ΒΙΝΤΕΟ: Συγκινητική εκδήλωση για τους αγνοούμενους του 1974-«Εκείνοι που χάθηκαν χωρίς να πουν αντίο»

Τους ήρωες της τουρκικής εισβολής τίμησαν Πολιτεία και κοινωνία στην Ελλάδα, σε μία εκδήλωση που πραγματοποιήθηκε από τους συγγενείς των αγνοουμένων Κύπρου και Ελλάδας, σε μία τελετή που πραγματοποιείται στην Αθήνα, με την Επικεφαλής Ανθρωπιστικών Θεμάτων Αγνοουμένων και Εγκλωβισμένων, Άννα Αριστοτέλους, να τονίζει πως τιμώνται εκείνοι που το μαύρο καλοκαίρι χάθηκαν χωρίς να πουν αντίο.

Η εκδήλωση με τίτλο «Μνημονεύοντας εκείνους… για τους Αγνοούμενους της τουρκικής εισβολής στην Κύπρο», η οποία συνδιοργανώνεται από το Γραφείο της Επικεφαλής Ανθρωπιστικών Θεμάτων Αγνοουμένων και Εγκλωβισμένων, την Παγκύπρια Οργάνωση Συγγενών Αδήλωτων Αιχμαλώτων και Αγνοουμένων και την Πανελλήνια Επιτροπή Συγγενών Αδηλώτων Αιχμαλώτων και Αγνοουμένων κατά την Κυπριακή Τραγωδία, στο Ίδρυμα Μιχάλης Κακογιάννης (Αίθουσα Θεάτρου), στην Αθήνα.

Στον χαιρετισμό της, η Επικεφαλής Ανθρωπιστικών Θεμάτων Αγνοουμένων και Εγκλωβισμένων, Άννα Αριστοτέλους επεσήμανε πως με ιδιαίτερη χαρά καλωσορίζει την εκδήλωση μνήμης, που συνδιοργανώθηκε από το γραφείο της με τις δύο οργανώσεις συγγενών αγνοουμένων, με αφορμή τη συμπλήρωση πενήντα χρόνων από την τουρκική εισβολή του 1974 και είναι αφιερωμένη σε Εκείνους.

«Σε Εκείνους που τα ίχνη τους χάθηκαν εκείνο το μαύρο καλοκαίρι χωρίς να πουν αντίο, σε εκείνους, για τους οποίους μέχρι σήμερα δεν υπάρχει κανένα νέο τους. Παιδιά, νέοι και νέες, ηλικιωμένοι και ηλικιωμένες είναι οι αγνοούμενοι της τουρκικής εισβολής, που παραμένει μια από τις πιο βαθιές πληγές, που άφησε πίσω της η κατοχή».

Η κα. Αριστοτέλους ευχαρίστησε τους συνδιοργανωτές της εκδήλωσης, αλλά και τους καλλιτέχνες Ελλαδίτες και Κύπριους που συμμετείχαν αφιλοκερδώς στην εκδήλωση και πρόσθεσε πως πενήντα χρόνια έχουν περάσει από την τουρκική εισβολή με τις συνέπειες της να είναι ακόμα ανάμεσα μας.

«Μας τις θυμίζουν καθημερινά το βουνό του Πενταδάκτυλου, η Αμμόχωστος, η Κερύνεια, οι κατεχόμενες πόλεις και χωριά μας, το συρματόπλεγμα στην Πράσινη Γραμμή, ο Τύμβος της Μακεδονίτισσας. Αυτά είναι που βλέπουμε καθημερινά, που είναι ανάμεσα μας και μάς καθοδηγούν. Είναι όμως κι ο πόνος. Ο πόνος που δεν φαίνεται, αλλά έχει χίλια εξακόσια δεκαεννέα πρόσωπα. Όσα και τα πρόσωπα των αγνοουμένων μας. Μαυρόασπρες φωτογραφίες στο σαλόνι, που για κάθε οικογένεια αποτελεί την προσωποποίηση του πόνου. Παιδιά που ποτέ δεν ενηλικιώθηκαν, νέοι που ποτέ δεν γέρασαν, ηλικιωμένοι που θα παραμείνουν πάντα ζωντανοί».

Η Άννα Αριστοτέλους πρόσθεσε πως αποτελεί μια από τις μεγαλύτερες δυστυχίες, «που μέχρι σήμερα μας χωρίζουν από το καλοκαίρι του 1974, το γεγονός ότι για πενήντα χρόνια το θέμα των αγνοουμένων μας παραμένει ακόμη ανοιχτό. Οι ευθύνες είναι συγκεκριμένες και καταλογίζονται κατ’ εξοχή στην Τουρκία, που πενήντα χρόνια μετά, ακόμα και σε αυτό το αμιγώς ανθρωπιστικό ζήτημα διατηρεί την ίδια σκληρή και άτεγκτη στάση, παραβιάζοντας βασικά και θεμελιώδη ανθρώπινα δικαιώματα».

Μισό αιώνα μετά, το ζήτημα πλέον δεν περιορίζεται στο τι απέγιναν αυτοί οι άνθρωποι, πρόσθεσε η Επικεφαλής Ανθρωπιστικών Θεμάτων Αγνοουμένων και Εγκλωβισμένων. «Επεκτείνεται στη διαρκή τραγωδία που καλούνται να βιώσουν οι οικογένειες αυτών των ανθρώπων, που για τόσα χρόνια ζητούν και δεν λαμβάνουν απαντήσεις. Κάθε οικογένεια έχει το δικαίωμα να πληροφορηθεί για την τύχη των αγαπημένων της με πειστικό και καθοριστικό τρόπο, καθώς και να ενημερωθούν για τις συνθήκες που έχασαν την ζωή τους και να τους δοθούν τα λείψανα για την πρέπουσα ταφή και τις αρμόζουσες τιμές ηρώων».

Όλα αυτά προσκρούουν εδώ και δεκαετίες στην άρνηση της Τουρκίας, σημείωσε η κα. Αριστοτέλους και πρόσθεσε πως πρόκειται για μια άρνηση που αγγίζει κατ’ αρχάς το θέμα των αρχείων του τουρκικού στρατού, όπου θεωρείται δεδομένο ότι υπάρχουν στοιχεία που διασαφηνίζουν την τύχη των αγνοουμένων. Παρά τις πολιτικές και διπλωματικές προσπάθειες που έγιναν μέχρι σήμερα, ο τουρκικός στρατός αρνείται την οποιαδήποτε πρόσβαση. Αποτέλεσμα τούτου είναι να παρέχονται πληροφορίες με το σταγονόμετρο, οι οποίες κάποιες φορές είναι εσκεμμένα παραπλανητικές, τόνισε.

viber_image_2024-12-10_20-59-33-921

«Ακόμα και στις περιπτώσεις, ωστόσο, που μέσω πληροφοριών που φτάνουν για την τύχη συγκεκριμένων υποθέσεων που αφορούν στους αγνοούμενους μας, η Τουρκία φροντίζει να δημιουργεί νέα προσκόμματα, όπως αποδεδειγμένα έπραξε στο παρελθόν, με τη μετακίνηση των οστών που τάφηκαν ομαδικά, όπως συνέβη με τους αγνοούμενους που ήταν θαμμένοι σε ομαδικό τάφο στην περιοχή Ορνίθι. Και φυσικά αυτός ο κύκλος των δυσκολιών, που δημιουργεί η στάση της Άγκυρας, κλείνει με τις καθυστερήσεις και τις δικαιολογίες που χρησιμοποιεί για να μην εκτελούνται οι προγραμματισμένες εκταφές από τα κλιμάκια της Διερευνητικής Επιτροπής Αγνοουμένων».

Θα πρέπει να σημειώσω, συνέχισε η Άννα Αριστοτέλους, «πως σήμερα εξακολουθούν να εκκρεμούν πέραν του 49% των υποθέσεων αγνοουμένων μας. Τον τελευταίο ενάμιση χρόνο είχαμε στο σύνολο 36 ταυτοποιήσεις λειψάνων, εκ των οποίων οι 15 αφορούν στο Πρόγραμμα της Κυπριακής Δημοκρατίας, από τις οποίες οι 13 αφορούν Ελλαδίτες στρατιώτες της Ελληνικής Δύναμης Κύπρου (ΕΛΔΥΚ), καθώς και αριθμός ταυτοποιήσεων επιπρόσθετων οστών Ελλαδιτών πεσόντων μας».

Η Επικεφαλής Ανθρωπιστικών Θεμάτων Αγνοουμένων και Εγκλωβισμένων έκανε ειδική αναφορά στους ήρωες της ΕΛΔΥΚ, τονίζοντας πως κλήθηκαν να υπερασπιστούν την κυπριακή γη, σε ένα αγώνα άνισο. «Θυσιάστηκαν και διέσωσαν με τη θυσία τους την τιμή, τις αξίες του Ελληνισμού και πρόσθεσαν στην μακραίωνη κοινή ιστορία Ελλάδας και Κύπρου ακόμα έναν κρίκο στην αλυσίδα που καθορίζει ποιοι είμαστε, από πού ερχόμαστε και για πού πορευόμαστε. Είναι διπλή η συγκίνηση όταν αναφερόμαστε στους ήρωες της ΕΛΔΥΚ και στους Ελλαδίτες στρατιώτες που υπηρετούσαν στην Εθνική Φρουρά. Η θυσία τους, μαζί με τον Αυξεντίου, τον Μάτση και όλους τους άλλους αποτελεί τον φάρο του αγώνα μας για επιβίωση του Ελληνισμού στη γη των προγόνων μας. Και σήμερα εδώ τιμάμε Εκείνους. Μνημονεύουμε Εκείνους, που μπήκαν στη μάχη με καμάρι και είπαν όποιον πάρει, όπως έγραφε μερικές δεκαετίες πριν από την εισβολή ο ποιητής και ήρωας του έπους της ΕΟΚΑ Ευαγόρας Παλληκαρίδης, διατηρώντας μέχρι σήμερα άσβεστη τη φλόγα για λευτεριά στην Κύπρο μας».

Πρόσθεσε, παράλληλα, ότι «μπορεί να μην νίκησαν, όπως λέει στο επόμενο δίστιχο του ποιήματος του Ευαγόρα, αλλά διέσωσαν την τιμή και την αξιοπρέπεια ενός έθνους. Ενός έθνους που τα γεγονότα του 1974 το ταπείνωσαν, αλλά δεν το γονάτισαν. Και σήμερα στη μητροπολιτική πρωτεύουσα των Ελλήνων κλίνουμε ευλαβικά το γόνυ μπροστά σε Εκείνους. Τους Ελλαδίτες και Κύπριους που θυσιάσθηκαν, υπερασπιζόμενοι την μαρτυρική κυπριακή γη. Και εκπροσωπώντας εδώ την Κυπριακή Πολιτεία, θα ήθελα να σας διαβεβαιώσω πως φροντίζουμε, και θα φροντίζουμε, η μνήμη τους να παραμείνει άσβεστη, ζωντανή και αθάνατη στο πέρασμα των χρόνων».

viber_image_2024-12-10_21-00-25-137

Η Άννα Αριστοτέλους επεσήμανε, δε, ότι «μνημονεύουμε Εκείνους, που με τον αγώνα τους η Ελλάδα και ο ελληνικός λαός εκείνες τις τραγικές ημέρες του καλοκαιριού του 1974, ήταν μαζί μας, υπερασπιζόμενοι την εδαφική ακεραιότητα και την ελευθερία των Ελλήνων της Κύπρου. Η σημερινή εκδήλωση αποδεικνύει πως τα χνάρια της ιστορίας, ούτε ξεθωριάζουν ούτε σβήνονται. Ο μισός αιώνας από την εισβολή μας οπλίζει με αποφασιστικότητα και μας γεμίζει με αντοχές, για συνέχιση των προσπαθειών μας, μέχρι τη μέρα της δίκαιης λύσης του Κυπριακού και της επανένωσης της πατρίδας μας».

Το δικό μας χρέος απέναντι σε όλες αυτές τις οικογένειες των αγνοουμένων, τόνισε η Επικεφαλής Ανθρωπιστικών Θεμάτων Αγνοουμένων και Εγκλωβισμένων, «μας επιβάλλει να συνεχίσουμε την προσπάθεια μέχρι την ημέρα που θα διακριβώσουμε την τύχη και του τελευταίου αγνοουμένου μας. Μέχρι τη μέρα που η Τουρκία θα πάψει να εμποδίζει εγκληματικά τη διενέργεια ανασκαφών σε περιοχές στα κατεχόμενα και να επιτρέψει την πρόσβαση στα αρχεία του τουρκικού στρατού, για να μάθουμε επιτέλους τι απέγιναν οι αγνοούμενοί μας».

Η διακρίβωση της τύχης των αγνοουμένων μας αποτελεί μια πληγή 50 χρόνων, όπως βέβαια και η διαίρεση της πατρίδας μας και κατοχή του 38% δια της επιβολής του κατοχικού τουρκικού στρατού, τόνισε η κα. Αριστοτέλους.

«Η πλευρά μας, και ειδικότερα ο Πρόεδρος της Κυπριακής Δημοκρατίας κ. Νίκος Χριστοδουλίδης, εργάζεται συστηματικά, με πολιτική βούληση και αποφασιστικότητα, με προτάσεις που βασίζονται στη νομιμότητα, το διεθνές δίκαιο και σε θέσεις αρχής. Μεταβαίνει σε κάθε συνάντηση με συγκεκριμένες θέσεις, που εδράζονται στις αρχές και τις αξίες του Ευρωπαϊκού και Διεθνούς Δικαίου, και είναι έτοιμη να προσέλθει ανά πάσα στιγμή στον διάλογο με μοναδικό στόχο την εξεύρεση μιας βιώσιμης και λειτουργικής λύσης του κυπριακού προβλήματος. Όραμά μας είναι μια Κύπρος ευημερούσα, ειρηνική, επανενωμένη και ελεύθερη χωρίς αναχρονιστικές εγγυήσεις και την παρουσία κατοχικών στρατευμάτων. Σκοπός μας είναι η δημιουργία εκείνων των συνθηκών που θα ενδυναμώσουν τον ρόλο της Κύπρου ως πυλώνα ασφάλειας και σταθερότητας στην περιοχή».

viber_image_2024-12-10_21-01-25-832

Αναφερόμενη στη συνδρομή της Ελλάδας στις προσπάθειες για επίλυση του Κυπριακού, η Άννα Αριστοτέλους σημείωσε πως «έχουμε διαχρονικό στήριγμα τον Ελληνικό λαό και τον απανταχού Ελληνισμό. Είμαστε πάντοτε ευγνώμονες γι’ αυτό, και χαιρετίζουμε με ικανοποίηση την έμπρακτη απόδειξη ότι οι σχέσεις των δύο χωρών μας παραμένουν άριστες και αδελφικές. Έχουμε την αλληλεγγύη της Ευρωπαϊκής Ένωσης, αλλά και σωρείας άλλων κρατών μέσα από την πολυδιάστατη εξωτερική πολιτική που ακολουθάμε από κοινού με την Ελληνική Κυβέρνηση».

Η κα. Αριστοτέλους σημείωσε πως «με τα δεδομένα αυτά και με αίσθημα ευθύνης, στεκόμαστε έναντι των ηρώων μας και με υπερηφάνεια εκφράζουμε τον θαυμασμό, την εκτίμηση και την ευγνωμοσύνη μας. Και τους διαβεβαιώνουμε ότι θα συνεχίσουμε να αγωνιζόμαστε με την ίδια ένταση και συνέπεια, όπως επιτάσσει το χρέος μας απέναντι στις απελθούσες, τις παρούσες και μέλλουσες γενεές του τόπου».

Καταλήγοντας, η Επικεφαλής Ανθρωπιστικών Θεμάτων Αγνοουμένων και Εγκλωβισμένων απευθύνθηκε στους συγγενείς των αγνοουμένων που βρέθηκαν στην εκδήλωση και εξέφρασε την ευγνωμοσύνη της κυπριακής πολιτείας για την υπομονή και τη δύναμη ψυχής εδώ και μισό αιώνα. «Η θυσία των ανθρώπων σας θα πρέπει να σάς πλημμυρίζει με περηφάνια, και η δική μας ευγνωμοσύνη ας είναι ένα μικρό βάλσαμο στις δικές σας πληγές».

Κατά τη διάρκεια της εκδήλωσης υπήρξε καλλιτεχνικό πρόγραμμα, με τη συμμετοχή Κυπρίων και Ελλαδιτών καλλιτεχνών.

viber_image_2024-12-10_21-04-04-428

Δειτε Επισης

Στην Αγλαντζιά τυχερό πεντάρι του Τζόκερ-Το ποσό που κέρδισε
Δεν τηρούσαν τα συμφωνηθέντα αλλά έπαιρναν βεβαιώσεις και περνούσαν τα κριτήρια κάποιες ομάδες
«Η καλύτερη διαχρονικά επίδοση με αύξηση 5,6% όγκου επιβατών το 2024»-Ικανοποιημένο το Υπ. Μεταφορών
Στους τρεις ανήλθαν οι νεκροί από γρίπη Α-Απεβίωσαν άλλοι δύο ασθενείς
«Δεν είναι ευπρόσδεκτος στην Κύπρο»-Φώναξαν έξω από το Προεδρικό κατά του Χέρτσογκ
Επανήλθε η πρόσβαση στις κυβερνητικές υπηρεσίες-«Δεν υπάρχουν ενδείξεις για κυβερνοεπίθεση»
Εξέδωσε προειδοποίηση για το Τμήμα Μετεωρολογίας η Ελεγκτική-Εντόπισε αδυναμίες σε θέματα εισπράξεων
«Κύπρος γέφυρα ειρήνης, όχι ορμητήριο πολέμου»-Διαμαρτυρία και στη Λάρνακα για την επίσκεψη Χέρτσογκ
Άρχισε η αφαίρεση του φράκτη από τη Νεκρή Ζώνη (pics)
Παρατείνεται μέχρι την άλλη εβδομάδα η υποβολή φορολογικών δηλώσεων