Α. Μιχαηλίδου: Επενδύουμε στην ομοψυχία και την ενότητα για να διαφυλάξουμε τη συνέχεια του ελληνισμού

Συνεχίζουμε να επενδύουμε στην ομοψυχία και την ενότητα προκειμένου να διαφυλάξουμε τη συνέχεια του ελληνισμού, είπε η Υπουργός Παιδείας, Αθλητισμού και Νεολαίας, Αθηνά Μιχαηλίδου, σε χαιρετισμό της σε εκδήλωση για τον Ευαγόρα Παλληκαρίδη, την Τρίτη στη Λάρισα.

Η Υπουργός ανέφερε ότι η Λάρισα αποτελεί "πατρίδα" για τους φοιτητές και όλους τους Κυπρίους που διαβιούν εκεί, όπως μαρτυρούν τα μνημεία, οι δρόμοι και οι πλατείες, αφιερωμένα στους Κύπριους ήρωες και αγνοούμενους, καθώς και τους Ελλαδίτες που θυσίασαν τη ζωή τους για την ελευθερία της Κύπρου. Το μαρτυρεί, επίσης, η δράση του Συλλόγου Κυπρίων Νομού Λάρισας, του Προέδρου, του Διοικητικού Συμβουλίου και των μελών του, είπε.

Σημείωσε ότι αυτοί οι ισχυροί δεσμοί επιβεβαιώθηκαν σε κάθε κρίσιμη καμπή της ιστορικής διαδρομής και των εθνικών προκλήσεων. "Σε αυτή την ίδια ομοψυχία και ενότητα συνεχίζουμε να επενδύουμε και να βασιζόμαστε προκειμένου να μπορέσουμε να διαφυλάξουμε τη συνέχεια του ελληνισμού και να διατηρήσουμε τη φυσική και εθνική μας επιβίωση, που πετύχαμε μέσα από τους μακροχρόνιους αγώνες που χρειάστηκε να δώσουμε για την κατάκτηση της ελευθερίας και τη δημιουργία των σημερινών δημοκρατικών, ευρωπαϊκών μας κρατών", ανέφερε.

Κάνοντας συνοπτική αναφορά στην πορεία του Ευαγόρα Παλληκαρίδη, είπε ότι μαζί με την ιδιαίτερη αγάπη που έτρεφε για την ελληνική παιδεία και τα γράμματα, "στην ψυχή του σιγόκαιγε ο πόθος για την αποτίναξη του αποικιακού ζυγού, την απελευθέρωση και την ένωση της Κύπρου με την Ελλάδα. Την αγωνιστική αυτή φλόγα μετέτρεψε σε ποιητική δημιουργία, εκφράζοντας συχνά μέσα από τους στίχους του, ψυχή τε και σώματι, τη θέλησή του να βρεθεί στην πρωτοπορία της προσπάθειας για την κατάκτηση της ελευθερίας".

Είπε, ακόμα, ότι ο έφηβος ποιητής ήδη από το 1953 πρωτοστάτησε σε διαμαρτυρία με αφορμή τους επιβεβλημένους εορτασμούς για τη στέψη της βασίλισσας, υποστέλλοντας την αγγλική σημαία από τα προπύλαια του Ιακώβειου Γυμναστηρίου. "Η πρώτη του αυτή επαναστατική πράξη, είχε ως αποτέλεσμα τη σύλληψή του από τις αγγλικές αρχές. Παρά το γεγονός ότι αφήνεται ελεύθερος εξαιτίας του νεαρού της ηλικίας του, ο Ευαγόρας είναι πλέον ένας ώριμος άνθρωπος, απόλυτα κατασταλαγμένος και συνειδητοποιημένος επαναστάτης, που συνέχισε να προετοιμάζει και να οδηγεί τις διαδηλώσεις", είπε η Υπουργός.

Πρόσθεσε ότι τον Οκτώβριο του 1955, ευρισκόμενος ξανά στην πρώτη γραμμή της μαθητικής διαμαρτυρίας που ξέσπασε αυτή τη φορά με αφορμή την καταδίκη του Μιχαλάκη Καραολή σε θάνατο, συνελήφθη εκ νέου και παραπέμφθηκε σε δίκη. Έκτοτε και προκειμένου να αποφύγει τη δίκη, συνέχισε τη δράση του, ως επικηρυγμένος πλέον, στα βουνά της Πάφου. Τη δράση του ανέκοψε η σύλληψή του τον Δεκέμβριο του 1956, με κατηγορία για κατοχή και διακίνηση οπλισμού και καταδίκη του σε θάνατο. "Ύστερα από την άρνησή του να υποβάλει αίτημα απονομής χάριτος και τις άκαρπες προσπάθειες που ακολούθησαν σε πανελλήνιο και διεθνές επίπεδο, προκειμένου να αποτραπεί ο απαγχονισμός του, ο Ευαγόρας Παλληκαρίδης χαράζει τον δρόμο της ανηφοριάς και αντικρύζει περήφανα την αγχόνη σαν την πιο όμορφη ώρα της ζωής του", σημείωσε η Υπουργός.

Η κ. Μιχαηλίδου είπε ότι πενήντα χρόνια μετά το πραξικόπημα, τη βάρβαρη τουρκική εισβολή και τη συνεχιζόμενη, παράνομη κατοχή της Κύπρου, "η ελευθερία και το παράδειγμα του Ευαγόρα Παλληκαρίδη πρέπει να γίνουν το δικό μας σημείο αναφοράς. Έχουμε χρέος να συνειδητοποιήσουμε, όπως μας την δίδαξε, την αποστολή του ελληνισμού που δεν είναι άλλη από το να προτάσσει την αξιοπρέπεια και την τιμή του, να ιεραρχεί την αξία της ελεύθερης πατρίδας πάνω και από την ανάγκη για επιβίωση".

Πρόσθεσε ότι οφείλουμε να διαφυλάξουμε ακέραια την εθνική και ιστορική μας ταυτότητα. "Οφείλουμε να τον δικαιώσουμε, όπως και το σύνολο των ηρώων του Έθνους μας, διασφαλίζοντας τη συνέχεια του ελληνισμού, ισχυροποιώντας, παράλληλα, τις ευρωπαϊκές μας χώρες. Οφείλουμε να βαδίσουμε στα χνάρια όλων των ηρώων μας και να αγωνιστούμε για μια Κύπρο ελεύθερη και επανενωμένη", υπογράμμισε.

Η Υπουργός επισήμανε ότι οι συνέπειες της τουρκικής εισβολής αποτελούν την οδυνηρή πραγματικότητα, σημειώνοντας ότι ανάμεσα στις τόσες άλλες συνέπειες της κατοχής μεγάλου μέρους της Κύπρου, ο εκτοπισμός, η προσφυγοποίηση, οι νεκροί και οι αγνοούμενοι, η αλλοίωση του δημογραφικού χαρακτήρα του νησιού, η καταστροφή της θρησκευτικής και πολιτιστικής μας κληρονομιάς, αποστερούν τα πλέον στοιχειώδη και αναφαίρετα δικαιώματα του συνόλου των Κυπρίων πολιτών.

"Έχουμε χρέος, επομένως, να εξαντλήσουμε κάθε ειρηνική προσπάθεια για την επίτευξη μιας βιώσιμης και λειτουργικής λύσης. Μιας λύσης απόλυτα συμβατής με τα περί Κύπρου Ψηφίσματα των Ηνωμένων Εθνών, τις αρχές της διεθνούς νομιμότητας και το ευρωπαϊκό κεκτημένο. Αυτής της λύσης που θα διασφαλίζει τα ανθρώπινα δικαιώματα του κάθε Κύπριου πολίτη, απαλλάσσοντας την πατρίδα μας από τα κατοχικά στρατεύματα, τα επεμβατικά δικαιώματα και τις εξαρτήσεις από τρίτες χώρες", είπε, σημειώνοντας ότι σε αυτό τον στόχο επικεντρώνει τις προσπάθειές του ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας, επιδιώκοντας μέσα από κάθε προσπάθεια την επανέναρξη των συνομιλιών, που θα οδηγήσουν στον διάλογο και τη συνολική διευθέτηση του κυπριακού ζητήματος.

Αναφερόμενη στον τομέα της παιδείας, η Υπουργός είπε ότι επενδύουμε σε μια παιδεία που ενισχύει την ιστορική μνήμη και συνείδηση των παιδιών, που θα εξελίσσει ολοκληρωμένους πολίτες, έτοιμους να ενισχύσουν την πορεία ανάπτυξης που έχουν σημειώσει οι χώρες μας και να συνδράμουν με αίσθημα ευθύνης, στην επικράτηση των αξιών της ειρήνης, τη δημοκρατίας, της αλληλεγγύης, του αλληλοσεβασμού και των ανθρώπινων δικαιωμάτων στην Ελλάδα και στην Κύπρο αλλά και σε όλο τον κόσμο.

Πηγή: Κ ΥΠΕ

Δειτε Επισης

Προχώρησε σε αναπροσαρμογή κλινών στα νοσηλευτήρια ΟΚΥπΥ-Αναμονή για μη επείγοντα περιστατικά
Την ανάγκη για επανακατασκευή του δρόμου Έμπας-Τάλας ήγειρε ο κοινοτάρχης-«Έχουν σημειωθεί πολλές τροχαίες συγκρούσεις»
Πίεση στο σύστημα υγείας από τις λοιμώξεις-«Μόλις το 45% των ατόμων πάνω των 65 έχουν εμβολιαστεί»
Επί τάπητος η διαχείριση πλαστικών γεωργικών αποβλήτων-Οι κανονισμοί και η θέσπιση νομοθετικού πλαισίου
Έκκληση Κέντρου Αίματος για αιμοδοσία λόγω σημαντικής μείωσης των αποθεμάτων-Αναλυτικά οι χώροι αιμοδοσίας
Συννεφιά και σκόνη στην ατμόσφαιρά-Στους 19 βαθμούς η θερμοκρασία
Πρώτα εσωτερική εφαρμογή και μετά θα δοθεί στο κοινό το e-kalathi-Ο στόχος για το πρώτο τρίμηνο του 2025
Έθεσαν το θέμα της ασφάλειας τους στον Αρναούτη οι νοσηλευτές-Το βάρος στην αστυνόμευση των Πρώτων Βοηθειών
Διπλοβάρδιες από νοσηλευτές, στη γραμμή ασθενείς για εισαγωγή στα νοσοκομεία-Κατεπείγουσα επιστολή σε Υπ. Υγείας
Θερμότερος του κανονικού αναμένεται ο Ιανουάριος-Απογοητευτικό το επίπεδο βροχής