Σε διαχειριστικούς ελέγχους και προσφορές η επικέντρωση της η Ελεγκτικής Υπηρεσίας

Κυρίως στους διαχειριστικούς ελέγχους, οι οποίοι διαπιστώνουν αν οι κρατικοί οργανισμοί εξυπηρετούν τον πολίτη, αλλά και στους διαγωνισμούς των προσφορών, θα δώσει έμφαση στα επόμενα χρόνια η Ελεγκτική Υπηρεσία (ΕΥ), όπως δήλωσε ο Γενικός Ελεγκτής Αντρέας Παπακωνσταντίνου, μιλώντας ενώπιον της Κοινοβουλευτικής Επιτροπής Οικονομικών, η οποία εξέτασε τον προϋπολογισμό της Υπηρεσίας για το 2025.

«Τα θέματα των προσφορών είναι πολλά εκατομμύρια και θέλουμε να βοηθήσουμε και να εντοπίσουμε παρατυπίες, αλλά και να βοηθήσουμε σε συνεργασία με το Γενικό Λογιστήριο, θέλουμε να αυξήσουμε τους διαχειριστικούς ελέγχους, να κάνουμε εξοικονόμηση (πόρων) στους οικονομικούς ελέγχους και να τους δώσουμε στους διαχειριστικούς ελέγχους για να προσθέσουμε και περισσότερη αξία στον πολίτη», υπογράμμισε.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ: Την ανάγκη αντιμετώπισης της υποστελέχωσης στην Υπηρεσία Εσωτερικού Ελέγχου εξέφρασε η Έφορος

Ειδικότερα, όσον αφορά το τι θέλει να κάνει η ΕΥ τα επόμενα χρόνια, ο κ. Παπακωνσταντίνου είπε ότι γύρω στο 60 - 65% του προσωπικού, δαπανά τον χρόνο στον οικονομικό έλεγχο και πρόσθεσε πως «επειδή έχουν αυξηθεί πολύ οι ελεγχόμενοι οργανισμοί», «θέλουμε να κάνουμε εξοικονόμηση πόρων» στον οικονομικό έλεγχο «έτσι ώστε να δώσουμε έμφαση στους κανονιστικούς, αλλά κυρίως στους διαχειριστικούς ελέγχους», οι οποίοι διαπιστώνουν αν οι οργανισμοί του κράτους εξυπηρετούν τον πολίτη.

Στο δεύτερο που θέλει να δώσει έμφαση η ΕΥ, σύμφωνα με τον κ. Παπακωνσταντίνου, είναι ο κλάδος των προσφορών (Διεύθυνση Τεχνικού Ελέγχου).

«Υπάρχουν σημαντικές προσφορές του κράτους, πολλά εκατομμύρια, τα οποία βλέπουμε αρκετά, είτε να μην ολοκληρώνονται στο χρόνο που είχαν καθοριστεί, είτε και να μην ολοκληρώνονται καθόλου, παρόλο που το κράτος δαπανά κάποια σημαντικά λεφτά», υπογράμμισε.

Ανέφερε ότι δεν θεωρεί πως υπάρχει «σε όλα το φαινόμενο της απάτης», αλλά ότι «χρειάζονται και καθοδήγηση κάποιοι οργανισμοί, χρειάζεται καλύτερη προετοιμασία πριν βγει η προσφορά».

«Το κράτος είναι ο μεγαλύτερος αγοραστής στην Δημοκρατία (και) πρέπει η διαπραγματευτική του δύναμη να πιέσει αυτούς που αναλαμβάνουν τα έργα να τα ολοκληρώσουν και αν δεν τα ολοκληρώσουν να αποκλειστούν για μεγάλη περίοδο, όχι να αποκλείονται και σε 3 χρόνια ξανά να κάνουν προσφορά και να παίρνουν ξανά έργα και να δημιουργείται ένας φαύλος κύκλος», υπογράμμισε.

Σε ερώτηση του βουλευτή του ΔΗΣΥ Ονούφριου Κουλλά αν αποκλείστηκαν κάποιοι για 3 χρόνια, ο ΓΕ είπε ότι από ό,τι έχει ενημερωθεί «είναι πολύ προβληματικό».

Ώσπου να ολοκληρωθεί αυτή τη διαδικασία μιας προσφοράς, μπορούν ξανά με κάποια παράθυρα να συμμετέχουν εκ νέου, πρόσθεσε.

Η Πρόεδρος της Επιτροπής Χριστιάνα Ερωτοκρίτου είπε ότι «το δημόσιο δεν τρέχει ούτε με την εγκυρότητα ούτε με την ταχύτητα ούτε με τη λογικότητα που κάποιος θεωρούσε ότι υφίσταται» και ενδεχομένως το δημόσιο να κλήθηκε να πληρώσει περισσότερα χρήματα επειδή δεν υπήρξε η τυπική επανάληψη της υποβολής εντός 24 ωρών του ίδιου εντύπου (του Τμήματος Τμήμα Φορολογίας και των Κοινωνικών Ασφαλίσεων) από τον προσφοροδότη, στην περίπτωση που το κράτος επανακήρυξε την ίδια προσφορά την επόμενη ημέρα.

Ο κ. Παπακωνσταντίνου είπε ότι οι αναθέτουσες αρχές όταν θέλουν να δώσουν έμφαση στην ποιότητα, βάζουν μία βαρύτητα ψηλή στην ποιότητα σε σχέση με την τιμή, «όμως η αδυναμία είναι στο γεγονός ότι τα ποιοτικά κριτήρια που καθορίζονται δεν είναι αντικειμενικά, δεν είναι αυτά που πρέπει να μας βοηθήσουν να πάμε στην ποιότητα και παίρνουν κάποιες δικαιολογίες…».

«Αυτό δεν είναι κριτήριο που μας βοηθά, με αποτέλεσμα να πληρώνουμε διπλάσια, πολλές φορές θεωρώντας ότι παίρνουμε ποιότητα, αλλά τελικά έχουμε προβληματικές προσφορές», πρόσθεσε.

Προϋπολογισμός

Σε σχέση με τον προϋπολογισμό της ΕΥ, ο κ. Παπακωνσταντίνου είπε είναι αρκετά απλός με την έννοια ότι είναι ξεκάθαρα τα κονδύλια που απαιτούνται για να λειτουργήσει η Υπηρεσία και πρόσθεσε ότι το μεγαλύτερο κομμάτι είναι το κόστος προσωπικού στο οποίο δεν υπάρχει κάποια αύξηση».

«Είναι αλήθεια ότι στα θέματα προσωπικού οι ανάγκες έχουν αυξηθεί πάρα πολύ, διότι και οι οργανισμοί και τα ταμεία που ελέγχει η ελεγκτική υπηρεσία αυξάνονται συνεχώς», ανέφερε και πρόσθεσε ότι «υπάρχουν και οι καθυστερημένοι έλεγχοι που πρέπει από τις προτεραιότητες που έχω θέσει να ολοκληρωθούν», όπως σε κοινότητες και δημαρχία.

Είπε ακόμη ότι ένα μεγάλο κονδύλι είναι η αγορά υπηρεσιών, που αφορά τη μετάβαση του Γενικού Λογιστηρίου στην λογιστική αρχή των δεδουλευμένων αντί των εισπράξεων κάτι που καθυστέρησε και «τώρα θα γίνει».

Ανέφερε επίσης ότι κάτι ιδιαίτερο που έχει εντοπίσει η ΕΥ είναι πως το κράτος χρησιμοποιεί αρκετά λογισμικά συστήματα» και «δεν υπάρχει εντελώς μια ενοποίηση» και σημείωσε πως τα στοιχεία που αξιολογεί η ΕΥ βγαίνουν από αυτά τα λογισμικά και «για αυτό θέλουμε την αγορά εξειδικευμένων υπηρεσιών για να δούμε την αξιοπιστία της πληροφορίας».

Η Πρόεδρος της Επιτροπής Χριστιάνα Ερωτοκρίτου εξέφρασε την ικανοποίηση του ΔΗΚΟ για τη λειτουργία και το έργο που παράγει η ΕΥ και πρόσθεσε ότι «το έργο που επιτελεί η ΕΥ είναι πολύ μεγαλύτερο από τον αριθμό του προσωπικού της».

Η κ. Ερωτοκρίτου εξέφρασε ικανοποίηση γιατί υπάρχει μεγάλη αύξηση (δεκαπλασιασμός) αναπτυξιακών δαπανών της ΕΥ για το 2025 και «προφανώς αυτή η τεράστια αύξηση οφείλεται για την επένδυση της ΕΥ σε νέα λογισμικά και χρήση της τεχνολογίας», ενώ συμφώνησε με τη διατύπωση σε σημείωμα της ΕΥ «περί διαφύλαξης της ανεξαρτησίας» της Υπηρεσίας.

Τέλος, εξέφρασε την απόλυτη στήριξή της στο σημαντικό έργο που έχει να κάνει η ΕΥ.

Ο βουλευτής του ΔΗΣΥ Ονούφριος Κουλλά αναφέρθηκε σε νευραλγική υπηρεσία όπως είναι η ΕΥ και «για ορθή λειτουργία του κράτους και του δημοκρατικού πολιτεύματος» και πρόσθεσε πως «στόχος μας πρέπει να είναι ότι πρέπει να βελτιωθούμε», ενώ έκανε λόγο για κοινά σφάλματα που κάνουν οι αναθέτουσες αρχές στο θέμα των προσφορών.

Ο κ. Κουλλά αναφέρθηκε μεταξύ άλλων στην ανάγκη να μαζεύονται όλα αυτά τα σφάλματα των αναθετουσών αρχών έτσι ώστε το σφάλμα ενός Υπουργείου να μην είναι σφάλμα άλλου Υπουργείου ή υπηρεσίας μετά από έξι μήνες.

Ο βουλευτής του ΑΚΕΛ Χρίστος Χριστοφίδης ρώτησε μεταξύ άλλων κατά πόσον έχει υποβληθεί η καταγγελία για τον EuroAsia από την ΕΥ όπως η ίδια είχε αναφέρει ότι θα γινόταν στην ευρωπαϊκή εισαγγελία για την περίοδο πριν από το νέο φορέα υλοποίησης του έργου, ΑΔΜΗΕ, ενώ ζήτησε να μάθει αν έχει ενημερωθεί η Ευρωπαϊκή Επιτροπή για τη συμφωνία Κυβέρνησης με ΟΠΑΠ και υπάρχει εκτίμηση της ΕΥ ότι συνεπάγεται απώλεια €250 εκ. για την Κυπριακή Δημοκρατία.

Επιπλέον, ο κ. Χριστοφίδης χαιρέτισε αναφορά ΕΥ ότι θα συνεχίσει τις θεματικές εκθέσεις, πρόσθεσε ωστόσο ότι ενώ στους τελευταίους 9 μήνες υπήρξαν κάθε μήνα περίπου 4 εκθέσεις, στους τελευταίους δύο μήνες δεν υπάρχει καινούργια έκθεση και ζήτησε να ενημερωθεί αν έχει αλλάξει κάτι στην πολιτική της ΕΥ.

Ο κ. Χριστοφίδης ρώτησε επίσης για καταγγελίες που υπέβαλε το ΑΚΕΛ στην ΕΥ όπως για παράδειγμα «να γίνει ουσιαστικός έλεγχος» του Φορέα που χειρίζεται η Πρώτη Κυρία και «έλεγχος κατά πόσον εφαρμόζεται αξιοκρατία».

Τέλος ο κ. Χριστοφίδης ευχαρίστησε την ΕΥ για το ότι κινήθηκε άμεσα και εξέδωσε παράλληλη έκθεση σε σχέση με καταγγελίες από μέρους του ΑΚΕΛ κατά της διαφθοράς.

Απαντώντας ο Γενικός Ελεγκτής είπε ότι δεν έκανε οποιαδήποτε αλλαγή σε ό,τι αφορά τον ρυθμό έκδοσης των εκθέσεων και πρόσθεσε ότι για να βγει μια έκθεση χρειάζεται δουλειά οκτώ ή εννέα μηνών.

Σε σχέση με την αναφορά του κ. Χριστοφίδη για «καταγγελία οποιουδήποτε», από μέρους της ΕΥ, σε διεθνή Σώματα, ο κ. Παπακωνσταντίνου είπε ότι από τον καιρό που έχει αναλάβει δεν έχουν προβεί «σε οποιανδήποτε καταγγελία», αλλά «είμαστε στο στάδιο της διερεύνησης», προσθέτοντας ότι έχουν ζητήσει κάποια επιπλέον στοιχεία».

Αναφορικά με τη συμφωνία για τον ΟΠΑΠ, ο κ. Παπακωνσταντίνου είπε ότι δεν μπορεί αυτή την στιγμή να απαντήσει γιατί δεν έχει διαφοροποιηθεί η θέση της ΕΥ και ζήτησε χρόνο για να ενημερωθεί επί αυτού.

Ο βουλευτής του Κινήματος Οικολόγων Συνεργασία Πολιτών Σταύρος Παπαδούρης συνεχάρη τον κ. Παπακωνσταντίνου για τα νέα του καθήκοντα, λέγοντας ότι «έχει αναλάβει ένα θεσμό που αναβαθμίστηκε αρκετά τα τελευταία χρόνια και ελπίζω να αναβαθμιστεί ακόμη περισσότερο».

Επίσης, ο κ. Παπαδούρης είπε ότι κάθε έκθεση της ΕΥ συνοδεύεται από κάποιες συστάσεις, ιδιαίτερα στα θέματα διαγωνισμών προσφορών και πρόσθεσε πως «έχουμε σοβαρό πρόβλημα» σε αυτό το θέμα.

«Λες και κάποιες εταιρείες έχουν μάθει πώς να ξεκινούν ένα έργο, σε κάποια φάση να το σταματούν, να το οδηγούν σε διαιτησία, να έχουμε αίτημα επιμήκυνσης αποπεράτωσης του έργου και αύξησης του κόστους», πρόσθεσε.

Ο κ. Παπαδούρης διερωτήθηκε κατά πόσον θα ήταν καλά να ενημερώνεται η Βουλή για το πόσες συστάσεις της ΕΥ έχουν υιοθετηθεί για να υπάρχει μετρήσιμο αποτέλεσμα, ενώ ζήτησε τη θέση του ΓΕ σε σχέση με την δημιουργία Εφοριακού Συμβούλιο.

Επί του προκειμένου, ο ΓΕ είπε ότι η ΕΥ θα καταθέσει προστάσεις για να το κάνει να δουλέψει καλύτερα.

«Είτε του μονοπρόσωπου είτε του πολυπρόσωπου και τα δύο συστήματα έχουν τις αδυναμίες τους, αλλά το θέμα είναι ό,τι αποφασίσετε να τα μπολιάσουμε ούτως ώστε να δουλέψουν καλύτερα», κατέληξε.

Πηγή: ΚΥΠΕ

Δειτε Επισης

Παρέμβαση Κασουλίδη: Πρέπει οι υποδομές της και οι βάσεις της να αναβαθμιστούν με ΝΑΤΟϊκές προδιαγραφές
Κάνει λόγο για απειλές το «υπεξ» λόγω εξοπλισμών-Αυξάνουν τις πιθανότητες για να έρθει η καταστροφή στο νησί
Για διαχωριστικές παθογένειες στην Ομοσπονδία που υπήρχαν και το '60 κάνει λόγο ο Ε/κ διαπραγματευτής
Ζήτησε από την Κυβέρνηση «να αφήσουν τα του ΔΗΣΥ στον ΔΗΣΥ» η Αννίτα
Γ. Εισαγγελέας: Την μέρα που θα νιώσω ότι μία απόφασή μου επηρεάζεται, είναι η μέρα που θα πάω σπίτι μου
Κυπριακό κι εξελίξεις στην περιοχή συζήτησαν Στεφάνου-Ταλάτ
Νέοι πυροβολισμοί από τον τέως πρόεδρο του ΔΗΣΥ-«Η φωνή του Αβέρωφ δεν θα σιγήσει»
Χ. Κληρίδης: Λανθασμένη η απόφαση τροποποίησης Συντάγματος, σε καμία περίπτωση δεν δικαιολογείται
Ξέσπασμα κατά Κυβέρνησης και πρώην Συναγερμικών-«Αποδομούν με απύθμενη αχαριστία τον ΔΗΣΥ»
Ανέλαβε προσωπικά την ευθύνη για την συνεδρία-μπάχαλο η Πρόεδρος της Βουλής