Δύσκολα κόβεται ο ομφάλιος λώρος μεταξύ Υπ. Υγείας και ΟΚΥπΥ-Στοίχημα να μην επηρεαστούν οι υπηρεσίες υγείας
Άντρια Δημητρίου 13:57 - 09 Νοεμβρίου 2024
Η οικονομική αυτονόμηση του Οργανισμού Κρατικών Υπηρεσιών Υγείας αποτελεί μία τεράστια πρόκληση για το Υπουργείο Υγείας, αφού για να μπορέσει να γίνει πραγματικότητα, θα πρέπει να αναλάβει μεγάλο μερίδιο των ευθυνών του ΟΚΥπΥ, ο οποίος θα πρέπει να καταφέρει να μειώσει τα έξοδά του, ώστε να απεξαρτηθεί από την κρατική χορηγία.
Το μεγάλο έλλειμμα της τάξης των 15,4 εκατ. ευρώ, που παρατηρήθηκε στον προϋπολογισμό του Οργανισμού για το 2024-2026, ο οποίος ανέρχεται στα 677,4 εκατ. ευρώ, δυσκολεύει ακόμα περισσότερο τις προθέσεις για αυτονόμηση. Για να μπορέσει να γίνει πραγματικότητα, θα πρέπει ο ίδιος να καταφέρει μέχρι το 2026 να αυξήσει τα έσοδά του, κάτι που θεωρείται δύσκολο, καθώς θα δημιουργήσει προβλήματα στην ομαλή λειτουργία του ΓεΣΥ και αποτελεί έναν από τους σημαντικότερους παρόχους υπηρεσιών υγείας.
Σύμφωνα με τον νόμο Περί Ίδρυσης του ΟΚΥπΥ του 2017, το κράτος δύναται να καλύπτει μέσω χρηματοδότησης τυχόν ελλείμματα του Οργανισμού για τα πέντε πρώτα χρόνια που θα ακολουθήσουν αμέσως μετά την εισαγωγή και λειτουργία της εξωνοσοκομειακής φροντίδας υγείας του ΓεΣΥ. Νοείται ότι, η πιο συγκεκριμένη χρηματοδότηση τελεί υπό την προϋπόθεση της ομαλής τήρησης της διαδικασίας υλοποίησης της οικονομικής και διοικητικής αυτονόμησης κατά τις κατευθυντήριες οδηγίες που θα εκδίδει κατά καιρούς το Υπουργικό Συμβούλιο, κατόπιν σχετικής εισήγησης του Υπουργού.
Η μετέπειτα καθυστέρηση στην αυτονόμηση προέκυψε από το γεγονός της εκδήλωσης της πανδημίας του κορωνοϊού, καθώς ο ΟΚΥπΥ κλήθηκε να διαχειριστεί την όλη κατάσταση και αλλά και τον όγκο των ασθενών που προέκυψε. Αποτέλεσμα ήταν τον περασμένο Απρίλιο, η Ολομέλεια της Βουλής να εγκρίνει νομοσχέδιο για παραχώρηση χρονικής παράτασης στη χρηματοδότηση των ελλειμμάτων ΟΚΥπΥ για ακόμη ένα χρόνο, δηλαδή μέχρι τις 31.5.2025.
Ο ομφάλιος λώρος μεταξύ ΟΚΥπΥ και Υπουργείου Υγείας
Πάντως, συντεχνιακοί κύκλοι τονίζουν στον REPORTER, ότι δεν μπορεί να αποκοπεί πλήρως ο ομφάλιος λώρος μεταξύ ΟΚΥπΥ και Υπουργείου Υγείας, αν πρώτα δεν βρεθούν τρόποι στήριξης του Οργανισμού, αφού τα δημόσια νοσηλευτήρια δεν μπορούν να αφεθούν και να μετατραπούν σε οικονομικά αυτόνομα νοσοκομεία.
Παράλληλα, τονίστηκε πως πολύ δύσκολα θα μπορέσει ο Οργανισμός να ισοσκελίσει έσοδα-έξοδα ώστε να υπάρχει παροχή συγκεκριμένων υπηρεσιών, κάτι που αν δεν γίνει, υπάρχει μεγάλος κίνδυνος να χαθούν και ασθενείς να μην έχουν όλα όσα χρειάζονται.
Ταυτόχρονα οι ίδιοι κύκλοι τονίζουν πως το πρόβλημα παροχής υπηρεσιών δεν θα είναι τόσο εμφανές στα μεγάλα δημόσια νοσηλευτήρια τα οποία προσφέρουν τρίτου και τέταρτου βαθμού υπηρεσίες υγεία, έχουν καλή προσέλευση ασθενών και μπορούν να υπάρχει κάλυψη εξόδων έναντι εσόδων, όσο στα απομακρυσμένα κέντρα Υγείας. Μπορεί αυτά να μην είναι βιώσιμα στο παρόν στάδιο, ωστόσο η λειτουργία τους είναι αναγκαία διότι οι υπηρεσίες που να προσφέρουν στους πολίτες, δεν είναι συμφέρουσες μέσω του ιδιωτικού τομέα. Για παράδειγμα η κατοίκον νοσηλευτική φροντίδα, μπορεί να αναπτύχθηκε μέσω των ιδιωτών για τα αστικά κέντρα, αλλά δεν προσφέρεται στην ύπαιθρο. Αυτό μπορεί να είναι ελάχιστο εισόδημα για τον ΟΚΥπΥ, όμως πρέπει να προσφέρεται.
Πάντως ο Υπουργός Υγείας, Μιχάλης Δαμιανός, κατά την παρουσία του στην Επιτροπή Οικονομικών της Βουλής, τόνισε πως θα καταθέσει άμεσα στο Υπουργικό Συμβούλιο, σχέδιο δράσης για την αυτονόμηση του ΟΚΥπΥ μέχρι το 2026.
ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ: