Η αλλαγή σκυτάλης στην Ουάσιγκτον, ο στρατηγικός διάλογος και η προεργασία του Προέδρου

Την συνάντηση που είχε το προηγούμενο χρονικό διάστημα με τεχνοκράτη, συνεργάτη του Ντόναλντ Τραμπ, αποκάλυψε σε συνέντευξή του στο ΡΙΚ ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας, επιθυμώντας να στείλει το μήνυμα ότι διαθέτει γέφυρες επικοινωνίας και με την επόμενη Κυβέρνηση των ΗΠΑ, μετά την μεγάλη ανάπτυξη των διμερών σχέσεων επί διακυβέρνησης Τζο Μπάιντεν.

Αυτό, βέβαια, δεν είναι μυστικό. Επί διακυβέρνησης Μπάιντεν, η Κυπριακή Δημοκρατία είχε αναπτύξει μια πολύ στενή σχέση με τον τότε Υπουργό Εξωτερικών του, Μάικ Πομπέο, ο οποίος θεωρείται πως είχε καθοριστικό ρόλο στην προώθηση των πολυμερών σχημάτων στην περιοχή και κυρίως σε ό,τι αφορά το Ισραήλ. Τότε ο κ. Πομπέο συνεργαζόταν ιδιαίτερα τόσο με τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας, Νίκο Αναστασιάδη, όσο και με τον Υπουργό Εξωτερικών, Νίκο Χριστοδουλίδη, και ουσιαστικά αυτοί έβαλαν τις βάσεις για αυτό που σήμερα γνωρίζουμε ως στρατηγικό διάλογο ΗΠΑ-Κύπρου.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΔΩ: Συνάντηση με συνεργάτη του Τραμπ είχε στην Κύπρο, πριν από τις εκλογές, ο Πρόεδρος Χριστοδουλίδης

Με βάση τα όσα μεταδίδονται από τα αμερικανικά ΜΜΕ, ο κ. Πομπέο, πρώην διευθυντής της CIA, αναμένεται να έχει ρόλο και στην νέα Κυβέρνηση Τραμπ, είτε με άλλη μία θητεία στο Υπουργείο Εξωτερικών, είτε αναλαμβάνοντας το Υπουργείο Άμυνας. Θεωρείται άνθρωπος κλειδί για τις σχέσεις με το Ισραήλ, μέσα από τις οποίες φαίνεται ότι περνούσαν και οι δεσμοί που ανέπτυξε με την Κύπρο.

Ωστόσο δεν ήταν ο κ. Πομπέο ο συνεργάτης του Ντόναλντ Τραμπ που συναντήθηκε με τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας, με την Κυβέρνηση να αρνείται να γνωστοποιήσει ποιος ήταν. Έτσι κι αλλιώς, μεγαλύτερη σημασία έχει το γεγονός πως υπήρξε προεργασία για το ενδεχόμενο εκλογής Τραμπ και όχι με ποιον έγινε. Αυτό που έκανε γνωστό η Κυβέρνηση πάντως είναι πως το συγκεκριμένο πρόσωπο δεν ήρθε στην Κύπρο για αυτό τον σκοπό, αλλά κλήθηκε στο Προεδρικό επειδή βρισκόταν στο νησί μας για άλλο λόγο.

«Συζητήσαμε και το θέμα της ενδεχόμενης εκλογής του κ. Τραμπ και το πώς θα αναπτυχθούν οι σχέσεις μας. Άρα είχαμε κινηθεί σαφώς πριν τις εκλογές, έτσι ώστε να διασφαλίσουμε κάποια πράγματα. Χαίρομαι με τη συζήτηση που είχα και το τι προέκυψε μέσα από αυτήν», δήλωσε ο κ. Χριστοδουλίδης. «Έχουμε σχέσεις με την αμερικανική διοίκηση επί διακυβέρνησης Τραμπ. Λαμβάνοντας υπόψιν και τον ρόλο της γραφειοκρατίας στις ΗΠΑ, επαναλαμβάνω ότι η σχέση μας όχι μόνο θα συνεχιστεί, θα ενισχυθεί σαφώς περισσότερο», πρόσθεσε.

Η αναφορά του στην γραφειοκρατία φαίνεται να σχετίζεται περισσότερο με το γεγονός πως ο στρατηγικός διάλογος εμπίπτει στον ευρύτερο σχεδιασμό της εξωτερικής πολιτικής των ΗΠΑ, ο οποίος, παρόλο που προφανώς εδράζεται σε πολιτική απόφαση, δεν παύει σε μεγάλο βαθμό να είναι ζήτημα που τυγχάνει υπηρεσιακού χειρισμού. Ως εκ τούτου, οι εξελίξεις που έχουν ήδη δρομολογηθεί αναμένεται από την Λευκωσία ότι θα προχωρήσουν κανονικά και εντός των χρονοδιαγραμμάτων τους, ανεξαρτήτως της αλλαγής σκυτάλης στην ηγεσία των ΗΠΑ.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΔΩ: Ο Χριστοδουλίδης, ο Κόμπος και ο κομβικός περιφερειακός ρόλος της Κύπρου

Προφανώς ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας επιθυμεί αυτή η αναβάθμιση των σχέσεων με τις ΗΠΑ όχι απλώς να συνεχιστεί αλλά και να ενισχυθεί περαιτέρω, από την στιγμή που έχει περάσει σε στρατηγικό επίπεδο. Φαίνεται ότι υπάρχει μία μετακίνηση στην αντίληψη της Ουάσιγκτον ως προς τον ρόλο της Κυπριακής Δημοκρατίας στην περιοχή τα τελευταία χρόνια, η οποία ξεκάθαρα ενισχύθηκε με τους χειρισμούς που έγιναν από την Κυβέρνηση τον τελευταίο ένα χρόνο σε ό,τι αφορά τις συγκρούσεις στην περιοχή. Έτσι, η Κύπρος δεν γίνεται αντιληπτή πλέον ως κάποιου είδους προέκταση των συμφερόντων της Τουρκίας στην Ανατολική Μεσόγειο αλλά ως ένας πυλώνας σταθερότητας και μία χρήσιμη διπλωματική παρουσία, η οποία δεν πρέπει να τελεί υπό τουρκική επικυριαρχία.

Οι σχέσεις ΗΠΑ-Τουρκίας δεν βρίσκονται στο καλύτερο τους επίπεδο, καθώς η εξωτερική πολιτική των δύο χωρών κινείται προς εντελώς αντίθετες κατευθύνσεις, με την Άγκυρα να αγνοεί τις κυρώσεις στην Μόσχα και να αποκαλεί «Χίτλερ» τον στενότερο σύμμαχο των ΗΠΑ στην περιοχή, στήνοντας ταυτόχρονα δίκτυα προστασίας σε τρομοκρατικές οργανώσεις. Αυτή η κατάσταση, ωστόσο, σε αντίθεση με τις δρομολογούμενες εξελίξεις, είναι ευμετάβλητη, καθώς ο Ντόναλντ Τραμπ, ο οποίος έχει μια καλή σχέση με τον Ερντογάν, έχει διακηρύξει πολλές φορές ότι σκοπεύει να βάλει ένα τέλος στους πολέμους, φτάνοντας μάλιστα στο σημείο να υποστηρίξει ότι θα φροντίσει να τελειώσει ο πόλεμος στην Ουκρανία μέσα σε 24 ώρες. Για αυτό και είναι σημαντικό να συνεχίσουν να αναπτύσσονται οι σχέσεις ΗΠΑ-Κύπρου ανεξαρτήτως από μια πιθανή βελτίωση στις αμερικανοτουρκικές σχέσεις.

Δειτε Επισης

ΠτΔ: Εάν ανταποκριθεί θετικά η Τουρκία είναι δυνατό να τεθεί το Κυπριακό στις ράγες της διαπραγμάτευσης
Απαντά στους τούρκους το ΥΠΕΞ-«Οι εθνικές επιδιώξεις μας αποτελούν επιδιώξεις της Ε.Ε»
Ν. Χριστοδουλίδης: Να μην επιχειρήσουν άλλα κράτη όπως η Τουρκία να εκμεταλλευτούν το κενό στη Συρία
Α. Δημητρίου: Δεν πρόκειται ποτέ να συμβιβαστούμε με μισή πατρίδα
Επίσκεψη εργασίας σε Ισραήλ και Παλαιστίνη θα πραγματοποιήσει ο Κόμπος-Στο επίκεντρο η κατάσταση στη Μέση Ανατολή
Κανονικά και σύμφωνα με τον σχεδιασμό προχωρά η ΚΔ για το Great Sea Interconnector-«Θα ενημερώσουμε την Ελληνική Κυβέρνηση»
Στο επίκεντρο το Κυπριακό ενόψει της σύγκλησης πολυμερούς διάσκεψης-Επικοινωνία ΠτΔ με Φον ντερ Λάιεν
Ν.Χριστοδουλίδης: Επενδύουμε ουσιαστικά στη νέα προσπάθεια ΓΓ ΟΗΕ για το Κυπριακό
Λαμβάνει μέτρα το τουρκικό ΥΠΑΜ για προστασία του ψευδοκράτους
Υπήρχαν πληροφορίες για «σύλληψη» του γεωργού από τον κατοχικό στρατό-Η τοποθέτηση του ΥΠΕΞ