Αισιόδοξος ο Πρόεδρος ότι σταδιακά οι προσπάθειες στο Κυπριακό θα καρποφορήσουν

Ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας κ. Νίκος Χριστοδουλίδης παρέστη στην εκδήλωση που διοργάνωσε απόψε, στο Προεδρικό Μέγαρο, ο κυπριακός Σύνδεσμος για τα Ηνωμένα Έθνη και τα Ανθρώπινα Δικαιώματα.

Στον χαιρετισμό του στην εκδήλωση, ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας είπε, μεταξύ άλλων, ότι ζούμε σε μια εποχή τεράστιων προκλήσεων που έχουμε να δούμε από τα μέσα του 20ου αιώνα, με διενέξεις, πολιτική αστάθεια και επιδεινούμενες κλιματολογικές συνθήκες, υπενθυμίζοντας το Σύμφωνο για το Μέλλον που επιτεύχθηκε τον Σεπτέμβριο κατά την 79η Γενική Συνέλευση των ΗΕ, στη Νέα Υόρκη, με στόχο την αντιμετώπιση των προκλήσεων από τη διεθνή κοινότητα.

Επεσήμανε ακόμη ότι η 9η Οκτωβρίου 2024 αποτέλεσε μια ιστορική στιγμή για τη διπλωματία της χώρας μας, αφού εξελέγη, για πρώτη φορά, μέλος του Συμβουλίου Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων των ΗΕ για την περίοδο 2025-2027.

«Αυτή η εκλογή και το γεγονός ότι λάβαμε 167 ψήφους από 189 κράτη μέλη των ΗΕ που συμμετείχαν στην εκλογική διαδικασία, οφειλόταν στο ότι οι διεθνείς μας εταίροι είναι πεπεισμένοι για τη διαχρονική μας προσήλωση στην προστασία και στην προώθηση των ανθρωπίνων δικαιωμάτων, τόσο στο εσωτερικό όσο και στο εξωτερικό, εντός του πλαισίου που θέτουν τα ΗΕ», είπε ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας.

Πρόσθεσε ότι «η ένταξη της Κύπρου στο Συμβούλιο Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων αντανακλά τις αξίες της δημοκρατίας, της δικαιοσύνης και του κράτους δικαίου που είναι βαθιά ριζωμένες στην κοινωνία μας. Η ένταξη μας αντανακλά, επίσης, την εμπειρία μας και τη μοναδικότητα μας στο διεθνές σκηνικό, αφού βρισκόμαστε ανάμεσα σε τρεις ηπείρους, την Ευρώπη, την Ασία και την Αφρική».

Αναφέρθηκε εξάλλου στην προθυμία της Κυπριακής Δημοκρατίας να αποτελεί ένα έντιμο διαμεσολαβητή που αναζητεί συνέργειες και περιφερειακές συνεργασίας ως τον τρόπο προώθησης της ειρήνης, της σταθερότητάς και της ανάπτυξης.

Πιο συγκεκριμένα, είπε ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας, η Κύπρος έχει τρεις βασικές προτεραιότητες που αφορούν, πρώτο, τα δικαιώματα των παιδιών, δεύτερο, την καταπολέμηση της βίας στη βάση του φύλου και την προώθηση της ισότητας των φύλων, σημειώνοντας τη λειτουργία σε πιλοτική βάση της πλατφόρμας ΕΛΠΙΣ για εξάλειψη της βίας κατά των γυναικών, και τρίτο, την προώθηση των οικονομικών, των κοινωνικών και των πολιτισμικών δικαιωμάτων, κάτι που διασφαλίζει το δικαίωμα στην πρόσβαση και συμμετοχή σε θέματα πολιτισμικής κληρονομιάς, καθώς και προστασίας της πολιτισμικής κληρονομιάς. Σημείωσε, επίσης, ότι θα συνεχίσουμε να προστατεύουμε τα δικαιώματα όσων βρίσκονται σε ευάλωτη θέση προωθώντας την κοινωνική ενσωμάτωση και την ευημερία των ατόμων με αναπηρίες, όπως, επίσης, και των ατόμων τρίτης ηλικίας.

Ο Πρόεδρος Χριστοδουλίδης ανέφερε, επίσης, ότι «η προσήλωση της Κυπριακής Δημοκρατίας στις αρχές του Χάρτη των ΗΕ και της Παγκόσμιας Διακήρυξης Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων δεν αποτελούν μόνο τη βάση των αξιών μας, αλλά και της Ιστορίας μας. Ως μικρό κράτος που έχει υποστεί δεινά από ξένη επιθετικότητα και ακόμη υποφέρει από μια 50χρονη στρατιωτική κατοχή, αντιλαμβανόμαστε απόλυτα την ανάγκη για ειρήνευση, για σεβασμό στην κυριαρχία και για πλήρη συμμόρφωση με το διεθνές δίκαιο.

Ως φιλοξενούσα χώρα της μακροβιότερης ειρηνευτικής δύναμης στην Ιστορία των ΗΕ γνωρίζουμε απόλυτα την αναγκαιότητα της διατήρησης των δυνάμεων των ΗΕ που αποτρέπουν την αναβίωση αντιπαλότητας, ιδιαίτερα υπό το φως εξελισσόμενων προκλήσεων».

Αναφερόμενος στο Κυπριακό, ο Πρόεδρος Χριστοδουλίδης είπε ότι από την εκλογή του στο αξίωμα του Προέδρου της Δημοκρατίας, η κύρια προτεραιότητα της Προεδρίας του είναι ο τερματισμός της διαίρεσης και της κατοχής και η επανένωση της χώρας, στη βάση των σχετικών ψηφισμάτων του Συμβουλίου Ασφαλείας των ΗΕ, σημειώνοντας ότι δεν φείδεται καμιάς προσπάθειας προς αυτή την κατεύθυνση.

Πρόσθεσε ότι είναι ενθαρρυμένος, μετά και τη συνάντηση του με τον ΓΓ των ΗΕ και τον Τουρκοκύπριο ηγέτη, στη Νέα Υόρκη, ότι έχει την ίδια προσήλωση και ο ΓΓ των ΗΕ.

«Γνωρίζουμε πολύ καλά ότι ο δρόμος για την επανένωση μέσω της διζωνικής, δικοινοτικής ομοσπονδίας με πολιτική ισότητα, όπως αυτή καθορίζεται από τα σχετικά ψηφίσματα του Συμβουλίου Ασφαλείας των ΗΕ, είναι ο μόνος τρόπος για να προχωρήσουμε σε μια βιώσιμη, διαρκή λύση του κυπριακού προβλήματος», υπογράμμισε ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας.

«Γνωρίζουμε, επίσης», συνέχισε, «πως τα εμπόδια και οι δυσκολίες θα συνεχιστούν, αλλά είμαστε απόλυτα προσηλωμένοι και αισιόδοξοι ότι με τη βοήθεια των καλών υπηρεσιών του ΓΓ των ΗΕ και με τη στήριξη της διεθνούς κοινότητας, αυτές οι προσπάθειες σταδιακά θα καρποφορήσουν».

Καταλήγοντας επισήμανε ότι, «θα συνεχίσω να εργάζομαι άοκνα για την προώθηση αυτής της διαδικασίας, έτσι ώστε να επανενωθεί η Κύπρος και όλοι οι Κύπριοι να μπορούν να ζήσουν σε μια ελεύθερη και ανεξάρτητη χώρα, κράτος μέλος της ΕΕ και να απολαμβάνουν τα ανθρώπινα τους δικαιώματα», είπε καταληκτικά ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας».

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ:

Δειτε Επισης

Καθυστερήσεις στις πτήσεις από τις Βρυξέλλες τη Δευτέρα λόγω απεργίας στο αεροδρόμιο
Απεβίωσε σε ηλικία 84 ετών η ιστορικός Χρύσα Μαλτέζου
Διαμαρτυρήθηκαν έξω από Προεδρικό οι κυνηγοί-Ζήτησαν την ενίσχυση μέτρων κατά της λαθροθηρίας
Έρευνα για Πακιστανούς παιδόφιλους στη Βρετανία-Καταδικάστηκαν 396 και οι 155 κυκλοφορούν ελεύθεροι
Υπό εξαήμερη κράτηση oι δύο νεαροί που συνελήφθησαν για τις διαρρήξεις σε περιοχές της Λάρνακας
Στο κελί ο 44χρονος που συνελήφθη για κλοπή κοσμημάτων και χρυσών λιρών από οικία στη Λάρνακα
Προχώρησε σε αναπροσαρμογή κλινών στα νοσηλευτήρια ΟΚΥπΥ-Αναμονή για μη επείγοντα περιστατικά
Με ποιους αθόρυβους τρόπους η Τεχνητή Νοημοσύνη αλλάζει δραματικά τις ζωές μας
Την ανάγκη για επανακατασκευή του δρόμου Έμπας-Τάλας ήγειρε ο κοινοτάρχης-«Έχουν σημειωθεί πολλές τροχαίες συγκρούσεις»
Βαριές κατηγορίες για τους 19 του κυκλώματος προστασίας οίκων ανοχής-Στο μικροσκόπιο πάνω από 70 ονόματα