Το χριστουγεννιάτικο πάρτι των Ηνωμένων Εθνών και ο Τατάρ σε ρόλο… Grinch
06:00 - 10 Δεκεμβρίου 2024
Η σημερινή συνάντηση του Προέδρου της Δημοκρατίας με τον Ερσίν Τατάρ, στο πάρτι που διοργανώνουν τα Ηνωμένα Έθνη τέτοια εποχή κάθε χρόνο, είναι σαφέστατα κοινωνικού χαρακτήρα. Ωστόσο αυτό δεν αναμένεται να αποτρέψει τον Νίκο Χριστοδουλίδη από το να θέσει εκ νέου τα ζητήματα του Κυπριακού στον εγκάθετο της κατοχής, καθώς όχι απλώς δεν σημειώνεται κινητικότητα, αλλά η τουρκική πλευρά φαίνεται πως επίτηδες ροκανίζει τον χρόνο και δεν παίρνει αποφάσεις για το ζήτημα των οδοφραγμάτων.
Όπως έγινε γνωστό τις προηγούμενες ημέρες, από τουρκικής πλευράς υπάρχει άρνηση και παρουσιάζονται διάφορες δικαιολογίες για να μην υπάρχει πρόοδος στο ζήτημα αυτό, το οποίο υποτίθεται ότι αποσκοπεί στην οικοδόμηση εμπιστοσύνης, ενόψει του δύσκολου τεστ για την ουσία του Κυπριακού, που είναι η διευρυμένη συνάντηση, που αναμένεται να γίνει κάποια στιγμή τον νέο χρόνο. Ενώ ο Ε/κ διαπραγματευτής, Μενέλαος Μενελάου, κατέθεσε τον προηγούμενο μήνα την πρόταση για διάνοιξη διόδων στο Πυρόι και στα Κόκκινα, από πλευράς Γκιουνές Ονάρ δεν υπήρξε καμία αντίδραση. Για την ακρίβεια, ο Τ/κ διαπραγματευτής δείχνει να μην βιάζεται καθόλου να γίνει αυτή η συζήτηση και να προωθηθεί σε επίπεδο Χριστοδουλίδη-Τατάρ και ούτε εντατικό διάλογο επιδιώκει, ούτε καν να γίνονται κάθε εβδομάδα οι συναντήσεις των διαπραγματευτών.
Είναι, βεβαίως, ξεκάθαρο πως ο Ονάρ απλώς ροκανίζει τον χρόνο, όπως άλλωστε κάνει και ο ίδιος ο Τατάρ. Πριν από μερικές ημέρες, μάλιστα, ο Ερσίν Τατάρ χαρακτήρισε «απαράδεκτο» που η ε/κ πλευρά θέλει διέλευση μέσω «στρατιωτικών περιοχών», που βρίσκονται στην Αθηένου και στα Κόκκινα και επέμεινε στη διάνοιξη σημείου διέλευσης μόνο στη Μια Μηλιά. Υποστήριξε, μάλιστα ότι «δεν είχαμε μιλήσει για κάτι τέτοιο στη Νέα Υόρκη» και ότι έγινε συζήτηση για διάνοιξη «πύλης». Ωστόσο, είναι ξεκάθαρο πως στην Νέα Υόρκη έγινε συζήτηση για οδοφράγματα και όχι οδόφραγμα και αυτό φαίνεται και από το λεκτικό που χρησιμοποίησαν τα ΗΕ μετά την ολοκλήρωση της άτυπης τριμερούς, που γινόταν λόγος για διερεύνηση της πιθανότητας ανοίγματος νέων «crossings», στον πληθυντικό και όχι μόνο ενός crossing.
Παρά το αποψινό χριστουγεννιάτικο πάρτι, η γιορτινή ατμόσφαιρα δεν επεκτείνεται στον Ερσίν Τατάρ, ο οποίος λειτουργεί ως Grinch, με μία συνεχή προσπάθεια να χαλάσει κάθε θετική διάθεση σε ό,τι αφορά το Κυπριακό. Οι πληροφορίες αναφέρουν πως αυτή τη στιγμή δεν υπάρχει ούτε καν ένδειξη για το πότε θα μπορούσε να γίνει η συνάντηση Χριστοδουλίδη-Τατάρ. Ωστόσο, όπως δήλωσε ο Κυβερνητικός Εκπρόσωπος, Κωνσταντίνος Λετυμπιώτης, η Βοηθός ΓΓ του ΟΗΕ, Ρόζμαρι Ντι Κάρλο, η οποία ανέλαβε ρόλο προετοιμασίας της πολυμερούς στο Κυπριακό, θα έρθει τελικά στην Κύπρο στις αρχές του νέου χρόνου. Ως εκ τούτου, δεν αποκλείεται πως η συνάντηση ηγετών για τα οδοφράγματα θα πραγματοποιηθεί τότε, στην παρουσία της.
Ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας έστειλε, πάντως, ξανά το μήνυμα πως ο ίδιος είναι έτοιμος να συναντηθεί μαζί με τον Τατάρ όποτε είναι εκείνος έτοιμος, λέγοντας ότι εμείς έχουμε κάνει την προεργασία μας. Είναι, ωστόσο, ξεκάθαρο πως τέτοια ετοιμότητα από τουρκικής πλευράς δεν υπάρχει. Τα περί «στρατιωτικών ζωνών» είναι προφανώς δικαιολογίες, καθώς, εάν υπάρχει βούληση, θα μπορούσαν να γίνουν διευθετήσεις.
Αυτό που δεν φαίνεται να υπάρχει είναι οποιαδήποτε βούληση από τουρκικής πλευράς να επιδείξει καλή θέληση, καθώς ο Τατάρ δείχνει να επιδιώκει να υποχωρήσει ο Νίκος Χριστοδουλίδης από το αίτημά του για διπλό άνοιγμα σημείων διέλευσης και να του κάνει το χατίρι μονομερώς να ανοιχθεί η Μία Μηλιά, που θεωρεί ότι θα εξυπηρετεί κατά κύριο λόγο τις τ/κ διελεύσεις. Να πάρει, δηλαδή, χωρίς να δώσει, από την πλευρά που επιδιώκει την κινητικότητα στο Κυπριακό. Κάτι τέτοιο, ωστόσο, δεν είναι στα πλάνα της Κυβέρνησης. Άλλωστε, αν ο Πρόεδρος ήθελε να ανοίξει μονομερώς τη Μια Μηλιά, θα το έκανε πριν μήνες, όταν τέθηκε ξανά το θέμα και βρισκόταν σε εξέλιξη η διερευνητική διαδικασία υπό την κ. Ολγκίν. Είναι ξεκάθαρο, ωστόσο, πως άλλα συμφωνήθηκαν στη Νέα Υόρκη και αλλιώς προσπαθεί να τα παρουσιάσει ο Τατάρ, με στόχο την περαιτέρω χρονοτριβή, η οποία θα μπορούσε, θεωρητικά, να σπρώξει και τη διευρυμένη συνάντηση χρονικά ακόμη πιο κάτω.