Αμήχανη η αντίδραση της διεθνούς κοινότητας για την HTS-Παραμένουν τρομοκράτες αλλά θα κριθούν στην πράξη

Η ΕΕ δεν έχει καμία επαφή, σε αυτό το στάδιο, με τη ριζοσπαστική ισλαμιστική οργάνωση Χαγιάτ Ταχρίρ αλ-Σαμ (HTS) που ανέτρεψε τον 'Ασαντ, επανέλαβε σήμερα ο εκπρόσωπος της Επιτροπής, αρμόδιος για θέματα εξωτερικής πολιτικής, Ανουάρ Ελ Ανούνι.

Ο Ελ Ανούνι σημείωσε ότι η οργάνωση HTS είναι ήδη καταχωρημένη από τα Ηνωμένα Έθνη σε λίστα κυρώσεων, μαζί με το Νταές και την Αλ Κάιντα, κάτι το οποίο έχει ισχύ για όλα τα μέλη του ΟΗΕ. Ως εκ τούτου, οι χώρες της ΕΕ υποχρεούνται να εφαρμόζουν όλα τα περιοριστικά μέτρα που εγκρίνονται από το Συμβούλιο Ασφαλείας του ΟΗΕ, βάσει του καταστατικού χάρτη των Ηνωμένων Εθνών. Αυτά τα περιοριστικά μέτρα προβλέπουν δέσμευση περιουσιακών στοιχείων και απαγόρευση χορήγησης χρηματοπιστωτικής ή οικονομικής βοήθειας στην οργάνωση αυτή.

Σε ό,τι αφορά την επικοινωνία της ΕΕ με το HTS, ο εκπρόσωπος της Επιτροπής ξεκαθάρισε ότι η ΕΕ δεν έχει καμία επαφή μαζί του, ούτε με τους ηγέτες του. Σημείωσε, ωστόσο, ότι αρκετά κράτη-μέλη έχουν ανακοινώσει την ετοιμότητά τους να συνεργαστούν με τις συριακές αντιπολιτευόμενες ομάδες που ανέλαβαν την εξουσία.

Όσον αφορά την ΕΕ, τα επόμενα βήματα θα συζητηθούν από τα κράτη-μέλη, καθώς και στο πλαίσιο του ΟΗΕ, αφού το HTS τελεί υπό κυρώσεις του ΟΗΕ. «Θα αξιολογήσουμε τις πράξεις και όχι μόνο τα λόγια αυτών που αναλαμβάνουν ευθύνες και στη συνέχεια τα κράτη-μέλη θα αποφασίσουν για τα επόμενα βήματα», είπε ο ίδιος εκπρόσωπος της Επιτροπής. Σύμφωνα με τον ίδιο, το ζήτημα αυτό αναμένεται να συζητηθεί στο Συμβούλιο Εξωτερικών Υποθέσεων που θα γίνει στις Βρυξέλλες στις 16 Δεκεμβρίου. Σημείωσε, επίσης, ότι οι προσθήκες ή αφαιρέσεις οποιωνδήποτε οργανώσεων από τους λεγόμενους καταλόγους τρομοκρατών της ΕΕ, υπόκεινται σε ομόφωνη απόφαση του Συμβουλίου.

Ο Αλ Ανουάρ επανέλαβε σήμερα τη δήλωση της ΕΕ, δια στόματος της Ύπατης Εκπροσώπου, Κάγια Κάλας, σύμφωνα με την οποία: "είναι επιτακτική ανάγκη να διαφυλάξουμε την εδαφική ακεραιότητα της Συρίας και να σεβαστούμε την ανεξαρτησία, την κυριαρχία, τους κρατικούς θεσμούς της και να απορριφθεί οποιαδήποτε μορφή εξτρεμισμού».

Απαντώντας σε ερώτηση για την Τουρκία, ο εκπρόσωπος της ανέφερε τα εής: «Η Τουρκία θα είναι βασικός συνομιλητής για να διασφαλίσει τη σταθερότητα στη Συρία και μια πολιτική μετάβαση χωρίς αποκλεισμούς. Θα πρέπει να αντιμετωπιστούν οι νόμιμες ανησυχίες της για την ασφάλεια, επιτρέποντας παράλληλα σε όλους τους Σύρους σε όλες τις περιοχές, συμπεριλαμβανομένων των Κούρδων, να απολαύσουν επιτέλους την ασφάλεια και την ευκαιρία να συμμετάσχουν στην οικοδόμηση της νέας Συρίας. Ταυτόχρονα καλούμε όλους τους εξωτερικούς παράγοντες να σεβαστούν την κυριαρχία, την ενότητα και την εδαφική ακεραιότητα της Συρίας».

Πρέπει να το κάνει πράξη

Η ριζοσπαστική ισλαμιστική οργάνωση Χάγιατ Ταχρίρ αλ Σαμ (HTS), αιχμή του δόρατος στην αιφνίδια επίθεση των Σύρων ανταρτών που οδήγησε στην πτώση του Σύρου προέδρου Μπασάρ Αλ Άσαντ την Κυριακή, πρέπει να κάνει πράξη τα «θετικά της μηνύματα» για ενότητα, δήλωσε σήμερα ο ειδικός απεσταλμένος του ΟΗΕ για τη Συρία.

Η HTS, πρώην πτέρυγα της Αλ Κάιντα στη Συρία (Αλ Νόσρα), από την οποία αποχώρησε το 2016, εξακολουθεί να χαρακτηρίζεται «τρομοκρατική» από τις δυτικές κυβερνήσεις.

Πριν από 9 χρόνια, με απόφαση του Συμβουλίου Ασφαλείας του ΟΗΕ, η οργάνωση αυτή εντάχθηκε στον κατάλογο με τις τρομοκρατικές οργανώσεις, υπενθύμισε ο απεσταλμένος του ΟΗΕ Γκέιρ Πέντερσεν σε συνέντευξη που παραχώρησε στη Γενεύη. «Αυτό είναι ένας παράγοντας που περιπλέκει» τα πράγματα, σημείωσε.

«Ωστόσο οφείλουμε (…) να δούμε αυτό που συνέβη τα τελευταία εννέα χρόνια» και «η πραγματικότητα μέχρι σήμερα είναι ότι η HTS και οι άλλες ένοπλες οργανώσεις έστειλαν θετικά μηνύματα στον συριακό λαό», υπογράμμισε ο ίδιος, προσθέτοντας ότι τώρα πρέπει να μετατρέψει τα λόγια της σε πράξη.

Ο Πέντερσεν, ο οποίος βρίσκεται σε επαφή με την Χάγιατ Ταχρίρ αλ Σαμ, συνέχισε λέγοντας ότι υπήρξαν λεηλασίες και κλοπές την Κυριακή, ιδιαίτερα στη Δαμασκό, «αλλά αυτό δείχνει ότι σταμάτησε» και «αυτό είναι καλό».

Κυρίως αυτοί «έστειλαν μηνύματα ενότητας και συμπερίληψης και, ειλικρινά είδαμε επιτόπου στο Χαλέπι και στη Χάμα καθησυχαστικά πράγματα», διαβεβαίωσε ο αξιωματούχος του ΟΗΕ, και σημείωσε ότι ο Αμπού Μοχάμαντ αλ Τζολάνι, που είναι επικεφαλής της HTS, είχε ο ίδιος αναφέρει σε συνέντευξή του στο CNN ότι «συζητούν την πιθανότητα διάλυσης της HTS».

Ωστόσο, τόνισε, «πρέπει να δούμε ότι αυτό που λένε το κάνουν επιτόπου πράξη». «Το πιο σημαντικό τεστ θα είναι ο τρόπος με τον οποίο θα διοργανωθούν και θα υλοποιηθούν οι συμφωνίες της (πολιτικής) μετάβασης στη Δαμασκό», πρόσθεσε.

«Αν ενώσουμε τις διάφορες πλευρές και κοινότητες της Συρίας, αυτό θα μπορούσε να είναι η πραγματική αρχή για κάτι νέο για τη Συρία» με την υποστήριξη της διεθνούς κοινότητας και «θα μπορούσαμε τότε να αρχίσουμε να εξετάζουμε το ενδεχόμενο της άρσης των κυρώσεων», συμπλήρωσε.

Οι ΗΠΑ και ευρωπαϊκές χώρες έχουν δηλώσει επίσης ότι θα κρίνουν την HTS από τις πράξεις της, έχοντας ως βασικό αίτημα τη σύσταση μιας συμπεριληπτικής κυβέρνησης.

«Αν όλες οι διαφορετικές οργανώσεις και όλες οι κοινότητες της Συρίας έχουν την ευκαιρία να κάνουν μια νέα αρχή, είμαι πεπεισμένος ότι η διεθνής κοινότητα θα εξετάσει εκ νέου την καταχώριση της HTS στον κατάλογο (σ.σ.:με τις τρομοκρατικές οργανώσεις), διότι τότε θα υπάρχει μια πραγματική αλλαγή», υπογράμμισε ο Πέντερσεν.

Ο Μπασάρ αλ Άσαντ, ο οποίος βρισκόταν στην εξουσία από το 2000, ανατράπηκε την Κυριακή από αιφνίδια επίθεση Σύρων ανταρτών υπό την HTS έπειτα από πάνω από 13 χρόνια πολυαίμακτου εμφυλίου πολέμου, ο οποίος ξέσπασε εξαιτίας της άγριας καταστολής των φιλοδημοκρατικών διαδηλώσεων από το καθεστώς. Πάνω από μισό εκατομμύριο άνθρωποι έχουν χάσει τη ζωή τους στον πόλεμο αυτόν.

Με την πτώση του από την εξουσία αρχίζει για τη χώρα μια περίοδος αβεβαιότητας και ενώ οι ανθρωπιστικές ανάγκες αυξάνονται, ο ΟΗΕ στερείται χρηματοδοτήσεων: λιγότερο από το ένα τρίτο του ποσού των 4 δισεκατομμυρίων ευρώ που απηύθυνε έκκληση να συγκεντρωθεί το ταμείο για τη Συρία έχει καλυφθεί, δήλωσε πρόσφατα ο εκπρόσωπος του Γραφείου του ΟΗΕ Συντονισμού Ανθρωπιστικών Υποθέσεων Γενς Λάρκε σε συνέντευξη Τύπου στη Γενεύη.

«Η Συρία βρίσκεται σήμερα σε ένα σταυροδρόμι, με μεγάλες ευκαιρίες, αλλά και σοβαρούς κινδύνους», τόνισε ακόμη ο Πέντερσεν, λέγοντας ότι «είναι σημαντικό να μην γίνουμε μάρτυρες μιας σύγκρουσης» ανάμεσα στις διάφορες ένοπλες οργανώσεις.

Καταλήγοντας, ο πρώην διπλωμάτης της Νορβηγίας σημείωσε επίσης ότι τα «πλήγματα» και «οι ισραηλινές κινήσεις στο συριακό έδαφος» πρέπει «να σταματήσουν».

Ο ισραηλινός στρατός αναπτύσσει δυνάμεις του στην ουδέτερη ζώνη του Γκολάν, που βρίσκεται δίπλα στο κατεχόμενο και προσαρτημένο από το Ισραήλ τμήμα των Υψιπέδων. Το ισραηλινό κράτος επιβεβαίωσε ότι έχει καταστρέψει τις τελευταίες ημέρες «χημικά όπλα» στη Συρία για να αποτρέψει να πέσουν στα χέρια ανταρτών.

Πηγή: ΑΠΕ

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΔΩ:

Δειτε Επισης

Εκτός ελέγχου οι δύο μεγαλύτερες φωτιές στο Λος Άντζελες-Φόβοι ότι τα θύματα θα αυξηθούν
«Τρέμουν» οι ασφαλιστικές τις αποζημιώσεις που θα κληθούν να πληρώσουν στο Λος Άντζελες
Προελαύνουν οι ρωσικές δυνάμεις στο Χάρκοβο-Διέσχισαν τον ποταμό Οσκίλ
Απανθρακωμένος με ένα λάστιχο ποτίσματος στο χέρι εντοπίστηκε ένας από τους πέντε νεκρούς στις ΗΠΑ
Χαμός με την φλεγόμενη πινακίδα του Hollywood-Τα Fake News δίνουν και παίρνουν (pics)
Κηδεύτηκε με τιμές ο Τζίμι Κάρτερ-Τραμπ, Ομπάμα και οι άλλοι πρώην Προέδροι των ΗΠΑ παρόντες (pics)
ΒΙΝΤΕΟ: Πύρινος Αρμαγεδδών... Το Λος Άντζελες αντιμέτωπο με τις χειρότερες πυρκαγιές στην ιστορία του
Η πιο καταστροφική πυρκαγιά στην ιστορία του Λος Άντζελες-Πάνω από 1.500 κτήρια καμένα
Είναι ακόμα «τρομοκράτες»;-Ο Μπάιντεν πετάει στον Τραμπ την «καυτή πατάτα» για τους τζιχαντιστές της Χαγιάτ Ταχρίρ αλ Σαμ
Οργή για εκατομμυριούχο που πρόσφερε «όσα θέλουν» σε ιδιώτες πυροσβέστες για να σώσουν το σπίτι του στο Λος Άντζελες