Συζήτηση για ένταξη στο ΝΑΤΟ: Σαφής ο δυτικός προσανατολισμός μας

Αυτή τη στιγμή, ναι μεν η ένταξη της Κύπρου στο ΝΑΤΟ δεν είναι άμεσα ορατή, όμως αυτή η δημόσια συζήτηση για το αν είναι ορθό να εκδηλώνει ή όχι έστω πρόθεση, πρέπει να σταματήσει.

Ο προσανατολισμός μας είναι δυτικός εδώ και δεκαετίες και αυτές οι αντιλήψεις ότι μπορούμε να πατάμε σε δύο και τρείς βάρκες ταυτόχρονα είναι πεπαλαιωμένες. Πολύ απλά, δεν λειτουργούν στη σύγχρονη διεθνή πολιτική σκηνή. Άλλωστε, είμαστε μέλος της ΕΕ εδώ και 20 χρόνια και υπενθυμίζω ότι τα 23 από τα 27 κράτη μέλη της Ένωσης είναι ενταγμένα και στο ΝΑΤΟ.

Είναι σημαντικό και επιμένω σε αυτό, να εκδηλώνεις έστω πρόθεση.

Η ένταξη της Κύπρου στο ΝΑΤΟ δεν είναι απλώς μια στρατηγική επιλογή, αλλά μια κίνηση που μπορεί να ενισχύσει την ασφάλεια, τη σταθερότητα και τη γεωπολιτική αξία της χώρας μας. Η εποχή μας χαρακτηρίζεται από αστάθεια και ανατροπές, γεγονός που καθιστά απαραίτητη την ένταξη σε ισχυρές διεθνείς συμμαχίες.

Από την άλλη, δεν πρέπει να ονειρευόμαστε πέπλα προστασίας από κανέναν, γιατί κανείς δεν σπεύδει να σε βοηθήσει, όταν εσύ ο ίδιος δεν δείχνεις έτοιμος να προασπίσεις τον εαυτό σου. Επομένως, οφείλουμε συνεχώς να ενισχυόμαστε και να θωρακιζόμαστε, λαμβάνοντας υπόψη και τα στρατιωτικά διδάγματα από τις εν ενεργεία συγκρούσεις και τα νέα δεδομένα του σύγχρονου πολέμου.

Σχετικά με το πόσο κοντά η όχι είναι η ένταξη, θέλω να σημειώσω το εξής. Υπάρχουν προγράμματα και συμφωνίες, όπως η «Συνεργασία για την Ειρήνη», ο «Μεσογειακός Διάλογος», οι «Παγκόσμιοι Εταίροι», μέσω των οποίων χώρες όπως η Αυστραλία, η Ιαπωνία, το Ισραήλ, η Αίγυπτος και πολλές άλλες, αποκτούν πολλά ωφελήματα μέσω στρατηγικής συνεργασίας. Μπορεί και πρέπει και η Κύπρος.

Η ένταξη ή συνεργασία με το ΝΑΤΟ θα μπορούσε να ενισχύσει σημαντικά την εγχώρια αμυντική βιομηχανία, καθώς η συμμετοχή στη Συμμαχία, θα δημιουργήσει ευκαιρίες για κυπριακές εταιρείες να δραστηριοποιηθούν σε έργα έρευνας, ανάπτυξης και παραγωγής αμυντικού εξοπλισμού, προσελκύοντας επενδύσεις και τεχνογνωσία από διεθνείς εταίρους. Παράλληλα, θα επιτρέψει την πρόσβαση σε χρηματοδοτικά εργαλεία, ενισχύοντας την καινοτομία και την ανάπτυξη εγχώριων δυνατοτήτων στον τομέα της άμυνας.

Μπορεί να λειτουργήσει ως καταλύτης για την επίλυση του Κυπριακού, καθώς θα προσφέρει ένα κοινό πλαίσιο συνεργασίας για την Ελλάδα, την Τουρκία και τις δύο κοινότητες του νησιού. Η Συμμαχία θα μπορούσε να εγγυηθεί την ασφάλεια όλων των πλευρών, αντικαθιστώντας τα παρωχημένα συστήματα εγγυήσεων, δημιουργώντας ένα περιβάλλον εμπιστοσύνης που θα ενισχύσει τις προοπτικές μιας βιώσιμης λύσης.

Οι συγκυρίες υπάρχουν και για να μην κρυβόμαστε πίσω από το δάχτυλό μας, το ΝΑΤΟ είναι οι ΗΠΑ, η οποία έχει προϋπολογισμό άμυνας σχεδόν 900 δις ευρώ, περισσότερο από τα υπόλοιπα 31 μέλη μαζί. Για τις ΗΠΑ, το σημαντικότερο ζήτημα είναι αυτό της ασφάλειας. Και για αυτό, παρά το ότι δεν υπάρχει πραγματική πιθανότητα ένταξης τώρα, έχουμε την ευκαιρία για στρατηγική συνεργασία.

Αυτά που εξελίχθηκαν μετά από την τρομοκρατική επίθεση της Χαμάς στο Ισραήλ, αποκάλυψαν τη διπλή στρατηγική υπεραξία της Κύπρου για την ασφάλεια του Ισραήλ και για τα συνολικότερα Δυτικά συμφέροντα ασφαλείας και δη τα αμερικανικά.

Η ένταξη της Κύπρου στο ΝΑΤΟ δεν είναι μόνο μια επιλογή ασφαλείας. Είναι μια κίνηση που μπορεί να αλλάξει τη θέση μας στη διεθνή σκηνή και να μας προσφέρει τα μέσα για να αντιμετωπίσουμε τις προκλήσεις του σύγχρονου κόσμου. Είναι ώρα η Κύπρος να διεκδικήσει τη θέση που της αξίζει.

Δειτε Επισης

Αστυνομία και Δημόσια τάξη: «Η εξουσία χωρίς στρατηγική είναι σαν ένα πλοίο χωρίς πυξίδα»
Πληρώνω όσο (για να) πετώ
Η περίπτωση του σώματος των αδιάφθορων
Όσα πέτυχε το ΥΠΑΝ το 2024 και οι στόχοι για το 2025-«Είναι πολλά ακόμα που πρέπει να γίνουν»
«Κάμερες αυτοκινήτου (Dash Cams)»: Πώς η νέα τεχνολογία μεταμορφώνει την τεκμηρίωση τροχαίων και το ασφαλιστικό τοπίο
2025: Ευρώπη σε θέση οδηγού και όχι ουραγού
Τα νομοθετημένα καθήκοντα των ΣΕΑ και η διαταγή άσκησης άλλων καθηκόντων από την Αστυνομία
Όταν οι «αρμόδιες πηγές» της Αστυνομίας είναι αδιάβαστες
Η ώρα της εφαρμογής: Μετά την ψήφιση του νόμου, η ευθύνη όλων μας μεγαλώνει
Συζήτηση για ένταξη στο ΝΑΤΟ: Σαφής ο δυτικός προσανατολισμός μας