Γιούσρα Μαρντινί-«Ποτέ δεν πίστευα ότι θα μπορούσα να πάω στην χώρα μου»

Σε μια συναισθηματικά φορτισμένη δήλωση για τη νίκη των ανταρτών στη Συρία προχώρησε το μοντέλο, ακτιβίστρια, πρέσβειρα του ΟΗΕ και πρώην πρωταθλήτρια κολύμβησης, Γιούσρα Μαρντινί, η οποία αναγκάστηκε να εγκαταλείψει τη χώρα της το 2015 και της οποίας η ιστορία έχει συγκλονίσει πολλούς ανθρώπους παγκοσμίως.

«Σήμερα είναι μια πολύ σημαντική μέρα για όλο τον κόσμο, ιδιαίτερα για τους Σύρους που βρίσκονται στη Συρία. Όλοι βγαίνουν στους δρόμους με τη νέα σημαία και δεν φοβούνται, γιατί κερδίσαμε την επανάσταση», λέει η Μαρντινί σε ένα βίντεο στο Instagram για την πτώση του καθεστώτος του Μπασάρ αλ-Άσαντ.

«Αυτή είναι η πρώτη φορά που οι Σύροι μπορούν να ονειρευτούν μια καλύτερη Συρία. Αυτή είναι η πρώτη φορά που μπορούμε να ονειρευτούμε μια Συρία στην οποία θα έχουμε αξιοπρέπεια και σεβασμό στα ανθρώπινα δικαιώματα, και είμαι γεμάτη ελπίδα. Θέλω να ξέρουν όλοι οι Σύροι στον κόσμο ότι είμαστε όλοι μαζί σε αυτό, ότι η ελπίδα ήταν ένα από τα πράγματα που μας έδιναν δύναμη να συνεχίσουμε, μαζί με τη δύναμη και την πίστη μας σε ένα καλύτερο αύριο», συνεχίζει.

Στη συνέχεια, η Γιούσρα Μαρντινί, μιλώντας με συγκίνηση, εξέφρασε τη χαρά της που θα μπορέσει να επιστρέψει ξανά στη Συρία μετά από πολλά χρόνια. «Έχουμε πολλά τραύματα να θεραπεύσουμε. Αλλά είμαι σίγουρη πως όλοι μας θα δουλέψουμε σκληρά για ένα μέλλον, για ένα σύστημα στο οποίο θα τιμάμε τους ανθρώπους που χάσαμε. Τα χρόνια που δεν ήμουν στη Συρία, πάντα σκεφτόμουν τον τόπο μου και πάντα ήθελα να επιστρέψω. Ποτέ δεν περίμενα ότι θα επέστρεφα, νόμιζα ότι θα επέστρεφα όταν θα γινόμουν 60 χρονών και δεν μπορώ να πιστέψω ότι σύντομα θα μπορέσω να πάω σπίτι μου».

«Αλλά θέλω να υπενθυμίσω σε όλους ότι το 90% των Σύρων εξαρτάται από ανθρωπιστική βοήθεια. 62 εκατομμύρια Σύριοι είναι πρόσφυγες παγκοσμίως και 7,2 εκατομμύρια είναι εκτοπισμένοι εντός της χώρας. Οι Σύριοι χρειάζονται τη βοήθειά μας και αξίζουν την ελευθερία να ξαναχτίσουν το κράτος τους. Το μόνο που θέλουμε είναι ειρήνη», καταλήγει.

Όταν η 17χρονη Γιούσρα εγκατέλειψε την εμπόλεμη Συρία 

Η Γιούσρα Μαρντινί εγκατέλειψε την εμπόλεμη Συρία σε ηλικία μόλις 17 ετών, μαζί με την αδελφή της, Σάρα Μαρντινί. Και οι δύο κολυμβήτριες προπονούνταν σε επαγγελματικό επίπεδο.

Καθώς η μικρή βάρκα στην οποία επέβαιναν μαζί με άλλους 18 πρόσφυγες βυθιζόταν στο Αιγαίο, μετά από ένα μακρύ και πολυήμερο ταξίδι, η Γιούσρα και η αδελφή της πήδηξαν στο νερό και κολυμπώντας κατάφεραν να τραβήξουν τη βάρκα σε ασφαλές σημείο. Κολυμπούσαν για πάνω από 3 ώρες μέχρι να φτάσουν στη Λέσβο.

Στη συνέχεια ταξίδεψαν πεζή μέσω Ευρώπης στη Γερμανία, όπου εγκαταστάθηκαν στο Βερολίνο τον Σεπτέμβριο του 2015. Οι γονείς της και η μικρότερη αδερφή της, Σαχέντ, επίσης διέφυγαν από τη Συρία και ζουν στη Γερμανία.

Η Γιούσρα επέστρεψε στην προπόνηση και κατέληξε να συμμετάσχει στους Ολυμπιακούς Αγώνες του Ρίο και του Τόκιο.

Η ιστορία της έγινε μάλιστα ταινία στο Netflix, ονόματι «The Swimmers», που κυκλοφόρησε το 2022.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΔΩ:

Δειτε Επισης

Ο πόλεμος των τουρκικών συμμοριών στην Ελλάδα–Ζουν πολυτελώς, πυροβολούν για πλάκα
Κάθειρξη 14 ετών σε Ουκρανή για εσχάτη προδοσία-Είχε γράψει επιστολή στον Ρώσο πρεσβευτή στον ΟΗΕ
Επιστρέφει στη Συρία η ακτιβίστρια Γιούσρα Μαρντινί-«Ποτέ δεν πίστευα ότι θα μπορούσα να πάω στην χώρα μου»
Ανησυχίες και προτάσεις στης Επιτροπής Οικονομικών για τον προϋπολογισμό-«Ανάγκη αναπροσαρμογής παροχών»
Επιμένει ο Τατάρ-«Θα καθίσουμε στο τραπέζι των διαπραγματεύσεων ως κράτος»
Ανθρωπιστική αερογέφυρα για τη Συρία οργανώνει η Ευρωπαϊκή Ένωση
Δημοσίευμα Reuters-Η Ελλάδα θα αγοράσει συστήματα PULS από το Ισραήλ και drones από τις ΗΠΑ
Ποινή φυλάκισης με αναστολή σε οπαδό για χρήση επικίνδυνων αντικειμένων-Στο διακοπέν παιχνίδι Σαλαμίνας-ΑΠΟΕΛ
Καταδικάστηκε στο παρελθόν ο Αστυνομικός της Ελληνικής Βουλής αλλά έμεινε στη Δύναμη-Ξυλοκόπησε πολίτη
Η Αυστρία και άλλες ευρωπαϊκές χώρες προσφέρουν χρήματα σε Σύρους για να επιστρέψουν στη χώρα τους