Στο Προεδρικό ο Βρετανός Πρωθυπουργός-«Ιστορική συνάντηση, η προηγούμενη ήταν πριν 53 χρόνια»

Στο Προεδρικό Μέγαρο, για τη συνάντησή του με τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας, βρίσκεται ο Βρετανός Πρωθυπουργός, Κρις Στάρμερ, σε μία ιστορικής σημασία επίσκεψη, κατά την οποία θα τεθούν στο τραπέζι σημαντικά θέματα που άπτονται τόσο των διμερών σχέσεων μεταξύ Κύπρου και Ηνωμένου Βασιλείου, όσο και θέματα που αφορούν τη σχέση της Βρετανίας με την Ευρωπαϊκή Ένωση.

Ο Βρετανός Πρωθυπουργός, ο οποίος έφτασε στο Προεδρικό Μέγαρο λίγο μετά τις 8:40 το πρωί, αφού κατέθεσε στεφάνι στο άγαλμα του Αρχιεπισκόπου Μακαρίου Γ’, στη συνέχεια έγινε δεχτός από τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΔΩ: Η περιφερειακή ασφάλεια και το Κυπριακό στην κορυφή της ατζέντας Χριστοδουλίδη-Στάρμερ

Στις αρχικές τους δηλώσεις, πριν ξεκινήσει η διμερής συνάντηση, ο Πρόεδρος Χριστοδουλίδης αφού καλωσόρισε τον Κρις Στάρμερ, ανέφερε πως πρόκειται για μία ιστορική επίσκεψη Βρετανού Πρωθυπουργού στην Κύπρο, αφού η προηγούμενη ήταν πριν 53 χρόνια. Τόνισε, δε, ότι είναι μόλις δύο μήνες μετά τη συνάντηση που είχαν στο Λονδίνο.

Επίσης, σημείωσε πως «η συνάντηση μας λαμβάνει χώρα δύο μήνες μετά τη συνάντηση μας στο Πρωθυπουργικό Γραφείο και αυτή είναι μια ξεκάθαρη απόδειξη της ισχυρής μας βούλησης για να εργαστούμε μαζί, για να ενισχύσουμε τις διμερείς μας σχέσεις στην άμυνα, στην ασφάλεια, τις επενδύσεις, στο εμπόριο, στην εκπαίδευσης, στην τεχνολογία, σε όλα τα επίπεδα».

«Επισκέπτεστε την Κύπρο σε μια περίοδο που έχουμε μεγάλες εξελίξεις στην περιοχή μας. Θα ανταλλάξουμε απόψεις και θα δούμε πώς μπορούμε να εργαστούμε μαζί για να δημιουργήσουμε συνθήκες σταθερότητας και ασφάλειας», τόνισε ο Πρόεδρος.

Φυσικά, συνέχισε, «θα συζητήσουμε για τις σχέσεις ΕΕ-ΗΒ, ενόψει της Κυπριακής Προεδρίας του Συμβουλίου της ΕΕ το πρώτο εξάμηνο του 2026, και φυσικά για το Κυπριακό».

Επισήμανε παράλληλα ότι, «το Ηνωμένο Βασίλειο είναι εγγυήτρια χώρα, συντάκτης ψηφίσματων στο Συμβούλιο Ασφαλείας των ΗΕ και έχετε ειδικό ρόλο να διαδραματίσετε για την επανέναρξη των συνομιλιών και την επίλυση του Κυπριακού, στη βάση των ψηφισμάτων του Συμβουλίου Ασφαλείας των ΗΕ».

«Έχουμε μια σειρά πολύ σημαντικών θεμάτων να συζητήσουμε και προσβλέπω στις συζητήσεις μας», είπε καταληκτικά.

Από την πλευρά του ο Πρωθυπουργός Στάρμερ είπε ότι «είναι πραγματικό προνόμιο να βρίσκομαι εδώ, και μετά τη συνάντηση μας τον Οκτώβριο στο Λονδίνο καταφέραμε να έχουμε αυτή την ιστορική συνάντηση. Παρακαλώ εκλάβετε το ως απόδειξη της πρόθεσης μου ότι η πραγματικά ισχυρή σχέση, h συνεργασία των χωρών μας - ισχυρή ιστορικά και λόγω των δεσμών που έχουν οι δύο λαοί για πολλά χρόνια και των κοινών μας συμφερόντων - μπορεί να φτάσει σε ακόμη πιο ισχυρά επίπεδα, είτε είναι σε διεθνή θέματα που αντιμετωπίζουμε μαζί είτε είναι στο εμπόριο, στις επενδύσεις, στην ενέργεια, στην υγεία, στην ΕΕ, σε πολλά θέματα που οι χώρες μας ήδη εργάζονται στενά μαζί».

Συνεχίζοντας πρόσθεσε ότι, «έχω την ευκαιρία να είμαι εδώ στην όμορφη σας χώρα και να έχουμε αυτές τις συζητήσεις. Είναι ιστορική η επίσκεψη διότι έχει πάρα πολύ καιρό να έρθει εδώ Πρωθυπουργός του ΗΒ για συνομιλίες, για αυτό νιώθω ότι έχω το προνόμιο που έχω αυτές τις συνομιλίες μαζί σας και να τις αναγάγουμε σε ένα άλλο επίπεδο. Προσβλέπω στο να ανανεώσουμε και να ενισχύσουμε τις σχέσεις μεταξύ των χωρών μας».

Στη συνέχεια, ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας και ο Πρωθυπουργός του Ηνωμένου Βασιλείου παρακάθησαν με τις αντιπροσωπείες τους σε διευρυμένες διαβουλεύσεις, προτού ο Βρετανός Πρωθυπουργός αναχωρήσει από το Προεδρικό Μέγαρο, ολοκληρώνοντας την επίσκεψη εργασίας του στην Κύπρο.

Στην ατζέντα της συνάντησης βρίσκονται και άλλα ζητήματα κοινού ενδιαφέροντος, όπως είναι το ουκρανικό, το μεταναστευτικό και οι σχέσεις της ΕΕ με το Ηνωμένο Βασίλειο στην μετά-Brexit εποχή, καθώς και σειρά θεμάτων από τη διμερή ατζέντα, η πορεία υλοποίησης των οποίων αναμένεται να ανασκοπηθεί. Σε αυτά περιλαμβάνεται η εκπαίδευση, η έρευνα, ο πολιτισμός, η ενέργεια, καθώς και το εμπόριο και οι επενδύσεις.

Από κυπριακής πλευράς, ιδιαίτερη έμφαση δίνεται στο κομμάτι του εμπορίου και των επενδύσεων, σύμφωνα με πηγές. Εις βάθος συζήτηση επί των διμερών ζητημάτων αναμένεται να γίνει και το επόμενο χρονικό διάστημα, όταν ο Υπουργός Εξωτερικών, Κωνσταντίνος Κόμπος, θα έχει επαφές με τον Βρετανό ομόλογό του.

Δειτε Επισης

Ενθαρρύνει τους δύο ηγέτες ο ΓΓ του ΟΗΕ να συνεχίζουν τις συζητήσεις-«Τίποτα ανακοινώσιμο για την προσωπική απεσταλμένη»
Απαντητική επιστολή της υπ. Γεωργίας σε Αννίτα για υδατικό-«Η Κυβέρνηση προχωρά με συγκεκριμένο σχεδιασμό»
Υπέρ προσπάθειας επανέναρξης συνομιλιών τάχθηκαν πολιτικές ομάδες ΕΚ κατά τη συζήτηση για Κυπριακό
Στις ΗΠΑ ο Χριστοδουλίδης για αναβάθμιση της εικόνας Κύπρου ως επενδυτικού προορισμού
Για μοίρασμα του νερού που λαμβάνουν τα κατεχόμενα από την Τουρκία μίλησε ο Τατάρ
Στήριξη Χριστοδουλίδη και Τατάρ προς τη λειτουργία της ΔΕΑ με την ευκαιρία της 1000ης συνάντησης
Επιστολή Αννίτας σε ΠτΔ για το υδατικό-Ζήτησε να συγκληθεί Εθνικό Συμβούλιο
Παρέμβαση Φουρλά στο Ευρωκοινοβούλιο για το Κυπριακό-«Η Κύπρος είναι Ευρώπη και η Ευρώπη πυλώνας ασφάλειάς της»
Τον επαναδιορισμό της Ολγκίν αναμένει ο Τατάρ-Επιμένει πως θα έρθει για να βοηθήσει στην υλοποίηση των ΜΟΕ
Συζητήθηκε το Κυπριακό στο Ευρωκοινοβούλιο-«Ο δρόμος προς την επανένωση δεν είναι εύκολος»