Δίνει απαντήσεις για Οδυσσέα ο Πρόεδρος-«Είπα του Γενικού και Βοηθού πως αν χάσουν πρέπει να πάνε σπίτι τους»
09:14 - 08 Νοεμβρίου 2024
Δύο μήνες μετά την παύση του Οδυσσέα Μιχαηλίδη από το Ανώτατο Συνταγματικό Δικαστήριο, ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας σπάει τη σιωπή του και μιλά για τη σχέση του με τον τέως Γενικό Ελεγκτή, επαναλαμβάνοντας από τη μια πως δεν υπέγραψε τη σχετική αίτηση του Γενικού και Βοηθού Γενικού Εισαγγελέα, ενώ από την άλλη τοποθετείται για το θέμα των συντάξεών του, με τον Νίκο Χριστοδουλίδη να τάσσεται υπέρ της καταβολής των ωφελημάτων του.
Ο Νίκος Χριστοδουλίδης σε συνέντευξή του στο ΡΙK, μίλησε για τη σχέση που είχε με τον Οδυσσέα Μιχαηλίδη, ενόσω ο Πρόεδρος υπηρετούσε στις Κυβερνητικού Εκπροσώπου και του υπουργού Εξωτερικών, λέγοντας πως «ήμασταν φίλοι με τον Οδυσσέα Μιχαηλίδη. Βρισκόμασταν και για φαγητό και για καφέ. Δυστυχώς δεν έχουμε επαφή πλέον. Επί προηγούμενης διακυβέρνησης όταν υπήρξε κρίση με την εκτελεστική εξουσία, την μια φορά ήμουν κυβερνητικός εκπρόσωπος και έκανα παρέμβαση. Έφερα εδώ στο γραφείο του γενικού εκπροσώπου τον κ. Οδυσσέα και τον κ. Τουμαζή, διότι είχε δημιουργηθεί μια κρίση με τον ΘΟΚ που πήγε στην κατεχόμενη Σαλαμίνα για τα λεωφορεία, τα λεφτά και ούτω καθεξής. Ήταν μεταξύ 2014 και 2018. Με δική μου πρωτοβουλία, ώστε να πέσουν οι τόνοι και το πετύχαμε».
ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΔΩ: Στρωμένο πλέον το χαλί για τις θεσμικές μεταρρυθμίσεις-Τα δεδομένα υπέρ της Κυβέρνησης για ολικό λίφτινγκ
Όπως είπε «όταν ήμουν υπουργός Εξωτερικών και πάλι έγινε μια κρίση με την εκτελεστική εξουσία και βρεθήκαμε στο γραφείο μου με τον κ. Μιχαηλίδη. Συζητήσαμε, μεσολάβησα. Δεν είπα ότι ήθελε ο κ. Αναστασιάδης να τον παύσει, είπα ότι υπήρχε κρίση που δεν ξέραμε που θα οδηγούσε. Μίλησα με όσους έπρεπε να μιλήσω για να πέσουν οι τόνοι και με τον Πρόεδρο. Είχαμε φιλικές σχέσεις, βρισκόμασταν και για φαγητό».
Σημείωσε επίσης πως «όταν ανέλαβα Πρόεδρος, πιστεύω ότι ο κ. Μιχαηλίδης με ψήφισε κιόλας, δεν ξέρω τι κάνει ο καθένας πίσω από ένα παραβάν, αλλά το πιστεύω. Όταν συναντηθήκαμε εδώ ξέρετε ποιο ήταν το πρώτο θέμα που μου έθεσε; Το αεροδρόμιο της Λάρνακας και τη συμφωνία με τη Hermes, που υπήρξε σύγκρουση και με την προηγούμενη Κυβέρνηση. Ακολούθησα τη δική του εισήγηση, που ήταν ορθή και αυτές τις μέρες θα δημοσιοποιηθεί, ήρθαμε σε μια συμφωνία πιο συμφέρουσα για την Κυβέρνηση».
Ο κ. Μιχαηλίδης σε συνέντευξή του στο ΚΥΠΕ, συνέχισε ο Πρόεδρος, «αναφέρθηκε στις σχέσεις του με αυτή την Κυβέρνηση, ότι είναι σαφώς καλύτερες. Μου έθεσε επίσης το θέμα των συνεργατών και προχωρήσαμε με τέσσερα άτομα, τα οποία αναγκάστηκαν να φύγουν μέσα στα πλαίσια των κανονισμών. Έπρεπε να φύγουν. Τα έχω μαζί μου σήμερα, διότι εγώ δεν τους προστάτευσα, επειδή λέτε ότι βολεύω τους δικούς μου».
Πώς χάλασαν οι σχέσεις και η προσφυγή για την παύση
Σε ότι αφορά για την αίτηση που καταχώρησε ο Γενικός και Βοηθός Γενικός Εισαγγελέας, ο Νίκος Χριστοδουλίδης για άλλη μια φορά τράβηξε διαχωριστική γραμμή από τις ενέργειες των επικεφαλής της Νομικής Υπηρεσίας, οι οποίοι είχαν μεταβεί στο Προεδρικό προκειμένου να υπογράψει τη σχετική αίτηση για παύση του Οδυσσέα, πράγμα το οποίο δεν έπραξε ο Πρόεδρος, ο οποίος τους πρότεινε να καλέσουν τον Γενικό Ελεγκτή για να συζητήσουν πριν πάρουν τις αποφάσεις τους, αλλά εκείνοι αρνήθηκαν.
Όπως ανέφερε, «η δουλειά μου δεν είναι να ρίχνω λάδι στη φωτιά, αλλά να τη σβήνω. Ήρθαν εδώ ο Γενικός και ο Βοηθός Γενικός Εισαγγελέας και μου ζήτησαν να συνυπογράψω την προσφυγή στο Δικαστήριο και τους είπα δεν θα το πράξω. Αν είχα οτιδήποτε από τον κ. Μιχαηλίδη θα το έπραττα. Μια υπογραφή από τον Πρόεδρο θα ήταν σαφώς πιο ενισχυτική. Δεν επηρεάζεται η Δικαιοσύνη, αλλά αντιλαμβάνεστε ότι ενισχύει».
ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΔΩ: Ο επίλογος της θεσμικής κρίσης, το κλείσιμο του κύκλου και το «φάντασμα» του Οδυσσέα
Ο Πρόεδρος είπε ακόμα πως στον Γενικό και τον Βοηθό Γενικό είπε «όταν πάτε στο Δικαστήριο, αν χάσετε την υπόθεση θα πρέπει να πάτε σπίτι σας. Το γνωρίζετε; Μου είπαν το γνωρίζουν. Τους είπα να κάνουμε μια προσπάθεια να καλέσουμε και τον Οδυσσέα να συζητήσουμε και ήταν αρνητικοί. Ο Γενικός Εισαγγελέας μου είπε ότι έκαναν και πρωτόκολλο συνεργασίας αλλά δεν δουλεύει αυτό».
Σημείωσε επίσης ότι «οι δικηγόροι του κ. Μιχαηλίδη, για να ενισχύσουν την επιχειρηματολογία τους, επικαλέστηκαν και δικές μου δηλώσεις περί εξαιρετικής δουλειάς του κ. Μιχαηλίδη. Είμαι απόλυτα ειλικρινής».
Σε σχέση με το πότε χάλασε η σχέση του με τον Οδυσσέα Μιχαηλίδη τόνισε πως «διαταράχθηκαν, όχι για τα μπάνια, που ήρθε να δει τα μπάνια, αλλά όταν με πήρε τηλέφωνο και μου είπε ότι ζήτησε από τον Αρχηγό Αστυνομίας να δει τα ονόματα όσων κατέχουν όπλα. Πήρα τον Αρχηγό και του είπα ότι με πήρε ο Γενικός Ελεγκτής. Μου εξήγησε ο Αρχηγός ότι δεν μπορεί να το κάνει επικαλούμενος προσωπικά δεδομένα. Ενημέρωσα τον Οδυσσέα, εκείνος πίστευε ότι μπορούσα να το επιβάλω στον Αρχηγό. Ήταν φιλική η σχέση μας και μου έστειλε διάφορα μηνύματα ότι μας πολεμά το σύστημα».
ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΔΩ: Γενικός Εισαγγελέας για παύση Οδυσσέα: Σεβαστά τα όσα ακούμε, αλλά θα πρέπει κάποιος να διαβάσει την απόφαση
Σε ότι αφορά στην απόφαση του Ανώτατου Συνταγματικού Δικαστηρίου, ο Νίκος Χριστοδουλίδης τόνισε πως «δεν είναι σωστό για τον Πρόεδρο να σχολιάσει το περιεχόμενο της απόφασης του Δικαστηρίου. Είμαι θεματοφύλακας του Συντάγματος και πρέπει να το διαφυλάττω. Διάβασα κι εγώ την απόφαση και κάποια πράγματα μου έκαναν κι εμένα εντύπωση. Δεν άγγιζαν τις ικανότητες του Οδυσσέα ως Γενικού Ελεγκτή, που κανένας δεν μπορεί να αμφισβητήσει».
Κληθείς να τοποθετηθεί για τα συνταξιοδοτικά του Οδυσσέα και το ενδεχόμενο να μην τα λάβει, είπε πως «χωρίς να παρεμβαίνω στους θεσμούς, θεωρώ ότι ο κάθε άνθρωπος που εργάστηκε δικαιούται συνταξιοδοτικά δικαιώματα. Ακόμα και στο Υπουργικό που έχουμε παύσεις δημοσίων υπαλλήλων για πολύ πιο σοβαρά αδικήματα καταβάλλονται τα συνταξιοδοτικά».
ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΔΩ: Για «παράνομη κατακράτηση» των συνταξιοδοτικών ωφελημάτων του κάνει λόγο ο Οδυσσέας Μιχαηλίδης