Προεδρικά βέλη εναντίον Αβερωφικών-«Οι εκλογές για μένα έχουν τελειώσει, για αυτούς δεν έχουν τελειώσει»

Σε δύο παράγοντες αποδίδει ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας την κακή δημοσκοπική του εικόνα: Στον Αβέρωφ Νεοφύτου και το περιβάλλον του, που όχι μόνο δεν θα μιλήσουν ποτέ θετικά για αυτήν τη διακυβέρνηση αλλά καθημερινά προσπαθούν να δημιουργήσουν και προβλήματα, όπως είπε, και στο γεγονός πως η Κυβέρνησή του τόλμησε να αγγίξει θέματα που επηρεάζουν βαθιά ριζωμένα συμφέροντα σε αυτή τη χώρα.

Σε συνέντευξή του στο ΡΙΚ αναφέρθηκε κατ’ επανάληψη στην προηγούμενη ηγεσία του ΔΗΣΥ, διαχωρίζοντας την από την νυν, υπογραμμίζοντας το γεγονός πως προτίμησαν να υποστηρίξουν τον υποψήφιο του ΑΚΕΛ παρά ένα πρόσωπο που προερχόταν από τη δική τους παράταξη. Αντιθέτως, διαβεβαίωσε ότι έχει πολύ καλή σχέση με την Αννίτα Δημητρίου, σε αντίθεση με αυτούς που θεωρεί πως, ό,τι και να κάνει, θα βρουν τρόπο να το αντικρίσουν επικριτικά.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΔΩ: Δίνει απαντήσεις για Οδυσσέα ο Πρόεδρος-«Είπα του Γενικού και Βοηθού πως αν χάσουν πρέπει να πάνε σπίτι τους»

Ερωτηθείς για τα κόμματα της συμπολίτευσης, ανέφερε πως «εκτιμώ ιδιαίτερα το γεγονός ότι τα τρία κόμματα που στήριξαν την υποψηφιότητά μου διαδραμάτισαν καθοριστικό ρόλο στην εκλογή μου. Κακά τα ψέματα. Ήταν σημαντικό για μένα ότι στήριξαν τη δική μου υποψηφιότητα. Έχουμε μια καλή συνεργασία. Αλλά με απόλυτη ειλικρίνεια, αυτή η συνεργασία μπορεί να γίνει καλύτερη. Και είναι δική μου ευθύνη, όχι δική τους, να γίνει καλύτερη. Και είναι κάτι για το οποίο εργαζόμαστε και αναλαμβάνω εγώ την ευθύνη για το γεγονός ότι πρέπει να γίνει καλύτερη».

Από την άλλη, είπε πως «ο ΔΗΣΥ θεωρώ, στη βάση του προγράμματός μας, στη βάση των πολιτικών μας, πέραν του γεγονότος ότι -θα το επαναλάβω- κάποιοι, ό,τι κι αν κάνουμε, δεν πρόκειται ποτέ να το χαιρετίσουν, να το δουν θετικά. Δεν θα αλλάξουν». «Τους βλέπουμε καθημερινά. Η προηγούμενη ηγεσία επέλεξε να υποστηρίξει τον υποψήφιο του ΑΚΕΛ. Δεν μιλώ για την Αννίτα Δημητρίου, με την οποία έχω μια πολύ καλή σχέση, μια πολύ καλή επαφή. Και για αυτό διάβαζα, ότι δεν μιλάμε κτλ. Τίποτα από όλα αυτά δεν ισχύει», πρόσθεσε.

«Με τον Αβέρωφ Νεοφύτου δεν μιλάμε. Είχαμε μια συνάντηση, ζήτησε να με δει για ένα συγκεκριμένο θέμα. Ήταν καλή η συνάντηση. Είπαμε κάποια πράγματα, τα οποία αναιρέθηκαν από δικής του πλευράς σε τρεις τέσσερις μέρες. Αντιλήφθηκα ότι δεν υπάρχει καμία διάθεση. Συζητήσαμε κατά κύριο λόγο για το Κυπριακό», διευκρίνισε ο Νίκος Χριστοδουλίδης.

«Αυτοί οι άνθρωποι δεν θα αλλάξουν ποτέ. Και βλέπουμε και μέσα από δηλώσεις τους. Βλέπω και κάποια πράγματα τα οποία θεωρούν ότι τιμωρούν την Κυβέρνηση, προκαλούν κόστος στην Κυβέρνηση, αλλά είναι την κοινωνία στο τέλος της ημέρας. Ξέρετε ότι πήραμε νομοσχέδιο, πρόταση στη Βουλή, να βάλουμε ανώτατο όριο στην τιμή κάποιων προϊόντων, ξεκινώντας από το νερό. Να βάλουμε 50 σεντ το νερό, ένα πλαφόν. Ξέρετε πόσο καιρό; Έξι μήνες νομίζω δεν συζητείτο καν, θεωρώντας ότι αυτό θα τιμωρήσει, να δημιουργήσουμε προβλήματα στην Κυβέρνηση», πρόσθεσε.

«Ακόμη και αυτοί που δεν με έχουν ψηφίσει, είμαι Πρόεδρος και αυτής της μερίδας του κυπριακού λαού, που έχει το δικαίωμα να μου κάνει κριτική από το πρωί μέχρι το βράδυ. Έχει το δικαίωμα να λέει ό,τι λέει. Ζούμε σε μια δημοκρατική χώρα. Αλλά εγώ είμαι Πρόεδρος για όλους τους συμπατριώτες μας», είπε ο κ. Χριστοδουλίδης.

Κληθείς να σχολιάσει το γεγονός πως κατηγορείται πως χτίζει εικόνα όχι του είναι αλλά του φαίνεσθαι, υπέδειξε ότι «αν ίσχυε αυτό θα αντανακλόταν και στις δημοσκοπήσεις. Εάν με ενδιέφερε μόνο η εικόνα μου, εκεί που θα φαινόταν, πρώτα και πάνω από όλα, θα ήταν στις δημοσκοπήσεις. Τόσα χρόνια λέγαμε, και ιδιαίτερα στην προεκλογική εκστρατεία, ότι οι θετικές δημοσκοπήσεις ήταν λόγω της εικόνας. Τώρα λένε ότι είμαι μόνο εικόνα. Δεν συμβαδίζει αυτό. Αν ήμουν μόνο εικόνα και εντυπώσεις, θα έκανα ανακοινώσεις στη βάση της πίεσης ή όλων όσων ακούγονται. Ποτέ δεν το έπραξα αυτό. Ακούω όσα λέγονται αλλά δεν είναι αυτά που καθορίζουν τις αποφάσεις μου».

Ερωτηθείς αν τρώει Αβερωφικούς, ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας τόνισε πως «δεν τρώω αβερωφικούς, δεν τρώω ΑΚΕΛικούς, δεν τρώω κανέναν. Πηγαίνω σε αυτό που έλεγα στην αρχή, για κάποιους ανθρώπους οι οποίοι επέλεξαν την δεύτερη Κυριακή, αντί να στηρίξουν κάποιο που προερχόταν από το κόμμα τους, να στηρίξουν τον υποψήφιο του ΑΚΕΛ, που για ό,τι κι αν κάνουμε, ακόμα και στο ποδόσφαιρο που πάω, ό,τι κι αν κάνω, θα μου κάνουν κριτική».

Δημοσκοπήσεις

Ο Νίκος Χριστοδουλίδης κλήθηκε να τοποθετηθεί και επί της κακής δημοσκοπικής εικόνας της Κυβέρνησής του, αποδίδοντας την σε δύο παράγοντες. Ταυτόχρονα έστειλε το μήνυμα πως η εξωτερική και εσωτερική πολιτική είναι αλληλένδετες.

«Διάβαζα ότι έξω πάμε καλά αλλά μέσα δεν πάμε καλά και η εξωτερική πολιτική δεν έχει καμία σχέση με την εσωτερική πολιτική, κάτι που διαφωνώ, κάτι που αποδεικνύεται σε όλες τις περιπτώσεις ότι δεν ισχύει. Στην προεκλογική εκστρατεία όταν πήγαινα ξέρετε ποιο ήταν το πιο μεγάλο θέμα; Το μεταναστευτικό. Σήμερα δεν το βλέπουμε, δεν το συζητά κανείς, δεν διαβάζουμε στις εφημερίδες για το μεταναστευτικό. Γιατί; Γιατί λύσαμε σε μεγάλο βαθμό αυτό το πρόβλημα.

Όταν είχαμε το πρόβλημα με τον Λίβανο, κάθε μέρα να έρχονται εδώ 500 μετανάστες, πώς το λύσαμε; Είναι οι καλές εξωτερικές σχέσεις που έχουμε, που αποδείξαμε στην ΕΕ, με ουσιαστικό λόγο και ρόλο σε όλα τα θέματα, ότι η Κυπριακή Δημοκρατία δεν είναι μονοθεματική. Πήρα τηλέφωνο την Πρόεδρο της Επιτροπής, ανταποκρίθηκε σε μια εβδομάδα, συναντηθήκαμε στην Αθήνα στο πλαίσιο του συνεδρίου της Νέας Δημοκρατίας και ήρθε στην Κύπρο και πήγαμε μαζί στον Λίβανο. Αν δεν είχαμε ουσιαστική εξωτερική πολιτική, δεν θα λύναμε σε μεγάλο βαθμό ένα τέτοιο θέμα», εξήγησε.

«Ξέρετε τι συζητήσαμε προχθές με τον Αμερικανό Πρόεδρο; Ενδεχόμενες αμερικανικές επενδύσεις στην Κύπρο, που σχετίζονται άμεσα με τις πολιτικές σχέσεις. Πρωτοβουλία Αμάλθεια, είδαμε σε διεθνές επίπεδο θετική είδηση για την Κύπρο. Θετική είδηση. Αυτό επηρεάζει το πώς μας προσεγγίζουν οι πιθανοί επενδυτές, όλοι αυτοί που ενδιαφέρονται. Το να επενδύσουν σημαίνει καλύτερες θέσεις εργασίας, σημαίνει μείωση της ανεργίας, σημαίνει πολλά για το εσωτερικό», τόνισε.

Επανερχόμενος στο θέμα των Συναγερμικών, ανέφερε πως «θυμάμαι πολύ καλά από την προεκλογική εκστρατεία τις φούσκες που θα ξεφουσκώσουν, που αναφέρονταν σε μένα. Υπάρχει μια μερίδα του κυπριακού λαού, η οποία, ό,τι κι αν κάνουμε, δεν θα μας προσεγγίσει ποτέ μα ποτέ θετικά. Και αυτή η μερίδα είναι όλοι αυτοί που τη δεύτερη Κυριακή -και το λέω με στεναχώρια- η ηγεσία του ΔΗΣΥ, όχι η σημερινή, η τότε ηγεσία, επέλεξε να υποστηρίξει όχι κάποιον που προερχόταν από τον χώρο του ΔΗΣΥ. Επέλεξε να υποστηρίξει τον υποψήφιο του ΑΚΕΛ. Όχι μόνο δεν θα μιλήσουν ποτέ θετικά για αυτήν τη διακυβέρνηση αλλά καθημερινά προσπαθούν να δημιουργήσουν και προβλήματα. Αυτοί δεν θα αλλάξουν ποτέ».

«Δεν είναι η πλειοψηφία του ΔΗΣΥ. Είναι μια μερίδα. Το λέω για να σας δείξω το πάθος που είχαν. Σκεφτείτε. Κάποιος που προερχόταν από τον χώρο τους και επέλεξαν, όχι να υποστηρίξουν, να συνεργαστούν για να επηρεάσουν και τους απλούς ψηφοφόρους του ΔΗΣΥ. Ο πρώτος λόγος για τις δημοσκοπήσεις είναι το πάθος αυτών των ανθρώπων», πρόσθεσε.

«Ο δεύτερος είναι ότι τολμήσαμε να αγγίξουμε θέματα που επηρεάζουν βαθιά ριζωμένα συμφέροντα σε τούτη τη χώρα. Νομική Υπηρεσία, Ελεγκτική Υπηρεσία. Τόλμησα, εγώ που αυτοί που είπα προηγουμένως, καθημερινά με χαρακτηρίζουν αναποφάσιστο, να φέρω το FBI στην Κύπρο για να καθαρίσουμε το όνομα τούτης της χώρας. Ξέρετε πόσα συμφέροντα επηρεάστηκαν από την απόφασή μου αυτή; Ξέρετε ότι μέχρι και σε ξένους που βρίσκονται στην χώρα μας πήγαιναν και με κατηγορούσαν για αυτή την απόφαση, λέγοντας ότι τέτοιες σκιές υπάρχουν και για το Λουξεμβούργο, για την Μάλτα, αλλά οι αντίστοιχοι επικεφαλής των Κυβερνήσεων δεν φέρνουν το FBI να διερευνήσει.

Ενιαίος Εποπτικός Μηχανισμός. Είδατε και δημόσια τις αντιδράσεις. Τολμήσαμε και στο Βασιλικό και στο Λιμάνι Λάρνακας και στα αεροδρόμια να χαλάσουμε συμφωνίες που υπήρχαν και να τις επαναδιαπραγματευτούμε. Να κάνουμε Γνωμοδοτικό Συμβούλιο, αλλάζοντας κάτι που υπήρχε βαθιά ριζωμένο. Αγγίξαμε και επηρεάσαμε συμφέροντα κάποιων που έμαθαν να λειτουργούν με ένα τρόπο. Όλοι αυτοί θα συνεχίσουν να πολεμούν αυτή την Κυβέρνηση.

Δεν πρόκειται, όσες δημοσκοπήσεις και αν βγουν, να αλλάξω αυτή την προσέγγιση, όσοι κι αν επηρεάζονται. Και είμαι σίγουρος, επειδή κάνουμε και εμείς δημοσκοπήσεις και βλέπουμε τις τάσεις, ότι το πρόσημο αυτής της διακυβέρνησης θα είναι θετικό. Δεν απορρίπτω, εξηγώ τις δημοσκοπήσεις. Δεν αμφισβητώ κανένα δημοσκόπο. Αλλά υπάρχουν συμφέροντα τα οποία επηρεάζουν, που είναι βαθιά ριζωμένα. Υπάρχουν και δεδομένα. Και σκεφτείτε το. Η ηγεσία του κόμματος από το οποίο προερχόμουν επέλεξε τον υποψήφιο του ΑΚΕΛ. Οι εκλογές για μένα έχουν τελειώσει, για αυτούς δεν έχουν τελειώσει», δήλωσε ο Νίκος Χριστοδουλίδης.

Προεδρικές 2028

Ο Πρόεδρος κλήθηκε να απαντήσει και κατά πόσον σκέφτηκε το ενδεχόμενο απέναντί του, στις Προεδρικές Εκλογές του 2028, να βρεθεί ο τέως Γενικός Ελεγκτής Οδυσσέας Μιχαηλίδης, όπως φημολογείται. «Οποιοσδήποτε έχει το δικαίωμα να είναι υποψήφιος, συμπεριλαμβανομένου του κ. Μιχαηλίδη», απάντησε.

Ερωτηθείς, ωστόσο, κατά πόσον θα είναι ο ίδιος ξανά υποψήφιος, έδωσε μια πιο ασαφή απάντηση. «Όταν πάρω την απόφαση αν θα είμαι το 2028 ή όχι, και η απόφαση αυτή θα είναι στηριγμένη στο έργο που θα παράξει αυτή η Κυβέρνηση, όποιος πολίτης αυτής της χώρας θέλει μπορεί να είναι υποψήφιος», είπε.

Δειτε Επισης

Ν. Χριστοδουλίδης: Να μην επιχειρήσουν άλλα κράτη όπως η Τουρκία να εκμεταλλευτούν το κενό στη Συρία
Α. Δημητρίου: Δεν πρόκειται ποτέ να συμβιβαστούμε με μισή πατρίδα
Επίσκεψη εργασίας σε Ισραήλ και Παλαιστίνη θα πραγματοποιήσει ο Κόμπος-Στο επίκεντρο η κατάσταση στη Μέση Ανατολή
Κανονικά και σύμφωνα με τον σχεδιασμό προχωρά η ΚΔ για το Great Sea Interconnector-«Θα ενημερώσουμε την Ελληνική Κυβέρνηση»
Στο επίκεντρο το Κυπριακό ενόψει της σύγκλησης πολυμερούς διάσκεψης-Επικοινωνία ΠτΔ με Φον ντερ Λάιεν
Ν.Χριστοδουλίδης: Επενδύουμε ουσιαστικά στη νέα προσπάθεια ΓΓ ΟΗΕ για το Κυπριακό
Λαμβάνει μέτρα το τουρκικό ΥΠΑΜ για προστασία του ψευδοκράτους
Υπήρχαν πληροφορίες για «σύλληψη» του γεωργού από τον κατοχικό στρατό-Η τοποθέτηση του ΥΠΕΞ
Διαψεύδει την ΟΥΝΦΙΚΥΠ ο γεωργός-«Πήραμε έγκριση από την Τετάρτη, χτύπησαν δύο τρακτέρ»
Κάνει λόγο για καλή θέληση της τ/κ πλευράς για τα σημεία διέλευσης σύμβουλος του Τατάρ