Οι εξελίξεις στη Συρία αλλάζουν την ακτινογραφία του μεταναστευτικού-Σκέψεις για συμβασιούχους αστυνομικούς

Συνεχώς μεταβαλλόμενη είναι η κατάσταση στο μεταναστευτικό, με το κράτος να αναγκάζεται να προσαρμόζεται στις αλλαγές δεδομένων που σημειώνονται, προβαίνοντας σε συνεχείς αξιολογήσεις της κατάστασης, ώστε τα μέτρα που εφαρμόζονται να είναι ανάλογα των δεδομένων που επικρατούν, με απώτερο σκοπό τη διατήρηση της ασφάλειας, αλλά και την ανακοπή των ροών που επιχειρούν να εισέλθουν στη χώρα.

Η σειρά μέτρων που λήφθηκε από την αρχή της διακυβέρνησης Νίκου Χριστοδουλίδη, από τον υπουργό Εσωτερικών Κωνσταντίνο Ιωάννου, για να κλείσει η στρόφιγγα του μεταναστευτικού και τα οποία συνεχίστηκαν μετά τη σύσταση του Υφυπουργείου Μετανάστευσης, από τον Νικόλα Ιωαννίδη, απέδωσαν στο μέγιστο βαθμό.

Οι εξελίξεις που ανέκυψαν τις τελευταίες μέρες στη Συρία, με την πτώση του καθεστώτος του Άσαντ, αλλά και οι εξαγγελίες του Προέδρου για πρόσληψη 300 συμβασιούχων αστυφυλάκων, δημιουργούν νέα δεδομένα, τα οποία μελετούν οι αρμόδιοι, για να καθορίσουν μια διαφορετική γραμμή πλεύσης.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΔΩ: Σε ετοιμότητα η Κύπρος για μεταναστευτικές ροές από τη Συρία-Πιθανή αύξηση μέτρων αν παραστεί ανάγκη

Σε ό,τι αφορά στους Σύριους, που ζήτησαν μέσω της ομάδας που δημιούργησαν εθελούσια επιστροφή στη χώρα τους μετά τις εξελίξεις, το κράτος λειτούργησε με ταχύτατους ρυθμούς, λαμβάνοντας αιτήσεις, ώστε σε περίπτωση που εντάσσονται στο καθεστώς προστασίας, να λυθεί το ζήτημα και να επιστρέψουν. Ο αριθμός των προσώπων που αιτούνται επιστροφή αλλάζει με ταχύτατους ρυθμούς και η Κυβέρνηση δεν μπορεί να προβεί σε συγκεκριμένες εκτιμήσεις ως προς το τελικό μέγεθός του. Δεδομένου ότι στην Κύπρο διαβιούν χιλιάδες πρόσωπα από τη Συρία, δεν αποκλείεται αυτός ο αριθμός να είναι τετραψήφιος σε βάθος χρόνου.

Πολλοί αναμένουν, όπως φαίνεται, να δουν τη στάση που θα τηρήσουν οι τζιχαντιστές, αλλά και την κατάσταση που θα επικρατήσει στη χώρα, η οποία θα καθοριστεί από τις ενέργειες των μεγάλων δυνάμεων και στη συνέχεια θα πάρουν τις αποφάσεις τους. Ιδίως, όσοι εμπίπτουν στο καθεστώς ειδικής προστασίας.

Η αναχώρηση μερίδας των Σύριων από τη χώρα αναμένεται να δώσει ανάσα στο κράτος, σε ότι αφορά στο μεταναστευτικό, αφού την προηγούμενη δεκαετία ήταν σταθερά στην πρώτη θέση των αφίξεων, με χιλιάδες πρόσωπα να αφικνούνται στο έδαφος της Κυπριακής Δημοκρατίας, είτε διά θαλάσσης, είτε από τη στεριά, μέσω γκρίζων σημείων από την πράσινη γραμμή.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΔΩ: H θολή επόμενη μέρα της Συρίας, η έκρυθμη κατάσταση και οι εθελούσιες επιστροφές

Το καθεστώς των συμβασιούχων αστυνομικών

Οι διελεύσεις από τα γκρίζα σημεία της Πράσινης Γραμμής, ήταν αυτά που οδήγησαν την Κυβέρνηση Νίκου Αναστασιάδη, επί υπουργίας Νίκου Νουρή να συστήσει την ομάδα συμβασιούχων αστυνομικών, για επιτήρηση των συγκεκριμένων σημείων.

Ένας θεσμός, που θεωρείται δεδομένο ότι πέτυχε, αφού από τη σύστασή του μειώθηκαν οι ροές, σε συνδυασμό με την τοποθέτηση καμερών που δίνει κατεύθυνση όταν εντοπίζονται πρόσωπα που κινούνται πως τις ελεύθερες περιοχές. Mε την πρόσληψη, μάλιστα, των Συμβασιούχων Αστυνομικών, πέραν της ενίσχυσης των περιπολιών στην Πράσινη Γραμμή, ενισχύθηκε η υποστελεχωμένη Αστυνομία, παρέχοντας βοήθεια και με άλλα καθήκοντα στα μέλη της Δύναμης ή ακόμα και αποφορτίζοντας τους αστυνομικούς από την εποπτεία των γκρίζων σημείων στη Νεκρή Ζώνη.

Η αναφορά του Προέδρου της Δημοκρατίας το περασμένο Σάββατο, από τον Πύργο Τυλληρίας, για απόκτηση 300 μόνιμων συμβασιούχων αστυνομικών, υπό το καθεστώς του ειδικού αστυφύλακα, δημιούργησε ανησυχία στις τάξεις της Αστυνομίας, αλλά και στη Βουλή, η οποία συζήτησε το θέμα σε προηγούμενες συνεδρίες της Επιτροπής Νομικών, ώστε να εξευρεθεί τρόπος και να παραμείνουν οι αστυνομικοί που ήδη υπηρετούν το θεσμό.

Η Βουλή, αναμένεται να εξετάσει ενδελεχώς το θέμα με το νέο έτος, αφού η θητεία τους ολοκληρώνεται τον ερχόμενο Ιούλιο, για να βρεθεί η χρυσή τομή. Μία από τις σκέψεις που γίνεται, είναι να προκύψει μοριοδότηση των συμβασιούχων αστυνομικών που ασκούν το επάγγελμα αυτή τη στιγμή, ώστε κατά την προκήρυξη των μόνιμων θέσεων να έχουν πλεονέκτημα σε αντίθεση με όσους θα υποβάλουν για πρώτη φορά αίτηση.

Παρόλα αυτά, θα πρέπει να εξεταστεί εάν και κατά πόσον αυτό είναι νομικά ορθό και δεν παραβιάζεται οποιαδήποτε αρχή, με αποτέλεσμα να δημιουργηθούν θέματα προσφυγών, όπως συνέβη πρόσφατα κατά τη διαδικασία άλλων προσλήψεων στις τάξεις της Αστυνομίας.

Την ίδια ώρα, ανάμεσα στις τάξεις των μελών της Αστυνομίας εκφράζονται θέσεις πως πρέπει να παραμείνουν οι υφιστάμενοι συμβασιούχοι αστυνομικοί, οι οποίοι είναι εκπαιδευμένοι, αφού σε αντίθετη περίπτωση, ένα δηλαδή προσληφθούν νέοι, τότε θα χρειαστούν εκπαίδευση.

Η επίσημη Αστυνομία κρατά προς το παρόν κλειστά τα χαρτιά της, ως προς τις προθέσεις της και αναμένεται να τοποθετηθεί ενώπιον της Βουλής για τη γραμμή που θέλει να ακολουθήσει.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΔΩ: Ζυμώσεις για να συνεχίσει ο θεσμός των Συμβασιούχων Αστυνομικών-Ψάχνουν τη χρυσή τομή στη Βουλή

Δειτε Επισης

Πώς απαντούν στις καταγγελίες κρατουμένων για βία στις φυλακές Υπουργείο Δικαιοσύνης και ΠΑΣΥΔΥ
Ψάχνουν τον 59χρονο Χαράλαμπο Πουτζιουρή οι Αρχές-Δεν εμφανίστηκε στο Δικαστήριο (pic)
Υπόθεση βγαλμένη από τις... «Θανάσιμες Πεθερές»-Παγίδευσε τον γαμπρό της με ναρκωτικά για να χωρίσει την κόρη της
Χειροπέδες σε 23χρονο-Έφθασε στο αεροδρόμιο Λάρνακας με 22 κιλά κάνναβης (pics)
Την Πέμπτη η διερεύνηση της πυρκαγιάς στη μονάδα αφαλάτωσης
Πάνω από 1.000 υποθέσεις ναρκωτικών διερεύνησε η Αστυνομία μέχρι τέλος Νοεμβρίου
Εκκενώθηκε κτήριο στην Λεμεσό μετά τον εντοπισμό χειροβομβίδας-Στο σημείο μέλη της Αστυνομίας
Είσπραξη €50.185 από εκτέλεση 232 ενταλμάτων προστίμου στην Πάφο
Σοβαρές καταγγελίες κρατουμένων σε ΠτΔ ενόψει εγκαινίων-«Εκτός ελέγχου η κατάσταση, τιμωρητικό μοντέλο»
Ένοπλη ληστεία σε περίπτερο στη Λευκωσία-Κουκουλοφόροι μπούκαραν οπλισμένοι και άρπαξαν χρήματα