Οι τρεις κατηγορίες της fast-track διαδικασίας εξέτασης πολεοδομικών αιτήσεων-Το χρονοδιάγραμμα ΥΠΕΣ
06:00 - 11 Δεκεμβρίου 2024
Με βασικό στόχο να παταχθεί η παράνομη οικοδομική δραστηριότητα, αναφορικά με τις πολεοδομικές αιτήσεις, καθώς επίσης και να επιταχυνθούν οι διαδικασίες αλλά να υπάρχει ταυτόχρονα και επαρκής έλεγχος, το Υπουργείο Εσωτερικών έχει θέσει σε εφαρμογή τις fast-track διαδικασίες, με τις οποίες ένας αιτητής θα έχει απάντηση μέσα σε 40 ημέρες. Στο μεταξύ το σχέδιο έχει χωριστεί σε τρεις κατηγορίες, με το χρονοδιάγραμμα που έχει ορίσει το Υπουργείο Εσωτερικών να προνοεί πως η κατηγορία Α’ θα εφαρμοστεί αρχές του 2025 και μέχρι τον Οκτώβριο του 2025 θα εφαρμοστεί η κατηγορία Γ’.
Την περασμένη Πέμπτη, ο υπουργός Εσωτερικών, Κωνσταντίνος Ιωάννου, ανακοίνωσε τη νέα διαδικασία fast-track που θα εφαρμόζεται στην εξέταση των πολεοδομικών αιτήσεων, καθώς μετά την εφαρμογή της μεταρρύθμισης της Τοπικής Αυτοδιοίκησης, η εξουσιοδότηση για τις άδειες έχει δοθεί αποκλειστικά στους Επαρχιακούς Οργανισμούς Αυτοδιοίκησης.
Με το σχέδιο που προωθεί το Υπουργείο Εσωτερικών, ουσιαστικά αφορά στην απλοποίηση των διαδικασιών, αλλά και στην υποστήριξη των ΕΟΑ. Πέραν τούτου, με τη νέα διαδικασία το Υπουργείο Εσωτερικών επιδιώκει να υπάρχει ενίσχυση της οικονομίας του τόπου, μέσα από ένα αποτελεσματικό πλαίσιο αδειοδότησης και ελέγχου, καθώς επίσης και να παταχθεί η παράνομη και μη αδειοδοτημένη οικοδομική δραστηριότητα.
ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΔΩ: Με «fast-track» διαδικασία η εξέταση αιτήσεων για πολεοδομικές άδειες-Απάντηση μέσα σε 40 ημέρες
Ουσιαστικά, ο στόχος του Υπουργείου Εσωτερικών είναι να επιταχύνει της διαδικασίες αδειοδότησης και να βελτιώσει τον οικοδομικό έλεγχο, μέσω της νέας διαδικασίας η οποία θα είναι ευέλικτης προσέγγισης για αιτήσεις που αφορούν οικοδομές χαμηλού ρίσκου. Έτσι, θα επιτρέπεται στους ΕΟΑ να επικεντρώνονται στον έλεγχο αναπτύξεων μεσαίου και ψηλού ρίσκου, ενώ θα μεταφερθεί στο στάδιο της υλοποίησης των έργων, μέσω επιτόπιων ελέγχων, με στόχο τη διασφάλιση της συμμόρφωσης κατά την κατασκευή.
Πάντως, αυτό που τονίζεται από πλευράς Υπουργείου Εσωτερικών είναι ότι μέσα από το νέο πλαίσιο, υπογραμμίζεται η ευθύνη των μελετητών που είναι οι αρχιτέκτονες και πολιτικοί μηχανικοί του ΕΤΕΚ, για την ακρίβεια και την ορθότητα των υποβαλλόμενων στοιχείων στην αίτηση, καθώς και για την πλήρη επίβλεψη σε όλα τα στάδια της εκτέλεσης του έργου.
Οι τρεις κατηγορίες του σχεδίου
Σημειώνεται πως βάσει του σχεδιασμού που έγινε, οι τύποι οικοδομών για αδειοδότηση χωρίζονται σε τρεις κατηγορίες, σύμφωνα με τη χρήση και τον όγκο της ανάπτυξης και στόχος της κατηγοριοποίησης είναι η ευκολότερη διαχείριση των οικοδομικών αδειών και των ελέγχων, διασφαλίζοντας ταυτόχρονα την ασφαλή ανάπτυξη της οικοδομικής δραστηριότητας. Αυτές οι κατηγορίες είναι:
Κατηγορία Α: Οικιστικές αναπτύξεις μέχρι και διπλοκατοικία.
Κατηγορία Β: Οικιστικές αναπτύξεις που περιλαμβάνουν έως 12 κατοικίες ή 20 διαμερίσματα σε πολυκατοικία με μέγιστο ύψος 4 ορόφων, χωρίς να συμπεριλαμβάνεται η πυλωτή. Επίσης, το πάτωμα του τελευταίου ορόφου δεν πρέπει να υπερβαίνει τα 15 μέτρα ύψος και επιτρέπεται η κατασκευή ενός υπόγειου χώρου, με μέγιστη επιφάνεια τα 600 τ.μ.
Κατηγορία Γ: Αναπτύξεις που δεν περιλαμβάνονται στις κατηγορίες Α και Β, δηλαδή μεγαλύτερες ή πιο σύνθετες οικοδομικές δραστηριότητες που ξεφεύγουν από τα παραπάνω όρια.
Σύμφωνα με το Υπουργείο Εσωτερικών, για να είναι εφικτό να υπάρχει σταδιακή εφαρμογή της διαδικασίας fast-track προνοείται και τροποποίηση της σχετικής νομοθεσίας, καθώς επίσης και ρυθμιστικά διατάγματα. Πέραν τούτου, εντός του επόμενου διαστήματος αναμένεται να υπάρχουν και οι απαραίτητες προσαρμογές στο σύστημα «ΙΠΠΟΔΑΜΟΣ», ώστε να είναι σε θέση να ανταποκριθείς τις νέες απαιτήσεις και να εξασφαλιστεί η ομαλή ροή των διαδικασιών.
Σημειώνεται πως η νέα διαδικασία τέθηκε σε εφαρμογή, σε πρώτο στάδιο, για τις αιτήσεις για πολεοδομική βεβαίωση Κατηγορίας Α, δηλαδή για χαμηλού ρίσκου αναπτύξεις μέχρι δύο μονάδων κατοικία. Με τον νέο τρόπο, η πολεοδομική βεβαίωση εκδίδεται από τους ΕΟΑ εντός 20 εργασίμων ημερών από την ημερομηνία υποβολής.
Από την ημερομηνία εφαρμογής της νέας διαδικασίας, υποβλήθηκαν 147 αιτήσεις, εκ των οποίων ολοκληρώθηκε η εξέταση για τις 76, ενώ για τις υπόλοιπες 71 αιτήσεις δεν έχει παρέλθει το διάστημα των 20 εργάσιμων ημερών. Από τις 76 ολοκληρωμένες αιτήσεις, εγκρίθηκαν 63 αιτήσεις και απορρίφθηκαν για διάφορους λόγους οι 13.
Στο μεταξύ, σύμφωνα με οδηγίες του ΥΠΕΣ, η Κατηγορία Α θα εφαρμοστεί αρχές του 2025 ενώ η Κατηγορία Β (αρχική φάση) αναμένεται να εφαρμοστεί σε μεταγενέστερο στάδιο ανάλογα με τη δυνατότητα της εταιρείας να αναπτύξει τις απαιτούμενες ρυθμίσεις στο σύστημα.
Για την Κατηγορία Β (τελική φάση) και Κατηγορία Γ, που περιλαμβάνει την ετοιμασία εφαρμογής του θεσμού των Ελεγκτών Δόμησης, υπολογίζεται να μπορεί να εφαρμοστεί τον Οκτώβριο του 2025.
ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ: